GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
SOEAD7022 Arapçada Lafız Anlam İlişkisi Ders 1 2 5,00

Yüksek Lisans


Arapça


Lafzın filolojik tahlili yapılarak lafız ile mana arasındaki işlevler arasındaki ilişkinin boyutlarını cümle düzeyinde ortaya koymak ve işlevsel anlam-cümle anlamı ilişkisinin gramatik bir analizini yapmaktır.


Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Meşhud HAKÇIOĞLU


1 1- Sözcüğün kavram ve nesne ile olan ilişkisini kavrar. 2- Anlam-gramatik çözümleme ilişkisinde gramatik yorumu kazanır. 3- Anlamın tanımlanmasına ilişkin kuramlarda anlamın dışsal, zihinsel ve dilsel boyutlarını öğrenir. 4. Arap grameri bakımından bir ifadenin anlamlılık niteliğini kazanmak için gramatik doğruluk ve semantik geçerliliği göz önünde bulundurur.

Birinci Öğretim



1- Sözcüğün kavram ve nesne ile olan ilişkisini kavrar. 2- Anlam-gramatik çözümleme ilişkisinde gramatik yorumu kazanır. 3- Anlamın tanımlanmasına ilişkin kuramlarda anlamın dışsal, zihinsel ve dilsel boyutlarını öğrenir. 4. Arap grameri bakımından bir ifadenin anlamlılık niteliğini kazanmak için gramatik doğruluk ve semantik geçerliliği göz önünde bulundurur.


Lafız ve delâlet ilişkisi, Lafız yapısının manaya etkisi, Nahiv-anlam ilişkisi, Sözlüksel Anlam ve Siğa.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Delâlet Kavramı ve Delâlet Kavramının Ele Alınış Biçimleri Anlam ve Cümle Anlam Türleri Gramatik Doğruluk ve Semantik Geçerlilik Nahiv-Anlam İlişkisi Lafız-Anlam İlişkisi Yapı ve Cümle Anlamı Yapının Cümle Anlamı Üzerindeki Etkisi Vize Anlam ve Söz Dizimi Sözlüksel Anlam ve Siğa Lafızca Tekil Anlamca Çoğul Siğalar Yapı ve Çok Anlamlılık Anlam ve İ‘râb Konumu Sözün Anlam Üzerine Hamledilmesi

Abbâs Hasen, el-Luga ve'n-Nahv beyne'l-Kadîm ve'l-Hadîs, Dâru'l-Maârif, Mısır, 1966. Abduh er-Râcihî, Fıkhu'l-Luga fi'l-Kutubi'l-Arabiyye, Dâru'n-Nahdati'l-Arabiyye, Beyrut, ty. Abdulazîz Abduh, el-Ma‘nâ ve'l-İ‘râb inde'n-Nahviyyîn ve Nazariyyetu'l-Âmil, Menşûrâtu'l Kitâb ve't-Tevzî‘ ve'l-İ‘lân ve'l-Matâbi‘, Trablus, 1982. Abdulkâdir el-Fâsî el-Fihrî, Mu‘cemu'l-Mustalahâti'l-Lisâniyye, Dâru'l-Kitâbi'l-Cedîdi'l Müttehide, Rabat, 2007. Abdurrahmân el-Hâc Sâlih, Mantıku'l-Arab fî Ulûmi'l-Lisân, el-Muessesetu'l-Vataniyye li'l-Funûni'l-Matbaiyye, Cezayir, 2012. el-Antâkî, Muhammed, Dirâsât fî Fıkhi'l-Luga, Dâru'ş-Şarki'l-Arabî, Beyrut, ty. el-Askerî, Ebû Hilâl el-Hasen b. Abdillah, el-Furûku'l-Lugaviyye, Tahkik: Muhammed Bâsil, Dâru'l-Kutubi'l-İlmiyye, Beyrut, 2013. Fâyiz ed-Dâye, İlmu’d-Delâleti’l-Arabî en-Nazariyye ve’t-Tatbîk, Dâru’l-Fikr, Şam, 1996. Mahmûd Ukkâşe, et-Tahlîlu'l-Lugavî fî Dav’i İlmi'd-Delâle, Dâru'n-Neşr li'l-Câmiât, Kahire, 2005.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Beyin Fırtınası 1 10
Bireysel Çalışma 1 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10
Ev Ödevi 1 10
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 60
Proje Hazırlama 1 25
Final Sınavı için Bireysel Çalışma 1 15
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Seminer 14 2 28
Makale Yazma 14 3 42
Sözlü Sınav 14 2 28
Toplam İş Yükü (saat) 129

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6
ÖÇ 1 2 2 2 2 3 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek