GERİ DÖN

Önlisans Programları


VAN GÜVENLİK MESLEK YÜKSEKOKULU - MÜLKİYET KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ - - Özel Güvenlik ve Koruma



Program Tanımları

30.01.2013 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında incelenmiş ve 2547 sayılı kanunun 2880 sayılı kanunla değişik 7/d-2 maddesi uyarıca kurulmuştur.

Özel Güvenlik ve Koruma Programı`ndan mezun olan öğrencilere `ön lisans diploması` verilir

Önlisans

"Lise ve dengi okullardan mezun olanlar arasından; • Yükseköğretim Kurumları Sınavından (YKS) ilgili puan türünden yeterli puan almış olmak. "Bu programa kayıt yaptırabilmek için "5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun"un 10. maddesi d, e, f, bentleri ile "5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik "in 18. maddesinde belirtilen şartlara sahip olmak gerekmektedir." (Bk.217)

1. Özel güvenlik alanındaki teorik bilgileri, çalışma hayatında kullanabilme becerisini geliştirme 2. Takım ruhu ile çalışabilme yeteneğini geliştirme 3. En az bir yabancı dili Avrupa Dil Portföyü A2 genel düzeyinde alanıyla ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurma 4. Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma 5. Güvenlik tedbirleri hakkında hukuki ve mesleki açıdan muhakeme becerisi kazanma 6. Güvenlik sistemlerini etkin kullanabilme 7. Güvenlik acil durum prosedürlerine uygun davranma ve raporlama yapma Mesleki ve etik sorumluluk bilinci, 8. Toplumla iletişim kurma becerisi kazanma Çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olma; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkında olma ve çağın sorunları hakkında bilgi sahibi olma, çözüm önerileri sunma ve sorumlularla paylaşma, 9.Yaşam boyu öğrenme bilincini ve fiziksel gelişimi geliştirme 10.Uyuşturucu maddeleri ile karşılaştığı zaman tanıma becerisi kazanma 11. Dedektiflik, sabotaj ve özel görevler konularında bilgi sahibi olma ve yakın koruma görevi yapabilme 12. Kimyasal ve patlayıcı maddelere karşı önleyici tedbirler alabilme 13. Suç mahallerinde gerekli güvenlik tedbirlerini alabilme 14. Suikast ve benzeri olaylarda hareket tarzını bilme ve olaylara ilk müdahalede gerekli tedbirleri alabilme 15. İlk yardım müdahalesi yapabilme.

Özel Güvenlik ve Koruma programı, kamu ve özel sektörde güvenlik hizmetlerinde görev alacak, profesyonel ve yetkin güvenlik personeli yetiştirmeyi amaçlayan bir önlisans programıdır. Programın Amacı Özel güvenlik sektörüne donanımlı ve bilinçli personel kazandırmak, güvenlik, koruma ve risk analizi konularında uzman bireyler yetiştirmek ve güvenlik hizmetlerinde hukuk, etik ve insan hakları çerçevesinde görev yapabilecek bilinçli güvenlik görevlileri yetiştirmektir. İş Olanakları Özel Güvenlik Şirketleri (AVM, hastane, otel, fabrika vb.) Havalimanları ve Limanlar Banka ve Finans Kuruluşları Resmi Kurumlar ve Kamu Binaları VIP Koruma ve Yakın Koruma Hizmetleri Özel Tesis ve Organizasyon Güvenliği.. gibi. Bu programdan mezun olanlar, Silahlı veya Silahsız Özel Güvenlik Sertifikası alarak özel güvenlik görevlisi, güvenlik amiri veya koruma görevlisi olarak çalışma fırsatı bulabilirler.

Özel Güvenlik ve Koruma Programı mezunları, kamu ve özel sektörde geniş bir istihdam alanına sahiptir. İşte mezunların çalışabileceği başlıca alanlar: 1. Kamu Sektöründe İş Olanakları Adalet Bakanlığı: Ceza infaz kurumlarında infaz koruma memuru (IKM) olarak çalışma fırsatı, Belediyeler ve Kamu Kurumları: Resmi binaların ve tesislerin güvenliği, Havaalanları ve Limanlar: Havalimanı güvenliği, deniz ve kara gümrük kapılarında görev, Üniversiteler ve Hastaneler: Kampüs ve sağlık kuruluşlarında güvenlik hizmetleri, 2. Özel Sektörde İş Olanakları Özel Güvenlik Şirketleri: Alışveriş merkezleri (AVM), konserler, organizasyonlar, oteller, Bankalar ve Finans Kuruluşları: Para ve kıymetli evrak taşıma güvenliği, Plazalar ve Site Güvenliği: Büyük siteler ve iş merkezlerinin özel güvenliği, Fabrikalar ve Sanayi Tesisleri: Üretim tesislerinde giriş-çıkış kontrolü ve güvenlik yönetimi, 3. Kişisel Koruma ve Özel Hizmetler VIP Koruma Görevlisi: Üst düzey yöneticiler, iş insanları ve sanatçılara koruma hizmeti, Silahlı/Silahsız Özel Güvenlik Görevlisi: Bireysel ve kurumsal güvenlik hizmetleri, 4. Ek Olanaklar ve Kariyer Gelişimi Silahlı Güvenlik Sertifikası Alarak Daha Fazla İş Seçeneği Emniyet ve Jandarma Teşkilatında Memuriyet Fırsatları (KPSS ile) Dikey Geçiş ile 4 Yıllık Bölümlere (Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler vb.) Geçiş Bu program, güvenlik sektöründe kariyer yapmak isteyenler için geniş bir iş ağı sunar.

Öğrencilerimiz, bu programı başarı ile tamamlayarak mezun olmaları halinde isterlerse ÖSYM tarafından yapılacak olan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girerek aşağıdaki lisans programlarında lisans öğrenimlerine devam edebilirler; Acil Yardım ve Afet Yönetimi Sosyal Hizmet Tüm Açıköğretime ait programlardan; Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İktisat, İşletme, Kamu Yönetimi, Maliye, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Sosyal Hizmet, Uluslararası İlişkiler. (Kaynak:https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2024/DGS/tablo2_10052024.pdf)

Programda ölçme ve değerlendirme sisteminde; her ders için ders kaydı yapılması gereklidir her dersin bir ara sınav ve dönem sonu sınavı olarak bir final ve bir bütünleme sınavı bulunmaktadır. Sınavlar yazılı yapılmaktadır. Derslerin başarı notu hesaplamasında yıl içi ortalamasının %40’ı, yılsonu notunun (Final veya bütünleme) %60’ı alınmaktadır. Öğrencilerin bir üst sınıftan ders alabilmeleri için birinci yıl Ağırlıklı Genel Not Ortalamasının (AGNO) en az 1.80 ve daha büyük olması ayrıca mezun olabilmesi için bütün derslerden başarılı olması gerekir. AGNO ortalaması 4 üzerinden en az 2.0 olmalıdır. Bütün derslerde devam mecburiyeti vardır, dönem içinde bir derse %30 oranında katılmayan öğrenci devamsızlıktan kalır. Ayrıca öğrencilerimiz eğitimleri sırasında zorunlu olan (EDÖ) 30 iş günü işletme stajlarını tamamlayarak staj sınavından başarılı olmak zorundadır.

Özel Güvenlik ve Koruma alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için yaz stajını başarıyla tamamlamaları beklenir. Programda yer alan tüm dersleri başarıyla tamamlamaları ve ders planındaki 120 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarmak, 4,00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olmak gerekir.

Tam Zamanlı

VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİNASI GÜVENLİK MESLEK YÜKSEKOKULU ZEVE KAMPÜSÜ TUŞBA/VAN 0432 225 17 02 E-Posta: guvenlikmyo@yyu.edu.tr

Özel Güvenlik ve Koruma (ÖGK) Önlisans Programı öğrencilere güvenlik, koruma, savunma teknikleri ve kriz yönetimi konularında bilgi ve beceri kazandıran bir eğitim sunar. İşte programın sunduğu başlıca olanaklar: 1. Akademik Olanaklar Uygulamalı Eğitim: Silahsız ve silahlı güvenlik uygulamaları, yakın koruma teknikleri, kriz yönetimi senaryoları Hukuk ve Mevzuat Dersleri: 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun başta olmak üzere, güvenlik sektörüne yönelik yasal düzenlemeler hakkında eğitim İleri Eğitim Fırsatları: Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Sosyoloji gibi 4 yıllık lisans programlarına geçiş imkânı, Staj ve Uygulamalar: Emniyet birimleri, özel güvenlik şirketleri, havaalanları, AVM’ler, hastaneler gibi alanlarda staj yapma fırsatı, 2. Teknik ve Fiziksel Olanaklar Atış Poligonları: Silahlı güvenlik eğitimleri için kullanılan uygulama alanları Savunma ve Dövüş Sanatları Eğitimi: Bireysel savunma ve etkisiz hale getirme teknikleri için spor salonları ve tatbikat alanları, Simülasyon Eğitimleri: Acil durum ve tehdit algılama senaryolarının işlendiği interaktif eğitim sistemleri, Kampüs İmkânları: Güvenlik laboratuvarları, kütüphaneler, video eğitim materyalleri, konferans salonları, 3. Kariyer ve İş Olanakları Özel Güvenlik Şirketleri: Bankalar, alışveriş merkezleri, hastaneler, fabrikalar gibi kurumsal yapılarda çalışma, Kamu Kurumları: Havaalanları, limanlar, belediyeler ve kamu binalarında güvenlik hizmetleri, VIP ve Yakın Koruma: Üst düzey yöneticiler, sanatçılar, siyasetçiler için özel koruma hizmetleri, Adli ve Hukuki Kurumlar: Ceza infaz kurumları, mahkemeler ve adliye binalarında güvenlik görevlisi olarak çalışma, Eğitim ve Danışmanlık: Özel güvenlik eğitimi veren kurumlarda eğitmen veya danışmanlık yapma fırsatı, gibi bir çok olanak sunmaktadır. Bu bölüm, öğrencilere özel güvenlik sektöründe hem saha hem de yönetim alanında kariyer yapma imkânı sunar.


Program Çıktıları

1 Özel güvenlik alanındaki teorik bilgileri çalışma hayatında kullanabilme becerisini geliştirmek.
2 Özel Güvenlik ve Koruma programı; analitik zekaya sahip, girişimci, çok yönlü düşünebilen, sorumluluk alabilen, alanıyla ilgili kamu ve özel sektördeki büyük ve küçük işletmelerin güvenlik açısından eleman ihtiyacını karşılayabilen, teorik, pratik, bilgi ve beceriye sahip olmak.
3 Bireysel ve grup olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisi, sorumluluk alma özgüvenine sahip olma ve bilgiye erişebilme, bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilme becerisine sahip olmak.
4 Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme becerisi kazanmak.
5 Bilgi ve iletişim teknolojisi araçları ile diğer mesleki araçları ve teknikleri kullanabilme becerisine sahip olmak ve Güvenlik ve koruma hizmetlerinin sunumu sürecinde hasıl olan yazılı ve sözlü iletişimleri hem kendi dilinde hem de İngilizce dilinde iletişim teknolojilerinden de yararlanarak gerçekleştirir.
6 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olmak.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 

Müfredat

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
I.Dön.Öz.Güv. Türkçe Özel Güvenlık ve Koruma Programı Seçmelı I Havuz Dersı Seçmeli 2 - - 3
MYİAY1011 Türkçe İlk ve Acıl Yardım Zorunlu 2 1 - 4
MYÖZG1003 Türkçe Yakın Savunma Teknıklerı I Zorunlu 2 1 - 3
MYÖZG1005 Türkçe Güvenlık Sıstem ve Cıhazları Zorunlu 1 2 - 3
MYÖZG1007 Türkçe Patlayıcı Madde ve Önlemlerı Zorunlu 3 - - 5
MYTBT1009 Türkçe Temel Bılgısayar Teknolojılerı Kullanımı Zorunlu 1 2 - 3
MYTHK1001 Türkçe Temel Hukuk Zorunlu 2 - - 3
UNVIT0001 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Zorunlu 2 - - 2
UNVTD0005 Türkçe TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 - - 2
UNVYD0003 Türkçe YABANCI DİL I Zorunlu 2 - - 2
Toplam 19 6 0 30
2. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
II.Dön.Öz.Güv. Türkçe Özel Güvenlık ve Koruma Programı Seçmelı II Havuz Dersı Seçmeli 2 - - 3
MYÖZG1002 Türkçe Halkla İlışkıler ve İletışım Zorunlu 2 - - 3
MYÖZG1004 Türkçe Yakın Savunma Teknıklerı II Zorunlu 2 1 - 3
MYÖZG1006 Türkçe Özel Güvenlık Hukuku ve Genel Kollukla İlışkıler Zorunlu 2 - - 2
MYÖZG1008 Türkçe Davranış Bılımlerı Zorunlu 3 - - 3
MYÖZG1010 Türkçe Güvenlık Tedbırlerı Zorunlu 2 1 - 3
MYÖZG1012 Türkçe Temel İnsan Hakları Zorunlu 2 - - 2
MYSTJ1008 Türkçe Yaz Stajı Zorunlu - - - 5
UNVIT0002 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Zorunlu 2 - - 2
UNVTD0006 Türkçe TÜRK DİLİ II Zorunlu 2 - - 2
UNVYD0004 Türkçe YABANCI DİL II Zorunlu 2 - - 2
Toplam 21 2 0 30
3. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
GMY.SOS.II.GÜZ Türkçe YÜKSEKOKUL SOSYAL SEÇMELİ II. SINIF GÜZ Seçmeli 2 - - 3
III.Dön.Öz.Güv. Türkçe Özel Güvenlık ve Koruma Programı Seçmelı III Havuz Dersı Seçmeli 2 - - 9
MYÖZG2001 Türkçe İş Sağlığı ve Güvenlığı Zorunlu 3 - - 4
MYÖZG2003 Türkçe Kalabalık Yönetımı Zorunlu 2 1 - 4
MYÖZG2005 Türkçe Yangın Güvenlığı Tabıı Felaketlere Müdahale Zorunlu 2 - - 3
MYÖZG2007 Türkçe Ceza Hukuku Zorunlu 2 - - 3
MYÖZG2009 Türkçe Uyuşturucu Maddeler ve Kaçakçılık Zorunlu 3 - - 4
Toplam 16 1 0 30
4. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
GMY.SOS.II.BAHAR Türkçe YÜKSEKOKUL SOSYAL SEÇMELİ II. SINIF BAHAR Seçmeli 2 - - 3
IV.Dön.Öz.Güv. Türkçe Özel Güvenlık ve Koruma Programı Seçmelı IV Havuz Dersı Seçmeli 2 - - 9
MYÖZG2002 Türkçe Güvenlık Hızmetlerı Mevzuatı Zorunlu 3 - - 3
MYÖZG2004 Türkçe Rısk Analızı ve Güvenlık Projelendırme Zorunlu 2 - - 3
MYÖZG2006 Türkçe Sılah Bılgısı ve Atış Zorunlu 2 1 - 4
MYÖZG2008 Türkçe Terör ve Terörızm Zorunlu 2 - - 3
MYÖZG2010 Türkçe Kışı Koruma Zorunlu 1 2 - 3
ÜNVOD2004 Türkçe ÜNİVERSİTE ORTAK HAVUZU BHR Seçmeli 2 - - 2
Toplam 16 3 0 30
I.Dön.Öz.Güv. - Özel Güvenlik ve Koruma Programı Seçmeli I Havuz Dersi
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MYİYE1023 Türkçe İş Yerı Eğıtımı Seçmeli 2 - - 3
MYTYS1021 Türkçe Türkıye'nın Yönetım ve Hukuk Sıstemı Seçmeli 2 - - 3
II.Dön.Öz.Güv. - Özel Güvenlik ve Koruma Programı Seçmeli II Havuz Dersi
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MYPRK1022 Türkçe Protokol Kuralları ve Resmı Yazışmalar Seçmeli 2 - - 3
MYTPS1024 Türkçe Toplum Psıkolojısı Seçmeli 2 - - 3
GMY.SOS.II.GÜZ - YÜKSEKOKUL SOSYAL SEÇMELİ II. SINIF GÜZ
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MYGİR2033 Türkçe Gırışımcılık I Seçmeli 2 - - 3
MYYNO2035 Türkçe Yönetım ve Organızasyon Seçmeli 2 - - 3
III.Dön.Öz.Güv. - Özel Güvenlik ve Koruma Programı Seçmeli III Havuz Dersi
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MYBKS2023 Türkçe Bıyolojık ve Kımyasal Sılahlarla Mücadele Seçmeli 2 - - 3
MYGAP2021 Türkçe Güvenlık ve Acıl Durum Prosedürlerı Seçmeli 2 - - 3
MYHDL2025 Türkçe Hava ve Denız Lımanı Güvenlığı Seçmeli 2 - - 3
MYKRM2027 Türkçe Krımınolojı Seçmeli 2 - - 3
MYMSE2031 Türkçe Meslek Etığı Seçmeli 2 - - 3
MYSTG2029 Türkçe Spor Turızm Alış Verış Merkezı Güvenlığı Seçmeli 2 - - 3
GMY.SOS.II.BAHAR - YÜKSEKOKUL SOSYAL SEÇMELİ II. SINIF BAHAR
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MYGİR2038 Türkçe Gırışımcılık II Seçmeli 2 - - 3
MYİKY2036 Türkçe İnsan Kaynakları Yönetımı Seçmeli 2 - - 3
MYTDY2034 Türkçe Toplumsal Duyarlılık Seçmeli 2 - - 3
IV.Dön.Öz.Güv. - Özel Güvenlik ve Koruma Programı Seçmeli IV Havuz Dersi
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MYANY2024 Türkçe Anayasa Seçmeli 2 - - 3
MYGTK2030 Türkçe Güvenlıkte Toplam Kalıte Seçmeli 2 - - 3
MYOMT2028 Türkçe Olaylara Müdahale Tarzı Seçmeli 2 - - 3
MYSGH2022 Türkçe İş ve Sosyal Güvenlık Hukuku Seçmeli 2 - - 3
MYSÖM2026 Türkçe Suç Önleme Modellerı Seçmeli 2 - - 3
MYSSB2032 Türkçe Sıber Suçlar ve Bılışım Güvenlığı Seçmeli 2 - - 3
MYTKO2034 Türkçe Tesıs Koruma Seçmeli 2 - - 3
ÜNVOD2004 - ÜNİVERSİTE ORTAK HAVUZU BHR
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
UNVOD2514 Türkçe Etıketleme, Uyarı İşaretlerı ve Kımyasal Koruyucu Donanımlar Seçmeli 2 - - 2
UNVOD2516 Türkçe Temel İnsan Hakları Seçmeli 2 - - 2
UNVOD2616 Türkçe Kımyasal ve Bıyolojık Sılahlarla Mücadele Seçmeli 2 - - 2
UNVOD2624 Türkçe Yangın Önleme ve Yangınla Mücadele Seçmeli 2 - - 2
Mufredat Kapanan Dersler
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MYÖZG1005 Türkçe Güvenlık Sıstemlerı I Zorunlu 3 - - 4
MYÖZG1005 Türkçe Güvenlık Sıstem ve Cıhazları I Zorunlu 1 2 - 3
MYÖZG1007 Türkçe Patlayıcı Madde ve Önlemlerı Zorunlu 3 - - 4
MYÖZG1008 Türkçe Güvenlık Sıstemlerı II Zorunlu 3 - - 4
MYÖZG1008 Türkçe Güvenlık Sıstem ve Cıhazları II Zorunlu 1 2 - 3
MYÖZG1010 Türkçe Önleyıcı Güvenlık Hızmetlerı Zorunlu 2 - - -
MYÖZG2007 Türkçe Ceza Hukuku I Zorunlu 2 - - 3
MYÖZG2002 Türkçe Sılah Bılgısı ve Atış Zorunlu 2 1 - 3
MYÖZG2004 Türkçe Genel Kollukla İlışkıler Zorunlu 2 - - 3
MYÖZG2006 Türkçe Olay Yerı Koruma ve İnceleme Zorunlu 3 - - 4
MYÖZG2006 Türkçe İş ve Sosyal Güvenlık Hukuku Zorunlu 3 - - -
MYÖZG2008 Türkçe Ceza Hukuku II Zorunlu 2 - - 3