Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalına bağlı olarak 2016-2017 Eğitim Öğretim yılının Güz döneminden itibaren Tezli Yüksek Lisans öğrenci alımına başlanmıştır.
Programın tüm gereksinimlerini yerine getirerek, seminer sunumunu başarı ile tamamlayan ve yüksek lisans tezini tamamlayan mezunlar "Turizm İşletmeciliği alanında Yüksek Lisans Diploması" derecesi alır.
Yüksek lisans programlarına alınacak öğrenci sayıları ve aday öğrencilerde aranacak nitelikler, her yarıyıl başından önce ilan edilir. Bu ilanda başvuru koşulları, son başvuru tarihi ve gerekirse adayların bilim sınavına ve mülakata alınacakları yer ve tarih belirtilir. Adayların lisans diplomasına sahip olması ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan ALES sınavından asgari puanı alması gerekmektedir.
Turizm alanında lisans eğitimi almamış olan öğrenciler bir dönem boyunca Bilimsel Hazırlık Eğitimine Tabi tutulmaktadır.
Yeterlilik koşyulları ve kuralları VAN YüzüncüYıl Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirtildiği şekildedir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dâhil en az sekiz ders en fazla dokuz ders ile tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Öğrenci, en geç danışman atanmasını izleyen dönemden itibaren her yarıyıl tez dönemi için kayıt yaptırmak zorundadır.
Bölümde, turizm işlemeciliği dalında pratik ve uygulamalı olarak öğrencilerin meslek hayatında yararlanacakları dersler güncel gelişmeler doğrultusunda verilmektedir. Öğrenciler, sektör içerisinde yaptıkları araştırmalar ile konaklama, yeme-içme ve seyahat işletmeleri bünyesinde görev almakta, kendini geliştirip iyi pozisyonlara ulaşabilmektedirler. Bölümü, turizmi alanındakendini geliştirmeyi amaçlayan turizm, ve ilgili diğer bölüm lisans mezunları tercih etmektedir.
Mezunlar genellikle aşağıda belirtilen alanlarda istihdam etmektedir. •Konaklama işletmelerinde; Otel Müdürü, Önbüro Müdürü, Yiyecek İçecek Müdürü, Bar Yöneticisi, Restoran Şefi, Resepsiyon Şefi, Kat Hizmetleri Yöneticisi, Kat Şefi gibi otel işletmelerinin sağladığı değişik mevkilerde çalışma imkânı bulmaktadır. • Yeme-içme işletmelerinde, Restoran Müdürü, Restoran Şefi, Şef Garson, Barmen, Barmaid vb. mevkilerde çalışma imkânı. • Seyahat acentalarında işletme sorumlu müdürlüğü, tur yöneticiliği, enformasyon memurluğu vb. mevkilerde çalışma imkânı bulmaktadır. • Kendi işlerini kurabilme ve iş yeri açabilme imkânına sahiptir • Havayolu işletmelerinde çalışma imkânına sahiptir, • Etkinlik ve organizasyon şirketlerinde çalışma imkânına sahiptir. • Hediyelik eşya mağazalarında, mağaza müdürlüğü, satış elemanı vb. iş imkanlarına sahiptir • Turizm Bakanlığı’nda müfettiş ve Bakanlığın çeşitli kademelerinde değişik görevleralabilirler • Başarılı ve yatkın öğrenciler için akademik kariyer imkânı mevcuttur. • Hizmet sektörüne yönelik bir eğitim verildiği için hizmet sektöründe yöneticilik, banka memurluğu vb. iş imkânları bulunmaktadır.
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar, ilgili alanlarda Doktora programlarda öğrenim görebilirler.
Programda gerçekleştirilen ölçme ve değerlendirme işlemleri derslere göre değişiklik göstermektedir. Dersin başarılı bir şekilde tamamlanması için sınavlar ile ölçme ve değerlendirme süreci ders içeriklerinde açıkça belirtilmiştir.
Öğrencilerin mezun olabilmeleri için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi lisansüstü eğitim öğretim yönetmeliğinde bilirtilen koşulları sağlaması gerekmektedir.
E-Öğrenme
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi,Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu, Tuşba/ VAN, Program Başkanı: Prof. Dr. Faruk ALAEDDİNOĞLU ,alaeddinoglu@yyu.edu.tr, Sabit Tel: 0 432 4445065 | Dahili : 23230
Bölüm bünyesinde öğrencilerin teorik bilgileri edinmesini sağlamak amacıyla derslikler, öğrencilerin otomasyon programlarına hakim olmaları için bilgisayar laboratuvarı ve uygulamalı derslerin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için uygulama derslikleri bulunmaktadır.
1 | Turizm işletmelerindeki hizmetleri pazarlama bilgisine ve becerisine sahip olmak |
2 | Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. |
3 | Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme. |
4 | Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme, |
5 | Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve sorumluluk alarak çözüm üretebilme. |
6 | Turizm sektörüne sistem bakış açısı ile ele alabilme ve modelleme yapabilme |
7 | Turizm sektöründeki güncel olayları takip edebilme; arz, talep, maliyet, fiyatlandırma konularında analiz ve yorum yapabilme becerisine sahip olma |
8 | Alanı ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme. |
9 | Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme. |
10 | Turizm sektörüne ilişkin hukuki düzenlemeler ve mesleki standartları hakkında bilgi sahibi olma |
11 | Turizm sektörü, yapısı ve Türkiye ekonomisindeki rolü hakkında bilgi sahibi olma, sektöre ilişkin temel kavramları bilme ve kullanabilme |
12 | Dünya tarihi ve kültürleri hakkında bilgi sahibi olma |
13 | Turizm sektörü ve işletmecilik temel bilgi ve terminolojisine hâkim olmak |
14 | Disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilme |
15 | Analitik düşünebilme, olası bir araştırmada sistematik veri toplama, analiz etme yorumlama ve raporlama becerisine sahip olma |
16 | Bireylerarası ve kültürlerarası etkin iletişim kurmak |
17 | Yaşamboyu öğrenme ve kendini sürekli yenileme bilincine sahip olmak |
18 | Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme. |
19 | Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası yayınları takip eder. |
20 | Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme. |
21 | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilme. |
22 | Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilme |
23 | Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilme ve bu değerleri öğretebilme. |
24 | Alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilme ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilme. |
25 | Alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilme. |
1. Dönem | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
DBSDG-I | Türkçe | Dış Bırım Seçmelı Ders Grubu - I | Seçmeli | - | - | - | - | |
SOTTİ6001 | Türkçe | Genel Turızm | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ6003 | Türkçe | Konaklama İşletmecılığı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ6005 | Türkçe | Turızm Coğrafyası | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ6007 | Türkçe | Seyahat İşletmecılığı ve Tur Operatörlüğü | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ6009 | Türkçe | Turızm Pazarlaması | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ6011 | Türkçe | Turızm Ekonomısı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7005 | Türkçe | Hızmet Pazarlaması | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7011 | Türkçe | Anadolu'da İnanç Turızmı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7015 | Türkçe | Turızmde İnsan Kaynakları Yönetımı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7017 | Türkçe | Kültür Turızmı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7019 | Türkçe | Türkıye’nın Kültürel Mırası | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7021 | Türkçe | Turızmde Çalışan İlışkılerı Yönetımı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7023 | Türkçe | Stratejık Planlama ve Yönetım | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7025 | Türkçe | Sosyal Bılımler İçın Araştırma Yöntemlerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7029 | Türkçe | Turızm Termınolojısı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7031 | Türkçe | Turızm İşletmelerı Yönetım Etığı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7037 | Türkçe | Kıtle Turızmı ve Alternatıf Turızm | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7039 | Türkçe | Yıyecek İçecek İşletmelerınde Yenı Eğılımler | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7041 | Türkçe | Otel Yönetımı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7043 | Türkçe | Turızm İşletmelerınde Güncel Lıderlık Yaklaşımları | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOTTİ7065 | Türkçe | Bılımsel Araştırma ve Yayın Teknıklerı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOUZD8000 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | 8 | - | - | 10 | |
Toplam | 71 | 0 | 0 | 105 | ||||
2. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
DBSDG-II | Türkçe | Dış Bırım Seçmelı Ders Grubu - II | Seçmeli | - | - | - | - | |
SOBYT7000 | Türkçe | Bılımsel Araştırma ve Yayın Teknıklerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOGMS7018 | Türkçe | Yıyecek İçecek İşletmelerınde Marka Yönetımı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOTEZ9000 | Türkçe | Tez Çalışması (Danışmanlık) | Zorunlu | 3 | - | - | 20 | |
SOTTİ6002 | Türkçe | Genel Turızm | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ6004 | Türkçe | Konaklama İşletmecılığı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ6006 | Türkçe | Turızm Coğrafyası | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ6008 | Türkçe | Seyahat İşletmecılığı ve Tur Operatörlüğü | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOTTİ6012 | Türkçe | Turızm Pazarlaması | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ6014 | Türkçe | Turızm Ekonomısı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7002 | Türkçe | Ekoturızm | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7006 | Türkçe | Turızm İşletmelerınde Yönetım ve Organızasyon | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7008 | Türkçe | Kültürel Mıras Yönetımı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7012 | Türkçe | Turızm İşletmelerınde Pazarlama Stratejılerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7022 | Türkçe | Anadolu’da İnanç Turızmı II | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7026 | Türkçe | Turızm İşletmelerınde Değışım Yönetımı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7046 | Türkçe | Sürdürülebılır Turızm Yönetımı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7062 | Türkçe | Turızmde İnsan Kaynakları Gelışımı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7064 | Türkçe | Turızm Destınasyonu Markalaşması ve Yönetımı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7066 | Türkçe | Turızm Paradıgmaları | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOTTİ8006 | Türkçe | Rekreasyonel Lıderlık | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ8008 | Türkçe | Gastronomı Turızmı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOUZD8000 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | 8 | - | - | - | |
Toplam | 71 | 0 | 0 | 105 | ||||
3. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
SBONR6000 | Türkçe | Tez Önerısı | Zorunlu | - | - | - | - | |
SOSEM7000 | Türkçe | Semıner Çalışması | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOTEZ9000 | Türkçe | Tez Çalışması (Danışmanlık) | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOUZD8000 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | 8 | - | - | - | |
Toplam | 14 | 0 | 0 | |||||
4. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
SOTEZ9000 | Türkçe | Tez Çalışması (Danışmanlık) | Zorunlu | 3 | - | - | 20 | |
SOUZD8000 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | 8 | - | - | - | |
Toplam | 11 | 0 | 0 | 20 | ||||
5. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
SOTEZ9000 | Türkçe | Tez Çalışması (Danışmanlık) | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOUZD8000 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | 8 | - | - | - | |
Toplam | 11 | 0 | 0 | |||||
6. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
SOTEZ9000 | Türkçe | Tez Çalışması (Danışmanlık) | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOUZD8000 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | 8 | - | - | - | |
Toplam | 11 | 0 | 0 | |||||
Mufredat Kapanan Dersler | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
TUİ507 | Türkçe | Turızm İşletmelerı Yönetımı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOTTİ7001 | Türkçe | Stratejının Temellerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7003 | Türkçe | Otel İşletmecılığı Yönetımı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7007 | Türkçe | Bılımsel Araştırma ve Yayın Teknıklerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7009 | Türkçe | Turızm İşletmelerınde İnovasyon Yönetımı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7013 | Türkçe | Turızmde Tüketıcı Davranışları | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOTTİ7027 | Türkçe | Destınasyon Yönetımı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOTTİ7033 | Türkçe | Turızmde Çalışan İlkelerı Yönetımı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOTTİ7035 | Türkçe | Turızm İşletmelerınde Yönetım Etığı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
TUİ503 | Türkçe | Turızm Hukuku | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
TUİ512 | Türkçe | Turıstık Ürün Çeşıtlendırılmesı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOENS7002 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı II | Zorunlu | 8 | - | - | - | |
SOTTİ7004 | Türkçe | Turızmde İnsan Kaynakları Gelışımı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOTTİ7014 | Türkçe | Turızmde Güncel Sorunlar | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOTTİ7016 | Türkçe | Turızmde Coğrafı Bılgı Sıstemlerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7018 | Türkçe | Uygulamalı Gırışımcılık ve Proje Yönetımı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7024 | Türkçe | Turızm İşletmelerınde Bılgı Yönetımı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOTTİ7028 | Türkçe | Turıstık Ürün Çeşıtlendırmesı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7032 | Türkçe | Kongre ve Fuar Organızasyonu | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOTTİ7034 | Türkçe | Genel Turızm | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7036 | Türkçe | Konaklama İşletmecılığı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7038 | Türkçe | Turızm Coğrafyası | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7042 | Türkçe | Seyahat İşletmecılığı ve Tur Operatörlüğü | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
SOTTİ7044 | Türkçe | Sosyal Bılımler İçın Araştırma Yöntemlerı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
TUİ504 | Türkçe | Yıyecek ve İçecek Yönetımı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
TUİ514 | Türkçe | Turızm İşletmelerı Yönetım Etığı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
TUİ520 | Türkçe | Etkınlık Yönetımı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOENS7003 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı III | Zorunlu | 8 | - | - | 10 | |
SOENS7011 | Türkçe | Tez Çalışması I | Zorunlu | 3 | - | - | 20 | |
SOENS7004 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı IV | Zorunlu | 8 | - | - | - | |
SOENS7005 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı V | Zorunlu | 8 | - | - | - | |
SOENS7013 | Türkçe | Tez Çalışması III | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
SOENS7006 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı VI | Zorunlu | 8 | - | - | - | |
SOENS7014 | Türkçe | Tez Çalışması IV | Zorunlu | 3 | - | - | - |