GERİ DÖN

Önlisans Programları


VAN MESLEK YÜKSEKOKULU - SEYAHAT, TURİZM VE EĞLENCE HİZMETLERİ BÖLÜMÜ - - TURİST REHBERLİĞİ



Program Tanımları

Van Meslek Yüksekokulu, Rektörlük Makamı'nın 29.09.1992 tarih ve B.30.2.YYÜ.0.00.00.00/408-818 sayılı teklifi ve YÖK Yürütme Kurulu'nun 09.10.1992 tarihli kararıyla, 2547 Sayılı Kanun'un 2880 Sayılı Kanun'la değişik 7/d-2 ve 7/h Maddeleri uyarınca, 1992/1993 Eğitim-Öğretim Yılında El Sanatları Programının açılması ile kurulmuş ve El Sanatları Merkezi Müdürlüğü binasında eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Turizm Rehberliği Programı 1996 yılından itibaren öğrenci kabul etmeye başlamıştır.

120 AKTS kredilik program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Turist Rehberliği Ön Lisans derecesine sahip olunur.

Ön Lisans Derecesi

Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.

Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olma İngilizce dilini mesleki anlamda rahat kullanabiliyor olma Rusça dilini temel düzeyde öğrenme ve bu dilde kendini ifade etme becerisinin sağlanması Ekonominin temel prensiplerini kavrama ve bunların turizmle ilişkilerini kurma Türkiye’nin Coğrafik değerlerini, sorunlarını ve bunların güncel olaylarla ilişkilendirilmesini sağlamak Bir turu planlama, uygulama ve denetleme Turizm alanı ve turist rehberliği ile ilgili hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilme ve uygulama Farklı kültürleri tanıma, anlama ve farklı kültürlerle iletişim kurma Türkiye’de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatları hakkında detaylı bilgiye sahip olma, analiz etme ve yorumlama Hem temel hem de alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını ileri düzeyde kullanma Türkiye’nin Arkeolojik değerlerini, sorunlarını ve bunların güncel olaylarla ilişkilendirilmesini sağlamak Türkiye’nin Sanat Tarihi açısından önem taşıyan değerlerini, sorunlarını ve bunların güncel olaylarla ilişkilendirilmesini sağlamak Türkiye ve dünya coğrafyasında yaşayan farklı dinlerin temel prensiplerini kavrama ve anlatabilme yeteneği kazanma Türkiye ve çevresinin mitolojik değerlerini bilmek ve bunları aktarma kabiliyeti kazanma Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihini öğrenme, temel değerlerinin kavranması ve bunların güncel olaylarla ilişkilendirilmesini sağlama.

Turizm Rehberliği bölümünü bitirip, YDS’den 75 puan alan ve Turist Rehberliği Birliği tarafından yapılacak 49 günlük zorunlu Türkiye turunu tamamlamış olanlara eğitim turu sonunda sınav yapılacaktır. Gerekli şartları yerine getirdikten sonra Kültür ve Turizm Bakanlığından Profesyonel Turist Rehberliği Ruhsatname'si alarak Turist Rehberi olabileceklerdir. Öğrenciler, almış oldukları eğitim ile seyahat işletmelerinde ya da bağımsız olarak rehberlik yapma olanaklarına sahiptirler. İlgili yönetmelik:

Mezun olan öğrenciler ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavı sonucuna göre ilgili alanlarda lisans tamamlayabilirler.

Programda ölçme ve değerlendirme sisteminde; her ders için ders kaydı yapılması gereklidir her dersin bir ara sınav ve dönem sonu sınavı olarak bir final ve bir bütünleme sınavı bulunmaktadır. Sınavlar yazılı yapılmaktadır. Derslerin başarı notu hesaplamasında yıl içi ortalamasının %40’ı, yılsonu notunun (Final veya bütünleme) % 60’ı alınmaktadır. Öğrencilerin bir üst sınıftan ders alabilmeleri için birinci yıl Ağırlıklı Genel Not Ortalamasının (AGNO) en az 1.80 ve daha büyük olması ayrıca mezun olabilmesi için bütün derslerden başarılı olması gerekir. AGNO ortalaması 4 üzerinden en az 2.0 olmalıdır. Bütün derslerde devam mecburiyeti vardır, dönem içinde bir derse % 30 oranında katılmayan öğrenci devamsızlıktan kalır. Ayrıca öğrencilerimiz eğitimleri sırasında zorunlu olan (EDÖ) 30 iş günü işletme stajlarını tamamlayarak staj sınavından başarılı olmak zorundadır

Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla (CC ve üzeri notlarla) tamamlayan ve 30 iş günü mesleki stajını tamamlayan öğrencilere Turist rehberliği alanında ön lisans diploması verilir.

Tam Zamanlı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Meslek Yüksekokulu Zeve Kampüsü Tuşba/Van Telefon: 04322251414 Fax: 04322251415 E-Posta: vanmyo@yyu.edu.tr BÖLÜM BAŞKANI : Dr. Öğr. Üy. Elif ERDEVE ÖZVAN YYÜ VAN MESLEK YÜKSEKOKULU KAMPÜS - VAN PROGRAM KOORDİNATÖRÜ: ÖĞR.GÖR. CEZMİ MÜKÜS YYÜ VAN MESLEK YÜKSEKOKULU KAMPÜS - VAN cmukus@yyu.edu.tr

Projeksiyon cihazlı sınıflar.


Program Çıktıları

1 Turist rehberliği ile ilgili temel kavramları tanımlar.
2 Bir turu veya paket turu yönetir.
3 Temel ilk yardım yöntemlerini uygular.
4 Ekip halinde veya bağımsız olarak çalışabildiğini gösterir.
5 İş yoğunluğu, stres ve baskı altında işi ile ilgili kararları alır. Kriz sürecini yönetir.
6 Farklı kültürleri tanıyarak değerlerine saygı gösterir.
7 Türkiye’nin tarihi ve turistik yerleri hakkında detaylı bilgiye sahip olur.
8 Mesleğini ulusal, evrensel, kültürel ve etik değerlere bağlılık duygusuyla yapar.
9 Somut ve somut olmayan kültürel mirasın tanınması ve korunması için farkındalık oluşturur.
10 Turizm alanındaki başlıca kuramları, olguları, kavramları ve ilkeleri temel düzeyde ifade eder.
11 Seyahat işletmelerinde kullanılan bilgisayar otomasyon sistemlerinin nasıl çalıştığını bilir ve bu sistemleri kullanır.
12 Turizm sektörünün gerektirdiği kişisel bakım (temizlik, giyim, görünüm), hijyen ve sanitasyon kurallarını uygular.
13 Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri, mesleki standartları ve etik ilkeleri temel düzeyde anlatır.
14 Seyahat işletmelerinde verilen tanıtım, bilgilendirme, rehberlik, ulaşım, toplantı-kongre organizasyonu ve diğer hizmetlerin nasıl organize edildiğini ve sunulduğunu bilir.
15 Birleşmiş Milletler Sürdürebilir Kalkınma Amaçlarından (BM SKA) en az birini açıklar. BM SKA şunlardır: 1) yoksulluk, 2) açlık ,3) sağlıklı ve kaliteli yaşam, 4) nitelikli eğitim, 5) cinsiyet eşitliği, 6) temiz su ve sanitasyon, 7) erişilebilir temiz enerji, 8) insana yakışır iş ve ekonomik büyüme, 9) sanayi, yenilikçilik ve alt yapı, 10) eşitsizliklerin azaltımı, 11) sürdürülebilir şehirler ve topluluklar, 12) sorumlu tüketim ve üretim, 13) iklim eylemi, 14) sudaki yaşam, 15) karasal yaşam, 16) barış, adalet ve güçlü kurumlar, 17) amaçlar için ortak çaba.
16 Yabancı dilde temel düzeyde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri göstererek meslektaşları ve misafirlerle iletişim kurar.
17 Temel düzeyde bilgisayar yazılımları ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
18 Sahip olduğu bilgiyi, temel beceriler düzeyinde, yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktararak konuklar ve işbirliği yaptığı kişilerle etkili iletişim kurar.
19 Yaşam boyu öğrenme bilinciyle, bilgi, beceri ve yetkinliklerini geliştirir.
20 Çeşitli dini inanışlar, mitoloji, sanat tarihi, arkeoloji disiplinlerinde uzmanlaşarak, bu bilgilerini kültür turları sırasında yerli ve yabancı turistlere aktararak bulundukları bölgeyi ve ülkeyi tanıtım görevini yapar.
21 Alanı ile ilgili temel gelişmeleri takip ederek sorunlara temel düzeyde çözüm önerileri geliştirir.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Müfredat

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MYTRH1001 Türkçe MESLEKİ YABANCI DİL I Zorunlu 5 - - 5
MYTRH1003 Türkçe ARKEOLOJİ I Zorunlu 2 - - 3
MYTRH1005 Türkçe SANAT TARİHİ I Zorunlu 2 - - 3
MYTRH1007 Türkçe ANADOLU UYGARLIKLARI Zorunlu 2 - - 2
MYTRH1009 Türkçe TÜRKİYE TURİZM COĞRAFTYASI I Zorunlu 2 - - 3
MYTRH1011 Türkçe GENEL TURİZM Zorunlu 2 - - 2
UNVIT0001 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Zorunlu 2 - - 2
UNVTD0005 Türkçe TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 - - 2
UNVYD0003 Türkçe YABANCI DİL I Zorunlu 2 - - 2
VMYO0001 Türkçe Alan Seçmelı Dersler Havuzu 1 1.Yarıyıl Seçmeli - - - -
Toplam 21 0 0 24
2. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MYSTJ1008 Türkçe YAZ STAJI Zorunlu - - - 5
MYTRH1002 Türkçe MESLEKİ YABANCI DİL II Zorunlu 5 - - 5
MYTRH1004 Türkçe ARKEOLOJİ II Zorunlu 2 - - 2
MYTRH1006 Türkçe TÜRKİYE TURİZM COĞRAFYASI II Zorunlu 2 - - 2
MYTRH1010 Türkçe TURİZM PAZARLAMASI Zorunlu 2 - - 2
MYTRH1012 Türkçe BİZANS SANATI Zorunlu 2 - - 2
UNVIT0002 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Zorunlu 2 - - 2
UNVTD0006 Türkçe TÜRK DİLİ II Zorunlu 2 - - 2
UNVYD0004 Türkçe YABANCI DİL II Zorunlu 2 - - 2
Vmyo0002 Türkçe Alan Seçmelı Dersler Havuzu 2 2.Yarıyıl Seçmeli - - - 6
Toplam 19 0 0 30
3. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MYTRH2001 Türkçe MESLEKİ YABANCI DİL III Zorunlu 4 - - 4
MYTRH2003 Türkçe TURİZM SEMİNERLERİ I Zorunlu 3 - - 4
MYTRH2005 Türkçe TUR OPERATÖRLÜĞÜ VE SEYAHAT ACENTELİĞİ Zorunlu 2 - - 2
MYTRH2007 Türkçe TURİST REHBERLİĞİ Zorunlu 2 - - 2
MYTRH2009 Türkçe MİTOLOJİ Zorunlu 2 - - 2
MYTRH2011 Türkçe TÜRKİYE' DE MÜZELER VE ANTİK KENTLER Zorunlu 2 - - 3
MYTRH2013 Türkçe TURİZM MEVZUATI Zorunlu 2 - - 2
MYTRH2015 Türkçe SELÇUKLU SANATI Zorunlu 2 - - 2
VMYO0003 Türkçe Alan Seçmelı Dersler Havuzu 3 3.Yarıyıl Seçmeli - - - -
Toplam 19 0 0 21
4. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MYTRH2002 Türkçe MESLEKİ YABANCI DİL IV Zorunlu 4 - - 4
MYTRH2004 Türkçe TURİZM SEMİNERLERİ II Zorunlu 4 - - 5
MYTRH2006 Türkçe DİNLER TARİHİ Zorunlu 2 - - 3
MYTRH2008 Türkçe TUR YÖNETİMİ Zorunlu 3 - - 4
MYTRH2010 Türkçe TURİZM EKONOMİSİ Zorunlu 2 - - 2
MYTRH2016 Türkçe İKONOGRAFİ Zorunlu 2 - - 2
MYTRH2018 Türkçe OSMANLI SANATI Zorunlu 2 - - 2
ÜNVOD2004 Türkçe ÜNİVERSİTE ORTAK HAVUZU BHR Seçmeli 2 - - 2
Vmyo0004 Türkçe Alan Seçmelı Dersler Havuzu 4 4.Yarıyıl Seçmeli - - - 6
Toplam 21 0 0 30
VMYO0001 - Alan Seçmeli Dersler Havuzu 1 1.Yarıyıl
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MYBLG1021 Türkçe BİLGİSAYARA GİRİŞ Seçmeli 2 - - 3
MYTRH1025 Türkçe TURİZMDE TANITMA VE HALKLA İLİŞKİLER Seçmeli 2 - - 3
MYTRH1031 Türkçe ALMANCA I Seçmeli 2 - - 3
MYTRH1037 Türkçe FARSÇA I Seçmeli 2 - - 3
Vmyo0002 - Alan Seçmeli Dersler Havuzu 2 2.Yarıyıl
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MYÇEV1022 Türkçe TURİZM KAYNAKLARI VE ÇEVRE KORUMA Seçmeli 2 - - 2
MYOFS1022 Türkçe OFİS PROGRAMLARI Seçmeli 2 - - 2
MYTRH1026 Türkçe REKREASYON VE ANİMASYON Seçmeli 2 - - 2
MYTRH1028 Türkçe ÖN BÜRO HİZMETLERİ Seçmeli 2 - - 2
MYTRH1038 Türkçe ALMANCA II Seçmeli 2 - - 2
VMYO0003 - Alan Seçmeli Dersler Havuzu 3 3.Yarıyıl
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MYTOİ2023 Türkçe KONGRE VE SEMİNER ORGANİZASYONU Seçmeli 2 - - 3
MYTRH2025 Türkçe TÜRK KÜLTÜRÜ VE FOLKLOR Seçmeli 2 - - 3
MYTRH2027 Türkçe TURİZM POLİTİKALARI VE DIŞ TANITIM Seçmeli 2 - - 3
MYTRH2039 Türkçe ALMANCA III Seçmeli 2 - - 3
MYTRH2045 Türkçe FARSÇA III Seçmeli 2 - - 3
MYTRH2047 Türkçe BİLETLEME (TİCKETİNG) OTOMASYON Seçmeli 2 - - 3
ÜNVOD2004 - ÜNİVERSİTE ORTAK HAVUZU BHR
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
UNVOD2624 Türkçe Yangın Önleme ve Yangınla Mücadele Seçmeli 2 - - 2
Vmyo0004 - Alan Seçmeli Dersler Havuzu 4 4.Yarıyıl
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MYILY2022 Türkçe İLK YARDIM Seçmeli 2 - - 3
MYTRH2034 Türkçe TURİZM'DE ETİK Seçmeli 2 - - 3
MYTRH2036 Türkçe KÜLTÜREL MİRAS Seçmeli 2 - - 3
MYTRH2038 Türkçe ALMANCA IV Seçmeli 2 - - 3
Mufredat Kapanan Dersler
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MYHAZ0010 İngilizce GENEL İNGİLİZCE Zorunlu 24 - - -
MYTRH1001 Türkçe MESLEKİ YABANCI DİL-I(İngılızce) Zorunlu 4 - - -
MYTRH1001 Türkçe Meslekı Yabancı Dıl I (İngılızce) Zorunlu 5 - - 5
MYTRH1013 Türkçe YABANCI DİL-I Zorunlu 3 - - -
UNVIT0001 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Zorunlu 2 - - 2
UNVIT0001 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Zorunlu 2 - - -
UNVTD0005 Türkçe TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 - - 2
UNVTD0005 Türkçe TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 - - -
UNVYD0003 Türkçe YABANCI DİL I Zorunlu 2 - - 2
UNVYD0003 Türkçe YABANCI DİL I Zorunlu 2 - - -
UNVYD0003 Türkçe YABANCI DİL I Zorunlu 2 - - -
UNVYD003 Türkçe YABANCI DİL-I Zorunlu 2 - - 2
Vmyo0001 Türkçe Alan Seçmelı Dersler Havuzu 1 1.Yarıyıl Seçmeli - - - 6
MYEDO1018.1 Türkçe STAJ Zorunlu - 1 - -
MYSTJ1008 Türkçe YAZ STAJI Zorunlu - - - 5
MYTRH1002 Türkçe MESLEKİ YABANCI DİL-II (İNGİLİZCE) Zorunlu 4 - - -
MYTRH1008 Türkçe TURİZM SOSYOLOJİSİ VE TURİST PSİKOLOJİSİ Zorunlu 2 - - 2
MYTRH1014 Türkçe YABANCI DİL II Zorunlu 3 - - 3
UNVIT0002 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Zorunlu 2 - - 2
UNVIT0002 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Zorunlu 2 - - -
UNVTD0006 Türkçe TÜRK DİLİ II Zorunlu 2 - - 2
UNVTD0006 Türkçe TÜRK DİLİ II Zorunlu 2 - - -
UNVYD0004 Türkçe YABANCI DİL II Zorunlu 2 - - 2
UNVYD0004 Türkçe YABANCI DİL II Zorunlu 2 - - -
MYTRH2001 Türkçe MESLEKİ YABANCI DİL-III (İNGİLİZCE) Zorunlu 6 - - 6
Vmyo0003 Türkçe Alan Seçmelı Dersler Havuzu 3 3.Yarıyıl Seçmeli - - - 9
MYTRH2002 Türkçe MESLEKİ YABANCI DİL IV Zorunlu 6 - - 6
MYTRH2012 Türkçe TURİZM'DE ETİK Zorunlu 2 - - 2