Tarla Bitkileri Anabilim Dalı 1990 yılında kurulmuş ve aynı yıl lisansüstü eğitime başlamıştır.
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler Yüksek Lisans derecesi kazanırlar.
Yüksek Lisans programına başvurabilmek için adayların; (1) Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, lisans diplomasına ve başvurduğu puan türünden en az 55 ALES puanına sahip olmaları gerekir. Belirlenen asgari ALES puanından daha fazlası ve/veya yabancı dil puanı anabilim/anasanat dalının önerisi, enstitü kurulunun kararı ve Senatonun onayı ile başvuru ön koşulu olarak belirlenebilir. (2) Tezsiz yüksek lisans programlarına başvuruda adayların, lisansüstü programın öngördüğü bir lisans diplomasına sahip olması yeterlidir. (3) Tezli yüksek lisans programına öğrenci kabulünde başarı notu; a) Adaylar, enstitü yönetim kurulunun alanında belirlediği üç kişilik jüri tarafından, mülakat sınavına tabi tutulurlar. Başarı notu 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. b) Başarı notu; ALES puanının %50’si, lisans not ortalamasının %20’si ve mülakat/yetenek sınavı/portfolyö incelemesi notunun %30’u toplanarak hesaplanır. Ancak; ilan edilen kontenjan sayısının üç katından fazla başvuru olan anabilim dallarında istenirse, mülakata alınacak adayların tespiti için önce yazılı sınavı yapılır. Sınav sonrasında; mülakat sınavına girecek aday sayısı, ALES’in %50’si, mezuniyet notunun %20’si ve yazılı sınav notunun %30’u dikkate alınarak en yüksek puandan başlayıp kontenjan sayısının üç katına düşürülür. c) Sınavın değerlendirilmeye alınabilmesi için adayın mülakat/yetenek sınavı/portfolyö incelemesi sonucundan en az 50 puan alması gerekir. Puanlama sonucunda başarı notu 60 ve daha yukarı olan asıl ve yedek adaylar, puan sırasına göre yüksek lisans programında ilan edilen kontenjan dâhilinde öğrenciliğe kabul edilir. Asıl adaylardan kayıt yaptıramayanların yerine yedek adaylar sırasıyla geçer. Başarı notu hesaplama yöntemi, enstitü kurulunun teklifi ve Senatonun onayı ile değiştirilebilir.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriğinin, YYÜ'de verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili enstitü müdürlüğü tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.
Program toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Yüksek lisans öğrenim programı zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için bu notun en az 100 üzerinden 70 olması gerekir.Öğrenci başarısız olduğu derslere, tekrar kayıt yaptırabilir. Bir öğrenci tezi ile ilgili elde ettiği sonuçları, enstitünün tez yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, red veya düzeltme kararı verir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde tekrar savunur. Bu savunma sonunda da tezi kabul edilmeyen öğrencinin kaydı silinir.
Yüzüncü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri programı; tahıllar ve yemeklik tane baklagiller endüstri bitkileri, çayır-mer’a ve yem bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı, konularında teorik ve uygulamalı öğretim ve araştırma çalışmaları yapmaktadır. Tarla Bitkileri Anabilim Dalında tezli yüksek lisans düzeyinde; serin ve sıcak iklim tahılları,yemeklik tane baklagiller, yağ bitkileri,lif - kauçuk bitkileri, nişasta - şeker bitkileri, tütün-ilaç ve baharat bitkileri, buğdaygil ve baklagil yem bitkilerinin yetiştirme teknikleri ve ıslahı konularında ve ayrıca çayır ve meralar, biyoteknoloji, sitoloji, tohumluk ve teknolojisi, tarım sistemleri hakkında tarla ve laboratuvar çalışmaları yapılmaktadır.
Tarla Bitkileri yüksek lisans programlarından mezun olanlar; Üniversitelerin Fakülteleri ve Yüksek Okullarında akademik kadroda, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinde, Tarım ve ORman Bakanlığına bağlı Araştırma Enstitülerinde, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünde ve İşletmelerinde, Tarım Kredi Kooperatiflerinde, Tohumluk üretimi yapan kamu ve özel firmalarda, Organik Tarım faaliyeti gösteren kamu ve özel kuruluşlarda, Tarla Bitkilerinin yetiştiriciliği, ıslahı, muhafazası ve pazarlanması ile ilgili faaliyet gösteren özel sektör veya kamu kurum ve kuruluşlarında, Tarla Bitkilerine dayalı sanayi (makarna, bisküvi, un, bira, tekstil, yağ,şeker, nişasta, yem gibi) dallarında aktivite gösteren tüm kamu ve özel sektörlerde uzman olarak, Meslek Odalarında ( Zir. Müh. Odası, Zir. Müh. Birliği vb.) danışman ve teknik eleman olarak istihdam edilebilir.
Bu programdan mezun olan öğrenciler, doktora programlarında öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.
(1) lisansüstü programdan mezun olunabilmesi için alınması gereken zorunlu/seçmeli dersler, tez, seminer ve benzeri çalışmalar ile kredi toplamlarıdır. Beşinci fıkrada belirtilen ders/dersler hariç tüm dersler seçmelidir. Bu öğretim planları Senato tarafından kararlaştırılan asgari muhtevaya uymak şartı ile ilgili enstitü kurulunda görüşülerek onaylanır. (2) Lisansüstü programların kredi veya YÖK tarafından ilgili programın yer aldığı diploma düzeyi ve alan için Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesine göre belirlenen kredi aralığı ve öğrencilerin çalışma saati göz önünde tutularak Senato tarafından belirlenen AKTS kredisine göre oluşturulmasında aşağıdaki hususlar dikkate alınır: a) Bir lisansüstü dersin yarıyıl kredi değeri, bir yarıyıl devam eden dersin haftalık teorik ders saatinin tamamı ile haftalık uygulama veya laboratuvar saatinin yarısının toplamıdır. b) Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği çerçevesinde yer alan krediler yedinci düzey tezli yüksek lisans için asgari 120 kredidir. c) Lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler için asgari 300 kredidir. (3) Lisansüstü programlarla ilgili devam, ders sınavları, kayıt dondurma, ders notları, derslerden başarılı sayılma koşulları, ders tekrarı ve diğer esaslar şunlardır; a) Öğrenci teorik ve uygulamalı derslere %70 oranında devam etmek zorundadır. Bu koşullara uygun biçimde derslere devam etmeyen öğrenci; devamsız sayılır, devamsız olduğu dersin yarıyıl sonu sınavlarına alınmaz ve o dersten devamsızlıktan başarısız olur. b) Öğrenci, giremediği sınavlara ilişkin belgelendirdiği mazeretlerini anabilim dalı başkanlığına bir hafta içerisinde iletir. Anabilim dalı akademik kurulu duruma ilişkin kararını enstitü yönetim kurulunun onayına sunar. c) Öğrenciler iki yarıyıl kayıt dondurma hakkına sahiptir. Kayıt dondurma, öğrencinin isteği, anabilim dalı akademik kurulunun görüşü ve enstitü yönetim kurulunun onayıyla karara bağlanır. Kayıt donduran veya askerlik nedeniyle izinli sayılan öğrenciler, kayıt dondurma veya askerlik nedeniyle izinli sayıldıkları sürenin bitimini izleyen ilk yarıyılda kayıt yenileme işlemlerini yaptırmak zorundadır. ç) Lisansüstü programlarda ara sınav ve yarıyıl sonu sınavları Üniversitenin akademik takvimine uygun olarak yapılır. d) Tezli yüksek lisans programlarında, her yarıyılda, her ders için, en az bir ara sınav ve bir yarıyıl sonu sınavı yapılır. Alınan bir dersin başarı notunun değerlendirmesinde ara sınav, ödev ve yarıyıl sınavı notu dikkate alınır. Başarı notu; ara sınav notunun %25’i, ödev notunun %25’i ve yarıyıl sınavı notunun %50’si olmak üzere, toplam en az 70 puan olması gerekir. Ödev verilmemesi durumunda başarı notu; ara sınav notunun %50’si ile yarıyıl sonu notunun %50’sinin toplanmasıyla elde edilir ve yine bu toplamın en az 70 puan olması gerekir. Yarıyıl sonu notunun en az 70 puan olması ders geçmek için ön koşuldur. Alınan dersin alanına göre sınavlar yazılı, sözlü veya uygulamalı olarak yapılabilir.
Program toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Yüksek lisans öğrenim programı zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için bu notun en az 100 üzerinden 70 olması gerekir.Öğrenci başarısız olduğu derslere, tekrar kayıt yaptırabilir. Bir öğrenci tezi ile ilgili elde ettiği sonuçları, enstitünün tez yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, red veya düzeltme kararı verir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde tekrar savunur. Bu savunma sonunda da tezi kabul edilmeyen öğrencinin kaydı silinir.
Tam Zamanlı
Prof. Dr. Murat Tunçtürk: Bölüm Başakanı: E-Mail: murattuncturk@yyu.edu.tr Prof. Dr. Diğdem Arpalı: ACTS/DS Koordinatörü: E-Mail: darpa@yyu.edu.tr
Tarla Bitkileri Bölümü'nde araştırma ve öğretim faaliyetlerinde kullanılan araştırma ve uygulama arazileri 100 dekar olup, aynı alanda 1 adet sera (100m2) ve 1 adet depo (300 m2) bulunmaktadır. Bölümde ayrıca Bitki Fizyolojisi, Yağ Analiz, Tıbbi Bitki analiz ve Biyoteknoloji Analiz laboratuvarları bulunmaktadır.
1 | Tarla Bitkileri konusunda, uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak, disiplinler arası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir, konusunda yeni bilgi ve teoriler üretebilir. |
2 | Tarla Bitkileri lisans eğitim öğretim düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak Tarla Bitkileri kapsamında yer alan tahıllar, yemeklik tane baklagiller, endüstri bitkileri, yem bitkileri yetiştiriciliği ve çayır-mera alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme bilgi ve becerisine sahiptir. |
3 | Belirlediği sorunlar doğrultusunda araştırma konusunu seçer. |
4 | Araştırma önerileri geliştirir. |
5 | Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde bilgileri inceleyerek değerlendirir. |
6 | Geliştirdiği önerilerden bir konu belirler ve bu konu hakkında rapor hazırlar. |
7 | Hazırladığı araştırma raporunu tartışır ve sunar. |
8 | Alanla ilgili araştırma konusu olabilecek sorunları belirler. |
9 | Uzmanlaştığı Tarla Bitkileri alanına ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilme bilgi ve becerisine sahiptir. |
10 | Ulusal ve uluslararası projelerde bireysel ve ekiple çalışma becerilerini kullanma |
11 | Tarla Bitkileri konusundaki sorunları, farklı araştırma yöntemlerini kullanarak, sebep sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilme yeteneğine sahip olabilir. |
12 | Tarla bitkileri alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilir. |
13 | Tarla bitkileri konularında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirebilir. |
14 | Üst düzey düşünme becerilerini (eleştirel düşünme, problem çözme, yaratıcı düşünme, karar verme, yansıtma) kullanma |
15 | İletişim becerilerini etkili kullanma |
16 | Tarla Bitkileri konuları ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve beklenmeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir. |
17 | Çalışmalarını ve uzmanlık alanındaki gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilir. |
18 | Tarla Bitkileri ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir. |
19 | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirebilme yeteneğine sahiptir. |
20 | Alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir. |
0. Dönem | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
FBETC7000 | Türkçe | Tez Çalışması (Danışmanlık) | Zorunlu | - | - | - | - | |
FBUZD8008 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | 8 | - | - | 10 | |
FBUZD8009 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | 8 | - | - | 10 | |
FBUZD8010 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | 8 | - | - | 10 | |
FBUZD8011 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | 8 | - | - | 10 | |
FBZTB7004 | Türkçe | Tarla Ürünlerı Verım Tahmın Yöntemlerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBZTB7005 | Türkçe | Yemeklık Dane Baklagıllerde Genetık ve Sıtogenetık | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
Toplam | 38 | 0 | 0 | 40 | ||||
1. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
FBGBD7000 | Türkçe | Gırışımcılık ve Bılımsel Destek Programları | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBUZD8012 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | 8 | - | - | 10 | |
DBSDG-I | Türkçe | Dış Bırım Seçmelı Ders Grubu - I | Seçmeli | - | - | - | - | |
FBBYT7000 | Türkçe | Bılımsel Araştırma ve Yayın Teknıklerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBBYT7001 | Türkçe | Bılımsel Araştırma ve Yayın Teknıklerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBBYT7002 | Türkçe | Bılımsel Araştırma ve Yayın Teknıklerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBBYT7003 | Türkçe | Bılımsel Araştırma ve Yayın Teknıklerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBUZD8000 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | 8 | - | - | 10 | |
FBZTB1600 | Türkçe | Sıcak İklım Tahılları Özel Yetıştırıcılık ve Islahı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBZTB7021 | Türkçe | Tarla Bıtkılerınde Mutasyon Islahı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7023 | Türkçe | Serın İklım Tahılları Özel Yetıştırıcılık ve Islahı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7025 | Türkçe | Tarla Bıtkılerınde Dayanıklılık Islahı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7027 | Türkçe | Yabanı Bıtkılerın Kültüre Alınması | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBZTB7029 | Türkçe | Yapay Çayır Mera Kurma Teknığı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7031 | Türkçe | Tıbbı ve Aromatık Bıtkılerın Kullanımı ve Değerlendırılmesı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7033 | Türkçe | İlerı Bıtkı Ekolojısı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7035 | Türkçe | Bıtkı Genetık Kaynakları | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7036 | Türkçe | Tarla Bıtkılerınde Kök Gelışımı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBZTB7037 | Türkçe | Tahıllarda Abıyotık Gerılım Fızyolojısı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7038 | Türkçe | Geofıt Bıtkılerın Çoğaltılması ve Yetıştırıcılığı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBZTB7039 | Türkçe | Özel Tarla Tarımı Sıstemlerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7041 | Türkçe | Tarla Bıtkılerı Ekolojısı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7043 | Türkçe | Tarla Tarımı Sorunları | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBZTB7045 | Türkçe | Bıyolojık Azot Fıksasyonu | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7047 | Türkçe | Tarla Bıtkılerınde Araştırma Yapma ve Sunma Teknıklerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7048 | Türkçe | Tarımda Sürdürülebılırlık ve Yenılıkçı Yaklaşımlar | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7049 | Türkçe | Yemeklık Tane Baklagıllerde Kalıte Faktörlerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7051 | Türkçe | Yeşıl Alanların Tesısı ve Bakımı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7053 | Türkçe | Tahıllarda Çeşıt Ayrımı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBZTB7055 | Türkçe | Çayır Mera Bıtkılerı Sosyolojısı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7059 | Türkçe | İlerı Bıtkı Fızyolojısı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7061 | Türkçe | Kültür Bıtkılerının Evrımı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7063 | Türkçe | Tarla Bıtkılerınde Azot Metabolızması | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7065 | Türkçe | Bıyoyakıt Bıtkılerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7067 | Türkçe | Yenılenebılır Enerjı Kaynaklarının Organık Tarımda Kullanımı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7069 | Türkçe | Lıf Kauçuk Bıtkılerının Özel Yetıştırıcılık ve Islahı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7073 | Türkçe | Tıbbı Bıtkıler Özel Yetıştırıcılık ve Islahı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7075 | Türkçe | Sulu Tarımda Bıtkı Yetıştırıcılığı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7079 | Türkçe | Bıtkı Islahının Genetık İlkelerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7081 | Türkçe | Bıyoteknolojıde Laboratuvar Teknıklerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7082 | Türkçe | Melezleme Teknığı II | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7083 | Türkçe | Keyf Bıtkılerınde Kalıte Krıterlerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7085 | Türkçe | Lıf Üretımı Fızyolojısı ve Ekspertızı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7089 | Türkçe | Drog Hazırlama Teknığı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7091 | Türkçe | Çayır Meralardakı Besın Döngüsü | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7093 | Türkçe | Mera Bıtkılerının Fızyolojık Esasları | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7095 | Türkçe | Bıtkısel Üretımde Sürdürülebılır Tarım | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7099 | Türkçe | İlerı Bıtkı Sıtogenetığı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBZTB7101 | Türkçe | Tıbbı Bıtkılerde İçerık Tayın Yöntemlerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
Toplam | 154 | 0 | 0 | 195 | ||||
2. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
DBSDG-II | Türkçe | Dış Bırım Seçmelı Ders Grubu - II | Seçmeli | - | - | - | - | |
FBUZD8001 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | 8 | - | - | 10 | |
FBZTB7022 | Türkçe | Tarla Bıtkılerınde Heterosıs Islahı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7024 | Türkçe | Organık Tarım | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7026 | Türkçe | Serın İklım Tahıllarının Genetık ve Sıtogenetığı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7028 | Türkçe | Endüstrı Bıtkılerı Tohumculuğu | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7030 | Türkçe | Endüstrı Bıtkılerınde Verım ve Kalıte Yöntemlerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7032 | Türkçe | Şeker Bıtkılerı Tarımında Bazı Önemlı Konular ve Pratığe Yönelık Uygulamalar | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7034 | Türkçe | Yağ Bıtkılerı Özel Yetıştırıcılığı ve Islahı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7040 | Türkçe | Tohumluk Teknığı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7042 | Türkçe | Tohum Fızyolojısı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7044 | Türkçe | İlerı Vejetasyon | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBZTB7050 | Türkçe | Tarla Deneme Teknıklerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7052 | Türkçe | Tarla Bıtkılerınde Ürün Kalıtesının Gelıştırılmesı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7054 | Türkçe | Tarla Bıtkılerınde Allelopatı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7056 | Türkçe | Kuru Tarım | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7058 | Türkçe | Tarla Ekım Nöbetı Sıstemlerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7060 | Türkçe | Yeşıl Alan Bıtkılerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7062 | Türkçe | Sılaj Bıtkılerı Yetıştırıcılığı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7066 | Türkçe | Mera Islahı ve Amenajmanın Teknık Yöntemlerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7068 | Türkçe | Çayır Mera Vejetasyonlarında Ölçme ve Değerlendırme Yöntemlerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7070 | Türkçe | Baharat Bıtkılerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7071 | Türkçe | Nışasta ve Şeker Bıtkılerı Özel Yetıştırıcılığı ve Islahı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7072 | Türkçe | Bıtkı Su İlışkılerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7074 | Türkçe | Yemeklık Tane Baklagıller Özel Yetıştırme ve Islahı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7076 | Türkçe | Baklagıl Bıtkılerınde Vejetatıf Büyüme ve Gelışmenın Fızyolojık Esasları | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7077 | Türkçe | Melezleme Teknığı I | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7078 | Türkçe | Tarımda Faydalı Mıkroorganızmalar | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7080 | Türkçe | Yağ ve Nışasta Bıtkılerı Tarımında Yenı Yaklaşımlar | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7084 | Türkçe | Çayır Meralarda Yabancı Ot Problemı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7088 | Türkçe | Bıyoteknolojıde Laboratuvar Teknıklerı II | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7090 | Türkçe | Endüstrı Bıtkılerınde Stres Faktörlerı ve Tolerans Mekanızmaları | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7092 | Türkçe | Endüstrı Bıtkılerınde Büyümeyı Düzenleyıcı Maddeler Ve Kullanımı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7094 | Türkçe | Tarla Bıtkılerınde Doku Kültürü | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7096 | Türkçe | Tahıllarda Kantıtatıf Genetık ve Analız Yöntemlerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
FBZTB7097 | Türkçe | Otlak Sosyolojısı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
Toplam | 110 | 0 | 0 | 170 | ||||
3. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
FBETO9000 | Türkçe | Tez Önerısı | Zorunlu | - | - | - | - | |
FBSEM7000 | Türkçe | Semıner | Zorunlu | - | - | - | - | |
FBTEZ9000 | Türkçe | Tez Çalışması | Zorunlu | - | - | - | 20 | |
FBUZD8002 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | 8 | - | - | 10 | |
Toplam | 8 | 0 | 0 | 30 | ||||
4. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
FBTEZ9001 | Türkçe | Tez Çalışması | Zorunlu | - | - | - | 20 | |
FBUZD8003 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | 8 | - | - | 10 | |
Toplam | 8 | 0 | 0 | 30 | ||||
5. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
FBTEZ9002 | Türkçe | Tez Çalışması | Zorunlu | - | - | - | 20 | |
FBUZD8004 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | 8 | - | - | 10 | |
Toplam | 8 | 0 | 0 | 30 | ||||
6. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
FBTEZ9003 | Türkçe | Tez Çalışması | Zorunlu | - | - | - | 20 | |
FBUZD8005 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | 8 | - | - | 10 | |
Toplam | 8 | 0 | 0 | 30 | ||||
7. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
FBTEZ9004 | Türkçe | Tez Çalışması | Zorunlu | - | - | - | 20 | |
FBUZD8006 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | 8 | - | - | 10 | |
Toplam | 8 | 0 | 0 | 30 | ||||
8. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
FBTEZ9005 | Türkçe | Tez Çalışması | Zorunlu | - | - | - | 20 | |
FBUZD8007 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | 8 | - | - | 10 | |
Toplam | 8 | 0 | 0 | 30 | ||||
DBSDG-II - Dış Birim Seçmeli Ders Grubu - II | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
Mufredat Kapanan Dersler | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
SBEETB729 | Türkçe | İlerı Enstrümantal Analız I | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
9101035202010 | Türkçe | Sylonojı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
9101035252010 | Türkçe | Tarla Tarım Sorunları | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
9101035292010 | Türkçe | Bılımsel Araştırma ve Yayın Teknıklerı | Zorunlu | 2 | - | - | - | |
9101045072010 | Türkçe | Gıdalarda Proteınlerın Yapısal ve Fonksıyonel Özellıklerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
9101095122010 | Türkçe | Bıtkılerde Böceklere Karşı Dayanıklılık | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
9103165052010 | Türkçe | Bılımsel Araştırma ve Yayın Teknıklerı | Zorunlu | 2 | - | - | - | |
EBOFM-707 | Türkçe | Tohumlu Bıtkıler Sıstematığı Termınolojısı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
EMFBY7003 | Türkçe | Hardalgıller'ın Bıyolojısı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBFBY7057 | Türkçe | Etnobotanık I | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBZBK7023 | Türkçe | Sürdürülebılır Tarım ve Zararlı Yönetımı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBZBK7044 | Türkçe | Uygulamalı Gen Klonlama ve DNA Analızı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBZBT7027 | Türkçe | Bıtkı Doku Kültürlerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBZTB7027 | Türkçe | Çevre Kırlenmesı ve Çayır Mera | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBZTB7053 | Türkçe | Baklagıl Yem Bıtkılerı Ayırım Anahtarları | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBZTB7057 | Türkçe | Çayır Mera Ekolojısı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBZTB7087 | Türkçe | Çayır ve Meralardakı Yem Bıtkılerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBZTO7027 | Türkçe | Toprak Su Kırlılığı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBZTO7030 | Türkçe | Laboratuar Analızlerı Teknığı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBZTO7038 | Türkçe | Bıtkı Analızlerı Teknığı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBZZT7025 | Türkçe | Bılgısayar Uygulamalı Araştırma ve Deneme Yöntemlerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBZZT7068 | Türkçe | Bılgısayar Uygulamalı İstatıstık | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBZZT7077 | Türkçe | Yem Analız ve Değerlendırme Yöntemlerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBZZT7120 | Türkçe | Yemlerın Yıkılabılırlık ve Sındırılebılırlığının Belırlenmesı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
TBB-135 | Türkçe | Lıf Bıtkılerı Özel Yetıştırıcılık ve Islahı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
TBG-101 | Türkçe | Bılım Eğıtım Etık | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
TBG-125 | Türkçe | Yağ Bıtkılerı Özel Yetıştırıcılık ve Islahı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
TBG-130 | Türkçe | Uçucu Yağ Bılımı Teknolojısı ve Kullanım Alanları | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
TBG-132 | Türkçe | Ağır Metal Hıperakümülatörü Bıtkıler | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
9101030012010 | Türkçe | Tohumculuk Teknığı | Zorunlu | 2 | - | - | - | |
9101030022010 | Türkçe | Çayır Mera Amenajomanı ve Islahı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
9101030032010 | Türkçe | Buğday Yem Bıtkılerı | Zorunlu | 2 | - | - | - | |
9101030042010 | Türkçe | Serın İklım Tahılları | Zorunlu | 2 | - | - | - | |
9101015322012 | Türkçe | Bodurlaşmış Meyve Ağaçları II | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
9101035422010 | Türkçe | Yemeklık Tane Baklagıllerde Kalıte Fak. | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
BİY530 | Türkçe | Bıtkı Kımyası | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
BİY543 | Türkçe | Bıtkı Tayın Esasları | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
EBOFM798 | Türkçe | Tohumlu Bıtkıler Sıstematığı Termınolojı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBETB7900 | Türkçe | Bıtkı Genetık Kaynakları II | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBETB7900 | Türkçe | Slaj Bıtkılerı Yetıştırıcılığı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBETB7901 | Türkçe | Bıtkı Islahında Kullanılan Stabılıte Yöntemlerı | Zorunlu | - | - | - | - | |
FBETB7901 | Türkçe | Syrekolojı | Zorunlu | - | - | - | - | |
FBMGM7036 | Türkçe | Yemeklık Yağ İşleme Teknıklerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBMGM7086 | Türkçe | Proteın Ayırma Teknıklerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBTB1000 | Türkçe | Çok Yıllık Yem Bıtkılerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBTB1001 | Türkçe | Sürdürülebılır Tarım | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBTB1002 | Türkçe | Gübre Analızlerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBZBT7024 | Türkçe | Tohum Fızyolojısı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBZTB7046 | Türkçe | Yem Bıtkılerının Değerlendırılmesı ve Bıtkı Değerlendırmesınde Meydana Gelen Kayıplar | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBZTB7064 | Türkçe | Synekolojı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBZTB7074 | Türkçe | Yemeklık Tane Baklagıller Özel Yetıştırıcılık ve Islahı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBZTB7086 | Türkçe | Alternatıf Yem Bıtkılerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
FBZTB-728 | Türkçe | Endürstrı Bıtkılerı Tohumculuğu | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
İSG800 | Türkçe | Bılımsel Araştırma Yöntemlerı ve Yayın Etığı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
TAB627 | Türkçe | Bıtkısel Lıf Teknolojısı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
TAB629 | Türkçe | endüstrı Bıtkılerınde Ürün Standardızasyonu ve Depolama Teknığı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
TB523 | Türkçe | Alternatıf Yem Bıtkılerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
TB529 | Türkçe | Çayır ve Meraların Yasal Dayanakları | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
TB537 | Türkçe | Tıbbı Bıtkıler ve Etken Maddelerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
TB569 | Türkçe | Yem bıtkılerınde Ot Kalıtesı ve Kalıteyı Etkıleyen Faktör | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
TBB-139 | Türkçe | Herbaryum Teknıklerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
TBB-140 | Türkçe | Bıtkı Sıstematığı Termınolojısı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
TBB8000 | Türkçe | Bılımsel Araştırma ve Yayın Etığı | Zorunlu | 3 | - | - | - |