GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MYTOİ2024 GIDA VE PERSONEL HİJYENİ Seçmeli Ders Grubu 2 4 3,00

Önlisans



Turizm işletmelerinde görev alacak olan öğrencilerimizin hijyen konusunda bilinçlenmelerini sağlamak.


Öğr. Gör. Ayşegül DAŞDEMİR KIPÇAK


1 Mikrobiyal gelişmenin kontrol altına alınması ile ilgili temel kavramları açıklayabilir.
2 Gıda İşletmelerinde hijyen/sanitasyonu etkileyen faktörler ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir.
3 HACCP uygulamalarının hijyen/sanitasyon açısından önemi ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir.
4 Hijyen/Sanitasyon ile ilgili temel kavramları açıklayabilir.
5 Farklı gıda işletmelerinde hijyen/sanitasyon uygulamaları ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Hijyen ve sanitasyon nedir? Niçin gereklidir?Nasil sağlanır? Bunun için mikroorganizmalar, hijyen ve temizlik uygulamaları konusunda bilgilenmek.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıda işletmerinde sanitasyon
2 Mikroorganizmalar ile sanitasyonun ilişkisi.
3 Mikroorganizmaların gelişimini etkileyen faktörler
4 Gıda kaynaklı mikrabiyal hastalıklar.
5 Gıda güvenliği, gıdalarda kalitenin korunması ve mikroorganizmaların inaktivasyonu.
6 Temizlik ve suyun temizliğe olan etkisi.
7 Temizleme maddeleri.
8 Ara sınav
9 Temizleme maddeleri.
10 Dezenfeksiyon ve dezenfektanlar
11 Dezenfeksiyon yöntemleri
12 Temel hijyenik tasarım yaklaşımları
13 HACCP
14 ISO 9000
15 Final Sınavı

Erkmen, Osman (2022). Gıda Hijyeni ve Sanitasyon



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Bütünleme Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 1 20 20
Uygulama/Pratik 1 22 22
Bireysel Çalışma 1 20 20
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 4 4
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 4 4
Toplam İş Yükü (saat) 73

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17 PÇ 18 PÇ 19 PÇ 20 PÇ 21 PÇ 22 PÇ 23 PÇ 24
ÖÇ 1 5 1 5 5 2 2 3 2 1 3 5 3 1 3 5 4 4 4 4 3 3 2 4 4
ÖÇ 2 5 1 5 5 2 2 3 2 1 3 5 3 1 3 5 4 4 4 4 3 4 2 4 4
ÖÇ 3 5 1 5 5 2 2 3 2 1 3 5 3 1 3 5 4 4 4 4 3 3 2 4 4
ÖÇ 4 5 1 5 5 2 2 3 2 1 3 5 3 1 3 5 4 4 4 4 3 3 2 4 4
ÖÇ 5 5 1 5 5 2 2 3 2 1 3 5 3 1 3 5 4 4 4 4 3 3 2 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek