GERİ DÖN

Lisans Programları


MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ - ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ - - ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA



Program Tanımları

Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, 1997 yılında Mühendislik-Mimarlık Fakültesi’nin bir bölümü olarak kurulmuş; Mayıs 2016 yılında Mühendislik Mimarlık Fakültesi’nin Mühendislik Fakültesi ve Mimarlık ve Tasarım Fakültesi şeklinde ayrılması sonucu kurulan Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nin beş bölümünden biri olmuştur. Bölümde iki doçent, üç doktor öğretim üyesi, bir doktor araştırma görevlisi bulunmaktadır.

Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Şehir ve Bölge Planlama alanında Lisans derecesine ve Şehir Plancısı ünvanına sahip olunur.

Lisans programına kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ve YÖK tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.

Formal alınan dersler ve dereceler, İlgili YÖK mevzuatı ve Üniversite Yatay geçiş ve Muafiyet ve İntibak İşlemleri Yönergeleri uyarınca değerlendirmeye alınır.

Dereceyi alabilmek/programı tamamlamak için akademik yıl sonunda yapılması gereken veya programın tamamlanması sonrası özel bir dönem sonu sınavı veya final sınav dönemi yoktur. Diploma verilebilmesi için öğrencinin Şehir ve Bölge Planlama Bölümü lisans programındaki dersleri tamamlamış olması ve genel not ortalamasının en az 2.0 olması gerekmektedir.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, bir yandan yerel idare ve ajanslar ile ortak yürüteceği eğitim programları ve yetiştireceği nitelikli ve özgüvenli öğrenciler ile planlama ve Şehircilikteki niteliği yükseltmeyi amaçlarken, diğer yandan ülke genelinde ve bulunduğu bölge içinde mekansal sorunlarla yakından ilgilenen, köy-kasaba-şehir-metropol gibi her ölçekte yaşam ve üretim alanlarının acil çözüm bekleyen sorunlarına çözüm üreten bir bölüm olmayı amaçlamaktadır.

Mezunlar belediyeler, özel ofisler, bakanlıklar, İller Bankası vb. kurum ve kuruluşlarda çalışma imkanı bulmaktadırlar.

Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler Şehir ve Bölge Planlama alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında lisansüstü eğitime başvuruda bulunabilir

İlgili dersin ders bilgi formunda açıklanmıştır. Lütfen geniş bilgi için Ders Planı bölümündeki ilgili derse bakınız.

Dereceyi alabilmek/programı tamamlamak için akademik yıl sonunda yapılması gereken veya programın tamamlanması sonrası özel bir dönem sonu sınavı veya final sınav dönemi yoktur. Diploma verilebilmesi için öğrencinin Şehir ve Bölge Planlama Bölümü lisans programındaki dersleri tamamlamış olması ve Genel Ağırlıklı Not Ortalamasının (GANO) 2.0 olması gerekmektedir.

Tam Zamanlı

Bölüm Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül KELEŞ ERİÇOK, aysegulericok@yyu.edu.tr AKTS Koordinatörü: Serkan KEMEÇ, serkankemec@yyu.edu.tr Adres; Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, 65080 Kampüs, Tuşba , VAN Tel: +90 432 2251701 - 21137

Mimarlık ve Tasarım Fakültesi bünyesinde olan mevcut 5 adet derslik, 1 adet amfi, 1 adet bilgisayar ve cad teknolojileri laboratuvarı, 1 adet Uzaktan Algılama ve Cbs labaratuvarı, 1 adet Planlama Atölyesi, 1 adet Proje Değerlendirme Ofisi, 1 adet Etüt ve Tasarım Atölyesi, 1 adet Maket Atölyesi, 8 adet stüdyo bulunmaktadır. Stüdyoların büyüklükleri 43-143m2 aralığında ve öğrenci kapasiteleri 30’ar kişiliktir. Bilgisayar laboratuvarı, aynı anda 50 öğrencinin CAD programları ve temel bilgisayar eğitimlerini alabilecekleri bir kapasiteye sahiptir, büyüklüğü 78,66 m2dir. Ayrıca 1 adet 40 kişilik seminer salonu bulunmaktadır. Fakülte bünyesinde Mimarlık bölümü tarafından oluşturulmaya bağlanan küçük bir kütüphane bulunmaktadır. Mimarlık Fakültesi koridorunda öğrencilerin ders aralarında beklemeleri için oturma ünitelerine yer verilmiştir. Mimarlık ve Tasarım Fakültesi bünyesinde öğrencilerin yeme-içme ihtiyaçlarını giderebilecekleri kantin bulunmaktadır.


Müfredat

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar

Şehir ve Bölge Planlama

Program Çıktıları

1 Bir şehir ve bölge planlama projesini bağımsız olarak yürütür, bu süreçler için araştırma projeleri planlar ve yürütür, yeni sentezler üretir.
2 Şehir ve Bölge Planlama temel alanında, planlama / tasarım etkinlikleri ve araştırmaları için yerel, bölgesel, ulusal ve küresel bağlamda, söylemsel, kuramsal, olgusal bilgi ile profesyonel hizmet duyarlılıklarını kapsayan çok boyutlu bilgileri, çok çeşitli ortamlardan kazanarak, akademik paylaşım ortamlarına yansıtabilmek için gerekli bilgi ve kavrayışa sahiptir.
3 Şehir ve Bölge Planlama Alanında kavram geliştirme becerisine sahiptir.
4 Şehir ve Bölge Planlama etkinlikleri ve araştırmaları için söylem, kuram ve kılgı (pratik) bütünlüğünü sağlama becerisine sahiptir.
5 Bu çerçevede, Şehir ve Bölge Planlama Alanında gerekli, düşünsel, söylemsel, bilimsel, teknolojik, estetik, sanatsal tarihsel ve kültürel alt yapıya ilişkin bilgi ve kavrayışa sahiptir.
6 Şehir ve Bölge Planlama Alanıyla ilgili bireysel çalışmaları bağımsız olarak yürütür ve çok disiplinli, disiplinler arası ve disiplinler üstü çalışmalarda bireysel ve ortak sorumluluk alır. Bunun için gerekli özgüvene ve yetkinliğe sahiptir.
7 Bir şehir ve bölge planlama projesinde ortak çalışmaları planlar, sorumluluk alır ve yürütür.
8 Şehir ve Bölge Planlama Alanında insan ve toplum odaklı, çevreye (doğal ve yapılı) duyarlı mimari tasarım / planlama / tasarım / araştırma yöntemleri konusunda bilgi ve kavrayışa sahiptir.
9 Şehir ve Bölge Planlama konularında, olgular, potansiyel ve sorunlar ile bunlar için gerekli araştırmaları tanımlayabilme becerilerine sahiptir.
10 Şehir ve Bölge Planlama Alanıyla ilgili kuramsal / kavramsal bilgiyi, bilişsel ve kılgısal becerileri, araştırma yöntem ve tekniklerini kullanır.
11 Şehir ve Bölge Planlama Alanında ekonomik, çevresel ve toplumsal sürdürülebilirlik ilkeleri ve standartları ile afetlerle ilgili konularda çok boyutlu bilgi ve kavrayışa sahiptir.
12 Şehir ve Bölge Planlama Alanıyla ilgili ilkeler, yasa, yönetmelik ve standartlar hakkında bilgiye sahiptir.
13 Alternatif planlama kurguları ve çözümleri geliştirebilme becerisine sahiptir.
14 Disiplinler arası etkileşimli şehir ve bölge planlama konusunda beceri sahibi olur. Sahip olduğu bilgi, kavrayış ve becerileri bağlama ilişkin verilerin yorumunda, sorunların tanımında, ustalık ve inovasyon sergileyen almaşık planlama projelerinin / çözümlerinin geliştirilmesinde kullanır.
15 Şehir ve Bölge Planlama Alanıyla ilgili kurumsal ve etik değerler konusunda bilgi ve kavrayışa sahiptir.
16 Şehir ve Bölge Planlama Alanın tarihsel, coğrafi, toplumsal ve kültürel bağlam içindeki yerine / önemine ilişkin bilgi ve kavrayışa sahiptir.
17 Alanındaki bilgi ve becerileri eleştirel ve diyalektik (eleştirel, karşı tez ve sentez üretebilen) bir yaklaşımla değerlendirerek öğrenir.
18 Geleceğe yönelik olur, kişisel ve mesleki gelişimi için gerekli motivasyona ve öğrenme becerilerine sahip olur, öğrenme gereksinimlerini belirler, bunun için planlar yapar ve bunları uygular.
19 Yaşam boyu öğrenme bilinciyle hareket eder.
20 Şehir ve Bölge Planlama Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir, düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır, bilgiyi nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.
21 Toplumsal sorumluluk bilinciyle yaşadığı sosyal çevre için projeler, işbirlikleri ve etkinlikler düzenler.
22 En az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte alanının gerektirdiği bilişim (bilgi ve iletişim) teknolojilerini etkileşimli olarak kullanır.
23 Meslek alanında, mesleki uygulamada ve mesleki araştırmalarda, etik ve davranış kurallarına ilişkin kavrayış, davranma alışkanlığı ve toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket eder.
24 Mesleğinin, insan hakları ve toplum açısından yararının ve toplumsal hizmet ürettiğinin bilincinde olarak kamu yararı, sosyal adalet ve yaşam kalitesi konularında yasal çerçeveler ile etik ilkeler konusunda gerekli duyarlılığa sahiptir.
25 Kırsal ve kentsel alan planlamasında sürdürülebilir enerji ve ekolojik olgular konusunda düşünsel ve kuramsal olarak ilişkilendirebilme yetkinliğine sahiptir.
26 Yaşanabilir ve sürdürülebilir mekanlar yaratmak için sosyal, ekonomik ve kültürel ihtiyaçları göz önüne alan; doğayı, kültürel ve tarihi miras gelecek nesiller için korumaya yönelik plan ve politikaları tasarlayabilme ve gerçekleştirebilme yetkinliğine sahiptir.
27 Kentlerin planlanmasında doğal, ekonomik ve sosyal riskleri birlikte değerlendirip, önlem alarak, dirençli kentler yaratma konusunda gerekli donanıma sahiptir.
28 Mekânsal planlamada katılımcı yöntemleri kullanarak karar alma, politika geliştirme ve yönetme süreçlerine hakimdir.
29 Yaşadığı tarihsel dönemde, yerel, bölgesel, ulusal ve küresel genel ve mesleki sorunlar hakkında bilgi ve bilinç sahibidir.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MTMAT1003 Türkçe TEMEL MATEMATİK I Zorunlu 2 - - 2
MTSBP1001 Türkçe ŞEHİRCİLİK PROJESİ I Zorunlu 4 4 - 10
MTSBP1003 Türkçe ŞEHİR PLANLAMAYA GİRİŞ Zorunlu 3 - - 3
MTSBP1005 Türkçe KENT VE UYGARLIK TARİHİ I Zorunlu 3 - - 3
MTSBP1007 Türkçe MİMARLIK BİLGİSİ Zorunlu 2 2 - 3
MTSBP1011 Türkçe TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ Zorunlu 3 - - 3
UNVIT0001 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Zorunlu 2 - - 2
UNVTD0005 Türkçe TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 - - 2
UNVYD0003 Türkçe YABANCI DİL I Zorunlu 2 - - 2
Toplam 23 6 0 30
2. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MTMAT1004 Türkçe TEMEL MATEMATİK II Zorunlu 2 - - 4
MTSBP1002 Türkçe ŞEHİRCİLİK PROJESİ II Zorunlu 4 4 - 11
MTSBP1004 Türkçe HARİTA ÖLÇME BİLGİSİ Zorunlu 3 - - 3
MTSBP1006 Türkçe KENT VE UYGARLIK TARİHİ II Zorunlu 3 - - 3
MTSBP1010 Türkçe EKONOMİ Zorunlu 3 - - -
UNVIT0002 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Zorunlu 2 - - -
UNVTD0006 Türkçe TÜRK DİLİ II Zorunlu 2 - - 2
UNVYD0004 Türkçe YABANCI DİL II Zorunlu 2 - - 2
Toplam 21 4 0 25
3. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FAKSOSIII Türkçe SOSYAL SEÇMELİ II DERS HAVUZU III-YARIYIL Seçmeli - - - -
MTSBP2001 Türkçe ŞEHİRCİLİK PROJESİ III Zorunlu 4 4 - 11
MTSBP2003 Türkçe ŞEHİR SOSYOLOJİSİ Zorunlu 3 - - -
MTSBP2005 Türkçe NÜFUS VE DEMOKRAFİ Zorunlu 3 - - 3
MTSBP2007 Türkçe İSTATİSTİK Zorunlu 3 - - -
MTSBP2009 Türkçe KENT EKONOMİSİ Zorunlu 3 - - 3
SECSBP3 Türkçe SEÇMELİ DERS HAVUZU III YARIYIL GÜZ Seçmeli - - - -
ÜNVOD2003 Türkçe ÜNİVERSİTE ORTAK DERS Seçmeli 2 - - -
Toplam 18 4 0 17
4. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FAKSOSIV Türkçe SOSYAL SEÇMELİ II DERS HAVUZU IV-YARIYIL Seçmeli - - - -
MTSBP2002. Türkçe ŞEHİRCİLİK PROJESİ IV Zorunlu 4 4 - 12
MTSBP2006 Türkçe PLANLAMADA SAYISAL YÖNTEMLER Zorunlu 3 - - 4
MTSBP2008 Türkçe İSTATİSTİK Zorunlu 3 - - 3
SECIVBAH Türkçe SEÇMELİ DERSLER IV. YARIYIL - BAHAR Seçmeli - - - -
Toplam 10 4 0 19
5. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MTSBP3001 Türkçe ŞEHİRCİLİK PROJESİ V Zorunlu 4 4 - 10
MTSBP3003 Türkçe KENT COĞRAFYASI Zorunlu 3 - - 3
MTSBP3005 Türkçe BÖLGE PLANLAMA Zorunlu 3 - - 3
MTSBP3007 Türkçe KENTSEL ALTYAPI VE ULAŞIM PLANLAMASI Zorunlu 3 - - 3
MTSBP3009 Türkçe YAZ STAJI I Zorunlu - - - 2
SECVSBP Türkçe SEÇMELİ DERS HAVUZU V YARIYIL III SINIF Seçmeli - - - -
Toplam 13 4 0 21
6. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MTSBP3002 Türkçe ŞEHİRCİLİK PROJESİ VI Zorunlu 4 4 - 12
MTSBP3004 Türkçe KONUT SORUNLARI VE POLİTİKALARI Zorunlu 3 - - 3
MTSBP3006 Türkçe İMAR HUKUKU Zorunlu 3 - - 3
MTSBP3008 Türkçe PLANLAMA KURAMI VE UYGULAMASI Zorunlu 3 - - -
SECVIBAH Türkçe SEÇMELİ DERSLER VI. YARIYIL - BAHAR Seçmeli - - - -
Toplam 13 4 0 18
7. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MTFOR0007 Türkçe MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON DERSLERİ Seçmeli - - - -
MTSBP4001 Türkçe ŞEHİRCİLİK PROJESİ VII Zorunlu 4 4 - 13
MTSBP4003 Türkçe KENT SİYASETİ VE YÖNETİMİ Zorunlu 3 - - 3
MTSBP4005 Türkçe YAZ STAJI II Zorunlu - - - 3
SECVIISBP Türkçe SEÇMELİ DERS HAVUZU VII YARIYIL IV SINIF Seçmeli - - - -
UNVIS0009 Türkçe İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ I Zorunlu 2 - - 2
Toplam 9 4 0 21
8. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MTFOR0008 Türkçe MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON DERSLERİ II Seçmeli - - - -
MTSBP4002 Türkçe ŞEHİRCİLİK PROJESİ VIII Zorunlu 2 8 - 13
MTSBP4004 Türkçe KENTSEL KORUMA Zorunlu 3 - - 3
MTSBP4008 Türkçe BİTİRME ÖDEVİ Zorunlu 2 - - -
SBPFM100 Türkçe ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA PEDAGOJİK FORMASYON Seçmeli 3 - - -
SECVIIIBAH Türkçe SEÇMELİ DERSLER VIII. YARIYIL - BAHAR Seçmeli - - - -
UNVIS0010 Türkçe İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ II Zorunlu 2 - - 2
Toplam 12 8 0 18
FAKSOSIII - SOSYAL SEÇMELİ II DERS HAVUZU III-YARIYIL
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MTFSS2023 Türkçe KENTLİLİK BİLİNCİ Seçmeli 2 - - 2
MTFSS2025 Türkçe LİDERLİK VE YÖNETİM Seçmeli 2 - - 2
SECSBP3 - SEÇMELİ DERS HAVUZU III YARIYIL GÜZ
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MTSBP2021 Türkçe COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ I Seçmeli 2 - - 3
MTSBP2023 Türkçe GÖRSEL VE SÖZLÜ PROJE SUNUM TEKNİKLERİ Seçmeli 2 - - 3
MTSBP2027 Türkçe KENT FOTOĞRAF TEMSİL Seçmeli 2 - - 3
MTSBP2029 Türkçe KENT JEOLOJİSİ Seçmeli 2 - - 3
MTSBP2031 Türkçe ÇEVRE EKOLOJİSİ Seçmeli 2 - - 3
ÜNVOD2003 - ÜNİVERSİTE ORTAK DERS
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
UNVOD2529 Türkçe Afet Yönetımı Seçmeli 2 - - 2
UNVOD2613 Türkçe Acıl Durum ve Afet Farkındalık Eğıtımı Seçmeli 2 - - 2
FAKSOSIV - SOSYAL SEÇMELİ II DERS HAVUZU IV-YARIYIL
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MTFSS2024 Türkçe MEKAN ETİĞİ Seçmeli 2 - - 2
MTFSS2026 Türkçe İNSAN VE ÇEVRE İLİŞKİSİ Seçmeli 2 - - 2
MTFSS2030 Türkçe İNOVASYON Seçmeli 2 - - 2
SECIVBAH - SEÇMELİ DERSLER IV. YARIYIL - BAHAR
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MTSBP2022 Türkçe COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ II Seçmeli 2 - - 3
MTSBP2024 Türkçe KENT İNSAN VE ÇEVRE Seçmeli 2 - - 3
MTSBP2026 Türkçe KENT VE ÇOCUK Seçmeli 2 - - 3
MTSBP2036 Türkçe YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI Seçmeli 2 - - 3
SECVSBP - SEÇMELİ DERS HAVUZU V YARIYIL III SINIF
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MTSBP3021 Türkçe PSİKOCOĞRAFYA KENTSEL ALGI VE DENEYİMİN HARİTALANMASI Seçmeli 2 - - 3
MTSBP3023 Türkçe ANADOLUDA KENTSEL MEKANIN DEĞİŞİMİ Seçmeli 2 - - 3
MTSBP3025 Türkçe HAVZA PLANLAMASI Seçmeli 2 - - 3
MTSBP3027 Türkçe AFET VE RİSK YÖNETİMİ Seçmeli 2 - - 3
SECVIBAH - SEÇMELİ DERSLER VI. YARIYIL - BAHAR
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MTPEY3022 Türkçe KARAYOLLARINDA PEYZAJ DÜZENLEME Seçmeli 2 - - 3
MTSBP3028 Türkçe MEKANSAL VERİ ANALİZ TEKNİKLERİ Seçmeli 2 - - 3
MTSBP3032 Türkçe KIRSAL KALKINMA Seçmeli 2 - - 3
MTSBP3034 Türkçe KÖY SOSYOLOJİSİ Seçmeli 2 - - 3
MTFOR0007 - MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON DERSLERİ
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
SECVIISBP - SEÇMELİ DERS HAVUZU VII YARIYIL IV SINIF
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MTPEY4023 Türkçe EKOLOJİK PLANLAMA VE TASARIM Seçmeli 2 - - 3
MTSBP4021 Türkçe KIRSAL ALAN PLANLAMASI Seçmeli 2 - - 3
MTSBP4025 Türkçe UZAKTAN ALGILAMA Seçmeli 2 - - 3
MTSBP4031 Türkçe ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ Seçmeli 2 - - 3
MTSBP4033 Türkçe ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ Seçmeli 2 - - 3
MTFOR0008 - MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON DERSLERİ II
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
SBPFM100 - ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA PEDAGOJİK FORMASYON
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
SECVIIIBAH - SEÇMELİ DERSLER VIII. YARIYIL - BAHAR
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MTSBP4022 Türkçe DIŞ MEKAN HETEROTOPYA Seçmeli 2 - - 3
MTSBP4024 Türkçe KENTSEL POLİTİKA PLANLAMASI Seçmeli 2 - - 3
MTSBP4032 Türkçe BEDEN MEKAN ŞEHİR Seçmeli 2 - - 3
MTSBP4038 Türkçe KENTSEL DÖNÜŞÜM HUKUKU Seçmeli 2 - - 3
Mufredat Kapanan Dersler
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MTSBP1009 Türkçe BİLGİSAYAR TEKNİKLERİNE GİRİŞ I Zorunlu 3 - - 3
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MTSBP1002 Türkçe ŞEHİRCİLİK PROJESİ II Zorunlu 4 8 - 11
MTSBP1008 Türkçe BİLGİSAYAR TEKNİKLERİNE GİRİŞ II Zorunlu 3 - - -
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MTSBP2001 Türkçe ŞEHİRCİLİK PROJESİ III Zorunlu 4 6 - 11
SECSBPIII Türkçe SEÇMELİ DERS HAVUZU I (2 SINIF GÜZ) Seçmeli - - - -
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MTSBP2002 Türkçe ŞEHİRCİLİK PROJESİ IV Zorunlu 4 6 - 12
MTSBP2004 Türkçe KENT EKONOMİSİ Zorunlu 3 - - 3
SECSBPIV Türkçe SEÇMELİ DERS HAVUZU IV YARIYIL II SINIF Seçmeli - - - -
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
SECSBPV Türkçe SEÇMELİ DERS HAVUZU V YARIYIL III SINIF Seçmeli - - - -
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
SECBPVI Türkçe SEÇMELİ DERS HAVUZU VI YARIYIL III SINIF Seçmeli - - - -
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MTSBP4001 Türkçe ŞEHİRCİLİK PROJESİ VII Zorunlu 5 8 - -
SECSBPVII Türkçe SEÇMELİ DERS HAVUZU VII YARIYIL IV SINIF Seçmeli - - - -
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MTSBP4002 Türkçe ŞEHİRCİLİK PROJESİ VIII Zorunlu 3 10 - 13
MTSBP4006 Türkçe HERKES İÇİN TASARIM Zorunlu 3 - - -
SECSBPVIII Türkçe SEÇMELİ DERS HAVUZU VIII YARIYIL IV SINIF Seçmeli - - - -

Yandal Kamu Yönetimi

Program Çıktıları

1 Bir şehir ve bölge planlama projesini bağımsız olarak yürütür, bu süreçler için araştırma projeleri planlar ve yürütür, yeni sentezler üretir.
2 Şehir ve Bölge Planlama temel alanında, planlama / tasarım etkinlikleri ve araştırmaları için yerel, bölgesel, ulusal ve küresel bağlamda, söylemsel, kuramsal, olgusal bilgi ile profesyonel hizmet duyarlılıklarını kapsayan çok boyutlu bilgileri, çok çeşitli ortamlardan kazanarak, akademik paylaşım ortamlarına yansıtabilmek için gerekli bilgi ve kavrayışa sahiptir.
3 Şehir ve Bölge Planlama Alanında kavram geliştirme becerisine sahiptir.
4 Şehir ve Bölge Planlama etkinlikleri ve araştırmaları için söylem, kuram ve kılgı (pratik) bütünlüğünü sağlama becerisine sahiptir.
5 Bu çerçevede, Şehir ve Bölge Planlama Alanında gerekli, düşünsel, söylemsel, bilimsel, teknolojik, estetik, sanatsal tarihsel ve kültürel alt yapıya ilişkin bilgi ve kavrayışa sahiptir.
6 Şehir ve Bölge Planlama Alanıyla ilgili bireysel çalışmaları bağımsız olarak yürütür ve çok disiplinli, disiplinler arası ve disiplinler üstü çalışmalarda bireysel ve ortak sorumluluk alır. Bunun için gerekli özgüvene ve yetkinliğe sahiptir.
7 Bir şehir ve bölge planlama projesinde ortak çalışmaları planlar, sorumluluk alır ve yürütür.
8 Şehir ve Bölge Planlama Alanında insan ve toplum odaklı, çevreye (doğal ve yapılı) duyarlı mimari tasarım / planlama / tasarım / araştırma yöntemleri konusunda bilgi ve kavrayışa sahiptir.
9 Şehir ve Bölge Planlama konularında, olgular, potansiyel ve sorunlar ile bunlar için gerekli araştırmaları tanımlayabilme becerilerine sahiptir.
10 Şehir ve Bölge Planlama Alanıyla ilgili kuramsal / kavramsal bilgiyi, bilişsel ve kılgısal becerileri, araştırma yöntem ve tekniklerini kullanır.
11 Şehir ve Bölge Planlama Alanında ekonomik, çevresel ve toplumsal sürdürülebilirlik ilkeleri ve standartları ile afetlerle ilgili konularda çok boyutlu bilgi ve kavrayışa sahiptir.
12 Şehir ve Bölge Planlama Alanıyla ilgili ilkeler, yasa, yönetmelik ve standartlar hakkında bilgiye sahiptir.
13 Alternatif planlama kurguları ve çözümleri geliştirebilme becerisine sahiptir.
14 Disiplinler arası etkileşimli şehir ve bölge planlama konusunda beceri sahibi olur. Sahip olduğu bilgi, kavrayış ve becerileri bağlama ilişkin verilerin yorumunda, sorunların tanımında, ustalık ve inovasyon sergileyen almaşık planlama projelerinin / çözümlerinin geliştirilmesinde kullanır.
15 Şehir ve Bölge Planlama Alanıyla ilgili kurumsal ve etik değerler konusunda bilgi ve kavrayışa sahiptir.
16 Şehir ve Bölge Planlama Alanın tarihsel, coğrafi, toplumsal ve kültürel bağlam içindeki yerine / önemine ilişkin bilgi ve kavrayışa sahiptir.
17 Alanındaki bilgi ve becerileri eleştirel ve diyalektik (eleştirel, karşı tez ve sentez üretebilen) bir yaklaşımla değerlendirerek öğrenir.
18 Geleceğe yönelik olur, kişisel ve mesleki gelişimi için gerekli motivasyona ve öğrenme becerilerine sahip olur, öğrenme gereksinimlerini belirler, bunun için planlar yapar ve bunları uygular.
19 Yaşam boyu öğrenme bilinciyle hareket eder.
20 Şehir ve Bölge Planlama Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir, düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır, bilgiyi nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.
21 Toplumsal sorumluluk bilinciyle yaşadığı sosyal çevre için projeler, işbirlikleri ve etkinlikler düzenler.
22 En az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte alanının gerektirdiği bilişim (bilgi ve iletişim) teknolojilerini etkileşimli olarak kullanır.
23 Meslek alanında, mesleki uygulamada ve mesleki araştırmalarda, etik ve davranış kurallarına ilişkin kavrayış, davranma alışkanlığı ve toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket eder.
24 Mesleğinin, insan hakları ve toplum açısından yararının ve toplumsal hizmet ürettiğinin bilincinde olarak kamu yararı, sosyal adalet ve yaşam kalitesi konularında yasal çerçeveler ile etik ilkeler konusunda gerekli duyarlılığa sahiptir.
25 Kırsal ve kentsel alan planlamasında sürdürülebilir enerji ve ekolojik olgular konusunda düşünsel ve kuramsal olarak ilişkilendirebilme yetkinliğine sahiptir.
26 Yaşanabilir ve sürdürülebilir mekanlar yaratmak için sosyal, ekonomik ve kültürel ihtiyaçları göz önüne alan; doğayı, kültürel ve tarihi miras gelecek nesiller için korumaya yönelik plan ve politikaları tasarlayabilme ve gerçekleştirebilme yetkinliğine sahiptir.
27 Kentlerin planlanmasında doğal, ekonomik ve sosyal riskleri birlikte değerlendirip, önlem alarak, dirençli kentler yaratma konusunda gerekli donanıma sahiptir.
28 Mekânsal planlamada katılımcı yöntemleri kullanarak karar alma, politika geliştirme ve yönetme süreçlerine hakimdir.
29 Yaşadığı tarihsel dönemde, yerel, bölgesel, ulusal ve küresel genel ve mesleki sorunlar hakkında bilgi ve bilinç sahibidir.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MTSBP1003 Türkçe ŞEHİR PLANLAMAYA GİRİŞ Zorunlu 3 - - -
MTSBP1005 Türkçe KENT VE UYGARLIK TARİHİ I Zorunlu 3 - - -
Toplam 6 0 0
2. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MTSBP1004 Türkçe HARİTA ÖLÇME BİLGİSİ Zorunlu 3 - - -
MTSBP1006 Türkçe KENT VE UYGARLIK TARİHİ II Zorunlu 3 - - -
Toplam 6 0 0
3. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MTSBP2003 Türkçe ŞEHİR SOSYOLOJİSİ Zorunlu 3 - - -
MTSBP2005 Türkçe NÜFUS VE DEMOKRAFİ Zorunlu 3 - - -
MTSBP2009 Türkçe KENT EKONOMİSİ Zorunlu 3 - - -
Toplam 9 0 0
4. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MTSBP2006 Türkçe PLANLAMADA SAYISAL YÖNTEMLER Zorunlu 3 - - -
Toplam 3 0 0
5. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MTSBP3003 Türkçe KENT COĞRAFYASI Zorunlu 3 - - -
MTSBP3005 Türkçe BÖLGE PLANLAMA Zorunlu 3 - - -
MTSBP3007 Türkçe KENTSEL ALTYAPI VE ULAŞIM PLANLAMASI Zorunlu 3 - - -
Toplam 9 0 0
6. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MTSBP3002 Türkçe ŞEHİRCİLİK PROJESİ VI Zorunlu 4 4 - -
MTSBP3004 Türkçe KONUT SORUNLARI VE POLİTİKALARI Zorunlu 3 - - -
MTSBP3006 Türkçe İMAR HUKUKU Zorunlu 3 - - -
MTSBP3008 Türkçe PLANLAMA KURAMI VE UYGULAMASI Zorunlu 3 - - -
Toplam 13 4 0
7. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MTSBP4003 Türkçe KENT SİYASETİ VE YÖNETİMİ Zorunlu 3 - - -
Toplam 3 0 0
8. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
MTSBP4004 Türkçe KENTSEL KORUMA Zorunlu 3 - - -
Toplam 3 0 0
Mufredat Kapanan Dersler