GERİ DÖN

Lisans Programları


EDEBİYAT FAKÜLTESİ - FARS DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ - - FARS DİLİ VE EDEBİYATI



Program Tanımları

Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen & Edebiyat Fakültesi bünyesinde 2005 yılında kurulan Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü altında açılan dört anabilim dalından biri olmakla beraber, 10.12.2014 tarihinde YÖK’ün kararıyla Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nden ayrılarak Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü Fars Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı olarak müstakil bir birim haline getirilmiştir   Üniversitemizin, 09.09.2019 tarihi ve 71828577-101.03.01-E.69081 sayılı  ‘Yeni Birim, Bölüm ve Program Açılması Teklifleri’ yazısına istinaden yapılan görüşmeler neticesinde Fars Dili ve Edebiyatı Bölümünün aktif hale getirilerek eğitim öğretim hayatına başlaması Rektörlüğümüzce uygun görülmüş ve 27.02.2020 tarihinde bölümün Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi bünyesinde tekrar açılması için gerekli formlar hazırlanarak YÖK’e başvuruda bulunulmuş; ardından alınan “Van YYÜ Edebiyat Fakültesi bünyesinde 2024-2025 eğitim- öğretim güz yarıyılından itibaren Fars Dili ve Edebiyatı Bölümünün açılması ve 20 öğrenci alınması talebinin uygun olduğu” 2023/48 -14.12.2023 sayılı ve tarihli senato kararı ile Mart 2024 ayında yapılan başvuru neticesinde, Yükseköğretim Kurulu tarafından 2024-2025 eğitim öğretim yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde yer alan Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün kontenjan talebi onaylamış ve 20+1 kontenjan verilmiştir.

Fars Dili ve Edebiyatı programı mezunları dört yılın sonunda lisans derecesi almaktadır.

Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurt içi veya yurt dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğunda mevcuttur. Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurt dışından gelen öğrenciler bölümde İngilizce olarak verilen dersleri alabilirler. Öğrenci Türkçe dil bilgisi yeterliliğine sahipse Ders Planında belirtilen herhangi bir Türkçe derse kayıt yaptırabilir.

Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki formal (örgün ) öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK " kapsamında gerçekleştirilmektedir. Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında formal olmayan sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı (in-formal ve non-formal ) öğrenmenin tanınma süreci henüz başlangıç aşamasındadır.

Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak.

Edebiyat ve kültür disiplinlerini bir araya getiren Fars Dili ve Edebiyatı programı evrensel gündeme ışık tutabilecek kapsamlı bir yapıya sahiptir. Bu bağlamda, edebiyat, felsefe, dil ve diğer sosyal bilimler disiplinlerini de içinde barındıran Fars Dili ve Edebiyatı bölümü, öğrencilerine sadece kendi kültürlerini ve değerlerini değil, aynı zamanda kültürlerin perspektiflerini de anlama yetisi ve karşılaştırmalı bir eleştirel bakış açısı edinimi sunar. Bu bağlamda, bölgenin önemli üniversitelerinden birisi olan ve son zamanlarda uluslararası bir üniversite yolunda önemli adımlar atan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, bölgesel konumu itibariyle de Fars Dili ve Edebiyatı programı adına önemli bir üniversitedir. Üniversitemiz sahip olduğu seçkin akademik personeli, gelişmiş fiziksel imkânları ve bilimsel, kültürel, sosyal olanaklarıyla güçlü bir altyapıya sahiptir. Bu anlamda sadece bir dil bölümü olmaktan öte, kültür çalışmalarının iyice önem kazandığı süreçte Fars Dili ve Edebiyatı programı bir kültür bölümü olması özelliğine de sahiptir. Fars dili, kültürü ve edebiyatını şekillendiren tarihsel, felsefi, dinsel, toplumsal, sanatsal ve politik geleneklerin oluşumunu ve günümüze uzanan gelişimiyle birlikte bölümün disiplinler ve kültürlerarası perspektifi, bölüm öğrencilerini farkındalık düzeyi yüksek, öğrenme ve araştırmayı bir yaşam biçimi olarak benimseyen bireyler arasına yerleştirecektir. Fars Dili ve Edebiyatın Anabilim Dalı’nın temel amacı, Fars Dili, kültürü, felsefesi, edebiyatı, tarihi konularında bilgili ve donanımlı araştırma yapabilecek ve eleştirel düşünme yeteneğine sahip olan bireyler yetiştirmek ve bununla birlikte iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayacak bireyleri topluma kazandırabilmektir. Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü programı, teorik öğretimi, uygulama ve ödev çalışmalarıyla destekleyen bir programdır. Bu sayede öğrencilere, aldıkları teorik bilgiyi gerçek yaşam problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi kazandırılacaktır. Program eğitim amaçlarına ulaşıldığını kanıtlayacak ve başarı belirleme sürecinde kullanılacak değerlendirme mekanizması, her yarıyıl için vize ve final sınavları, uygulama ve verilen ödevler ile bir arada değerlendirilerek program eğitim amaçlarına ulaşma konusundaki başarı ölçülecektir. Bilgi, beceri, özgüven ve sorumluluk sahibi, etik değerlere bağlı, değişken koşullara uyum sağlayabilen, yaşam boyu öğrenmenin önemini kavramış ve bu niteliklerinden dolayı aranan ve tercih edilen Fars Dili ve Edebiyatı alanında yetkin filologlar yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Mezunlar üniversitelerde araştırma ya da öğretim görevlisi, müzelerde, kütüphanelerde, devlet arşivlerinde, turizm sahasında, Dışişleri Bakanlığında, Emniyet Genel Müdürlüğü’nde ve çeşitli özel kurum ve kuruluşlarda iş imkanı bulabilecekleri gibi, Van ilinin jeopolitik konumu ve İranlı turist yoğunluğu dikkate alındığında bölgedeki birçok özel sektörde istihdam edebilme fırsatı yakalayabileceklerdir.

Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.

Sınavlar, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde yürürlükte olan sisteme göre 100 üzerinden harf ve sayısal olarak değerlendirilmektedir. Yıl içi sınavları ortalamasının ağırlıklı ortalamaya etkisi %40; yıl sonu sınavının ise %60 olarak hesaplanmaktadır. Her hangi bir dersten başarılı olabilmek için %60 ağırlıklı ortalamayı tutturmak gerekmektedir.

Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak.

Tam Zamanlı

YYÜ EDEBİYAT FAKÜLTESİ DEKANLIĞI FARS DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜM BAŞKANLIĞI ZEMİN KAT KAMPÜS/VAN

Hedef dil konuşurlarına gerek üniversite gerekse şehir bazında kolay ulaşılabilme.


Program Çıktıları

1 Hedef dilde kendi öğrenme sürecini takip edebilme.
2 Fars edebiyatına ve Farsçaya dair temel kavramlar hakkında bilgi edinebilme.
3 Eleştirel bakış açısı geliştirebilme.
4 Hedef dile karşı olumlu bir yaklaşım sergileyebilme.
5 Edebiyat teorisinin temel yöntemlerini uygulayabilme.
6 Dil öğrenme süreçlerinde teknolojik araçlardan yeterince faydalanabilme.
7 Hedef dilin kendi ana dilinden farklı bir dil olduğunun farkına varabilme.
8 Hedef dil ile ana dil arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları tespit edebilme.
9 Eleştirel açıdan modern ve klasik edebiyat eserlerini yorumlayabilme.
10 Hedef dilde kendilerini ifade edebilme.
11 Hedef dili günlük yaşamda sözlü ve yazılı olarak kullanabilme.
12 Karşılaştıkları farklı durumlara yönelik hedef dilde problem çözebilme.
13 Hedef dilde bilişsel, duyuşsal ve iletişimsel gelişimlerine uygun görsel, işitsel ve yazılı kaynaklardan yeterince istifade edebilme.
14 Dünya dilleri arasında Fars dilinin yerini ve yapısını kavrayabilme.
15 Farsçanın; ses, şekil, söz dizimi, anlam bilgisi ve söz varlığına ait temel bilgileri edinebilme.
16 Modern Fars Edebiyatının temel kavramlarını açıklayabilme.
17 Modern Fars Edebiyatının temel kaynaklarını tanıyabilme ve bu kaynakları kullanabilme.
18 Modern Fars Edebiyatı alanının öncü edebi şahsiyetleri ve eserleri hakkında temel bilgileri edinebilme.
19 Klasik Fars Edebiyatının temel kavramlarını açıklayabilme.
20 Klasik Fars Edebiyatının temel kaynaklarını tanıyabilme ve bu kaynakları kullanabilme.
21 Klasik Fars Edebiyatı alanının öncü edebi şahsiyetleri ve eserleri hakkında temel bilgileri edinebilme.
22 Modern ve Klasik Fars Edebiyatı araştırma yöntem ve tekniklerini kavrayabilme.
23 İran / Farsça kültür ögelerini diğer ülke ve dillerin kültür ögeleri ile karşılaştırmalı olarak analiz edebilme.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Müfredat

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EDFRS1001 Türkçe FARSÇA DİLBİLGİSİ I Zorunlu 3 - - 6
EDFRS1003 Türkçe FARSÇA TEMEL SES BİLGİSİ Zorunlu 2 - - 3
EDFRS1005 Türkçe FARSÇA OKUMA VE YAZILI ANLATIM I Zorunlu 3 - - 6
EDFRS1007 Türkçe FARSÇA DİNLEME VE SÖZLÜ ANLATIM I Zorunlu 2 - - 4
EDFRS1009 Türkçe İSLAMİYET ÖNCESİ İRAN KÜLTÜR TARİHİ Zorunlu 2 - - 3
UNVIT0001 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Zorunlu 2 - - 2
UNVTD0005 Türkçe TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 - - 2
UNVYD0003 Türkçe YABANCI DİL I Zorunlu 2 - - 2
ÜNVBG007 Türkçe BİLGİSAYARA GİRİŞ I Zorunlu 2 - - 2
Toplam 20 0 0 30
2. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EDFRS1002 Türkçe FARSÇA DİLBİLGİSİ II Zorunlu 3 - - 6
EDFRS1004 Türkçe FARSÇA SÖZCÜK BİLGİSİ Zorunlu 2 - - 3
EDFRS1006 Türkçe FARSÇA OKUMA VE YAZILI ANLATIM II Zorunlu 3 - - 6
EDFRS1008 Türkçe FARSÇA DİNLEME VE SÖZLÜ ANLATIM II Zorunlu 2 - - 4
EDFRS1010 Türkçe İRAN EDEBİYATI TARİHİNE GİRİŞ Zorunlu 2 - - 3
UNVIT0002 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Zorunlu 2 - - 2
UNVTD0006 Türkçe TÜRK DİLİ II Zorunlu 2 - - -
UNVYD0004 Türkçe YABANCI DİL II Zorunlu 2 - - -
ÜNVBG008 Türkçe BİLGİSAYARA GİRİŞ II Zorunlu 2 - - 2
Toplam 20 0 0 26
3. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EDFRS2001 Türkçe FARSÇA SÖZDİZİMİ I Zorunlu 4 - - -
EDFRS2003 Türkçe FARSÇA MODERN METİNLER I Zorunlu 4 - - -
EDFRS2005 Türkçe UYGULAMALI ÇEVİRİ (FARSÇA-TÜRKÇE) Zorunlu 2 - - -
EDFRS2007 Türkçe İRAN EDEBİYAT TARİHİ I Zorunlu 2 - - -
FRSSH2001 Türkçe FARS DİLİ VE EDEBİYATI SEÇMELİ HAVUZU I (III. YARIYIL) Seçmeli - - - -
Toplam 12 0 0
4. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EDFRS2002 Türkçe FARSÇA SÖZDİZİMİ II Zorunlu 4 - - -
EDFRS2004 Türkçe FARSÇA MODERN METİNLER II Zorunlu 4 - - -
EDFRS2006 Türkçe UYGULAMALI ÇEVİRİ (TÜRKÇE-FARSÇA) Zorunlu 2 - - -
EDFRS2008 Türkçe İRAN EDEBİYAT TARİHİ II Zorunlu 2 - - -
FRSSH2002 Türkçe FARS DİLİ VE EDEBİYATI SEÇMELİ HAVUZU II (IV. YARIYIL) Seçmeli - - - -
Toplam 12 0 0
5. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EDFRS3001 Türkçe EDEBİ AKIMLAR Zorunlu 3 - - -
EDFRS3003 Türkçe METİN ŞERHİ I (KLASİK-NAZIM) Zorunlu 3 - - -
EDFRS3005 Türkçe İRAN TASAVVUFUNA GİRİŞ Zorunlu 2 - - -
EDFRS3007 Türkçe ÇAĞDAŞ İRAN NESRİ I Zorunlu 4 - - -
FRSSH3001 Türkçe FARS DİLİ VE EDEBİYATI SEÇMELİ HAVUZU III (V. YARIYIL) Seçmeli - - - -
Toplam 12 0 0
6. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EDFRS3002 Türkçe EDEBİ BİLGİLER Zorunlu 3 - - -
EDFRS3004 Türkçe METİN ŞERHİ II (KLASİK-NESİR) Zorunlu 3 - - -
EDFRS3006 Türkçe TASAVVUFİ METİNLER Zorunlu 2 - - -
EDFRS3008 Türkçe ÇAĞDAŞ İRAN NESRİ II Zorunlu 4 - - -
FRSSH3002 Türkçe FARS DİLİ VE EDEBİYATI SEÇMELİ HAVUZU IV (VI. YARIYIL) Seçmeli - - - -
Toplam 12 0 0
7. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EDFRS4001 Türkçe EDEBİ ELEŞTİRİ KURAM VE YÖNTEMLERİ Zorunlu 2 - - -
EDFRS4003 Türkçe ÖZEL ALAN ÇEVİRİSİ I Zorunlu 2 - - -
EDFRS4005 Türkçe ÇAĞDAŞ İRAN ŞİİRİ I Zorunlu 4 - - -
EDFRS4007 Türkçe İRAN MİTOLOJİSİ Zorunlu 2 - - -
FRSSH4001 Türkçe FARS DİLİ VE EDEBİYATI SEÇMELİ HAVUZU V (VII. YARIYIL) Seçmeli - - - -
Toplam 10 0 0
8. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EDFRS4002 Türkçe KARŞILAŞTIRMALI EDEBİYAT Zorunlu 2 - - -
EDFRS4004 Türkçe ÖZEL ALAN ÇEVİRİSİ II Zorunlu 2 - - -
EDFRS4006 Türkçe ÇAĞDAŞ İRAN ŞİİRİ II Zorunlu 4 - - -
EDFRS4008 Türkçe İRAN ÇOCUK VE İLK GENÇLİK EDEBİYATI Zorunlu 2 - - -
FRSSH4002 Türkçe FARS DİLİ VE EDEBİYATI SEÇMELİ HAVUZU VI (VIII. YARIYIL) Seçmeli - - - -
Toplam 10 0 0
FRSSH2001 - FARS DİLİ VE EDEBİYATI SEÇMELİ HAVUZU I (III. YARIYIL)
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FRSSH2002 - FARS DİLİ VE EDEBİYATI SEÇMELİ HAVUZU II (IV. YARIYIL)
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FRSSH3001 - FARS DİLİ VE EDEBİYATI SEÇMELİ HAVUZU III (V. YARIYIL)
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FRSSH3002 - FARS DİLİ VE EDEBİYATI SEÇMELİ HAVUZU IV (VI. YARIYIL)
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FRSSH4001 - FARS DİLİ VE EDEBİYATI SEÇMELİ HAVUZU V (VII. YARIYIL)
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FRSSH4002 - FARS DİLİ VE EDEBİYATI SEÇMELİ HAVUZU VI (VIII. YARIYIL)
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor