GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
FBZTB7078 Tarımda Faydalı Mikroorganizmalar Ders 1 2 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı; öğrencilere tarımda faydalı mikroorganizmaların kullanımı hakkında gerekli bilgi ve deneyimin kazandırılmasıdır.


Doç. Dr. Zehra EKİN


1 Bitki gelişimini teşvik edici bakteriler (PGPR) hakkında bilgi sahibi olmak,
2 Azot fikseri ve fosfat çözücü bakterilerin bitki gelişmesindeki etkileri hakkında bilgi sahibi olmak,
3 Bitki gelişimini teşvik edici bakterilerin biyogübre olarak kullanımı hakkında bilgi ve deneyim sahibi olmak,
4 Tarımda Azot Fikseri ve Fosfat Çözücü Bacillus Tür Uygulamalarının Pratik Sonuçları hakkında yeterli ve doğru bilgi sahibi olmak
5 Tarımda faydalı mikroorganizma uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olma ve çağın sorunları hakkında bilgi sahibi olmak


Yok


Yok


Bu derste; Bitki gelişimini teşvik mekanizmalarında mikroorganizmaların rolü, Bitki gelişimini teşvik edici bakteriler (PGPR), Bitki gelişimini teşvik edici madde üretimi (Auksinler, Sitokininler, Giberellin, diğer bitki gelişimini düzenleyici maddeler, vitamin üretimi, etilen sentezinin engellenmesi), Besin elementi alınımına mikroorganizmaların katkıları, Azot fikse eden ve fosfat çözebilen bakterilerin bitki gelişmesinde etkileri, Bitki gelişimini teşvik edici bakterilerin biyogübre olarak kullanımı, Tarımda PGPR uygulamalarının pratik sonuçları, Endüstri bitkileri tarımında azot fikseri ve fosfat çözücü Bacillus tür uygulamalarının pratik sonuçları gibi konular işlenecektir.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Mikroorganizmalar ve Genel Klasifikasyonu
2 Mikrobiyolojinin Tarihçesi ve Gelişmesi
3 Mikrobiyolojik Olarak Toprak
4 Toprak Mikroorganizmaları
5 Toprak Bakterileri, Bitki gelişimi teşvik eden bakteriler (PGPR)
6 Azot fikseri ve fosfat çözücü bakterilerin bitki gelişmesindeki etkileri
7 Bitki gelişimini teşvik edici bakterilerin biyogübre olarak kullanımı VİZE
8 Tarımda Azot Fikseri ve Fosfat Çözücü Bacillus Tür Uygulamalarının Pratik Sonuçları
9 Aktinomiset’ler, Mantarlar, Toprak Algleri, Likenler, Virüsler ve Fajlar
10 Mikrobiyal Etkileşimler (İnteraksiyonlar), Topraktaki Substrat Tiplerinin Mikrobiyolojisi
11 Azot’un Mikrobiyal Döngüsü, Fosfor’un Mikrobiyal Döngüsü
12 Kükürt’ün Mikrobiyal Döngüsü, Demir’in Mikrobiyal Döngüsü
13 Tarımda faydalı mikroorganizma uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olma ve çağın sorunları
14 Dönem ödevi sunumları
15
16

Dersi veren öğretim üyesi tarafından Tarımda Faydalı Mikroorganizmalar konularını işleyen değişik kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış resimlerle zenginleştirilmiş power point ders notu sunusu. Khan, M.S., Zaidi, A., Musarrat, J., 2009. Microbial Strategies for Crop Improvement. Spinger-Verlag Berlin Heidelberg, ISBN: 978-3-642-01978-4. 358s. Maheshwari, D.K., 2010. Plant Growth and Health Promoting Bacteria. Springer, ISBN: 978-3-642-13611-5. 450s. Tilak, K.V.B.R., Pal, K.K., Dey, R., 2010. Microbes for Sustainable Agriculture. Int. Publishing House Put. Ltd., New Delhi. ISBN: 978-93-80026-88-6. 212s. Rai, M.K., 2006. Handbook of microbial biofertilizers. The Haworth Press, ISBN: 978-1-56022-2699. 579s.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 50
Ev Ödevi 2 50
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 6 6
Final Sınavı 1 16 16
Beyin Fırtınası 14 3 42
Bireysel Çalışma 14 3 42
Ev Ödevi 2 8 16
Toplam İş Yükü (saat) 122

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17 PÇ 18 PÇ 19 PÇ 20
ÖÇ 1 5 4 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5 4 5 5 5 3 5
ÖÇ 2 5 4 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5 5 4 4 5 5 5 3 4
ÖÇ 3 5 4 5 5 5 5 5 5 5 3 5 5 5 4 3 5 5 5 2 4
ÖÇ 4 5 4 5 5 5 4 5 5 5 3 5 5 5 4 3 5 5 5 3 4
ÖÇ 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5 5 4 3 5 5 5 2 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek