GERİ DÖN

Yüksek Lisans Programları


Fen Bilimleri Enstitüsü - İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı - - İş Sağlığı ve Güvenliği Tezli Yüksek Lisans



Program Tanımları

Fen Bilimleri Enstitüsüne bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Bünyesinde açılan Tezsiz Yüksek Lisans (İÖ) ve Tezli Yüksek lisans programı 01.05.2018 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında incelenmiş ve 2547 sayılı kanunun 2880 sayılı kanunla değişik 7/d-2 maddesi uyarıca kurulmuştur. Ülkemizde, İş Sağlığı ve Güvenliği alanındaki mevzuata ve sektörel yaptırımlara paralel olarak İş Sağlığı ve Güvenliği alanında ihtisaslaşmak önem kazanmış olup, Enstitümüz İş Sağlığı ve Güvenliği alanında 2018 yılında başlatmış olduğu Lisans Üstü Programları ile bu alanda ihtisaslaşmanın öncülerindendir. Halen gelişmekte ve değişmekte olan dinamikler ile İş Sağlığı ve Güvenliği İhtisası sadece uzman olarak çalışacak mezunları değil aynı zamanda üniversitelerin mühendislik, fen, ziraat, mimarlı ve diğer fakültelerinden mezun olan yeni nesil öğrenciler için de cazip ve farklı vizyonları sağlayacak programlardan biridir. İş Sağlığı ve Güvenliği alanında Lisans Üstü çalışmalar “Tezsiz ve Tezli Yüksek Lisans” olmak üzere iki şekilde yapılabilmektedir. Her iki programda da farklı disiplinlerden gelen lisans öğrencileri için temel iş sağlığı ve güvenliği dersleri verilmektedir. Teorik derslerin hedefi ülkemiz için yeni gelişmekte olan ve değişen yaklaşımlar ile temel bilimsel derslerin verilmesidir. İş Sağlığı ve Güvenliği; Hukuk, Sağlık, Fen ve Mühendislik gibi disiplinlerin dersleri ile program zenginleştirilmiş, seçmeli dersler ile de ihtisas alanlarında derinleşme hedeflenmektedir. Akademik çalışmalardaki çeşitlilik ile İş Sağlığı ve Güvenliği’nin bilimsel temelini zenginleştirmeyi hedefleyen lisansüstü programlarımız özgün, sektör ile dinamik ilişkide ve multidisipliner bir programdır.

İş Sağlığı Ve Güvenliği Tezli Yüksek Lisans Programı mezun olan bireylere aşağıdaki katkıları sağlamaktadır; - 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince çeşitli kamu ve özel kuruluşlarda geniş bir çalışma alanı bulacaklardır. - Kamu kurumlarında çalışan personel için zaman ve mekân sınırı olmadan lisansüstü eğitim yapma imkânı sunarak görevde yükselme ve unvan değişikliğine imkân sağlayacaktır. Bu programdan mezun olan öğrenciler, alanlarında lisansüstü seviyesinde bilgilere sahip olacaklardır. Programdan mezun olabilmek için gerekli şartları yerine getiren öğrencilere, “Yüzüncü Yıl Üniversitesi İş Sağlığı Ve Güvenliği Tezli Yüksek Lisans Diploması” verilecektir. Programın uygulama modeli (yoğun etkileşimli, yönlendirmeli, kitle eğitimi) nedir? Programda yoğun etkileşimli örgün eğitim modeli uygulanacaktır. Bu model; öğreten – öğrenci, öğrenci – öğrenci ve öğrenci – materyal etkileşimine olanak sağlamaktadır. Bu uygulamada eğitim süreci, eğitim zamanından bağımsız olarak çeşitli kaynaklara (video, internet gibi) kaydedilmekte, katılımcıların bu kaynaklara istedikleri zaman ulaşmaları olanağı sunulmaktadır. Ders içeriklerinin hazırlanmasında video, görsel ve işitsel tasarımlardan faydalanılabilmekte, mesajlar iletilebilmekte, test, sunum ve duyurular yapılabilmekte, zamandan bağımsız hareket edilebilmekte ve aynı zamanda da farklı noktalardan bu sisteme erişme olanağı bulunmaktadır.

İSG alanında kariyer planı yapmış olan tüm lisans mezunları bu programa başvurabilmekle birlikte, özellikle mühendislik fakültelerinin tüm bölümleri, tıp fakülteleri, fen edebiyat fakültelerinin fizik, kimya ve biyoloji bölümleri, mimarlık bölümleri, teknik eğitim fakültelerinden teknik öğretmen olarak mezun olanlar, teknoloji fakülteleri mezunları başvurabilirler. • Tüm Mühendislik Fakülteleri Mezunları • Mimarlar • Teknik Eğitim Fakültesi Mezunları • Fen – Edebiyat Fakültelerinin Fizik, Kimya, Biyoloji bölümü mezunları • Lisans mezunu olup aynı zamanda İş Sağlığı ve Güvenliği Önlisans Programı mezunu olanlar • Lisans mezunu olup aynı zamanda ÇSGB’den alınmış C, B ya da A Sınıfı İSG Uzmanlık belgesine sahip olanlar. • İSG alanında kariyer planı yapan tüm Lisans mezunları

1-Üretim süreçlerini analiz ederek çalışma ortamında oluşabilecek iş güvenliği risklerini tanımlayabilme ve değerlendirme becerisine sahip olmak. 2. Takım ruhu ile çalışabilme yeteneğini geliştirme. 3. En az bir yabancı dili Avrupa Dil Portföyü A2 genel düzeyinde alanıyla ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurma. 4. Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma. 5. İşçi sağlığı ve iş güvenliği hakkında hukuki ve mesleki açıdan muhakeme becerisi kazanma 6. İş Güvenliği malzemelerini, uyarı ve tehlike işaret ve levhalarını tanımak, özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak ve amacına uygun kullandırma yetkinliğine sahip olmak. 7. İş güvenliği eğitimleri planlama ve uygulama becerisine sahip olmak. 8. Toplumla iletişim kurma becerisi kazanma. 9. İş güvenliği ve sağlığına yönelik ölçüm teknikleri ve metotları hakkında yeterli bilgiye sahip olmak. 10. İşçi sağlığının korunabilmesi ve oluşabilecek meslek hastalıklarının engellenebilmesi için alınması gereken temel önlemler hakkında bilgi sahibi olmak. 11. Ekip çalışmasına yatkın, sorumluluk alma özgüveni olan, yetki alabilme ve gereğini yerine getirebilme becerisini kazanmak. 12. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili periyodik kontroller sürecini düzenleyebilmek. 13. Kayıt ve raporlama faaliyetlerini yürütebilmek. 14. Sektörlere yönelik spesifik bilgi sağlayabilmek.

Ülkemizde, İş Sağlığı ve Güvenliği alanındaki mevzuata ve sektörel yaptırımlara paralel olarak İş Sağlığı ve Güvenliği alanında ihtisaslaşmak önem kazanmış olup, Enstitümüz İş Sağlığı ve Güvenliği alanında 2018 yılında başlatmış olduğu Lisans Üstü Programları ile bu alanda ihtisaslaşmanın öncülerindendir. Halen gelişmekte ve değişmekte olan dinamikler ile İş Sağlığı ve Güvenliği İhtisası sadece uzman olarak çalışacak mezunları değil aynı zamanda üniversitelerin mühendislik, fen, ziraat, mimarlı ve diğer fakültelerinden mezun olan yeni nesil öğrenciler için de cazip ve farklı vizyonları sağlayacak programlardan biridir. İş Sağlığı ve Güvenliği alanında Lisans Üstü çalışmalar “Tezsiz ve Tezli Yüksek Lisans” olmak üzere iki şekilde yapılabilmektedir. Her iki programda da farklı disiplinlerden gelen lisans öğrencileri için temel iş sağlığı ve güvenliği dersleri verilmektedir. Teorik derslerin hedefi ülkemiz için yeni gelişmekte olan ve değişen yaklaşımlar ile temel bilimsel derslerin verilmesidir. İş Sağlığı ve Güvenliği; Hukuk, Sağlık, Fen ve Mühendislik gibi disiplinlerin dersleri ile program zenginleştirilmiş, seçmeli dersler ile de ihtisas alanlarında derinleşme hedeflenmektedir. Akademik çalışmalardaki çeşitlilik ile İş Sağlığı ve Güvenliği’nin bilimsel temelini zenginleştirmeyi hedefleyen lisansüstü programlarımız özgün, sektör ile dinamik ilişkide ve multidisipliner bir programdır.

İş Sağlığı Ve Güvenliği Tezli Yüksek Lisans Programı mezun olan bireylere aşağıdaki katkıları sağlamaktadır; - 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince çeşitli kamu ve özel kuruluşlarda geniş bir çalışma alanı bulacaklardır. - Kamu kurumlarında çalışan personel için zaman ve mekân sınırı olmadan lisansüstü eğitim yapma imkânı sunarak görevde yükselme ve unvan değişikliğine imkân sağlayacaktır. Mezunların alabileceği unvanlar nelerdir? Bu programdan mezun olan öğrenciler, alanlarında lisansüstü seviyesinde bilgilere sahip olacaklardır. Programdan mezun olabilmek için gerekli şartları yerine getiren öğrencilere, “Yüzüncü Yıl Üniversitesi İş Sağlığı Ve Güvenliği Tezli Yüksek Lisans Diploması” verilecektir. Programın uygulama modeli (yoğun etkileşimli, yönlendirmeli, kitle eğitimi) nedir? Programda yoğun etkileşimli örgün eğitim modeli uygulanacaktır. Bu model; öğreten – öğrenci, öğrenci – öğrenci ve öğrenci – materyal etkileşimine olanak sağlamaktadır. Bu uygulamada eğitim süreci, eğitim zamanından bağımsız olarak çeşitli kaynaklara (video, internet gibi) kaydedilmekte, katılımcıların bu kaynaklara istedikleri zaman ulaşmaları olanağı sunulmaktadır. Ders içeriklerinin hazırlanmasında video, görsel ve işitsel tasarımlardan faydalanılabilmekte, mesajlar iletilebilmekte, test, sunum ve duyurular yapılabilmekte, zamandan bağımsız hareket edilebilmekte ve aynı zamanda da farklı noktalardan bu sisteme erişme olanağı bulunmaktadır.

Doktora ve ''İş güvenliği Uzmanı" unvanını yükseltmek.

Programda ölçme ve değerlendirme sisteminde; her ders için ders kaydı yapılması gereklidir her dersin bir ara sınav ve dönem sonu sınavı olarak bir final ve bir bütünleme sınavı bulunmaktadır. Sınavlar yazılı yapılmaktadır. Derslerin başarı notu hesaplamasında yıl içi ortalamasının %40’ı, yılsonu notunun (Final veya bütünleme) %60’ı alınmaktadır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Tezli Yüksek Lisans Programına alınacak olan öğrencilerin programdan mezun olmak için minimum 30 krediyi tamamlaması gerekmektedir.

E-Öğrenme

Van Yüzüncü yıl üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İş Sağlığı ve Güvenliği A.B.D Başkanı Prof Dr. Esvet AKBAŞ

İş Sağlığı Ve Güvenliği Tezli Yüksek Lisans Programı mezun olan bireylere aşağıdaki katkıları sağlamaktadır; - 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince çeşitli kamu ve özel kuruluşlarda geniş bir çalışma alanı bulacaklardır. - Kamu kurumlarında çalışan personel için zaman ve mekân sınırı olmadan lisansüstü eğitim yapma imkânı sunarak görevde yükselme ve unvan değişikliğine imkân sağlayacaktır. Mezunların alabileceği unvanlar nelerdir? Bu programdan mezun olan öğrenciler, alanlarında lisansüstü seviyesinde bilgilere sahip olacaklardır. Programdan mezun olabilmek için gerekli şartları yerine getiren öğrencilere, “Yüzüncü Yıl Üniversitesi İş Sağlığı Ve Güvenliği Tezli Yüksek Lisans Diploması” verilecektir. Programın uygulama modeli (yoğun etkileşimli, yönlendirmeli, kitle eğitimi) nedir? Programda yoğun etkileşimli örgün eğitim modeli uygulanacaktır. Bu model; öğreten – öğrenci, öğrenci – öğrenci ve öğrenci – materyal etkileşimine olanak sağlamaktadır. Bu uygulamada eğitim süreci, eğitim zamanından bağımsız olarak çeşitli kaynaklara (video, internet gibi) kaydedilmekte, katılımcıların bu kaynaklara istedikleri zaman ulaşmaları olanağı sunulmaktadır. Ders içeriklerinin hazırlanmasında video, görsel ve işitsel tasarımlardan faydalanılabilmekte, mesajlar iletilebilmekte, test, sunum ve duyurular yapılabilmekte, zamandan bağımsız hareket edilebilmekte ve aynı zamanda da farklı noktalardan bu sisteme erişme olanağı bulunmaktadır.


Program Çıktıları

1 Kendi konularında yeterli altyapıya ve bilgiye sahip olmak. Bu bilgileri karşılarına çıkan problemlerin çözümünde etkin kullanabilme becerisine sahip olur.
2 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci kazanmak.
3 Alanı ile ilgili olan ve çalışma hayatına yansıtacağı mevzuat bilgisi birikimine sahip olmak.
4 Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, Özel iş sağlığı ve güvenliği işletmeleri kurup işletebilmek.
5 Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilme.
6 İş Sağlığı ve Güvenliği hakkında temel bilgilere (yasal mevzuat, yönetim, dökümantasyon, risk değerlendirmesi, tehlike, risk vb.) sahip olmak.
7 İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili dökümantasyon işlemlerini yapabilir, çalışma ortamının gözetimini sağlayabilir, periyodik kontroller sürecini düzenleyebilir.
8 Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme becerisi kazanmak.
9 Türkçenin sözlü ve yazılı ifadelerini kullanarak etkili iletişim kurma becerisi ve alanındaki yenilikleri takip edebilecek düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip olmak.
10 Bilgi ve becerilerini güvenlik ve koruma alanında uygulayabilme yetkinliği.
11 Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilme ve bu değerleri öğretebilme.
12 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilme.
13 Alanında kazandığı bilgi ve birikimi yaşamının her aşamasında uygular ve güvenlik kültürü bilinci kazanmak.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Müfredat

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
0. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FBETC7000 Türkçe Tez Çalışması (Danışmanlık) Zorunlu - - - 20
FBETC8000 Türkçe Tez Çalışması (Danışmanlık) Zorunlu - - - -
Toplam 0 0 0 20
1. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FBISG7003 Türkçe Endüstrıde ve Kımya Sanayınde İş Sağlığı ve Güvenlığı Zorunlu 3 - - 5
FBISG7005 Türkçe İş Sağlığı ve Güvenlığı I Zorunlu 3 - - 5
FBISG7007 Türkçe İş Sağlığı ve Güvenlığı Mevzuatı Zorunlu 3 - - 5
FBISG7009 Türkçe Tehlıkelı Madde ve Atık Yönetımı Zorunlu 3 - - 5
DBSDG-I Türkçe Dış Bırım Seçmelı Ders Grubu - I Seçmeli - - - -
FBBYT7000 Türkçe Bılımsel Araştırma ve Yayın Teknıklerı Zorunlu 3 - - -
FBBYT7001 Türkçe Bılımsel Araştırma ve Yayın Teknıklerı Zorunlu 3 - - -
FBBYT7002 Türkçe Bılımsel Araştırma ve Yayın Teknıklerı Zorunlu 3 - - -
FBBYT7003 Türkçe Bılımsel Araştırma ve Yayın Teknıklerı Zorunlu 3 - - -
FBBYT7004 Türkçe Bılımsel Araştırma ve Yayın Teknıklerı Zorunlu 3 - - -
FBESD955 Türkçe Tarım Bılımlerınde Araştırmacıların İş Sağlığı ve Güvenlığı Zorunlu 3 - - 5
FBGBD7000 Türkçe Gırışımcılık ve Bılımsel Destek Programları Zorunlu 3 - - -
FBISG7001 Türkçe İş Hıjyenı ve İşçı Sağlığı Zorunlu 3 - - 5
FBISG7011 Türkçe Yangın ve Yangın Güvenlığı Zorunlu 3 - - 5
FBISG7013 Türkçe İş Sağlığı ve Güvenlığı Yönetım Sıstemlerı Zorunlu 3 - - 5
FBISG7015 Türkçe Acıl Durum Yönetımı Zorunlu 3 - - 5
FBISG7016 Türkçe Kımyasal Rısk Etmenlerı Zorunlu 3 - - 5
FBISG7017 Türkçe Sağlık ve Güvenlık İşaretlerı Zorunlu 3 - - 5
FBUZD8000 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 8 - - 10
Toplam 59 0 0 65
2. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
DBSDG-II Türkçe Dış Bırım Seçmelı Ders Grubu - II Seçmeli - - - -
FBISG7002 Türkçe İlk ve Acıl Yardım Zorunlu 3 - - 5
FBISG7004 Türkçe Psıkososyal Rısk Etmenlerı Zorunlu 3 - - -
FBISG7006 Türkçe İş Sağlığı ve Güvenlığı II Zorunlu 3 - - 5
FBISG7008 Türkçe Ergonomı Zorunlu 3 - - 5
FBISG7010 Türkçe İş ve Sosyal Güvenlık Hukuku Zorunlu 3 - - 5
FBISG7012 Türkçe Rısk Değerlendırme ve Rısk Yönetımı Zorunlu 3 - - 5
FBISG7014 Türkçe Meslek Hastalıkları Zorunlu 3 - - 5
FBISG7018 Türkçe İş Kazaları ve Korunma Zorunlu 3 - - 5
FBISG7020 Türkçe Fen Bılımlerınde Laboratuvar Çalışmalarında İş Sağlığı ve Güvenlığı Zorunlu 3 - - 5
FBISG7022 Türkçe Sektörel İş Sağlığı ve Güvenlığı Zorunlu 3 - - -
FBISG7024 Türkçe Çevresel Rısk Değerlendırmesı Zorunlu 3 - - -
FBISG7026 Türkçe Tehlıkelı Madde Taşımacılığı ve Güvenlığı Zorunlu 3 - - -
FBISG7028 Türkçe Radyasyon Sağlığı ve Güvenlığı Zorunlu 3 - - 5
FBLTG7000 Türkçe Laboratuvar Teknığı ve İş Güvenlığı Zorunlu 3 - - -
FBUZD8001 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 8 - - 10
Toplam 50 0 0 55
3. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FBETO9000 Türkçe Tez Önerısı Zorunlu - - - -
FBSEM7000 Türkçe Semıner Zorunlu - - - -
FBTEZ9000 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 20
FBUZD8002 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 8 - - 10
Toplam 8 0 0 30
4. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FBTEZ9001 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 20
FBUZD8003 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 8 - - 10
Toplam 8 0 0 30
5. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FBTEZ9002 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 20
FBUZD8004 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 8 - - 10
Toplam 8 0 0 30
6. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FBTEZ9003 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 20
FBUZD8005 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 8 - - 10
Toplam 8 0 0 30
Mufredat Kapanan Dersler
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FBLÇG7000 Türkçe Fen Bılımlerınde Laboratuvar Çalışmalarında İş Sağlığı ve Güvenlığı Zorunlu 3 - - 5
FBFENSMR700 Türkçe Semıner Zorunlu - - - -