GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
FBZTB7071 Nişasta ve Şeker Bitkileri Özel Yetiştiriciliği ve Islahı Ders 1 2 5,00

Yüksek Lisans



Bu dersin amacı, nişasta ve şekerin elde edilmesinde kullanılan Patates, Tatlı Patates, Kassava, Yams, Şeker Pancarı, Şeker kamışı gibi bitkilerin kökeni, ekonomik önemleri, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri, ıslah yöntemlerini öğretmektir.


Dr.Öğr.Üyesi Neşe Okut


1 Nişasta ve şeker kaynağı olarak kullanılan bitkilerin tanıtılması ve bitkisel özellikleri hakkında bilgilendirme
2 Nişasta ve şeker bitkilerinin yetiştirilmesinde uygulanan teknikleri, nakliye, depolama ve kalite özelliklei
3 Elde edilen ürünlerin kullanımı
4 Nişasta ve şeker bitkilerinin her birinde ayrı ayrı ıslah çalışmaları ve çeşit geliştirme ile ilgili bilgilendirme


Yok


Yok


Derste, nişasta ve şeker bitkileri olarak kullanılan Patates, Tatlı Patates, Kassava, Yams, Şeker Pancarı, Şeker kamışı bitkilerinin tanıtımı, ekonomik önemleri, botanik özellikleri, yetiştirme teknikleri, kalite kriterleri, ıslah yöntemleri hakkında bilgi verilecektir..


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Dünyada ve Türkiye’deki nişasta ve şeker kaynakları ve bunların ekonomik önemi, tarımdaki yeri, beslenme ve diğer kullanım alanları
2 Patates bitkisinin iklim ve toprak istekleri, sistematiği, yabani türleri, bitkisel özellikleri (botaniği) ve yumru yapısı
3 Patatesin yetiştirme teknikleri, toprak işleme, ekim ve bakım işlemleri, tohumluk yumru temini, ekim nöbeti, gübreleme, hasat, ve depolanması; pazara sunulması ve ıslahı
4 Yerelması, kökeni, sistematiği, kullanıldığı yerler, bitkisel özellikleri (botaniği), yetiştirme teknikleri, hasadı, ürünün pazarlanması, depolama işlemleri,
5 Tatlı patates, kökeni, sistematiği, kullanıldığı yerler, bitkisel özellikleri (botaniği), yetiştirme teknikleri, hasadı ve harman ürünün pazarlanması, depolama işlemleri,
6 Nişasta bitkileri, patates olmak üzere yerelması ve tatlı patates üretimi, bunların ıslahı ve çeşit geliştirme hakkında genel tekrar
7 Ara Sınav
8 Şeker kaynağı olarak şeker pancarı ve şeker kamışının önemi, dünyada ve Türkiye’de şeker pancarının yayılışı, gelişimi, pancarın ve şekerin kullanıldığı yerler, şeker pancarı tarımının Türkiye’de gelişmesi, şeker fabrikalarının durumu
9 Şeker pancarının kültüre alınması, şeker pancarının botaniği (bitkisel özellikleri), endüstrideki önemi, şeker pancarının iklim ve toprak istekleri (adaptasyonu)
10 Şeker pancarı yetiştiriciliği, toprak işleme, ekim ve bakım işlemleri, hasadı, makine ile hasat, şeker pancarı ürünlerinin değerlendirilmesi, şeker pancarının, silolanması
11 Pancarın tazyikli su ile yıkanması ve suda yüzdürülerek fabrikaya girişi, ot ve taş tutucular, pancarın yıkaması, kıyılması ve şekerli suyun (usare) alınması
12 Posa ve melasın ayrılması, beyaz şeker elde edilişi, Şeker pancarının genetik yapısı, çeşit ıslahı, çeşit geliştirme, değişik ıslah yöntemleri ve uygulanması. Pancar tohumculuğu.
13 Şeker pancarı yetiştiriciliğinin genel sorunları ve çözüm önerileri
14 Genel tekrar ve makale inceleme
15
16

Er, C. ve S. Uranbey, 2004. Nişasta ve Şeker Bitkileri Ank. Üniv. Ziraat Fakültesi yayınları 1538, Ders kitabı : 491, 202 s., Ankara Nişasta ve Şeker Bitkileri ile ilgi yayınlanmış bazı makaleler



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 85
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 1 15
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 10 10
Final Sınavı 1 10 10
Derse Katılım 14 5 70
Uygulama/Pratik 5 4 20
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 3 4 12
Toplam İş Yükü (saat) 122

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17 PÇ 18 PÇ 19 PÇ 20
ÖÇ 1 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 2 5 4 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 3 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek