Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
SBVHB7066 | Rasyon Hazırlama İlkeleri | Ders | 1 | 2 | 5,00 |
Doktora
Çiftliklerde ve yem fabrikalarında gerekli olan rasyonların hazırlanmasında ana ilkeler ve teknikleri ile yem maddelerinin çeşitli rasyonlarda kullanılabilme miktarlarını bilen, farklı yaşlardaki farklı hayvan türleri özellikle kanatlı ve ruminantlar için rasyon hazırlayabilen uzmanlar yetiştirmektir.
Prof. Dr. Suphi DENİZ
1 | Çiftliklerde ve yem fabrikalarında gerekli olan rasyonların hazırlanmasında ana ilkeler ve teknikler |
2 | Yem maddelerinin çeşitli rasyonlarda kullanılabilme miktarları |
3 | Farklı yaşlardaki farklı hayvan türleri özellikle kanatlı ve ruminantlar için rasyon hazırlama |
4 | Hayvanlarda beslenme şekline bağlı ortaya çıkan metabolik problemlerin rasyon düzenlemesi yoluyla çözümleme yolları |
5 |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Çiftliklerde ve yem fabrikalarında gerekli olan rasyonların hazırlanmasında ana ilkeler ve teknikler Yem maddelerinin çeşitli rasyonlarda kullanılabilme miktarları Farklı yaşlardaki farklı hayvan türleri özellikle kanatlı ve ruminantlar için rasyon hazırlama Hayvanlarda beslenme şekline bağlı ortaya çıkan metabolik problemlerin rasyon düzenlemesi yoluyla çözümleme yolları
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Rasyon, Dengeli rasyon, Besleme standartları | ||
2 | Rasyon hazırlanmasını etkileyen faktörlerin genel sınıflaması | ||
3 | Rasyon hazırlanmasını etkileyen hayvan ile ilgili faktörler | ||
4 | Hayvanların kurumadde, enerji ve besin madde gereksinimlerinin belirlenmesi | ||
5 | Rasyon hazırlanmasını etkileyen yem ile ilgili faktörler | ||
6 | Konsantre yem karmalarının dengelenmesinde göz önünde bulundurulacak faktörler | ||
7 | Rasyon hazırlanmasını etkileyen maliyet ile ilgili faktörler | ||
8 | Rasyon hazırlama teknikleri | ||
9 | Ara Sınav | ||
10 | Pearson kare metodu ile rasyon hazırlama | ||
11 | Deneme yanılma metodu ile rasyon hazırlama | ||
12 | Denklem metodu ile rasyon hazırlama | ||
13 | Bilgisayar metodu ile rasyon hazırlama | ||
14 | Ödev sunumları | ||
15 | Ödev sunumları | ||
16 | Final Sınavı |
1)Sarı M, Bolat D, Çerçi İ H, Önol A G, Deniz S, Azman M A, Şahin K, Güler T, Tatlı Seven P, Karslı M A, Şahin N, Nursoy H, Çiftçi M, Bingöl N T (2008). Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları. Medipress Matbaacılık Yayıncılık Ltd..Şti., Malatya. 2)Ergün A, Tuncer ŞD, Çolpan İ, Yalçın S, Yıldız G, Küçükersan MK, Küçükersan S, Şehu A Yemler Yem Hijyeni ve Teknolojisi Pozitif, Ankara. 2004 3)Pesti GM, Miller BR Animal Feed Formulation-Economics and Computer Applications 1993 Chapman and Hall, London.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 4 | 56 |
Uygulama/Pratik | 14 | 4 | 56 |
Toplam İş Yükü (saat) | 114 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |