GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
SBVHB7042 Rasyon Hazırlama İlkeleri Ders 1 2 5,00

Doktora



Çiftliklerde ve yem fabrikalarında gerekli olan rasyonların hazırlanmasında ana ilkeler ve teknikleri ile yem maddelerinin çeşitli rasyonlarda kullanılabilme miktarlarını bilen, farklı yaşlardaki farklı hayvan türleri özellikle kanatlı ve ruminantlar için rasyon hazırlayabilen uzmanlar yetiştirmektir.


Prof. Dr. Suphi DENİZ


1 Çiftliklerde ve yem fabrikalarında gerekli olan rasyonların hazırlanmasında ana ilkeler ve teknikler
2 Yem maddelerinin çeşitli rasyonlarda kullanılabilme miktarları
3 Farklı yaşlardaki farklı hayvan türleri özellikle kanatlı ve ruminantlar için rasyon hazırlama
4 Hayvanlarda beslenme şekline bağlı ortaya çıkan metabolik problemlerin rasyon düzenlemesi yoluyla çözümleme yolları
5

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Çiftliklerde ve yem fabrikalarında gerekli olan rasyonların hazırlanmasında ana ilkeler ve teknikler Yem maddelerinin çeşitli rasyonlarda kullanılabilme miktarları Farklı yaşlardaki farklı hayvan türleri özellikle kanatlı ve ruminantlar için rasyon hazırlama Hayvanlarda beslenme şekline bağlı ortaya çıkan metabolik problemlerin rasyon düzenlemesi yoluyla çözümleme yolları


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Rasyon, Dengeli rasyon, Besleme standartları
2 Rasyon hazırlanmasını etkileyen faktörlerin genel sınıflaması
3 Rasyon hazırlanmasını etkileyen hayvan ile ilgili faktörler
4 Hayvanların kurumadde, enerji ve besin madde gereksinimlerinin belirlenmesi
5 Rasyon hazırlanmasını etkileyen yem ile ilgili faktörler
6 Konsantre yem karmalarının dengelenmesinde göz önünde bulundurulacak faktörler
7 Rasyon hazırlanmasını etkileyen maliyet ile ilgili faktörler
8 Rasyon hazırlama teknikleri
9 Ara Sınav
10 Pearson kare metodu ile rasyon hazırlama
11 Deneme yanılma metodu ile rasyon hazırlama
12 Denklem metodu ile rasyon hazırlama
13 Bilgisayar metodu ile rasyon hazırlama
14 Ödev sunumları
15 Ödev sunumları
16 Final Sınavı

1)Sarı M, Bolat D, Çerçi İ H, Önol A G, Deniz S, Azman M A, Şahin K, Güler T, Tatlı Seven P, Karslı M A, Şahin N, Nursoy H, Çiftçi M, Bingöl N T (2008). Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları. Medipress Matbaacılık Yayıncılık Ltd..Şti., Malatya. 2)Ergün A, Tuncer ŞD, Çolpan İ, Yalçın S, Yıldız G, Küçükersan MK, Küçükersan S, Şehu A Yemler Yem Hijyeni ve Teknolojisi Pozitif, Ankara. 2004 3)Pesti GM, Miller BR Animal Feed Formulation-Economics and Computer Applications 1993 Chapman and Hall, London.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 4 56
Uygulama/Pratik 14 4 56
Toplam İş Yükü (saat) 114

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 2 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 3 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 4 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 5 5 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek