GERİ DÖN

Önlisans Programları


VAN MESLEK YÜKSEKOKULU - OTEL, LOKANTA VE İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ - - TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ



Program Tanımları

Van Meslek Yüksekokulu, Rektörlük Makamı'nın 29.09.1992 tarih ve B.30.2.YYÜ.0.00.00.00/408-818 sayılı teklifi ve YÖK Yürütme Kurulu'nun 09.10.1992 tarihli kararıyla, 2547 Sayılı Kanun'un 2880 Sayılı Kanun'la değişik 7/d-2 ve 7/h Maddeleri uyarınca, 1992/1993 Eğitim-Öğretim Yılında El Sanatları Programının açılması ile kurulmuş ve El Sanatları Merkezi Müdürlüğü binasında eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı 1993 yılından itibaren öğrenci kabul etmeye başlamıştır.

Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden, meslek stajını da tamamlayan öğrencilere TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ alanında ön lisans diploması verilir. Verilen bu diploma derecesi, Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında beşinci seviye eğitim düzeyine karşılık gelmektedir.

Ön Lisans

Bu programa 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, Yükseköğretim Kurulu ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından belirlenen koşullar çerçevesinde öğrenci alınır. Kayıt yaptıracak öğrencilerin bir başka örgün yükseköğretim kurumunda kayıtlı olmamaları şarttır.

Bu programa yapılacak olan geçişler, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine ve Senato tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.

Bu programın ders, uygulama, staj gibi tüm gereklerini “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” hükümlerine göre başarıyla tamamlamak ve Genel Ağırlıklı Not Ortalamasının (GANO) en az 2,00 olması ve en az 120 AKTS kredisini tamamlaması gerekmektedir.

Turizm sektörünün ihtiyacı olan ileri seviyede turizm ve ağırlama hizmetleri hakkında teorik ve uygulamaya yönelik bilgi sahibi, en az bir yabancı dil bilen, vizyonu geniş bireyler yetiştirmektir. Turizm alanındaki başlıca kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir. Alanıyla ilgili edindiği mesleki bilgiyi diğer disiplinler ile ilişkilendirir ve uygulama alanında kullanır. Turizm hizmetlerini yerine getirebilmek için gerekli güncel teknik, araç gereçleri kullanır. Turizm ve otel işletmeciliği alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımlarını, otomasyon sistemlerini ve bilişim teknolojilerini kullanır. Yaşam boyu öğrenme bilinciyle alanı ile ilgili gelişmeleri takip ederek, kendini geliştirir. Alanı ile ilgili hukuki düzenlemeler, mesleki standartlar, etik ilkeler ve mesleki bilinci hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir. Misafirler ve iş birliği yaptığı kişilerle yazılı ve sözlü anlatım ile etkili iletişim kurar. Turizm hizmetlerinde karşılaşılabilecek olası sorunlara bireysel veya ekip olarak yaratıcı ve yenilikçi çözüm önerileri geliştirir. İş güvenliği, işçi sağlığı, çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahiptir. İngilizce dilinde en az Avrupa Dil Portföyü A2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir. İkinci yabancı dili kullanarak turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.

Mezunlar, özellikle turizm ve ağırlama sektöründeki işletmelerde çalışma imkânı bulabilmektedirler. Servis personeli, mutfak personeli, ön büro personeli gibi farklı departmanlarda çalışma imkanı bulmaktadırlar.

ÖSYM tarafından düzenlenmekte olan Dikey Geçiş sınavından öngörülen puanı alanlar fakültelerin Turizm İşletmeciliği, Turist Rehberliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Yiyecek İçecek İşletmeciliği gibi bölümlerine geçiş yapabilirler.

Başarı değerlendirmesi a) Bir öğrencinin bir dersten sağlayacağı başarının değerlendirilmesinde, o derse ait yarıyıl içi çalışmalarında sağladığı yüz tam not üzerinden verilen yarıyıl içi notu ile yarıyıl sonu sınavında sağladığı yüz tam not üzerinden verilen yarıyıl sonu notu dikkate alınır. b) Başarının ölçülmesinde yarıyıl içi notunun ağırlığı % 40 ve yarıyıl sonu sınavının ağırlığı % 60’dır. 1) Başarı notu aşağıda belirtildiği şekilde tespit edilir. Başarı Notu Katsayı Açıklama AA 4.00 Başarılı BA 3,50 Başarılı BB 3,00 Başarılı CB 2,50 Başarılı CC 2,00 Başarılı DC 1,50 Başarısız DD 1,00 Başarısız FD 0,50 Başarısız FF 0,00 Başarısız (Devamsız) 2) Öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için başarı notunun en az CC ve üzerinde bir not olması gereklidir. 3) Öğrencinin sorumlu olduğu öğretim planından mezun olabilmesi için tüm derslere ait AGNO’sunun en az 2.00 olması gereklidir.

Bu programın ders, uygulama, staj gibi tüm gereklerini “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” hükümlerine göre başarıyla tamamlamak ve Genel Ağırlıklı Not Ortalamasının (GANO) en az 2,00 olması ve en az 120 AKTS kredisini tamamlaması gerekmektedir.

Tam Zamanlı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Meslek Yüksekokulu Zeve Kampüsü Telefon: 04322251414 Fax: 04322251415 E-Posta: vanmyo@yyu.edu.tr

Yiyecek içecek servisi materyallerini barındıran laboratuvar bulunmaktadır.


Program Çıktıları

1 İşletmecilik ve turizm işletmeciliği ile ilgili temel kavramları anlar.
2 Turizm sektöründe faaliyet gösteren bir işletmeyi yönetebilecek bilgi ve becerilere sahip olur.
3 Turizm işletmelerinde problemleri tespit edip çözüm üretebilir.
4 Turizm sektörünün yapısı, arz ve talep koşulları ile baş edebilecek düzeyde sektörel şartları tanır.
5 Turizm sektörünün gerektirdiği düzeyde bilişim teknolojisi araçlarını kullanabilir.
6 Turizm ve turizm işletmeciliğinin yerel, ulusal ve uluslararası boyutlarını açıklar.
7 Yerel, ulusal ve uluslar arası düzeyde turizm plan ve politikalarını tartışır.
8 Turizm alanında araştırma yapar ve proje üretir.
9 Turizm ve turizm işletmeciliği alanında yenilikçi ve yaratıcı olabilir.
10 Sosyal, kültürel ve bedensel eğitimini sürdürür.
11 Turizm alanında gerekli akademik donanıma sahip olur
12 En az bir yabancı dilde (B1 seviyesinde), sözlü ve yazılı iletişim becerilerine sahip olur.
13 Turizm alanında gerekli akademik donanıma sahip olur.
14 Turizm endüstrisinin sosyal, kültürel ve fiziksel çevre üzerindeki etkilerini açıklar
15 Turizm alanında gerekli entelektüel ve kültürel donanıma sahip olur.
16 Turizm ve turizm işletmeciliği alanında yenilikçi ve yaratıcı olabilir.
17 Türk Devrimi’ nin ortaya çıkmasına yol açan siyasal, ekonomik, toplumsal, düşünsel koşulları yorumlar, birlikte yaşadığı toplum ile bütünlük içinde Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda ulusal amaç ve ülküler ile yurt sevgisi başta olmak üzere yüksek insani değerleri benimser.
18 Bir turizm işletmesinin iç ve dış çevresini analiz edebilir.
19 Turizm endüstrisi paydaşları ile etkin iletişimde bulunur.
20 Türk Dili ve yabancı dil temel dilbilgisi kurallarını tanımlar, İngilizce temel dil becerilerini kazanır.
21 Turizm sektöründe kurulacak yeni bir işletmenin yatırım sürecini açıklar.
22 Turizm işletmelerinde yönetimin stratejik, taktiksel ve operasyonel boyutlarını tanır.
23 Turizm işletmeciliğinin bir alanında uzmanlaşır.
24 Turizm işletmeciliği alanında gerekli mesleki donanıma sahip olur.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Müfredat

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MYTOİ1005 Türkçe GENEL TURİZM Zorunlu 3 - - 3
MYTOİ1007 Türkçe OTEL İŞLETMECİLİĞİ Zorunlu 2 - - 2
MYTOİ1009 Türkçe MESLEKİ YABANCI DİL I Zorunlu 2 - - 3
MYTOİ1011 Türkçe KAT HİZMETLERİ I Zorunlu 2 2 - 5
MYTOİ1013 Türkçe ÖN BÜRO HİZMETLERİ Zorunlu 2 2 - 5
UNVIT0001 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Zorunlu 2 - - 2
UNVTD0005 Türkçe TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 - - 2
UNVYD0003 Türkçe YABANCI DİL I Zorunlu 2 - - 2
Vmyo0001 Türkçe Alan Seçmelı Dersler Havuzu 1 1.Yarıyıl Seçmeli - - - 6
Toplam 17 4 0 30
2. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MYSTJ1008 Türkçe YAZ STAJI Zorunlu - - - 5
MYTOİ1006 Türkçe TURİZM PAZARLAMASI Zorunlu 3 - - 2
MYTOİ1008 Türkçe MESLEKİ YABANCI DİL Il Zorunlu 2 - - 2
MYTOİ1010 Türkçe KAT HİZMETLERİ II Zorunlu 2 2 - 4
MYTOİ1012 Türkçe ÖN BÜRO İŞLEMLERİ Zorunlu 2 4 - 6
UNVIT0002 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Zorunlu 2 - - 2
UNVTD0006 Türkçe TÜRK DİLİ II Zorunlu 2 - - 2
UNVYD0004 Türkçe YABANCI DİL II Zorunlu 2 - - 2
Vmyo0002 Türkçe Alan Seçmelı Dersler Havuzu 2 2.Yarıyıl Seçmeli - - - 4
Toplam 15 6 0 29
3. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MYTOİ2003 Türkçe TÜRKİYE TURİZM COĞRAFYASI I Zorunlu 2 - - 3
MYTOİ2009 Türkçe TURİZM MEVZUATI Zorunlu 2 - - 2
MYTOİ2011 Türkçe MESLEKİ YABANCI DİL III Zorunlu 5 - - 5
MYTOİ2013 Türkçe OTELCİLİK OTOMASYON SİSTEMLERİ Zorunlu 2 2 - 5
MYTOİ2015 Türkçe YİYECEK İÇECEK SERVİSİ I Zorunlu 2 4 - 6
Vmyo0003 Türkçe Alan Seçmelı Dersler Havuzu 3 3.Yarıyıl Seçmeli - - - 9
Toplam 13 6 0 30
4. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MYTOİ2004 Türkçe TÜRKİYE TURİZM COĞRAFYASI II Zorunlu 2 - - 3
MYTOİ2008 Türkçe TURİZM EKONOMİSİ Zorunlu 2 - - 3
MYTOİ2010 Türkçe TURİZM'DE ETİK Zorunlu 2 - - 2
MYTOİ2012 Türkçe MESLEKİ YABANCI DİL lV Zorunlu 5 - - 5
MYTOİ2018 Türkçe YİYECEK İÇECEK SERVİSİ II Zorunlu 2 4 - 6
ÜNVOD2004 Türkçe ÜNİVERSİTE ORTAK DERS Seçmeli 2 - - 2
Vmyo0004 Türkçe Alan Seçmelı Dersler Havuzu 4 4.Yarıyıl Seçmeli - - - 9
Toplam 15 4 0 30
Vmyo0001 - Alan Seçmeli Dersler Havuzu 1 1.Yarıyıl
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MYBLG1021 Türkçe BİLGİSAYARA GİRİŞ Seçmeli 2 - - 3
MYISY1025 Türkçe İŞLETME YÖNETİMİ Seçmeli 2 - - 3
MYTRH1025 Türkçe TURİZMDE TANITMA VE HALKLA İLİŞKİLER Seçmeli 2 - - 3
MYTRH1037 Türkçe FARSÇA I Seçmeli 2 - - 3
Vmyo0002 - Alan Seçmeli Dersler Havuzu 2 2.Yarıyıl
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MYÇEV1022 Türkçe TURİZM KAYNAKLARI VE ÇEVRE KORUMA Seçmeli 2 - - 2
MYOFS1022 Türkçe OFİS PROGRAMLARI Seçmeli 2 - - 2
Vmyo0003 - Alan Seçmeli Dersler Havuzu 3 3.Yarıyıl
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MYEAT2021 Türkçe ETKİLİ ANLATIM TEKNİKLERİ VE DİKSİYON Seçmeli 2 - - 3
MYTOİ2021 Türkçe TUR OPERATÖRLÜĞÜ VE SEYAHAT ACENTELİĞİ Seçmeli 2 - - 3
MYTOİ2023 Türkçe KONGRE VE SEMİNER ORGANİZASYONU Seçmeli 2 - - 3
MYTRH2027 Türkçe TURİZM POLİTİKALARI VE DIŞ TANITIM Seçmeli 2 - - 3
MYTRH2031 Türkçe ÖZEL İLGİ TURİZMİ Seçmeli 2 - - 3
MYTRH2035 Türkçe FARSÇA III Seçmeli 2 - - 3
ÜNVOD2004 - ÜNİVERSİTE ORTAK DERS
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
UNVOD2624 Türkçe Yangın Önleme ve Yangınla Mücadele Seçmeli 2 - - 2
Vmyo0004 - Alan Seçmeli Dersler Havuzu 4 4.Yarıyıl
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MYILY2022 Türkçe İLK YARDIM Seçmeli 2 - - 3
MYTOİ2022 Türkçe ZİYAFET SERVİS YÖNETİMİ Seçmeli 2 - - 3
MYTOİ2024 Türkçe GIDA VE PERSONEL HİJYENİ Seçmeli 2 - - 3
MYTOİ2026 Türkçe KONUKLA İLETİŞİM Seçmeli 2 - - 3
MYTOİ2028 Türkçe MENÜ PLANLAMA Seçmeli 2 - - 3
Mufredat Kapanan Dersler
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MYTOİ1001 Türkçe ÖN BÜRO HİZMETLERİ Zorunlu 2 2 - -
MYTOİ1001 Türkçe ÖN BÜRO HİZMETLERİ Zorunlu 2 2 - 5
MYTOİ1003 Türkçe KAT HİZMETLERİ-I Zorunlu 2 2 - -
MYTOİ1003 Türkçe KAT HİZMETLERİ I Zorunlu 2 2 - -
MYTOİ1003 Türkçe KAT HİZMETLERİ I Zorunlu 3 3 - -
MYTOİ1009 Türkçe YABANCI DİL-I Zorunlu 4 - - -
UNVIT0001 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Zorunlu 2 - - 2
UNVIT0001 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Zorunlu 2 - - -
UNVTD0005 Türkçe TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 - - 2
UNVTD0005 Türkçe TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 - - -
UNVYD0003 Türkçe YABANCI DİL I Zorunlu 2 - - 2
UNVYD0003 Türkçe YABANCI DİL I Zorunlu 2 - - 2
UNVYD003 Türkçe YABANCI DİL-I Zorunlu 4 - - 4
MYEDO1018.1 Türkçe STAJ Zorunlu - 1 - -
MYEDO1018.2 Türkçe STAJ Zorunlu - - - -
MYSTJ1008 Türkçe YAZ STAJI Zorunlu - - - -
MYTOİ1002 Türkçe ÖN BÜRO İŞLEMLERİ Zorunlu 2 4 - 6
MYTOİ1004 Türkçe KAT HİZMETLERİ II Zorunlu 2 2 - 4
MYTOİ1004 Türkçe KAT HİZMETLERİ II Zorunlu 2 2 - -
MYTOİ1008 Türkçe YABANCI DİL-II Zorunlu 4 - - -
UNVIT0002 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Zorunlu 2 - - 2
UNVIT0002 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Zorunlu 2 - - -
UNVTD0006 Türkçe TÜRK DİLİ II Zorunlu 2 - - 2
UNVTD0006 Türkçe TÜRK DİLİ II Zorunlu 2 - - -
UNVYD0004 Türkçe YABANCI DİL II Zorunlu 2 - - 2
UNVYD0004 Türkçe YABANCI DİL II Zorunlu 2 - - -
MYTOİ2003 Türkçe TÜRKİYE TURİZM COĞRAFYASI-I Zorunlu 2 - - 3
MYTOİ2005 Türkçe YİYECEK İÇECEK SERVİSİ-I Zorunlu 2 4 - 6
MYTOİ2005 Türkçe YİYECEK İÇECEK SERVİSİ-I Zorunlu 2 4 - -
MYTOİ2005 Türkçe YİYECEK İÇECEK SERVİSİ I Zorunlu 2 4 - -
MYTOİ2005 Türkçe YİYECEK İÇECEK SERVİSİ I Zorunlu 2 4 - -
MYTOİ2007 Türkçe OTELCİLİK OTOMASYON SİSTEMLERİ Zorunlu 2 2 - 5
MYTOİ2007 Türkçe OTELCİLİK OTOMASYON SİSTEMLERİ Zorunlu 2 2 - -
MYTOİ2007 Türkçe OTELCİLİK OTOMASYON SİSTEMLERİ Zorunlu 2 2 - -
MYTOİ2011 Türkçe MESLEKİ YABANCI DİL-I Zorunlu 5 - - -
MYTOİ2002 Türkçe MESLEKİ YABANCI DİL-II Zorunlu 5 - - -
MYTOİ2006 Türkçe YİYECEK İÇECEK SERVİSİ-II Zorunlu 2 4 - 6
MYTOİ2006 Türkçe YİYECEK İÇECEK SERVİSİ II Zorunlu 2 4 - -