Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
SBVHB7079 | Rumen Biyolojisi | Ders | 1 | 1 | 5,00 |
Doktora
Ruminantların beslenmesinde oldukça önemli olan rumen(işkembe) ve bağlantılı organların anatomik ve fizyolojik özelliklerini, bunların yemlerle etkileşimini, ve bunların beslenme ve verim üzerindeki sonuçlarını öğretmektir.
Prof. Dr. Taylan AKSU
1 | Rumen ve bağlı organların işlevlerinin öğrenilmesi |
2 | Rumen fermentasyonunun öğrenilmesi |
3 | Rumen fermentasyonu ve beslenme ilişkisinin öğrenilmesi |
4 | Rumen fermentasyonu ve verim ilişkisinin öğrenilmesi |
5 | Rumen fermentasyonu ve hayvan sağlığı ilişkisinin öğrenilmesi |
6 | Rumen biyolojisi konularında araştırma yapabilmeyi öğrenme |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Rumenin anatomi ve fizyolojisi, sindirim kanalında bulunan mikroorganizmalar, rumende besin madde sindirimi, rumende sentez olayları, beslenme hastalıkları
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Ruminant ve rumen | ||
2 | Rumendeki şartlar(Anaerobiosis) | ||
3 | Rumendeki şartlar(Rumende pH) | ||
4 | Rumendeki şartlar(Rumen sıvısı tampon özellikleri) | ||
5 | Rumendeki şartlar(Oksidasyon redüksiyon potansiyeli) | ||
6 | Rumen mikroorganizmaları(Rumen bakterileri) | ||
7 | Rumen mikroorganizmalarıRumen protozoonları) | ||
8 | Rumen mikroorganizmaları(Rumen fungusları) | ||
9 | Ara sınav | ||
10 | Rumende besin maddelerinin fermentasyonu(Karbonhidratlar) | ||
11 | Rumende besin maddelerinin fermentasyonu(Azotlu maddeler) | ||
12 | Rumende besin maddelerinin fermentasyonu(Lipidler) | ||
13 | Rumen fermentasyonunun manipulasyonu | ||
14 | Rumende besin maddeleri sentezi | ||
15 | Rumende oluşan sindirim bozuklukları | ||
16 | final sınavı |
1. P.N.Hobson(Ed.).1988, The Rumen Microbial Ecosystem.Elsevier Applied Science,London and New York. 2. Haresign,W.and D.J.A. Cole (Eds.), 1988,Recent Developments in Ruminant Nutrition 2. Butterworths, London, Boston, Singapore, Sydney, Toronto, Wellington. 3. P.C.Gansworthy and D.J.A. Cole (Eds.), 1996, Recent Developments in Ruminant Nutrition 3. Nottingham University Press,England. 4. D.Giesecke und H.K. Henderickx (Eds.), 1973, Biologie und Biochemie der microbiellen Verdauung. BLV Verlagsgeselshaft,München,Bern,Wien.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 4 | 56 |
Uygulama/Pratik | 14 | 4 | 56 |
Toplam İş Yükü (saat) | 114 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 6 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |