GERİ DÖN

Yüksek Lisans Programları


Fen Bilimleri Enstitüsü - Tarla Bitkileri Anabilim Dalı - - Tarla Bitkileri Anabilim Dalı



Program Tanımları

Tarla Bitkileri Anabilim Dalı 1990 yılında kurulmuş ve aynı yıl lisansüstü eğitime başlamıştır.

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler Yüksek Lisans derecesi kazanırlar.

Yüksek Lisans programına başvurabilmek için adayların; (1) Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, lisans diplomasına ve başvurduğu puan türünden en az 55 ALES puanına sahip olmaları gerekir. Belirlenen asgari ALES puanından daha fazlası ve/veya yabancı dil puanı anabilim/anasanat dalının önerisi, enstitü kurulunun kararı ve Senatonun onayı ile başvuru ön koşulu olarak belirlenebilir. (2) Tezsiz yüksek lisans programlarına başvuruda adayların, lisansüstü programın öngördüğü bir lisans diplomasına sahip olması yeterlidir. (3) Tezli yüksek lisans programına öğrenci kabulünde başarı notu; a) Adaylar, enstitü yönetim kurulunun alanında belirlediği üç kişilik jüri tarafından, mülakat sınavına tabi tutulurlar. Başarı notu 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. b) Başarı notu; ALES puanının %50’si, lisans not ortalamasının %20’si ve mülakat/yetenek sınavı/portfolyö incelemesi notunun %30’u toplanarak hesaplanır. Ancak; ilan edilen kontenjan sayısının üç katından fazla başvuru olan anabilim dallarında istenirse, mülakata alınacak adayların tespiti için önce yazılı sınavı yapılır. Sınav sonrasında; mülakat sınavına girecek aday sayısı, ALES’in %50’si, mezuniyet notunun %20’si ve yazılı sınav notunun %30’u dikkate alınarak en yüksek puandan başlayıp kontenjan sayısının üç katına düşürülür. c) Sınavın değerlendirilmeye alınabilmesi için adayın mülakat/yetenek sınavı/portfolyö incelemesi sonucundan en az 50 puan alması gerekir. Puanlama sonucunda başarı notu 60 ve daha yukarı olan asıl ve yedek adaylar, puan sırasına göre yüksek lisans programında ilan edilen kontenjan dâhilinde öğrenciliğe kabul edilir. Asıl adaylardan kayıt yaptıramayanların yerine yedek adaylar sırasıyla geçer. Başarı notu hesaplama yöntemi, enstitü kurulunun teklifi ve Senatonun onayı ile değiştirilebilir.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriğinin, YYÜ'de verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili enstitü müdürlüğü tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.

Program toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Yüksek lisans öğrenim programı zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için bu notun en az 100 üzerinden 70 olması gerekir.Öğrenci başarısız olduğu derslere, tekrar kayıt yaptırabilir. Bir öğrenci tezi ile ilgili elde ettiği sonuçları, enstitünün tez yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, red veya düzeltme kararı verir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde tekrar savunur. Bu savunma sonunda da tezi kabul edilmeyen öğrencinin kaydı silinir.

Yüzüncü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri programı; tahıllar ve yemeklik tane baklagiller endüstri bitkileri, çayır-mer’a ve yem bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı, konularında teorik ve uygulamalı öğretim ve araştırma çalışmaları yapmaktadır. Tarla Bitkileri Anabilim Dalında tezli yüksek lisans düzeyinde; serin ve sıcak iklim tahılları,yemeklik tane baklagiller, yağ bitkileri,lif - kauçuk bitkileri, nişasta - şeker bitkileri, tütün-ilaç ve baharat bitkileri, buğdaygil ve baklagil yem bitkilerinin yetiştirme teknikleri ve ıslahı konularında ve ayrıca çayır ve meralar, biyoteknoloji, sitoloji, tohumluk ve teknolojisi, tarım sistemleri hakkında tarla ve laboratuvar çalışmaları yapılmaktadır.

Tarla Bitkileri yüksek lisans programlarından mezun olanlar; Üniversitelerin Fakülteleri ve Yüksek Okullarında akademik kadroda, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinde, Tarım ve ORman Bakanlığına bağlı Araştırma Enstitülerinde, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünde ve İşletmelerinde, Tarım Kredi Kooperatiflerinde, Tohumluk üretimi yapan kamu ve özel firmalarda, Organik Tarım faaliyeti gösteren kamu ve özel kuruluşlarda, Tarla Bitkilerinin yetiştiriciliği, ıslahı, muhafazası ve pazarlanması ile ilgili faaliyet gösteren özel sektör veya kamu kurum ve kuruluşlarında, Tarla Bitkilerine dayalı sanayi (makarna, bisküvi, un, bira, tekstil, yağ,şeker, nişasta, yem gibi) dallarında aktivite gösteren tüm kamu ve özel sektörlerde uzman olarak, Meslek Odalarında ( Zir. Müh. Odası, Zir. Müh. Birliği vb.) danışman ve teknik eleman olarak istihdam edilebilir.

Bu programdan mezun olan öğrenciler, doktora programlarında öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.

(1) lisansüstü programdan mezun olunabilmesi için alınması gereken zorunlu/seçmeli dersler, tez, seminer ve benzeri çalışmalar ile kredi toplamlarıdır. Beşinci fıkrada belirtilen ders/dersler hariç tüm dersler seçmelidir. Bu öğretim planları Senato tarafından kararlaştırılan asgari muhtevaya uymak şartı ile ilgili enstitü kurulunda görüşülerek onaylanır. (2) Lisansüstü programların kredi veya YÖK tarafından ilgili programın yer aldığı diploma düzeyi ve alan için Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesine göre belirlenen kredi aralığı ve öğrencilerin çalışma saati göz önünde tutularak Senato tarafından belirlenen AKTS kredisine göre oluşturulmasında aşağıdaki hususlar dikkate alınır: a) Bir lisansüstü dersin yarıyıl kredi değeri, bir yarıyıl devam eden dersin haftalık teorik ders saatinin tamamı ile haftalık uygulama veya laboratuvar saatinin yarısının toplamıdır. b) Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği çerçevesinde yer alan krediler yedinci düzey tezli yüksek lisans için asgari 120 kredidir. c) Lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler için asgari 300 kredidir. (3) Lisansüstü programlarla ilgili devam, ders sınavları, kayıt dondurma, ders notları, derslerden başarılı sayılma koşulları, ders tekrarı ve diğer esaslar şunlardır; a) Öğrenci teorik ve uygulamalı derslere %70 oranında devam etmek zorundadır. Bu koşullara uygun biçimde derslere devam etmeyen öğrenci; devamsız sayılır, devamsız olduğu dersin yarıyıl sonu sınavlarına alınmaz ve o dersten devamsızlıktan başarısız olur. b) Öğrenci, giremediği sınavlara ilişkin belgelendirdiği mazeretlerini anabilim dalı başkanlığına bir hafta içerisinde iletir. Anabilim dalı akademik kurulu duruma ilişkin kararını enstitü yönetim kurulunun onayına sunar. c) Öğrenciler iki yarıyıl kayıt dondurma hakkına sahiptir. Kayıt dondurma, öğrencinin isteği, anabilim dalı akademik kurulunun görüşü ve enstitü yönetim kurulunun onayıyla karara bağlanır. Kayıt donduran veya askerlik nedeniyle izinli sayılan öğrenciler, kayıt dondurma veya askerlik nedeniyle izinli sayıldıkları sürenin bitimini izleyen ilk yarıyılda kayıt yenileme işlemlerini yaptırmak zorundadır. ç) Lisansüstü programlarda ara sınav ve yarıyıl sonu sınavları Üniversitenin akademik takvimine uygun olarak yapılır. d) Tezli yüksek lisans programlarında, her yarıyılda, her ders için, en az bir ara sınav ve bir yarıyıl sonu sınavı yapılır. Alınan bir dersin başarı notunun değerlendirmesinde ara sınav, ödev ve yarıyıl sınavı notu dikkate alınır. Başarı notu; ara sınav notunun %25’i, ödev notunun %25’i ve yarıyıl sınavı notunun %50’si olmak üzere, toplam en az 70 puan olması gerekir. Ödev verilmemesi durumunda başarı notu; ara sınav notunun %50’si ile yarıyıl sonu notunun %50’sinin toplanmasıyla elde edilir ve yine bu toplamın en az 70 puan olması gerekir. Yarıyıl sonu notunun en az 70 puan olması ders geçmek için ön koşuldur. Alınan dersin alanına göre sınavlar yazılı, sözlü veya uygulamalı olarak yapılabilir.

Program toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Yüksek lisans öğrenim programı zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için bu notun en az 100 üzerinden 70 olması gerekir.Öğrenci başarısız olduğu derslere, tekrar kayıt yaptırabilir. Bir öğrenci tezi ile ilgili elde ettiği sonuçları, enstitünün tez yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, red veya düzeltme kararı verir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde tekrar savunur. Bu savunma sonunda da tezi kabul edilmeyen öğrencinin kaydı silinir.

Tam Zamanlı

Prof. Dr. Murat Tunçtürk: Bölüm Başakanı: E-Mail: murattuncturk@yyu.edu.tr Prof. Dr. Diğdem Arpalı: ACTS/DS Koordinatörü: E-Mail: darpa@yyu.edu.tr

Tarla Bitkileri Bölümü'nde araştırma ve öğretim faaliyetlerinde kullanılan araştırma ve uygulama arazileri 100 dekar olup, aynı alanda 1 adet sera (100m2) ve 1 adet depo (300 m2) bulunmaktadır. Bölümde ayrıca Bitki Fizyolojisi, Yağ Analiz, Tıbbi Bitki analiz ve Biyoteknoloji Analiz laboratuvarları bulunmaktadır.


Program Çıktıları

1 Tarla Bitkileri konusunda, uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak, disiplinler arası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir, konusunda yeni bilgi ve teoriler üretebilir.
2 Tarla Bitkileri lisans eğitim öğretim düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak Tarla Bitkileri kapsamında yer alan tahıllar, yemeklik tane baklagiller, endüstri bitkileri, yem bitkileri yetiştiriciliği ve çayır-mera alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme bilgi ve becerisine sahiptir.
3 Belirlediği sorunlar doğrultusunda araştırma konusunu seçer.
4 Araştırma önerileri geliştirir.
5 Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde bilgileri inceleyerek değerlendirir.
6 Geliştirdiği önerilerden bir konu belirler ve bu konu hakkında rapor hazırlar.
7 Hazırladığı araştırma raporunu tartışır ve sunar.
8 Alanla ilgili araştırma konusu olabilecek sorunları belirler.
9 Uzmanlaştığı Tarla Bitkileri alanına ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilme bilgi ve becerisine sahiptir.
10 Ulusal ve uluslararası projelerde bireysel ve ekiple çalışma becerilerini kullanma
11 Tarla Bitkileri konusundaki sorunları, farklı araştırma yöntemlerini kullanarak, sebep sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilme yeteneğine sahip olabilir.
12 Tarla bitkileri alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilir.
13 Tarla bitkileri konularında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirebilir.
14 Üst düzey düşünme becerilerini (eleştirel düşünme, problem çözme, yaratıcı düşünme, karar verme, yansıtma) kullanma
15 İletişim becerilerini etkili kullanma
16 Tarla Bitkileri konuları ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve beklenmeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir.
17 Çalışmalarını ve uzmanlık alanındaki gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilir.
18 Tarla Bitkileri ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir.
19 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirebilme yeteneğine sahiptir.
20 Alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Müfredat

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
0. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FBETC7000 Türkçe Tez Çalışması (Danışmanlık) Zorunlu - - - -
FBUZD8008 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 8 - - 10
FBUZD8009 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 8 - - 10
FBUZD8010 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 8 - - 10
FBUZD8011 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 8 - - 10
FBZTB7004 Türkçe Tarla Ürünlerı Verım Tahmın Yöntemlerı Zorunlu 3 - - -
FBZTB7005 Türkçe Yemeklık Dane Baklagıllerde Genetık ve Sıtogenetık Zorunlu 3 - - -
Toplam 38 0 0 40
1. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FBGBD7000 Türkçe Gırışımcılık ve Bılımsel Destek Programları Zorunlu 3 - - 5
FBUZD8012 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 8 - - 10
DBSDG-I Türkçe Dış Bırım Seçmelı Ders Grubu - I Seçmeli - - - -
FBBYT7000 Türkçe Bılımsel Araştırma ve Yayın Teknıklerı Zorunlu 3 - - 5
FBBYT7001 Türkçe Bılımsel Araştırma ve Yayın Teknıklerı Zorunlu 3 - - -
FBBYT7002 Türkçe Bılımsel Araştırma ve Yayın Teknıklerı Zorunlu 3 - - -
FBBYT7003 Türkçe Bılımsel Araştırma ve Yayın Teknıklerı Zorunlu 3 - - -
FBUZD8000 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 8 - - 10
FBZTB1600 Türkçe Sıcak İklım Tahılları Özel Yetıştırıcılık ve Islahı Zorunlu 3 - - -
FBZTB7021 Türkçe Tarla Bıtkılerınde Mutasyon Islahı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7023 Türkçe Serın İklım Tahılları Özel Yetıştırıcılık ve Islahı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7025 Türkçe Tarla Bıtkılerınde Dayanıklılık Islahı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7027 Türkçe Yabanı Bıtkılerın Kültüre Alınması Zorunlu 3 - - -
FBZTB7029 Türkçe Yapay Çayır Mera Kurma Teknığı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7031 Türkçe Tıbbı ve Aromatık Bıtkılerın Kullanımı ve Değerlendırılmesı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7033 Türkçe İlerı Bıtkı Ekolojısı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7035 Türkçe Bıtkı Genetık Kaynakları Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7036 Türkçe Tarla Bıtkılerınde Kök Gelışımı Zorunlu 3 - - -
FBZTB7037 Türkçe Tahıllarda Abıyotık Gerılım Fızyolojısı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7038 Türkçe Geofıt Bıtkılerın Çoğaltılması ve Yetıştırıcılığı Zorunlu 3 - - -
FBZTB7039 Türkçe Özel Tarla Tarımı Sıstemlerı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7041 Türkçe Tarla Bıtkılerı Ekolojısı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7043 Türkçe Tarla Tarımı Sorunları Zorunlu 3 - - -
FBZTB7045 Türkçe Bıyolojık Azot Fıksasyonu Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7047 Türkçe Tarla Bıtkılerınde Araştırma Yapma ve Sunma Teknıklerı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7048 Türkçe Tarımda Sürdürülebılırlık ve Yenılıkçı Yaklaşımlar Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7049 Türkçe Yemeklık Tane Baklagıllerde Kalıte Faktörlerı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7051 Türkçe Yeşıl Alanların Tesısı ve Bakımı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7053 Türkçe Tahıllarda Çeşıt Ayrımı Zorunlu 3 - - -
FBZTB7055 Türkçe Çayır Mera Bıtkılerı Sosyolojısı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7059 Türkçe İlerı Bıtkı Fızyolojısı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7061 Türkçe Kültür Bıtkılerının Evrımı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7063 Türkçe Tarla Bıtkılerınde Azot Metabolızması Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7065 Türkçe Bıyoyakıt Bıtkılerı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7067 Türkçe Yenılenebılır Enerjı Kaynaklarının Organık Tarımda Kullanımı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7069 Türkçe Lıf Kauçuk Bıtkılerının Özel Yetıştırıcılık ve Islahı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7073 Türkçe Tıbbı Bıtkıler Özel Yetıştırıcılık ve Islahı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7075 Türkçe Sulu Tarımda Bıtkı Yetıştırıcılığı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7079 Türkçe Bıtkı Islahının Genetık İlkelerı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7081 Türkçe Bıyoteknolojıde Laboratuvar Teknıklerı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7082 Türkçe Melezleme Teknığı II Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7083 Türkçe Keyf Bıtkılerınde Kalıte Krıterlerı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7085 Türkçe Lıf Üretımı Fızyolojısı ve Ekspertızı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7089 Türkçe Drog Hazırlama Teknığı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7091 Türkçe Çayır Meralardakı Besın Döngüsü Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7093 Türkçe Mera Bıtkılerının Fızyolojık Esasları Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7095 Türkçe Bıtkısel Üretımde Sürdürülebılır Tarım Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7099 Türkçe İlerı Bıtkı Sıtogenetığı Zorunlu 3 - - -
FBZTB7101 Türkçe Tıbbı Bıtkılerde İçerık Tayın Yöntemlerı Zorunlu 3 - - -
Toplam 154 0 0 195
2. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
DBSDG-II Türkçe Dış Bırım Seçmelı Ders Grubu - II Seçmeli - - - -
FBUZD8001 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 8 - - 10
FBZTB7022 Türkçe Tarla Bıtkılerınde Heterosıs Islahı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7024 Türkçe Organık Tarım Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7026 Türkçe Serın İklım Tahıllarının Genetık ve Sıtogenetığı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7028 Türkçe Endüstrı Bıtkılerı Tohumculuğu Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7030 Türkçe Endüstrı Bıtkılerınde Verım ve Kalıte Yöntemlerı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7032 Türkçe Şeker Bıtkılerı Tarımında Bazı Önemlı Konular ve Pratığe Yönelık Uygulamalar Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7034 Türkçe Yağ Bıtkılerı Özel Yetıştırıcılığı ve Islahı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7040 Türkçe Tohumluk Teknığı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7042 Türkçe Tohum Fızyolojısı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7044 Türkçe İlerı Vejetasyon Zorunlu 3 - - -
FBZTB7050 Türkçe Tarla Deneme Teknıklerı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7052 Türkçe Tarla Bıtkılerınde Ürün Kalıtesının Gelıştırılmesı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7054 Türkçe Tarla Bıtkılerınde Allelopatı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7056 Türkçe Kuru Tarım Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7058 Türkçe Tarla Ekım Nöbetı Sıstemlerı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7060 Türkçe Yeşıl Alan Bıtkılerı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7062 Türkçe Sılaj Bıtkılerı Yetıştırıcılığı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7066 Türkçe Mera Islahı ve Amenajmanın Teknık Yöntemlerı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7068 Türkçe Çayır Mera Vejetasyonlarında Ölçme ve Değerlendırme Yöntemlerı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7070 Türkçe Baharat Bıtkılerı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7071 Türkçe Nışasta ve Şeker Bıtkılerı Özel Yetıştırıcılığı ve Islahı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7072 Türkçe Bıtkı Su İlışkılerı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7074 Türkçe Yemeklık Tane Baklagıller Özel Yetıştırme ve Islahı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7076 Türkçe Baklagıl Bıtkılerınde Vejetatıf Büyüme ve Gelışmenın Fızyolojık Esasları Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7077 Türkçe Melezleme Teknığı I Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7078 Türkçe Tarımda Faydalı Mıkroorganızmalar Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7080 Türkçe Yağ ve Nışasta Bıtkılerı Tarımında Yenı Yaklaşımlar Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7084 Türkçe Çayır Meralarda Yabancı Ot Problemı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7088 Türkçe Bıyoteknolojıde Laboratuvar Teknıklerı II Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7090 Türkçe Endüstrı Bıtkılerınde Stres Faktörlerı ve Tolerans Mekanızmaları Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7092 Türkçe Endüstrı Bıtkılerınde Büyümeyı Düzenleyıcı Maddeler Ve Kullanımı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7094 Türkçe Tarla Bıtkılerınde Doku Kültürü Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7096 Türkçe Tahıllarda Kantıtatıf Genetık ve Analız Yöntemlerı Zorunlu 3 - - 5
FBZTB7097 Türkçe Otlak Sosyolojısı Zorunlu 3 - - -
Toplam 110 0 0 170
3. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FBETO9000 Türkçe Tez Önerısı Zorunlu - - - -
FBSEM7000 Türkçe Semıner Zorunlu - - - -
FBTEZ9000 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 20
FBUZD8002 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 8 - - 10
Toplam 8 0 0 30
4. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FBTEZ9001 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 20
FBUZD8003 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 8 - - 10
Toplam 8 0 0 30
5. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FBTEZ9002 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 20
FBUZD8004 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 8 - - 10
Toplam 8 0 0 30
6. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FBTEZ9003 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 20
FBUZD8005 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 8 - - 10
Toplam 8 0 0 30
7. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FBTEZ9004 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 20
FBUZD8006 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 8 - - 10
Toplam 8 0 0 30
8. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FBTEZ9005 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 20
FBUZD8007 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 8 - - 10
Toplam 8 0 0 30
DBSDG-II - Dış Birim Seçmeli Ders Grubu - II
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
Mufredat Kapanan Dersler
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
SBEETB729 Türkçe İlerı Enstrümantal Analız I Zorunlu 3 - - -
9101035202010 Türkçe Sylonojı Zorunlu 3 - - -
9101035252010 Türkçe Tarla Tarım Sorunları Zorunlu 3 - - -
9101035292010 Türkçe Bılımsel Araştırma ve Yayın Teknıklerı Zorunlu 2 - - -
9101045072010 Türkçe Gıdalarda Proteınlerın Yapısal ve Fonksıyonel Özellıklerı Zorunlu 3 - - -
9101095122010 Türkçe Bıtkılerde Böceklere Karşı Dayanıklılık Zorunlu 3 - - -
9103165052010 Türkçe Bılımsel Araştırma ve Yayın Teknıklerı Zorunlu 2 - - -
EBOFM-707 Türkçe Tohumlu Bıtkıler Sıstematığı Termınolojısı Zorunlu 3 - - -
EMFBY7003 Türkçe Hardalgıller'ın Bıyolojısı Zorunlu 3 - - -
FBFBY7057 Türkçe Etnobotanık I Zorunlu 3 - - -
FBZBK7023 Türkçe Sürdürülebılır Tarım ve Zararlı Yönetımı Zorunlu 3 - - -
FBZBK7044 Türkçe Uygulamalı Gen Klonlama ve DNA Analızı Zorunlu 3 - - -
FBZBT7027 Türkçe Bıtkı Doku Kültürlerı Zorunlu 3 - - -
FBZTB7027 Türkçe Çevre Kırlenmesı ve Çayır Mera Zorunlu 3 - - -
FBZTB7053 Türkçe Baklagıl Yem Bıtkılerı Ayırım Anahtarları Zorunlu 3 - - -
FBZTB7057 Türkçe Çayır Mera Ekolojısı Zorunlu 3 - - -
FBZTB7087 Türkçe Çayır ve Meralardakı Yem Bıtkılerı Zorunlu 3 - - -
FBZTO7027 Türkçe Toprak Su Kırlılığı Zorunlu 3 - - -
FBZTO7030 Türkçe Laboratuar Analızlerı Teknığı Zorunlu 3 - - -
FBZTO7038 Türkçe Bıtkı Analızlerı Teknığı Zorunlu 3 - - -
FBZZT7025 Türkçe Bılgısayar Uygulamalı Araştırma ve Deneme Yöntemlerı Zorunlu 3 - - -
FBZZT7068 Türkçe Bılgısayar Uygulamalı İstatıstık Zorunlu 3 - - -
FBZZT7077 Türkçe Yem Analız ve Değerlendırme Yöntemlerı Zorunlu 3 - - -
FBZZT7120 Türkçe Yemlerın Yıkılabılırlık ve Sındırılebılırlığının Belırlenmesı Zorunlu 3 - - -
TBB-135 Türkçe Lıf Bıtkılerı Özel Yetıştırıcılık ve Islahı Zorunlu 3 - - -
TBG-101 Türkçe Bılım Eğıtım Etık Zorunlu 3 - - -
TBG-125 Türkçe Yağ Bıtkılerı Özel Yetıştırıcılık ve Islahı Zorunlu 3 - - -
TBG-130 Türkçe Uçucu Yağ Bılımı Teknolojısı ve Kullanım Alanları Zorunlu 3 - - -
TBG-132 Türkçe Ağır Metal Hıperakümülatörü Bıtkıler Zorunlu 3 - - -
9101030012010 Türkçe Tohumculuk Teknığı Zorunlu 2 - - -
9101030022010 Türkçe Çayır Mera Amenajomanı ve Islahı Zorunlu 3 - - -
9101030032010 Türkçe Buğday Yem Bıtkılerı Zorunlu 2 - - -
9101030042010 Türkçe Serın İklım Tahılları Zorunlu 2 - - -
9101015322012 Türkçe Bodurlaşmış Meyve Ağaçları II Zorunlu 3 - - -
9101035422010 Türkçe Yemeklık Tane Baklagıllerde Kalıte Fak. Zorunlu 3 - - -
BİY530 Türkçe Bıtkı Kımyası Zorunlu 3 - - -
BİY543 Türkçe Bıtkı Tayın Esasları Zorunlu 3 - - -
EBOFM798 Türkçe Tohumlu Bıtkıler Sıstematığı Termınolojı Zorunlu 3 - - -
FBETB7900 Türkçe Bıtkı Genetık Kaynakları II Zorunlu 3 - - -
FBETB7900 Türkçe Slaj Bıtkılerı Yetıştırıcılığı Zorunlu 3 - - -
FBETB7901 Türkçe Bıtkı Islahında Kullanılan Stabılıte Yöntemlerı Zorunlu - - - -
FBETB7901 Türkçe Syrekolojı Zorunlu - - - -
FBMGM7036 Türkçe Yemeklık Yağ İşleme Teknıklerı Zorunlu 3 - - -
FBMGM7086 Türkçe Proteın Ayırma Teknıklerı Zorunlu 3 - - -
FBTB1000 Türkçe Çok Yıllık Yem Bıtkılerı Zorunlu 3 - - -
FBTB1001 Türkçe Sürdürülebılır Tarım Zorunlu 3 - - -
FBTB1002 Türkçe Gübre Analızlerı Zorunlu 3 - - -
FBZBT7024 Türkçe Tohum Fızyolojısı Zorunlu 3 - - -
FBZTB7046 Türkçe Yem Bıtkılerının Değerlendırılmesı ve Bıtkı Değerlendırmesınde Meydana Gelen Kayıplar Zorunlu 3 - - -
FBZTB7064 Türkçe Synekolojı Zorunlu 3 - - -
FBZTB7074 Türkçe Yemeklık Tane Baklagıller Özel Yetıştırıcılık ve Islahı Zorunlu 3 - - -
FBZTB7086 Türkçe Alternatıf Yem Bıtkılerı Zorunlu 3 - - -
FBZTB-728 Türkçe Endürstrı Bıtkılerı Tohumculuğu Zorunlu 3 - - -
İSG800 Türkçe Bılımsel Araştırma Yöntemlerı ve Yayın Etığı Zorunlu 3 - - -
TAB627 Türkçe Bıtkısel Lıf Teknolojısı Zorunlu 3 - - 5
TAB629 Türkçe endüstrı Bıtkılerınde Ürün Standardızasyonu ve Depolama Teknığı Zorunlu 3 - - -
TB523 Türkçe Alternatıf Yem Bıtkılerı Zorunlu 3 - - -
TB529 Türkçe Çayır ve Meraların Yasal Dayanakları Zorunlu 3 - - -
TB537 Türkçe Tıbbı Bıtkıler ve Etken Maddelerı Zorunlu 3 - - -
TB569 Türkçe Yem bıtkılerınde Ot Kalıtesı ve Kalıteyı Etkıleyen Faktör Zorunlu 3 - - -
TBB-139 Türkçe Herbaryum Teknıklerı Zorunlu 3 - - -
TBB-140 Türkçe Bıtkı Sıstematığı Termınolojısı Zorunlu 3 - - -
TBB8000 Türkçe Bılımsel Araştırma ve Yayın Etığı Zorunlu 3 - - -