Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MYTOİ2024 | GIDA VE PERSONEL HİJYENİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 3,00 |
Önlisans
Turizm işletmelerinde görev alacak olan öğrencilerimizin hijyen konusunda bilinçlenmelerini sağlamak.
Öğr. Gör. Ayşegül DAŞDEMİR KIPÇAK
1 | Mikrobiyal gelişmenin kontrol altına alınması ile ilgili temel kavramları açıklayabilir. |
2 | Gıda İşletmelerinde hijyen/sanitasyonu etkileyen faktörler ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir. |
3 | HACCP uygulamalarının hijyen/sanitasyon açısından önemi ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir. |
4 | Hijyen/Sanitasyon ile ilgili temel kavramları açıklayabilir. |
5 | Farklı gıda işletmelerinde hijyen/sanitasyon uygulamaları ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Hijyen ve sanitasyon nedir? Niçin gereklidir?Nasil sağlanır? Bunun için mikroorganizmalar, hijyen ve temizlik uygulamaları konusunda bilgilenmek.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Gıda işletmerinde sanitasyon | ||
2 | Mikroorganizmalar ile sanitasyonun ilişkisi. | ||
3 | Mikroorganizmaların gelişimini etkileyen faktörler | ||
4 | Gıda kaynaklı mikrabiyal hastalıklar. | ||
5 | Gıda güvenliği, gıdalarda kalitenin korunması ve mikroorganizmaların inaktivasyonu. | ||
6 | Temizlik ve suyun temizliğe olan etkisi. | ||
7 | Temizleme maddeleri. | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Temizleme maddeleri. | ||
10 | Dezenfeksiyon ve dezenfektanlar | ||
11 | Dezenfeksiyon yöntemleri | ||
12 | Temel hijyenik tasarım yaklaşımları | ||
13 | HACCP | ||
14 | ISO 9000 | ||
15 | Final Sınavı |
Erkmen, Osman (2022). Gıda Hijyeni ve Sanitasyon
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bütünleme Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 1 | 20 | 20 |
Uygulama/Pratik | 1 | 22 | 22 |
Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 4 | 4 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 4 | 4 |
Toplam İş Yükü (saat) | 73 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 | PÇ 18 | PÇ 19 | PÇ 20 | PÇ 21 | PÇ 22 | PÇ 23 | PÇ 24 | |
ÖÇ 1 | 5 | 1 | 5 | 5 | 2 | 2 | 3 | 2 | 1 | 3 | 5 | 3 | 1 | 3 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 2 | 4 | 4 |
ÖÇ 2 | 5 | 1 | 5 | 5 | 2 | 2 | 3 | 2 | 1 | 3 | 5 | 3 | 1 | 3 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 2 | 4 | 4 |
ÖÇ 3 | 5 | 1 | 5 | 5 | 2 | 2 | 3 | 2 | 1 | 3 | 5 | 3 | 1 | 3 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 2 | 4 | 4 |
ÖÇ 4 | 5 | 1 | 5 | 5 | 2 | 2 | 3 | 2 | 1 | 3 | 5 | 3 | 1 | 3 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 2 | 4 | 4 |
ÖÇ 5 | 5 | 1 | 5 | 5 | 2 | 2 | 3 | 2 | 1 | 3 | 5 | 3 | 1 | 3 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 2 | 4 | 4 |