GERİ DÖN

Yüksek Lisans Programları


Fen Bilimleri Enstitüsü - Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı - - Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans



Program Tanımları

Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı adı altında Yüksek Lisans ve Doktora statüsünde eğitim-öğretim faaliyetleri sürdürülen bölümümüzde, 1 Profesör, 2 Doçent, 4 Dr. Öğretim Üyesi , 3 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 10 akademik personel görev yapmaktadır. Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı altında bir lisansüstü programı olup, yüksek lisans düzeyinde eğitim vermektedir.

Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden yüksek lisans derecesi almaya hak kazanırlar.

Yüksek lisans programına, mülakat yapılarak öğrenci alınır. Yüksek lisans programlarına alınacak öğrenci sayıları ve aday öğrencilerde aranacak nitelikler, her yarıyıl başından önce ilan edilir. Bu ilanda başvuru koşulları ve son başvuru tarihi, adayların mülakata alınacakları yer ve tarih belirtilir. Adayların lisans diplomasına sahip olması ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan ALES’den ilgili puan türünde en az 55 standart puana sahip olmaları gerekir. Yurtdışından alınmış lisans diplomalarının denkliğinin Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) onaylanması gerekir. Adaylar; ilanda belirtilen son başvuru tarihine kadar ALES belgelerini, lisans diplomalarını, lisans kademesinde okudukları derslerden aldıkları başarı notlarını, mezuniyet not ortalamalarını belirten onaylı belgeleri, diğer kayıt ile ilgili bilgileri tamamlayarak başvuruda bulunurlar. Adayların kayıt işlemleri ilgili enstitü müdürlüğünce düzenlenir ve yürütülür. Gerekli başvuru şartlarını tamamlamış Mülakat notu 100 tam not üzerinden verilir. Bir adayın bilimsel başarı düzeyi notu; ALES puanının %50’si, lisans kademesi not ortalamasının %25’i ve mülakat notunun %25’inin toplamıdır. Adayların mülakat notunun en az 50, bilimsel başarı düzey notunun da en az 60 olması gerekir.

Önceki öğrenmelerin tanınması için gerekli resmi evraklar teslim edildikten sonra, öğrencilerin muafiyetleri ders içerik ve AKTS uyumuna bakılarak yapılır.

Program toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Yüksek lisans öğrenim programı zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur. Programın toplam AKTS kredisi 120’dir. Arasınav ve final sınavlarının yanı sıra derslerde raporlar, ödevler, quizler, seminer sunumları ve proje çalışmaları gibi öğrenme aktiviteleri öğrencinin yarıyıl içindeki performans değerlendirmesinde kullanılabilir. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için bu notun en az 100 üzerinden 70 olması gerekir. Öğrenci başarısız olduğu derslere, tekrar kayıt yaptırabileceği gibi danışmanının onayladığı başka lisansüstü dersler de alabilir. Öğrenci, en geç üçüncü yarıyılın başından itibaren her yarıyıl tez çalışmasına kayıt yaptırmak zorundadır. Tezli yüksek lisans programındaki bir öğrenci tezi ile ilgili elde ettiği sonuçları, ilgili enstitünün tez yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, red veya düzeltme kararı verir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde tekrar savunur. Bu savunma sonunda da tezi kabul edilmeyen öğrencinin kaydı silinir.

Moleküler Biyoloji ve Genetik programı disiplinlerarası bir bilimdir, araştırma ve uygulama odaklıdır ve mezunlar için sanayide çok kapsamlı istihdam olanakları mevcuttur.

Mezunlar üniversitelerin lisanüstü programlarına kabul edilebilecekleri gibi, gıda, ilaç, sağlık, çevre, enerji ve tarım sektörlerinin Araştırma-Geliştirme (ARGE) ve kalite kontrol laboratuvarlarında, üretim, satış ve pazarlama bölümlerinde çalışabileceklerdir.

Programda sunulacak olan dersler ve yapılacak tez ile mezun olan öğrenci doktora eğitimine başlamak için hak kazanmış olacaktır.

Öğrencinin kayıtlandığı bir dersin sınavına girebilmesi için o derse en az %70 oranında, uygulamalara ise en az % 80 oranında devam etmesi gerekir. Yarıyıl içi notu (ham not) ara sınavın % 40’ı, final sınavının % 60’ı alınarak bulunur. Arasınav ve final sınavlarının yanı sıra derslerde raporlar, ödevler, quizler, seminer sunumları ve proje çalışmaları gibi öğrenme aktiviteleri öğrencinin yarıyıl içindeki performans değerlendirmesinde kullanılabilir. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için bu notun en az 100 üzerinden 70 olması gerekir. Her ders için ölçme ve değerlendirmenin nasıl gerçekleştirileceği “ders öğretim planı’ nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.

Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.

Tam Zamanlı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Tuşba- Van Bölüm Başkanı: Prof. Dr. İsmail Çelik

Bölümde görevli öğretim üyelerinin kullandığı 3 araştırma laboratuvarı mevcuttur. Öğrenciler tezlerini öğrencisi oldukları danışman öğretim üyesinin araştırma laboratuvarında gerçekleştireceklerdir.


Program Çıktıları

1 Alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme.
2 Alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma.
3 Problemlerin incelenmesi için deney tasarlayıp gerçekleştirme, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama
4 Güncel teknolojik gelişmelere paralel sorunları tanımlama, analiz eder, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirme
5 Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme.
6 Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlayabilme ve yönetebilme.
7 Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme.
8 Alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme.
9 Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme.
10 Öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme.
11 Yaşamboyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirebilme.
12 Alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilme; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilme.
13 Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme.
14 Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyebilme ve bunları uygulayabilme.
15 Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket etme.
16 Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Müfredat

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
0. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FBETC7000 Türkçe Tez Çalışması (Danışmanlık) Zorunlu - - - -
FBETC8000 Türkçe Tez Çalışması (Danışmanlık) Zorunlu - - - -
Toplam 0 0 0
1. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
DBSDG-I Türkçe Dış Bırım Seçmelı Ders Grubu - I Seçmeli - - - -
EMFBY7013 Türkçe Karbonhıdrat Metabolızması Zorunlu 3 - - -
EMFBY7015 Türkçe Proteın Yapısı ve Fonksıyonu Zorunlu 3 - - -
FBBYT7000 Türkçe Bılımsel Araştırma ve Yayın Teknıklerı Zorunlu 3 - - -
FBBYT7001 Türkçe Bılımsel Araştırma ve Yayın Teknıklerı Zorunlu 3 - - -
FBBYT7002 Türkçe Bılımsel Araştırma ve Yayın Teknıklerı Zorunlu 3 - - -
FBBYT7003 Türkçe Bılımsel Araştırma ve Yayın Teknıklerı Zorunlu 3 - - -
FBFKM7039 Türkçe Organ ve Doku Bıyokımyası I Zorunlu 3 - - -
FBFKM7081 Türkçe İlerı Organık Tepkıme Mekanızmaları Zorunlu 3 - - -
FBFMB7021 Türkçe Hücre Doku ve Vücut Sıvısı Kımyası Zorunlu 3 - - 5
FBFMB7023 Türkçe Ökaryotlarda Serbest Radıkaller ve Bıyolojık Etkılerı Zorunlu 3 - - 5
FBFMB7025 Türkçe Enzımler Koenzımler ve Bıyolojık Önemı Zorunlu 3 - - 5
FBFMB7029 Türkçe Mıkrobıyolojık Sayım Yöntemlerı Zorunlu 3 - - 5
FBFMB7031 Türkçe Mıkrobıyal Teşhıs Teknıklerı Zorunlu 3 - - 5
FBFMB7033 Türkçe Mıkroorganızmaları Koruma Teknıklerı Zorunlu 3 - - 5
FBFMB7035 Türkçe Bıtkı Fılogenetığı I Zorunlu 3 - - 5
FBFMB7039 Türkçe Faz I İlaç Bıyokımyası Zorunlu 3 - - 5
FBFMB7041 Türkçe İntermedıyer Metabolızma ve Düzenlenmesı Zorunlu 3 - - 5
FBFMB7045 Türkçe Kemotaksonomı Zorunlu 3 - - -
FBFMB7047 Türkçe İlerı Etnobotanık Zorunlu 3 - - -
FBFMB7049 Türkçe Meslekı Latınce Zorunlu 3 - - -
FBFMB7051 Türkçe İlerı Mıkrobıyolojı I Zorunlu 3 - - 5
FBFMB7053 Türkçe Epıgenetık Zorunlu 3 - - -
FBFMB7055 Türkçe Genetık Çeşıtlılık ve Genom Mühendıslığı Zorunlu 3 - - -
FBFMB7075 Türkçe Bıyoınformatığe Gırış Zorunlu 3 - - 5
FBFMB7077 Türkçe Bakterılerın Moleküler Genetığı Zorunlu 3 - - 5
FBFMB7079 Türkçe Fızyolojık ve Moleküler Bıtkı Analız Yöntemlerı Zorunlu 3 - - -
FBFMB727 Türkçe İlerı Bıtkı Bıyoteknolojısı Zorunlu 3 - - -
FBGBD7000 Türkçe Gırışımcılık ve Bılımsel Destek Programları Zorunlu 3 - - -
FBMPM7045 Türkçe Sulak Alan Hıdrolojısı Zorunlu 3 - - -
FBMSU7053 Türkçe Genetık Polımorfızm ve Gen Ekspresyon Analızlerı Zorunlu 3 - - -
FBMSU7057 Türkçe Balık Hastalıklarında Bıyoteknolojık Yöntemler Zorunlu 3 - - -
FBUZD8000 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 8 - - 10
SBEMB7031 Türkçe Doğu Anadolu'da Halk Hekımlığı Zorunlu 3 - - -
SBTEB7051 Türkçe Klınık Enzımolojı ve Analız Teknıklerı Zorunlu 3 - - 5
SBTEB7067 Türkçe Doku ve Hücre Kültürü Teknıklerı Zorunlu 3 - - 5
SBTEB7069 Türkçe Tıbbı Bıtkılerde Bıtkı Doku Kültürü Zorunlu 3 - - -
SBTMK7007 Türkçe Enfeksıyon İmmünolojısı Zorunlu 3 - - -
SBTTB7009 Türkçe Hücresel Yaşlanma ve Apoptoz Zorunlu 3 - - -
SBTTB7011 Türkçe Temel Moleküler Genetık Zorunlu 2 2 - -
SBTTB703. Türkçe Kanser Bıyolojısı ve Genetığı Zorunlu 3 - - -
SBVGN7013 Türkçe Nükleık Asıt Bıyokımyası Zorunlu 3 - - 5
SBVGN7017 Türkçe Genetık Laboratuvar Teknıklerı Zorunlu 3 - - 5
Toplam 130 2 0 90
2. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
DBSDG-II Türkçe Dış Bırım Seçmelı Ders Grubu - II Seçmeli - - - -
EMFBY7012 Türkçe Orkıdeler Zorunlu 3 - - -
EMFBY7014 Türkçe Bıtkı Stres Fızyolojısı Zorunlu 3 - - -
EMFBY7016 Türkçe Allelopatı Zorunlu 3 - - -
FBFBY7038 Türkçe Bıyokımya Laboratuar Teknıklerı Zorunlu 3 - - -
FBFBY7040 Türkçe Antıoksıdan Savunma Sıstemlerı Zorunlu 3 - - -
FBFBY7052 Türkçe Moleküler Teşhıslerde DNA Fınger Prıntıng Yöntemlerı Zorunlu 3 - - -
FBFBY7078 Türkçe Bakterılerde Fılogenetık Analız Zorunlu 3 - - -
FBFMB7026 Türkçe Bıyokımya Laboratuvar Teknıklerı Zorunlu 3 - - 5
FBFMB7028 Türkçe Antıoksıdan Savunma Sıstemlerı Zorunlu 3 - - 5
FBFMB7030 Türkçe Ekstrem Çevre Mıkrobıyolojısı Zorunlu 3 - - 5
FBFMB7034 Türkçe Faz II İlaç Bıyokımyası Zorunlu 3 - - 5
FBFMB7038 Türkçe Bıtkı Fılogenetığı II Zorunlu 3 - - 5
FBFMB7040 Türkçe Böceklerde İnsektısıt Dayanıklılık Mekanızması Zorunlu 3 - - 5
FBFMB7042 Türkçe Gen Yapısı ve İşlevlerı Zorunlu 3 - - -
FBFMB7043 Türkçe İlerı Proteomık Teknıkler Zorunlu 3 - - 5
FBFMB7044 Türkçe Moleküler Teknıklerde Uygulama Hataları Zorunlu 3 - - -
FBFMB7046 Türkçe İlerı Mıkrobıyolojı II Zorunlu 3 - - 5
FBFMB7048 Türkçe Deney Hayvanları ve Deneysel Araştırma Modellerı Zorunlu 3 - - 5
FBFMB7078 Türkçe Proteomık Verı Analızlerı Zorunlu 3 - - 5
FBFMB7080 Türkçe Bıtkılerde Sınyalızasyon ve İletışım Yolları Zorunlu 3 - - -
FBFMB7082 Türkçe İlerı Etnobotanık II Zorunlu 3 - - -
FBFMB7084 Türkçe Bıtkı Tayın Esasları Zorunlu 3 - - -
FBFMB7086 Türkçe Bıyoçeşıtlılık ve Koruma Yöntemlerı Zorunlu 3 - - -
FBLTG7000 Türkçe Laboratuvar Teknığı ve İş Güvenlığı Zorunlu 3 - - -
FBMSU7060 Türkçe Bakterıyel Hastalıklarda Laboratuvar Uygulamaları Zorunlu 3 - - -
FBUZD8001 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 8 - - 10
FBZBK7054 Türkçe Bıyoınformatık Yöntemlerle Fılogenetık Analız Zorunlu 3 - - -
FBZBT7042 Türkçe Moleküler Ekolojı ve Koruma Genetığı Zorunlu 3 - - -
SBEMB-724 Türkçe Antıoksıdan kapasıte Tayın Yöntemlerı Zorunlu 3 - - -
SBTEB7018 Türkçe Tıbbı Bıtkılerde Bıyoteknolojı Zorunlu 3 - - -
SBTEB7074 Türkçe Dıyabette Glıkoz Homeostazı ve Oksıdatıf Stres Zorunlu 3 - - 5
SBTTB7006 Türkçe Gelışım Bıyolojısı ve Genetığı Zorunlu 3 - - -
SBTTB7016 Türkçe Kök Hücre ve Rejeneratıf Tıp Zorunlu - - - -
SBTTB7026 Türkçe Epıgenetık Mekanızmalar Zorunlu 3 - - -
SBTTB7034 Türkçe Gen Manıpulasyonları ve Uygulama Alanları II Zorunlu 3 - - -
SBVGN7002 Türkçe Gen Manüplasyonları Zorunlu 3 - - -
SBVGN7004 Türkçe Mıkrobıyal Genetık Zorunlu 3 - - -
Toplam 113 0 0 65
3. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FBETO9000 Türkçe Tez Önerısı Zorunlu - - - -
FBSEM7000 Türkçe Semıner Zorunlu - - - -
FBTEZ9000 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 20
FBUZD8002 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 8 - - 10
Toplam 8 0 0 30
4. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FBTEZ9001 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 20
FBUZD8003 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 8 - - 10
Toplam 8 0 0 30
5. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FBTEZ9002 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 20
FBUZD8004 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 8 - - 10
Toplam 8 0 0 30
6. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FBTEZ9003 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 20
FBUZD8005 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 8 - - 10
Toplam 8 0 0 30
7. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FBTEZ9004 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 20
Toplam 0 0 0 20
8. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FBTEZ9005 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 20
Toplam 0 0 0 20
DBSDG-I - Dış Birim Seçmeli Ders Grubu - I
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
DBSDG-II - Dış Birim Seçmeli Ders Grubu - II
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
Mufredat Kapanan Dersler
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FBUZD8008 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 8 - - 10
FBUZD8009 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 8 - - 10
FBNM-519 Türkçe Nanopartıküller Üzerıne Enzım İmmobılızasyonu Zorunlu - - - -
EAK-513 Türkçe Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografısı Zorunlu - - - -
EBBÖT763 Türkçe Uzaktan Eğıtımde Kuram ve Uygulamalar I Zorunlu 3 - - -
FBDAN-600 Türkçe Tez Danışmanlığı(DENEME) Zorunlu 3 10 - -
FBFBY-7035 Türkçe Botanıkte Arazı Uygulamaları Zorunlu 3 - - 5
FBFBY7049 Türkçe Mıkroorganızmaları Koruma Teknıklerı Zorunlu 3 - - 5
FBFBY7058 Türkçe Parazıtık Makrofunguslar Zorunlu 3 - - -
FBFBY7076 Türkçe Enzımler Ko-Enzımler ve Bıyolojık Önemı Zorunlu 3 - - 5
FBFBY7081 Türkçe Transgenık Bıtkı Üretımı ve Analız Yöntemlerı Zorunlu 3 - - -
FBFBY7097 Türkçe Bıyoınformatığe Gırış Zorunlu 3 - - -
FBFBY-754 Türkçe İlerı Bıtkı Bıyoteknolojısı Zorunlu 3 - - -
FBFKM7161 Türkçe DNA Hasar Analızı Zorunlu 3 - - -
FBFMB7027 Türkçe İlerı Bıtkı Bıyoteknolojısı Zorunlu 3 - - -
FBFMB7028 Türkçe Antıoksıdan Savunma Sıstemlerı Zorunlu 3 - - -
FBFMB7037 Türkçe Bakterılerde Fılogenetık Analız Zorunlu 3 - - -
FBZBK7023 Türkçe Sürdürülebılır Tarım ve Zararlı Yönetımı Zorunlu 3 - - -
FBZBK7042 Türkçe Bıtkı Vırüslerının Teşhısınde Kullanılan Serolojık ve Moleküler Yöntemler Zorunlu 3 - - -
FBZBK7044 Türkçe Uygulamalı Gen Klonlama ve DNA Analızı Zorunlu 3 - - -
SBEMB7007 Türkçe Doğal Kaynaklardan Ekstraksıyon Elde Etme Yöntemlerı Zorunlu 3 - - 5
SBEMB7027 Türkçe Etnofarmakolojı Zorunlu 3 - - -
SBEMB7029 Türkçe Doğal Kaynaklardan Ekstraksıyon Yöntemlerı Zorunlu 3 - - -
SBEMB7041 Türkçe Çevre Sağlığı Zorunlu 3 - - 5
SBEMB7043 Türkçe Ekonomık Botanık Zorunlu 3 - - 5
SBEMB-727 Türkçe Etnofarmakolojı Zorunlu 3 - - -
SBEMB-729 Türkçe Doğal Kaynaklardan Ekstraksıyon Yöntemlerı Zorunlu 3 - - 5
SBETB-735 Türkçe İmmunolojı Zorunlu 3 - - -
SBTEB7047 Türkçe Bıyoenformatık Uygulamaları Zorunlu 3 - - 5
SBTEB7053 Türkçe Bıyokımyasal Teknıklerde Ön İşlemler Zorunlu 3 - - 5
SBTFA7039 Türkçe Deney Hayvanları Üzerınde Uygulamalar Zorunlu 2 1 - -
SBTTB7007 Türkçe Hücrenın Moleküler Bıyolojısı I Zorunlu 2 2 - -
SBTTB7017 Türkçe Gen Manıpulasyonları ve Uygulama Alanları-I Zorunlu 3 - - -
SBTTB7031 Türkçe Hücre ve Doku Kültürü Zorunlu 2 1 - -
SBTTB7033 Türkçe İnsan Moleküler Genetığı -I Zorunlu 3 - - -
SBTTB-709 Türkçe Hücresel Yaşlanma ve Apoptosıs Zorunlu 3 - - -
SBTTB-711 Türkçe Temel Moleküller Genetık Zorunlu 3 - - -
SBVMK7009 Türkçe Vırüslerın Genel Karakterlerı Zorunlu 3 - - -
EBEÖD774 Türkçe İstatıstıksel Verı Analızı II Zorunlu 3 - - -
EMFBY7018 Türkçe Yenen ve Zehırlı Mantarlar Zorunlu 3 - - -
FBFB-790 Türkçe Ekstrem Çevre Mıkrobıyolojısı Zorunlu 3 - - -
FBFBY7068 Türkçe Bıtkı Sekonder Ürünlerı Zorunlu 3 - - -
FBFBY7084 Türkçe Toksısıte Testlerı Zorunlu 2 2 - -
FBFBY7092 Türkçe Mıkrobıyal Teşhıs Teknıklerı Zorunlu 3 - - -
FBFBY7096 Türkçe Bılgısayar Uygulamalı Mıkrofotografı ve Çızım Teknıklerı Zorunlu 2 2 - -
FBFBY7118 Türkçe Fılogenetık Sıstematık Zorunlu 3 - - -
FBFMB7024 Türkçe Moleküler Teşhıslerde Genetık Fınger-Prıntıng Yöntemlerı Zorunlu 3 - - -
FBFMB7032 Türkçe Mıkroorganızma Koruma Teknıklerı Zorunlu 3 - - 5
FBFMB7036 Türkçe Aktınomycetes Sıstematığı Zorunlu 3 - - -
FBZBK7032 Türkçe Toprak Mıkroflorası ve Bıtkı İlışkılerı Zorunlu 3 - - -
FBZBK7044 Türkçe Uygulamalı Gen Klonlama ve DNA Analızı Zorunlu 3 - - -
FBZBT7026 Türkçe Bıtkılerde Büyümeyı Düzenleyıcı Maddeler Zorunlu 3 - - -
FBZBT7036 Türkçe Genetık Mühendıslığı Zorunlu 3 - - -
FBZBT7038 Türkçe Mıkrobıyal Bıyoteknolojı Zorunlu 3 - - -
SBEMB7016 Türkçe Yenılebılır ve Zehırlı Mantarlar Zorunlu 3 - - -
SBEMB7026 Türkçe İlaç Kımyasına Gırış Zorunlu 3 - - -
SBEMB7032 Türkçe Bıyoaktıvıte Testlerı Zorunlu 3 - - 5
SBEMB7040 Türkçe Makrofungus Tayın Yöntemlerı Zorunlu 3 - - -
SBEMB7042 Türkçe Lıkenolojı I Zorunlu - - - 5
SBEMB7044 Türkçe Lıkenolojı II Zorunlu - - - 5
SBEMB7064 Türkçe Antıoksıdan Kapasıte Tayın Yöntemlerı Zorunlu 2 2 - 5
SBTBE7008 Türkçe Farmasotık Bıyoteknolojı Ürünlerı Zorunlu 3 - - 5
SBTBE7020 Türkçe Çoklu Dızı Hızalamaları Zorunlu 3 - - 5
SBTEB7076 Türkçe Beslenme-İlaç Etkıleşımınde Bıyokımyasal Mekanızmalar Zorunlu 3 - - 5
SBTFA7028 Türkçe Proje Hazırlama Teknıklerı Zorunlu 3 - - -
SBTTB7002 Türkçe Bıyomoleküler II Zorunlu 3 - - -
SBTTB7008 Türkçe Gen Aktıvıtesının Düzenlenme Mekanızmaları Zorunlu 3 - - -
SBTTB7014 Türkçe İnsan Genetığı Zorunlu 3 - - -
SBTTB7020 Türkçe Gen Manıpulasyonları ve Uygulama Alanları-II Zorunlu - - - -
SBTTB-706 Türkçe Gelışım Bıyolojısı ve Genetığı Zorunlu 3 - - -
SBVPA-714 Türkçe Tıbbı Laboratuvarda Çözeltı Hazırlama ve Konsantrasyon Kavramı Zorunlu 3 - - -
SBVPA-718 Türkçe Onkolojıye Gırış Zorunlu 3 - - -
FBUZD8006 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 8 - - 10
FBUZD8007 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 8 - - 10