GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
FBZTB7083 Keyf Bitkilerinde Kalite Kriterleri Ders 1 1 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı; Bu derste öğrencilere bu dersin konusunu oluşturan tütün, şerbetçi otu ve anasonda kalite özellikleri ve kaliteli yetiştiricilikte agronomik uygulamalar anlatılarak birim alandan maksimum gelir sağlama yöntemlerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır.


Doç. Dr. Tamer ERYİĞİT


1 Türk, Flue-Cured ve Burley tütünlerinde yaprak kalitesine etki eden fiziksel ve kimyasal özellikler,
2 Türk, Flue-Cured ve Burley tütünlerinin adaptasyon istekleri, yetiştiriciliği (fide üretimi, tarla hazırlığı, gübreleme, sulama ve hasat), kurutma yöntemleri, balyalama ve fermantasyon işlemleri,
3 Tütünde ıslah çalışmaları, şerbetçiotu yetiştiriciliği ve anason yetiştiriciliği konularını öğrenir.


Yok


Yok


- Keyf bitkilerinin sınıflandırılması, - Keyf bitkilerinde kaliteyi ortaya koyan bitki unsurlarının takdimi, - Tütünde kalite özellikleri ve kaliteli yetiştiricilik teknikleri - Şerbetçiotunun kalite özellikleri ve kaliteli yetiştiricilik teknikleri, - Anason bitkisinin kalite özellikleri ve kaliteli yetiştiricilik teknikleri


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Keyf bitkilerinin önemi ve sınıflandırılması
2 Tütünün önemi, tarihçesi, sistematiği, türleri
3 Tütünün ekim alanı, üretimi, verimi, ithalat, ihracat ve tüketimi
4 Tütünün bitkisel özellikleri (kök, gövde, çiçek, meyve, tohum)
5 Tütünün bitkisinin kalitesini ortaya koyan yaprak özellikleri
6 Tütünün üretiminde iklim ve toprak istekleri, münavebe
7 Tütünün toprak hazırlığı, çeşit, tohumluk, ekimi
8 Ara Sınav
9 Kültürel işlemler, Hasat, kurutma ve denkleme
10 Şerbetçiotunun önemi, tarihçesi, sistematiği, üretim istatistikleri,
11 Şerbetçiotunun bitkisel özellikleri
12 Şerbetçi otu tarımı
13 Anasonun önemi, tarihçesi, sistematiği, üretim istatistikleri, bitkisel özellikleri
14 Anasonun tarımı

Kaynaklardan dersin hocası tarafından derlenmiş ders notları - Keyf Bitkileri. Koç, H.1993. Gaziosman paşa Üni. Zir. Fak. Ders Notları. Yayın No:4 - Tütün. Otan, H., R. Apti, 1989.TKB, Ege tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü. Yayı no:83



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 50
Ev Ödevi 1 50
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 30 30
Final Sınavı 1 40 40
Bireysel Çalışma 13 3 39
Ev Ödevi 1 12 12
Toplam İş Yükü (saat) 121

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17 PÇ 18 PÇ 19 PÇ 20
ÖÇ 1 3 3 4 4 4 5 5 4 3 3 4 3 3 5 3 3 5 4 3 5
ÖÇ 2 4 4 3 3 3 4 3 5 3 5 3 5 3 4 3 3 3 4 4 4
ÖÇ 3 4 4 5 5 4 4 3 5 5 3 3 3 3 3 3 4 4 3 3 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek