Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
FBZTB7083 | Keyf Bitkilerinde Kalite Kriterleri | Ders | 1 | 1 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı; Bu derste öğrencilere bu dersin konusunu oluşturan tütün, şerbetçi otu ve anasonda kalite özellikleri ve kaliteli yetiştiricilikte agronomik uygulamalar anlatılarak birim alandan maksimum gelir sağlama yöntemlerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Doç. Dr. Tamer ERYİĞİT
1 | Türk, Flue-Cured ve Burley tütünlerinde yaprak kalitesine etki eden fiziksel ve kimyasal özellikler, |
2 | Türk, Flue-Cured ve Burley tütünlerinin adaptasyon istekleri, yetiştiriciliği (fide üretimi, tarla hazırlığı, gübreleme, sulama ve hasat), kurutma yöntemleri, balyalama ve fermantasyon işlemleri, |
3 | Tütünde ıslah çalışmaları, şerbetçiotu yetiştiriciliği ve anason yetiştiriciliği konularını öğrenir. |
Yok
Yok
- Keyf bitkilerinin sınıflandırılması, - Keyf bitkilerinde kaliteyi ortaya koyan bitki unsurlarının takdimi, - Tütünde kalite özellikleri ve kaliteli yetiştiricilik teknikleri - Şerbetçiotunun kalite özellikleri ve kaliteli yetiştiricilik teknikleri, - Anason bitkisinin kalite özellikleri ve kaliteli yetiştiricilik teknikleri
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Keyf bitkilerinin önemi ve sınıflandırılması | ||
2 | Tütünün önemi, tarihçesi, sistematiği, türleri | ||
3 | Tütünün ekim alanı, üretimi, verimi, ithalat, ihracat ve tüketimi | ||
4 | Tütünün bitkisel özellikleri (kök, gövde, çiçek, meyve, tohum) | ||
5 | Tütünün bitkisinin kalitesini ortaya koyan yaprak özellikleri | ||
6 | Tütünün üretiminde iklim ve toprak istekleri, münavebe | ||
7 | Tütünün toprak hazırlığı, çeşit, tohumluk, ekimi | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | Kültürel işlemler, Hasat, kurutma ve denkleme | ||
10 | Şerbetçiotunun önemi, tarihçesi, sistematiği, üretim istatistikleri, | ||
11 | Şerbetçiotunun bitkisel özellikleri | ||
12 | Şerbetçi otu tarımı | ||
13 | Anasonun önemi, tarihçesi, sistematiği, üretim istatistikleri, bitkisel özellikleri | ||
14 | Anasonun tarımı |
Kaynaklardan dersin hocası tarafından derlenmiş ders notları - Keyf Bitkileri. Koç, H.1993. Gaziosman paşa Üni. Zir. Fak. Ders Notları. Yayın No:4 - Tütün. Otan, H., R. Apti, 1989.TKB, Ege tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü. Yayı no:83
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 50 |
Ev Ödevi | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 30 | 30 |
Final Sınavı | 1 | 40 | 40 |
Bireysel Çalışma | 13 | 3 | 39 |
Ev Ödevi | 1 | 12 | 12 |
Toplam İş Yükü (saat) | 121 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 | PÇ 18 | PÇ 19 | PÇ 20 | |
ÖÇ 1 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 5 | 3 | 3 | 5 | 4 | 3 | 5 |
ÖÇ 2 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 5 | 3 | 5 | 3 | 5 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 3 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 3 | 5 | 5 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 |