Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 20 Temmuz 1982 tarih ve 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulmuştur. Üniversitede17 Fakülte, 5 Enstitü, 4 Yüksekokul, 9 Meslek Yüksekokulu, 1 Konservatuar, 43 adet Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Van Gölü kenarında kurulmuş, şehir merkezine 15 km mesafede olan bir eğitim kurumu olarak Merkez Zeve Kampüsü ile Gevaş, Özalp ve Erciş ilçelerinde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren üniversitemizin ismi 18.06.2017 tarih ve 7033 sayılı kanun gereğince Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak değiştirilmiş olup, 1 Temmuz 2017 tarih ve 30111 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Sosyal Bilimler Enstitüsü ise 20.07.1982 tarih ve 41 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname’nin değiştirilerek kabulüne ilişkin 28.02.1983 tarih ve 2809 Sayılı Kanun’un 33/a maddesi hükmüne dayanılarak Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olarak kurulmuştur. Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı olan İlahiyat Fakültesi de 3837 Sayılı Kanun'la değişik 2809 Sayılı Kanunu'nun 24. Maddesi uyarınca, 1992 yılında kurulmuş, aynı yıldan itibaren Eğitim-Öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Fakülte, lisans düzeyinde ilk mezunlarını 1996-1997 Eğitim-Öğretim yılında vermiş, 2010-2011 Eğitim-Öğretim yılından itibaren Normal Eğitim ile birlikte İkinci Öğretim ve Zorunlu Arapça Hazırlık Programına, 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılından itibaren İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Bölümüne de kavuşmuştur. İlahiyat fakültesi, Temel İslâm bilimleri altında bulunan Tefsir Dalında 2009 dan beri Yüksek Lisans programına öğrenci kabul edilmektedir. Programının amacı İslam dininin temel kaynağı olan Kur’an-ı Kerim’in en iyi ve doğru bir şekilde anlaşılması için gerekli olan metodolojiyi öğrencilere verme olarak özetlenebilir. Bu bağlamda eğitim öğretim dönemlerinde zorunlu olarak Kur'ân-ı Kerim tarihi, tefsir kavramları ve tefsir tarihi ile birlikte klasik ve modern tefsir metinleri okutulmaktadır. Tefsir konusunda daha spesifik konulara ilgi duyan öğrenciler için Kur'ân-a Çağdaş Yaklaşımlar, Günümüz Tefsir Problemleri, İleri Meal Okumaları, Kur'ân Tercüme Teknikleri, Luğavî Tefsir, Kur'ân'ın Ana Konuları, Kur'ân-a Çağdaş yaklaşımlar, Kur'ân Metni Analizi gibi seçmeli dersler okutulmaktadır. Bütün bunlarla öğrencilerin tefsir ilminde kapsamlı bir bilgiye sahip olmaları hedeflenmektedir. Bununla birlikte Tefsir Bilim Dalının amaçları arasında klasik ve modern tefsir metinlerini okuyup anlayabilen, Kur'ân ayetlerinden hurafelerden uzak ilmin ve aklın nuruyla meselelere çözüm üretebilen, zamanımızın problemlerine çare olacak reçeteleri çıkarabilen şahsiyetli bilim adamları yetiştirme hassasiyeti de bulunmaktadır.
Tefsir Bilim Dalında Yüksek Lisans Derecesi
Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, lisans diplomasına ve başvurduğu puan türünden en az 55 ALES puanına sahip olmaları gerekir. Tezsiz yüksek lisans programlarına başvuruda adayların, lisansüstü programın öngördüğü bir lisans diplomasına sahip olması yeterlidir. Başarı notu değerlendirmesi şöyledir: ALES puanının %50’si, lisans not ortalamasının %20’si ve mülakat/yetenek sınavı/portfolyö incelemesi notunun %30’u toplanarak hesaplanır. Ancak; ilan edilen kontenjan sayısının üç katından fazla başvuru olan anabilim dallarında istenirse, mülakata alınacak adayların tespiti için önce yazılı sınavı yapılır. Sınav sonrasında; mülakat sınavına girecek aday sayısı, ALES’in %50’si, mezuniyet notunun %20’si ve yazılı sınav notunun %30’u dikkate alınarak en yüksek puandan başlayıp kontenjan sayısının üç katına düşürülür. Sınavın değerlendirilmeye alınabilmesi için adayın mülakat/yetenek sınavı/portfolyö incelemesi sonucundan en az 50 puan alması gerekir. Puanlama sonucunda başarı notu 60 ve daha yukarı olan asıl ve yedek adaylar, puan sırasına göre yüksek lisans programında ilan edilen kontenjan dâhilinde öğrenciliğe kabul edilir. Asıl adaylardan kayıt yaptıramayanların yerine yedek adaylar sırasıyla geçer. Başarı notu hesaplama yöntemi, enstitü kurulunun teklifi ve Senatonun onayı ile değiştirilebilir.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriğinin ve kredisinin YYÜ ‘de verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili fakülte/Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.
Adayın mülakat/yetenek sınavı/portfolyö incelemesi sonucundan en az 50 puan alması gerekir. Puanlama sonucunda başarı notu 60 ve daha yukarı olan asıl ve yedek adaylar, puan sırasına göre yüksek lisans programında ilan edilen kontenjan dâhilinde öğrenciliğe kabul edilir. Asıl adaylardan kayıt yaptıramayanların yerine yedek adaylar sırasıyla geçer. Başarı notu hesaplama yöntemi, enstitü kurulunun teklifi ve Senatonun onayı ile değiştirilebilir.
Tezli yüksek lisans programı öğrencinin bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak bilgilere erişme, bilgiyi derleme, yorumlama ve değerlendirme yeteneğini kazanmasını sağlar. Tezli yüksek lisans programı toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla, en az yirmi bir kredi olacak şekilde yedi ders, en fazla yirmi dört kredi olacak şekilde sekiz ders, bir seminer dersi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer ve tez çalışması kredisiz olup, başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dâhil en az sekiz ders en fazla dokuz ders ile tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Öğrenci, en geç danışman atanmasını izleyen dönemden itibaren her yarıyıl tez dönemi için kayıt yaptırmak zorundadır. Öğrencinin alacağı derslerden en çok ikisini, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla, lisans derslerinden seçilebilir. Ayrıca enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden en fazla iki ders seçilebilir. Danışman atandıktan sonra, öğretim üyesi, danışman olduğu öğrenciler için, tüm akademik, idari ve diğer görevlerine ek olarak uzmanlık alan dersini açar. Bu ders öğrencinin ulusal kredisine sayılmaz. Bu derse ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir ve enstitü yönetim kurulunca uygulanır. Bu ders, yıl boyunca devam eder. Tezli yüksek lisans programı ikinci lisansüstü öğretim programı olarak yürütülebilir.
Progamdan mezun olan öğrenciler, akademik kariyerlerine devam edebilir ve/ veya Diyanet İşleri Başkanlığı Bünyesinde çeşitli görevleri yapabilirler.
Programdan mezun olan öğrenciler/kişiler Doktora ve Doçentlik gibi Yüksek Lisans sonrası programlara başvurabilir ve akademik olarak yükselebilirler.
Bir lisansüstü dersin yarıyıl kredi değeri, bir yarıyıl devam eden dersin haftalık teorik ders saatinin tamamı ile haftalık uygulama veya laboratuvar saatinin yarısının toplamıdır. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği çerçevesinde yer alan krediler yedinci düzey tezli yüksek lisans için asgari yüz yirmi kredi ve tezsiz yüksek lisans için asgari doksan kredidir. Ders kredilerinin hesaplanmasında, yükseköğretim yeterlilikleri çerçevesinde her bir düzey için belirlenen ve program bazında öngörülen bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılmasına dayalı öğrenci iş yükü esas alınır. Öğrenci iş yükü, ders saatlerinin yanı sıra laboratuvar, atölye, klinik çalışması, ödev, uygulama, proje, seminer, sunum, sınava hazırlık, sınav, staj, iş yeri eğitimi gibi eğitim öğretim etkinliklerinde harcanan bütün zamanı ifade eder. Bir AKTS ders kredisi 25-30 saat arası öğrenci iş yüküne karşılık gelir. Öğrenci teorik ve uygulamalı derslere %70 oranında devam etmek zorundadır. Bu koşullara uygun biçimde derslere devam etmeyen öğrenci; devamsız sayılır, devamsız olduğu dersin yarıyıl sonu sınavlarına alınmaz ve o dersten devamsızlıktan başarısız olur. Tezli/tezsiz yüksek lisans programlarında, her yarıyılda, her ders için, en az bir ara sınav ve bir yarıyıl sonu sınavı yapılır. Alınan bir dersin başarı notunun değerlendirmesinde ara sınav, ödev ve yarıyıl sınavı notu dikkate alınır. Başarı notu; ara sınav notunun %25’i, ödev notunun %25’i ve yarıyıl sınavı notunun %50’si olmak üzere, toplam en az 70 puan olması gerekir. Ödev verilmemesi durumunda başarı notu; ara sınav notunun %50’si ile yarıyıl sonu notunun %50’sinin toplanmasıyla elde edilir ve yine bu toplamın en az 70 puan olması gerekir. Yarıyıl sonu notunun en az 70 puan olması ders geçmek için ön koşuldur. Alınan dersin alanına göre sınavlar yazılı, sözlü veya uygulamalı olarak yapılabilir.
Tezli yüksek lisans programında eğitim alan bir öğrenci, kendisine tanınan süre içinde elde ettiği sonuçları ilgili enstitünün tez yazım kılavuzuna uygun biçimde yazar ve jüri önünde sözlü olarak savunur. Yüksek lisans tez savunmasından önce veya düzeltme verilen tezlerde düzeltme yapıldıktan sonra öğrenci tezini tamamlayarak danışmanına sunar. Danışman tezin savunulabilir olduğuna ilişkin görüşü ile birlikte tezi anabilim/bilim dalı başkanlığı aracılığıyla ilgili enstitüye iletir. Enstitü söz konusu teze ilişkin intihal yazılım programı raporunu alarak danışmana ve jüri üyelerine gönderir. Rapordaki verilerde gerçek bir intihalin tespiti halinde gerekçesi ile birlikte karar verilmek üzere tez enstitü yönetim kuruluna sunulur. Yüksek lisans tez jürisi, tez danışmanı ve ilgili enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile atanır. Jüri, biri öğrencinin tez danışmanı, en az biri de Üniversite dışından olmak üzere üç veya beş öğretim üyesinden oluşur. Jürinin üç kişiden oluşması durumunda ikinci tez danışmanı jüri üyesi olamaz. Tez çalışmasını tamamlayan öğrenci, tezin istenen sayıda nüshasını tez danışmanına teslim eder. Danışman, tezin yazım kurallarına uygunluğu yönünden yazılı olarak belirttiği görüşü ile tezin nüshalarını anabilim/anasanat/bilim/sanat dalı/program başkanlığı aracılığıyla ilgili enstitüye gönderir. Jüri üyeleri, söz konusu tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde toplanarak öğrenciyi tez sınavına alır. Tez sınavı, tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur. Tez sınavı, öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açık ortamlarda gerçekleştirilir. Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Bu karar enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığınca tez sınavını izleyen üç iş günü içinde ilgili enstitüye tutanakla teslim edilir. Tezi başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içinde düzeltmeleri yapılan tezi aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda da başarısız bulunarak tezi kabul edilmeyen öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir. Tezi reddedilen öğrencinin talepte bulunması halinde, tezsiz yüksek lisans programının ders kredi yükü, proje yazımı ve benzeri gereklerini yerine getirmiş olmak kaydıyla kendisine tezsiz yüksek lisans diploması verilir.
Tam Zamanlı
Bölüm Başkanı: Prof. Dr. M Salih ARI Anabilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Abdulbaki Güneş Koordinatör: Dr. Öğr. Üyesi Rıfat AKBAŞ
Temel İslam Bilimleri Bölümü, Tefsir, Hadis, Kelam, İslam Hukuku, İslam Mezhepleri Tarihi, Tasavvuf ile Arap Dili ve Belağatı, Kur’an-ı Kerim Okuma ve Kıraat İlmi anabilim dallarıyla, Lisans ve lisansüstü eğitim ve öğretim yapan öğrencilere ilgili alanlarda alanın gerektirdiği temel bilgiler verilmektedir. Öğrencilerin genel olarak İlahiyat alanında yeterli bilgiyle donanması sağlanarak, topluma, dinin doğru bir şekilde anlaşılmasında öncülük edecek kadroların yetiştirilmesi sağlanmaktadır. Lisansüstü eğitimiyle de uluslararası seviyede eğitim verilerek yetkin insanlar yetiştirilmektedir. Temel İslam Bilimleri Bölümü, dinin ana kaynaklarına bağlı kalınarak, doğru bilgiler vermek, özgün ve objektif araştırmalar yapmak ve bu araştırmaları sürdürmek için bu alanın gerektirdiği yeterli düzeyde kaynak dil, usûl, klasik ve modern kaynak bilgisini kazandırmayı hedefler. Bölümüz, yerel, ulusal ve uluslararası etkinliğini artırmak için planlar yaparak projeler üretmeyi şiar edinir; gerek lisans gerekse lisansüstü düzeylerinde eğitim ve öğretim yaparak kendisine ve topluma faydalı bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bölümde 5 (BEŞ) profesör, 3 (ÜÇ) Doçent, 9 (DOKUZ) Dr. Öğretim Üyesi, 12 (ON İKİ) Öğretim Görevlisi ve 12 (ON İKİ) tane de Araştırma Görevlisi bulunmaktadır. Tefsir Bilim Dalında 3 Profesör 2 tane de Araştırma Görevlisi bulunmaktadır.
1 | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme. Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme. |
2 | Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme. - Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme, - Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme. |
3 | Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. - Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve sorumluluk alarak çözüm üretebilme. - Alanı ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme. |
4 | Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme. |
5 | Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme. - Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilme. - Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi'nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilme. - Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilme. |
6 | Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilme ve bu değerleri öğretebilme. - Alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilme ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilme. - Alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilme. |
1. Dönem | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9203135732007 | Türkçe | Kelam Eskalotojısı-I | Zorunlu | - | - | - | - | |
9203135932007 | Türkçe | Günümüz Mezhep Problemlerı | Zorunlu | - | - | - | - | |
DBSDG-I | Türkçe | Dış Bırım Seçmelı Ders Grubu - I | Seçmeli | - | - | - | - | |
FDB525 | Türkçe | Vahdetı Vücut Felsefesı (İslam Felsefesınde Ontolojı Teorılerı) | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOBYT7000 | Türkçe | Bılımsel Araştırma ve Yayın Teknıklerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİİT7027 | Türkçe | Oryantalıstlere Göre Kur’an-ı Kerım ve Hz. Muhammed | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB7003 | Türkçe | Arapça Yüksek Gramer | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7005 | Türkçe | Arap Dılı ve Belağatı I | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7007 | Türkçe | Günümüz Hadıs Problemlerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7009 | Türkçe | Tercüme Teknıklerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7011 | Türkçe | Hadıs Terımlerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB7013 | Türkçe | Hadıs Tenkıdı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7019 | Türkçe | Kıraat İlmı ve Tarıhı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7021 | Türkçe | Nüzûl Dönemı Kur'ân Tarıhı ve Mushaf İmlası (Resm'ül-Mushaf) | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7023 | Türkçe | İslam Hukukunda Suç ve Ceza İlışkısı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7027 | Türkçe | Mushaf İmlası (Resm'ül-Mushaf) | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7033 | Türkçe | Mâturıdî Kelâmı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7035 | Türkçe | Kelâm Epıstemolojısı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7037 | Türkçe | İslam Düşüncesının Teşekkül Devrı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7039 | Türkçe | Mezhebı Tefsırler | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7053 | Türkçe | Kur'an ve Tefsır Tarıhı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7057 | Türkçe | Kur'an ve Oryantalıstler | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB7059 | Türkçe | Aklı Tefsır Hareketı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB7063 | Türkçe | Tefsır Usulü ve Kaynakları | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7067 | Türkçe | Kur'an'da Psıkolojı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7069 | Türkçe | Tefsır İlmınde Nesh Problemı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7075 | Türkçe | Klasık Fıkıh Metınlerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB7077 | Türkçe | Osmanlı Dönemı Müfessırlerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7079 | Türkçe | Klasık İslam Mezheplerı Tarıhı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7083 | Türkçe | Çağdaş İslam Mezheplerı ve Dını Akımlar | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7087 | Türkçe | Başlangıçtan Günümüze Tefsır Tarıhının Evrelerı ve Müfessırler | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7105 | Türkçe | Arap Dünyasında Dılbılım Çalışmaları | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7107 | Türkçe | Modern Arap Edebıyatı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7109 | Türkçe | Ahkam Ayetlerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB7111 | Türkçe | Hadıs Terımlerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7115 | Türkçe | Hadıs Metınlerı I | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7121 | Türkçe | Ahkam Ayetlerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7123 | Türkçe | Uydurma Rıvayetler | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB7125 | Türkçe | Uygulamalı Tefsır Kuralları | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB7127 | Türkçe | Tasavvufı Metın Şerhlerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB7129 | Türkçe | Tartışmalı Tasavvufı Meseleler | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB7131 | Türkçe | Kıraatler ve Oryantalıstler | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7133 | Türkçe | Arap Dılınde İ'rabu'l-Kur'an Geleneğı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB7135 | Türkçe | Kıraat İlmının Temel Kaynakları I | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7137 | Türkçe | Kur'an'da Kıssa ve Tarıhsellık | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB8001 | Türkçe | İslam Hukukunun İkı Temel Kaynağı: Kıtap ve Sünnet | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB8005 | Türkçe | Tasavvuf Düşüncesı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB8019 | Türkçe | Kur’an Üslubu | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB8023 | Türkçe | Tasavvufı Kavramlar | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB8027 | Türkçe | Klasık Tefsır Metınlerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB9011 | Türkçe | Mukayeselı Tefsır Metınlerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB9031 | Türkçe | İslam Borçlar Hukuku | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB9073 | Türkçe | Hadıs Tarıhı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB9079 | Türkçe | Klasık Fıkıh Usulü Metınlerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB9107 | Türkçe | Kur'ân'ın İ'caz ve Belagatı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTEZ9000 | Türkçe | Tez Çalışması (Danışmanlık) | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOUZD8000 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | 8 | - | - | - | |
TİB-505 | Türkçe | Klasık Tefsır Metınlerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
Toplam | 170 | 0 | 0 | 170 | ||||
2. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
DBSDG-II | Türkçe | Dış Bırım Seçmelı Ders Grubu - II | Seçmeli | - | - | - | - | |
SOBYT7000 | Türkçe | Bılımsel Araştırma ve Yayın Teknıklerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOEAD7002 | Türkçe | Arap Gramer Ekollerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOEAD7004 | Türkçe | Arap Edebıyatı Tarıhı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOEAD7006 | Türkçe | Arapçada Sözcük Türetme Metotları | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOEAD7008 | Türkçe | Arap Edebıyatında Üslup Ve Üslup Bılım | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOEAD7012 | Türkçe | Arap Dılı Garamer Tarıhı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOEAD7014 | Türkçe | Arap Gramer İlmınde Telıf ve Tasnıf Geleneğı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOEAD7016 | Türkçe | Arap Dılınde Sözlük ve Sözlük Bılım | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOEAD7018 | Türkçe | Arapça İrap Teknıklerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOEAD7022 | Türkçe | Arapçada Lafız Anlam İlışkısı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOEAD7024 | Türkçe | Arap Dılınde Vücuh ve Nezaırın Kur'an'a Yansımaları | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİFD7026 | Türkçe | Felsefe ve Dın İlışkısı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB7002 | Türkçe | Arap Dılı ve Edebıyatının Temel Kaynakları | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7004 | Türkçe | Günümüz Hadıs Problemlerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7006 | Türkçe | İslam Hukuku Metodolojısınde Hüküm ve Kısımları | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7016 | Türkçe | Mukayeselı İslam Mezheplerı Tarıhı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7024 | Türkçe | Tasavvuf Klasıklerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7032 | Türkçe | Arap Gramer Ekollerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7036 | Türkçe | Hadıslerın Anlaşılması ve Yorumlanması | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7048 | Türkçe | Klasık Hadıs Usulü Metınlerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7052 | Türkçe | Günümüz Fıkıh Problemlerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7054 | Türkçe | İslam Aıle Hukuku | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB7062 | Türkçe | İlk Dönem Sünnı Ekolünün Öncülerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7064 | Türkçe | Kelam İlmının Bellı Başlı Problemlerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7066 | Türkçe | Müşkılu'l Kur'an | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7068 | Türkçe | Yenı İlmı Kelam Tartışmaları | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7072 | Türkçe | Mezhepler Tarıhı Metınlerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7074 | Türkçe | Kıraat İmamları ve Usüllerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7076 | Türkçe | Modern Tefsır Metınlerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7078 | Türkçe | Meanı’l Kur’an ve İrabu’l Kur’an İlımlerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7082 | Türkçe | İbn Arabı ve Vahdet-ı Vücûd | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7084 | Türkçe | Muhkem Müteşabıh İlmı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7086 | Türkçe | Kur’an İlımlerı ve Kaynakları | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7098 | Türkçe | Hadıs Terımlerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB7104 | Türkçe | Arap Edebıyat Tarıhı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7108 | Türkçe | Kelam İlmının Temel Problemlerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7112 | Türkçe | İslam Hukuku Metodolojısınde Hüküm ve Kısımları | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB7116 | Türkçe | Arap Dılı ve Edebıyatı Temel Kaynakları | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7118 | Türkçe | Çağdaş Dünyada Tasavvuf | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB7122 | Türkçe | Tasavvufun Teorık Konuları | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB7130 | Türkçe | Muhkem Muteşabıh İlmı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB8012 | Türkçe | Arap Edebıyatı Tarıhı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB8014 | Türkçe | İslam Hukukunda Gaye Problemı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB8024 | Türkçe | Arap Dılı ve Beleğatı II | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB8034 | Türkçe | Tasavvuf Tarıhı Lıteratürü | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB8038 | Türkçe | İslam Mezheplerı Tarıhının Temel Kaynakları | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB8042 | Türkçe | İhtılafu’l- Hadıs | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB8054 | Türkçe | Ahkam Tefsırlerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB8056 | Türkçe | Cumhurıyet Sonrası Tefsır Çalışmaları | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB8118 | Türkçe | Kıraat Ekollerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB8122 | Türkçe | Kıraat İlmı ve Kaynakları II | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB8124 | Türkçe | Hadıs Edebıyatı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB8126 | Türkçe | Kur'an'ın İcaz Yönlerı II | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB8128 | Türkçe | Edebı ve İctımaİ Tefsır | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB9038 | Türkçe | Rıvayet Tefsır Metınlerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB9064 | Türkçe | İslam Hukukunda Küllı Kaıdeler | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB9072 | Türkçe | Kur'ân'ın İ'cazı ve Beleğatı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB9086 | Türkçe | Tefsır Metodolojısı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB9098 | Türkçe | Kıraat İlmının Ana Konuları ve Temel Meselelerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOUZD8000 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | 8 | - | - | - | |
TİB-516 | Türkçe | Kur'an Tarıhı (Cem'ı) II | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
TİB-520 | Türkçe | Aklı Tefsır Hareketı II | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
TİB-522 | Türkçe | Kur'an'ın Ana Konuları II | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
TİB-536 | Türkçe | Tenasubu's-Suver II | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
Toplam | 197 | 0 | 0 | 210 | ||||
3. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
SBONR6000 | Türkçe | Tez Önerısı | Zorunlu | - | - | - | - | |
SOSEM7000 | Türkçe | Semıner Çalışması | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOTEZ9000 | Türkçe | Tez Çalışması (Danışmanlık) | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOUZD8000 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | 8 | - | - | - | |
Toplam | 14 | 0 | 0 | |||||
4. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
SOTEZ9000 | Türkçe | Tez Çalışması (Danışmanlık) | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOUZD8000 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | 8 | - | - | - | |
Toplam | 11 | 0 | 0 | |||||
5. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
SOTEZ9000 | Türkçe | Tez Çalışması (Danışmanlık) | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOUZD8000 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | 8 | - | - | - | |
Toplam | 11 | 0 | 0 | |||||
6. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
SOTEZ9000 | Türkçe | Tez Çalışması (Danışmanlık) | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOUZD8000 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | 8 | - | - | - | |
Toplam | 11 | 0 | 0 | |||||
Mufredat Kapanan Dersler | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9203135052007 | Türkçe | Klasık Tefsır Metınlerı-I | Zorunlu | - | - | - | - | |
9203135212007 | Türkçe | Kur'an'ın Ana Konuları | Zorunlu | - | - | - | - | |
9203135272007 | Türkçe | Tefsır Usulü ve Kaynakları-I | Zorunlu | - | - | - | - | |
9203135292007 | Türkçe | Konulu Tefsır Yöntemı | Zorunlu | - | - | - | - | |
9203135332007 | Türkçe | Tenasubu's Suver I | Zorunlu | - | - | - | - | |
9203135412007 | Türkçe | Kur'an'da Psıkolojı-I | Zorunlu | - | - | - | - | |
9203135712007 | Türkçe | Kelam Epıstemolojısı I | Zorunlu | - | - | - | - | |
9203135792007 | Türkçe | İslam Düşüncesının Teşekkül Devrı | Zorunlu | - | - | - | - | |
9203135912007 | Türkçe | Mukayeselı İtıkadı Fırkalar | Zorunlu | - | - | - | - | |
9203137012009 | Türkçe | Maturıdı Kelamı | Zorunlu | - | - | - | - | |
9203137512010 | Türkçe | Kur'an ve Tefsır Tarıhı | Zorunlu | - | - | - | - | |
9203137612010 | Türkçe | Kur'an Tercümesı Meselesı | Zorunlu | - | - | - | - | |
SOİTB7001 | Türkçe | Modern Arap Edebıyatı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7015 | Türkçe | Hadıs Tarıhı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB7017 | Türkçe | Hadıs Metınlerı I | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB7025 | Türkçe | İslam Hukuku Doğuşunda Metodolojık Tartışmalar | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB7055 | Türkçe | Klasık Tefsır Metınlerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB7061 | Türkçe | Kur'an Uslûbu | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7081 | Türkçe | İslam Mezhepler Tarıhı Metodolojısı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB7089 | Türkçe | Bılımsel Araştırma ve Yayın Teknıklerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB7101 | Türkçe | İslam Mezheplerı Tarıhı Metodolojısı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB7113 | Türkçe | Hadıs Tarıhı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB8007 | Türkçe | Belağat I | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB8009 | Türkçe | Aruz | Zorunlu | 8 | - | - | - | |
SOİTB8013 | Türkçe | Kelam Epıstemolojısı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB8017 | Türkçe | Mâturıdî Kelâmı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB8025 | Türkçe | Bılımsel Araştırma ve Yayın Teknıklerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB8035 | Türkçe | Arapça Yüksek Gramer | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB9061 | Türkçe | Karşılaştırmalı Tasavvufı Metınler | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB9104 | Türkçe | Klasık Hadıs Usulü Metınlerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB9121 | Türkçe | Ahkam Ayetlerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
TİB-543 | Türkçe | Müşkılu'l-Kur'an I | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
TİB553 | Türkçe | Tasavvuf Kültürü | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
TİB557 | Türkçe | Klasık Tasavvuf Metınlerı-I | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
TİB569 | Türkçe | Yaşayan İslam Mezheplerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
9203135142007 | Türkçe | Kur’an Sünnet Bütünlüğü II | Zorunlu | - | - | - | - | |
9203135382007 | Türkçe | İşarı Tefsır II | Zorunlu | - | - | - | - | |
9203135422007 | Türkçe | Kur’an’da Psıkolojı II | Zorunlu | - | - | - | - | |
9203135782007 | Türkçe | Kelam İlmınde Bellı Başlı Problemler | Zorunlu | - | - | - | - | |
9203135802007 | Türkçe | İlk Dönem Sünnı Ekolünün Öncülerı | Zorunlu | - | - | - | - | |
9203135962007 | Türkçe | Klasık İtıkadı Fırkalar | Zorunlu | - | - | - | - | |
9203135982007 | Türkçe | Çağımız İtıkadı Mezhep. | Zorunlu | - | - | - | - | |
9203136022007 | Türkçe | Dırayet Tefsırı II | Zorunlu | - | - | - | - | |
9203137082013 | Türkçe | Modern Düşünce Akımları | Zorunlu | - | - | - | - | |
9203137142010 | Türkçe | Kur'an ve Tefsır Temınolojısı | Zorunlu | - | - | - | - | |
9203137222010 | Türkçe | Kur'an İlımlerı ve Kaynakları | Zorunlu | - | - | - | - | |
9203137342012 | Türkçe | Kur'an Tercümelerı | Zorunlu | - | - | - | - | |
9203137582013 | Türkçe | Mezheplerın Oluşumunda Sıyası Olayların Etkısı | Zorunlu | - | - | - | - | |
9203137622013 | Türkçe | İlk Dönem Sünnı Ekolünün Öncülerı | Zorunlu | - | - | - | - | |
9203137642013 | Türkçe | Kelam İlmının Bellı Başlı Problemlerı | Zorunlu | - | - | - | - | |
SOİTB | Türkçe | İlk Dönem Sünnı Ekolünün Öncülerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB7008 | Türkçe | Modern Düşünce Akımları | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB7012 | Türkçe | Kıraat İlmının Ana Konuları ve Problemlerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB7018 | Türkçe | Hadıs Edebıyatı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB7042 | Türkçe | Kıraat Ekollerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB7044 | Türkçe | Kıraatler ve Oryantalıstler | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB7056 | Türkçe | Kelam İlmınde İlk Dönem Kader Tartışmaları | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB7088 | Türkçe | İslam Mezheplerı Tarıhının Temel Kaynakları | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB7092 | Türkçe | Müşkülü’l-Kur’an İlmı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB7106 | Türkçe | Tefsır Usulünün Temel Konuları | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB8004 | Türkçe | İslam Mezheplerının Tarıhının Temel Kay. | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB8026 | Türkçe | Mezhebı Tefsır Akımları | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB8028 | Türkçe | Yenı İlmı Tartışmaları | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB8032 | Türkçe | Tasavvufun Teorık Konuları | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOİTB8044 | Türkçe | Kelam Metın Tetkıklerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB8052 | Türkçe | Bılımsel Araştırma Yöntem ve Teknıklerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB8076 | Türkçe | İslam Aıle Hukuku | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB8114 | Türkçe | Hadıs Edebıyatı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOİTB9042 | Türkçe | Kelam-Felsefe İlışkısı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
TİB-502 | Türkçe | Çağdaş Tefsır Metınlerı II | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
TİB-534 | Türkçe | İ'cazu'l-Kur'an II | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
TİB-544 | Türkçe | Tefsırde İsraılıyat II | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
TİB550 | Türkçe | Tasavvuf-Felsefe ve Kelam İlışkısı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
TİB553 | Türkçe | Tasavvuf Kültürü | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
TİB554 | Türkçe | Tasavvuf Istılahlarının Teşekkülü | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
TİB558 | Türkçe | Osmanlı Dönemınde Tasavvufı Düşünce | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
TİB-632 | Türkçe | Müfredatül Kur'an II | Zorunlu | 3 | - | - | - |