GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
SBVHB7079 Rumen Biyolojisi Ders 1 1 5,00

Doktora



Ruminantların beslenmesinde oldukça önemli olan rumen(işkembe) ve bağlantılı organların anatomik ve fizyolojik özelliklerini, bunların yemlerle etkileşimini, ve bunların beslenme ve verim üzerindeki sonuçlarını öğretmektir.


Prof. Dr. Taylan AKSU


1 Rumen ve bağlı organların işlevlerinin öğrenilmesi
2 Rumen fermentasyonunun öğrenilmesi
3 Rumen fermentasyonu ve beslenme ilişkisinin öğrenilmesi
4 Rumen fermentasyonu ve verim ilişkisinin öğrenilmesi
5 Rumen fermentasyonu ve hayvan sağlığı ilişkisinin öğrenilmesi
6 Rumen biyolojisi konularında araştırma yapabilmeyi öğrenme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Rumenin anatomi ve fizyolojisi, sindirim kanalında bulunan mikroorganizmalar, rumende besin madde sindirimi, rumende sentez olayları, beslenme hastalıkları


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Ruminant ve rumen
2 Rumendeki şartlar(Anaerobiosis)
3 Rumendeki şartlar(Rumende pH)
4 Rumendeki şartlar(Rumen sıvısı tampon özellikleri)
5 Rumendeki şartlar(Oksidasyon redüksiyon potansiyeli)
6 Rumen mikroorganizmaları(Rumen bakterileri)
7 Rumen mikroorganizmalarıRumen protozoonları)
8 Rumen mikroorganizmaları(Rumen fungusları)
9 Ara sınav
10 Rumende besin maddelerinin fermentasyonu(Karbonhidratlar)
11 Rumende besin maddelerinin fermentasyonu(Azotlu maddeler)
12 Rumende besin maddelerinin fermentasyonu(Lipidler)
13 Rumen fermentasyonunun manipulasyonu
14 Rumende besin maddeleri sentezi
15 Rumende oluşan sindirim bozuklukları
16 final sınavı

1. P.N.Hobson(Ed.).1988, The Rumen Microbial Ecosystem.Elsevier Applied Science,London and New York. 2. Haresign,W.and D.J.A. Cole (Eds.), 1988,Recent Developments in Ruminant Nutrition 2. Butterworths, London, Boston, Singapore, Sydney, Toronto, Wellington. 3. P.C.Gansworthy and D.J.A. Cole (Eds.), 1996, Recent Developments in Ruminant Nutrition 3. Nottingham University Press,England. 4. D.Giesecke und H.K. Henderickx (Eds.), 1973, Biologie und Biochemie der microbiellen Verdauung. BLV Verlagsgeselshaft,München,Bern,Wien.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 4 56
Uygulama/Pratik 14 4 56
Toplam İş Yükü (saat) 114

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 2 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 3 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 4 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 6 5 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek