Van Meslek Yüksekokulu, Rektörlük Makamı'nın 29.09.1992 tarih ve B.30.2.YYÜ.0.00.00.00/408-818 sayılı teklifi ve YÖK Yürütme Kurulu'nun 09.10.1992 tarihli kararıyla, 2547 Sayılı Kanun'un 2880 Sayılı Kanun'la değişik 7/d-2 ve 7/h Maddeleri uyarınca, 1992/1993 Eğitim-Öğretim Yılında El Sanatları Programının açılması ile kurulmuş ve El Sanatları Merkezi Müdürlüğü binasında eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı 1993 yılından itibaren öğrenci kabul etmeye başlamıştır.
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden, meslek stajını da tamamlayan öğrencilere TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ alanında ön lisans diploması verilir. Verilen bu diploma derecesi, Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında beşinci seviye eğitim düzeyine karşılık gelmektedir.
Ön Lisans
Bu programa 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, Yükseköğretim Kurulu ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından belirlenen koşullar çerçevesinde öğrenci alınır. Kayıt yaptıracak öğrencilerin bir başka örgün yükseköğretim kurumunda kayıtlı olmamaları şarttır.
Bu programa yapılacak olan geçişler, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine ve Senato tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.
Bu programın ders, uygulama, staj gibi tüm gereklerini “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” hükümlerine göre başarıyla tamamlamak ve Genel Ağırlıklı Not Ortalamasının (GANO) en az 2,00 olması ve en az 120 AKTS kredisini tamamlaması gerekmektedir.
Turizm sektörünün ihtiyacı olan ileri seviyede turizm ve ağırlama hizmetleri hakkında teorik ve uygulamaya yönelik bilgi sahibi, en az bir yabancı dil bilen, vizyonu geniş bireyler yetiştirmektir. Turizm alanındaki başlıca kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir. Alanıyla ilgili edindiği mesleki bilgiyi diğer disiplinler ile ilişkilendirir ve uygulama alanında kullanır. Turizm hizmetlerini yerine getirebilmek için gerekli güncel teknik, araç gereçleri kullanır. Turizm ve otel işletmeciliği alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımlarını, otomasyon sistemlerini ve bilişim teknolojilerini kullanır. Yaşam boyu öğrenme bilinciyle alanı ile ilgili gelişmeleri takip ederek, kendini geliştirir. Alanı ile ilgili hukuki düzenlemeler, mesleki standartlar, etik ilkeler ve mesleki bilinci hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir. Misafirler ve iş birliği yaptığı kişilerle yazılı ve sözlü anlatım ile etkili iletişim kurar. Turizm hizmetlerinde karşılaşılabilecek olası sorunlara bireysel veya ekip olarak yaratıcı ve yenilikçi çözüm önerileri geliştirir. İş güvenliği, işçi sağlığı, çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahiptir. İngilizce dilinde en az Avrupa Dil Portföyü A2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir. İkinci yabancı dili kullanarak turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
Mezunlar, özellikle turizm ve ağırlama sektöründeki işletmelerde çalışma imkânı bulabilmektedirler. Servis personeli, mutfak personeli, ön büro personeli gibi farklı departmanlarda çalışma imkanı bulmaktadırlar.
ÖSYM tarafından düzenlenmekte olan Dikey Geçiş sınavından öngörülen puanı alanlar fakültelerin Turizm İşletmeciliği, Turist Rehberliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Yiyecek İçecek İşletmeciliği gibi bölümlerine geçiş yapabilirler.
Başarı değerlendirmesi a) Bir öğrencinin bir dersten sağlayacağı başarının değerlendirilmesinde, o derse ait yarıyıl içi çalışmalarında sağladığı yüz tam not üzerinden verilen yarıyıl içi notu ile yarıyıl sonu sınavında sağladığı yüz tam not üzerinden verilen yarıyıl sonu notu dikkate alınır. b) Başarının ölçülmesinde yarıyıl içi notunun ağırlığı % 40 ve yarıyıl sonu sınavının ağırlığı % 60’dır. 1) Başarı notu aşağıda belirtildiği şekilde tespit edilir. Başarı Notu Katsayı Açıklama AA 4.00 Başarılı BA 3,50 Başarılı BB 3,00 Başarılı CB 2,50 Başarılı CC 2,00 Başarılı DC 1,50 Başarısız DD 1,00 Başarısız FD 0,50 Başarısız FF 0,00 Başarısız (Devamsız) 2) Öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için başarı notunun en az CC ve üzerinde bir not olması gereklidir. 3) Öğrencinin sorumlu olduğu öğretim planından mezun olabilmesi için tüm derslere ait AGNO’sunun en az 2.00 olması gereklidir.
Bu programın ders, uygulama, staj gibi tüm gereklerini “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” hükümlerine göre başarıyla tamamlamak ve Genel Ağırlıklı Not Ortalamasının (GANO) en az 2,00 olması ve en az 120 AKTS kredisini tamamlaması gerekmektedir.
Tam Zamanlı
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Meslek Yüksekokulu Zeve Kampüsü Telefon: 04322251414 Fax: 04322251415 E-Posta: vanmyo@yyu.edu.tr
Yiyecek içecek servisi materyallerini barındıran laboratuvar bulunmaktadır.
1 | İşletmecilik ve turizm işletmeciliği ile ilgili temel kavramları anlar. |
2 | Turizm sektöründe faaliyet gösteren bir işletmeyi yönetebilecek bilgi ve becerilere sahip olur. |
3 | Turizm işletmelerinde problemleri tespit edip çözüm üretebilir. |
4 | Turizm sektörünün yapısı, arz ve talep koşulları ile baş edebilecek düzeyde sektörel şartları tanır. |
5 | Turizm sektörünün gerektirdiği düzeyde bilişim teknolojisi araçlarını kullanabilir. |
6 | Turizm ve turizm işletmeciliğinin yerel, ulusal ve uluslararası boyutlarını açıklar. |
7 | Yerel, ulusal ve uluslar arası düzeyde turizm plan ve politikalarını tartışır. |
8 | Turizm alanında araştırma yapar ve proje üretir. |
9 | Turizm ve turizm işletmeciliği alanında yenilikçi ve yaratıcı olabilir. |
10 | Sosyal, kültürel ve bedensel eğitimini sürdürür. |
11 | Turizm alanında gerekli akademik donanıma sahip olur |
12 | En az bir yabancı dilde (B1 seviyesinde), sözlü ve yazılı iletişim becerilerine sahip olur. |
13 | Turizm alanında gerekli akademik donanıma sahip olur. |
14 | Turizm endüstrisinin sosyal, kültürel ve fiziksel çevre üzerindeki etkilerini açıklar |
15 | Turizm alanında gerekli entelektüel ve kültürel donanıma sahip olur. |
16 | Turizm ve turizm işletmeciliği alanında yenilikçi ve yaratıcı olabilir. |
17 | Türk Devrimi nin ortaya çıkmasına yol açan siyasal, ekonomik, toplumsal, düşünsel koşulları yorumlar, birlikte yaşadığı toplum ile bütünlük içinde Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda ulusal amaç ve ülküler ile yurt sevgisi başta olmak üzere yüksek insani değerleri benimser. |
18 | Bir turizm işletmesinin iç ve dış çevresini analiz edebilir. |
19 | Turizm endüstrisi paydaşları ile etkin iletişimde bulunur. |
20 | Türk Dili ve yabancı dil temel dilbilgisi kurallarını tanımlar, İngilizce temel dil becerilerini kazanır. |
21 | Turizm sektöründe kurulacak yeni bir işletmenin yatırım sürecini açıklar. |
22 | Turizm işletmelerinde yönetimin stratejik, taktiksel ve operasyonel boyutlarını tanır. |
23 | Turizm işletmeciliğinin bir alanında uzmanlaşır. |
24 | Turizm işletmeciliği alanında gerekli mesleki donanıma sahip olur. |
1. Dönem | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
MYTOİ1005 | Türkçe | GENEL TURİZM | Zorunlu | 3 | - | - | 3 | |
MYTOİ1007 | Türkçe | OTEL İŞLETMECİLİĞİ | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
MYTOİ1009 | Türkçe | MESLEKİ YABANCI DİL I | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
MYTOİ1011 | Türkçe | KAT HİZMETLERİ I | Zorunlu | 2 | 2 | - | 5 | |
MYTOİ1013 | Türkçe | ÖN BÜRO HİZMETLERİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 5 | |
UNVIT0001 | Türkçe | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
UNVTD0005 | Türkçe | TÜRK DİLİ I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
UNVYD0003 | Türkçe | YABANCI DİL I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
Vmyo0001 | Türkçe | Alan Seçmelı Dersler Havuzu 1 1.Yarıyıl | Seçmeli | - | - | - | 6 | |
Toplam | 17 | 4 | 0 | 30 | ||||
2. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
MYSTJ1008 | Türkçe | YAZ STAJI | Zorunlu | - | - | - | 5 | |
MYTOİ1006 | Türkçe | TURİZM PAZARLAMASI | Zorunlu | 3 | - | - | 2 | |
MYTOİ1008 | Türkçe | MESLEKİ YABANCI DİL Il | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
MYTOİ1010 | Türkçe | KAT HİZMETLERİ II | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
MYTOİ1012 | Türkçe | ÖN BÜRO İŞLEMLERİ | Zorunlu | 2 | 4 | - | 6 | |
UNVIT0002 | Türkçe | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
UNVTD0006 | Türkçe | TÜRK DİLİ II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
UNVYD0004 | Türkçe | YABANCI DİL II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
Vmyo0002 | Türkçe | Alan Seçmelı Dersler Havuzu 2 2.Yarıyıl | Seçmeli | - | - | - | 4 | |
Toplam | 15 | 6 | 0 | 29 | ||||
3. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
MYTOİ2003 | Türkçe | TÜRKİYE TURİZM COĞRAFYASI I | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
MYTOİ2009 | Türkçe | TURİZM MEVZUATI | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
MYTOİ2011 | Türkçe | MESLEKİ YABANCI DİL III | Zorunlu | 5 | - | - | 5 | |
MYTOİ2013 | Türkçe | OTELCİLİK OTOMASYON SİSTEMLERİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 5 | |
MYTOİ2015 | Türkçe | YİYECEK İÇECEK SERVİSİ I | Zorunlu | 2 | 4 | - | 6 | |
Vmyo0003 | Türkçe | Alan Seçmelı Dersler Havuzu 3 3.Yarıyıl | Seçmeli | - | - | - | 9 | |
Toplam | 13 | 6 | 0 | 30 | ||||
4. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
MYTOİ2004 | Türkçe | TÜRKİYE TURİZM COĞRAFYASI II | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
MYTOİ2008 | Türkçe | TURİZM EKONOMİSİ | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
MYTOİ2010 | Türkçe | TURİZM'DE ETİK | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
MYTOİ2012 | Türkçe | MESLEKİ YABANCI DİL lV | Zorunlu | 5 | - | - | 5 | |
MYTOİ2018 | Türkçe | YİYECEK İÇECEK SERVİSİ II | Zorunlu | 2 | 4 | - | 6 | |
ÜNVOD2004 | Türkçe | ÜNİVERSİTE ORTAK DERS | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
Vmyo0004 | Türkçe | Alan Seçmelı Dersler Havuzu 4 4.Yarıyıl | Seçmeli | - | - | - | 9 | |
Toplam | 15 | 4 | 0 | 30 | ||||
Vmyo0001 - Alan Seçmeli Dersler Havuzu 1 1.Yarıyıl | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
MYBLG1021 | Türkçe | BİLGİSAYARA GİRİŞ | Seçmeli | 2 | - | - | 3 | |
MYISY1025 | Türkçe | İŞLETME YÖNETİMİ | Seçmeli | 2 | - | - | 3 | |
MYTRH1025 | Türkçe | TURİZMDE TANITMA VE HALKLA İLİŞKİLER | Seçmeli | 2 | - | - | 3 | |
MYTRH1037 | Türkçe | FARSÇA I | Seçmeli | 2 | - | - | 3 | |
Vmyo0002 - Alan Seçmeli Dersler Havuzu 2 2.Yarıyıl | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
MYÇEV1022 | Türkçe | TURİZM KAYNAKLARI VE ÇEVRE KORUMA | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
MYOFS1022 | Türkçe | OFİS PROGRAMLARI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
Vmyo0003 - Alan Seçmeli Dersler Havuzu 3 3.Yarıyıl | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
MYEAT2021 | Türkçe | ETKİLİ ANLATIM TEKNİKLERİ VE DİKSİYON | Seçmeli | 2 | - | - | 3 | |
MYTOİ2021 | Türkçe | TUR OPERATÖRLÜĞÜ VE SEYAHAT ACENTELİĞİ | Seçmeli | 2 | - | - | 3 | |
MYTOİ2023 | Türkçe | KONGRE VE SEMİNER ORGANİZASYONU | Seçmeli | 2 | - | - | 3 | |
MYTRH2027 | Türkçe | TURİZM POLİTİKALARI VE DIŞ TANITIM | Seçmeli | 2 | - | - | 3 | |
MYTRH2031 | Türkçe | ÖZEL İLGİ TURİZMİ | Seçmeli | 2 | - | - | 3 | |
MYTRH2035 | Türkçe | FARSÇA III | Seçmeli | 2 | - | - | 3 | |
ÜNVOD2004 - ÜNİVERSİTE ORTAK DERS | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
UNVOD2624 | Türkçe | Yangın Önleme ve Yangınla Mücadele | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
Vmyo0004 - Alan Seçmeli Dersler Havuzu 4 4.Yarıyıl | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
MYILY2022 | Türkçe | İLK YARDIM | Seçmeli | 2 | - | - | 3 | |
MYTOİ2022 | Türkçe | ZİYAFET SERVİS YÖNETİMİ | Seçmeli | 2 | - | - | 3 | |
MYTOİ2024 | Türkçe | GIDA VE PERSONEL HİJYENİ | Seçmeli | 2 | - | - | 3 | |
MYTOİ2026 | Türkçe | KONUKLA İLETİŞİM | Seçmeli | 2 | - | - | 3 | |
MYTOİ2028 | Türkçe | MENÜ PLANLAMA | Seçmeli | 2 | - | - | 3 | |
Mufredat Kapanan Dersler | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
MYTOİ1001 | Türkçe | ÖN BÜRO HİZMETLERİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | |
MYTOİ1001 | Türkçe | ÖN BÜRO HİZMETLERİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 5 | |
MYTOİ1003 | Türkçe | KAT HİZMETLERİ-I | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | |
MYTOİ1003 | Türkçe | KAT HİZMETLERİ I | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | |
MYTOİ1003 | Türkçe | KAT HİZMETLERİ I | Zorunlu | 3 | 3 | - | - | |
MYTOİ1009 | Türkçe | YABANCI DİL-I | Zorunlu | 4 | - | - | - | |
UNVIT0001 | Türkçe | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
UNVIT0001 | Türkçe | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I | Zorunlu | 2 | - | - | - | |
UNVTD0005 | Türkçe | TÜRK DİLİ I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
UNVTD0005 | Türkçe | TÜRK DİLİ I | Zorunlu | 2 | - | - | - | |
UNVYD0003 | Türkçe | YABANCI DİL I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
UNVYD0003 | Türkçe | YABANCI DİL I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
UNVYD003 | Türkçe | YABANCI DİL-I | Zorunlu | 4 | - | - | 4 | |
MYEDO1018.1 | Türkçe | STAJ | Zorunlu | - | 1 | - | - | |
MYEDO1018.2 | Türkçe | STAJ | Zorunlu | - | - | - | - | |
MYSTJ1008 | Türkçe | YAZ STAJI | Zorunlu | - | - | - | - | |
MYTOİ1002 | Türkçe | ÖN BÜRO İŞLEMLERİ | Zorunlu | 2 | 4 | - | 6 | |
MYTOİ1004 | Türkçe | KAT HİZMETLERİ II | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
MYTOİ1004 | Türkçe | KAT HİZMETLERİ II | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | |
MYTOİ1008 | Türkçe | YABANCI DİL-II | Zorunlu | 4 | - | - | - | |
UNVIT0002 | Türkçe | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
UNVIT0002 | Türkçe | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II | Zorunlu | 2 | - | - | - | |
UNVTD0006 | Türkçe | TÜRK DİLİ II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
UNVTD0006 | Türkçe | TÜRK DİLİ II | Zorunlu | 2 | - | - | - | |
UNVYD0004 | Türkçe | YABANCI DİL II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
UNVYD0004 | Türkçe | YABANCI DİL II | Zorunlu | 2 | - | - | - | |
MYTOİ2003 | Türkçe | TÜRKİYE TURİZM COĞRAFYASI-I | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
MYTOİ2005 | Türkçe | YİYECEK İÇECEK SERVİSİ-I | Zorunlu | 2 | 4 | - | 6 | |
MYTOİ2005 | Türkçe | YİYECEK İÇECEK SERVİSİ-I | Zorunlu | 2 | 4 | - | - | |
MYTOİ2005 | Türkçe | YİYECEK İÇECEK SERVİSİ I | Zorunlu | 2 | 4 | - | - | |
MYTOİ2005 | Türkçe | YİYECEK İÇECEK SERVİSİ I | Zorunlu | 2 | 4 | - | - | |
MYTOİ2007 | Türkçe | OTELCİLİK OTOMASYON SİSTEMLERİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 5 | |
MYTOİ2007 | Türkçe | OTELCİLİK OTOMASYON SİSTEMLERİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | |
MYTOİ2007 | Türkçe | OTELCİLİK OTOMASYON SİSTEMLERİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | |
MYTOİ2011 | Türkçe | MESLEKİ YABANCI DİL-I | Zorunlu | 5 | - | - | - | |
MYTOİ2002 | Türkçe | MESLEKİ YABANCI DİL-II | Zorunlu | 5 | - | - | - | |
MYTOİ2006 | Türkçe | YİYECEK İÇECEK SERVİSİ-II | Zorunlu | 2 | 4 | - | 6 | |
MYTOİ2006 | Türkçe | YİYECEK İÇECEK SERVİSİ II | Zorunlu | 2 | 4 | - | - |