GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
SBVBH7031 Süt Sanayii Hijyeni Ders 1 1 5,00

Doktora


Türkçe


Bu dersin amacı dersi alan öğrencilerin; hijyen ve sanitasyonun tanımı, süt işletmelerinde kontaminasyon aynakları, mikroorganizmaların çoğalmasını etkileyen faktörler, sütle bulaşan hastalıklar, sütle bulaşan yabancı maddeler, süt işletmelerinde temizlik ve deterjanlar, süt işletmelerinde dezenfeksiyon ve dezenfektan maddeler, personel hijyeni, su hijyeni, ekipman hijyeni, hava sanitasyonu, süt fabrikalarının tasarımı ve sanitasyonu, süt işletmesi atıkları ve arıtılması, gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon ile ilgili yasal mevzuat gibi konularda yeterli bilgi düzeyine ulaşmalarını sağlamaktır.


Doç. Dr. Özgür İŞLEYİCİ


1 Hijyen ve sanitasyon kavramının öğrenilmesi
2 Mikroorganizmaların çoğalmasını etkileyen faktörlerin öğrenilmesi
3 Süt işletmelerinde kontaminasyon kaynaklarının öğrenilmesi
4 Süt işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon uygulamalarının öğrenilmesi
5 Personel hijyeni, ekipman hijyeni ve su hijyeninin öğrenilmesi
6 Süt işletmesi dizaynının öğrenilmesi
7 Süt yoluyla bulaşan hastalıklar ve yabancı maddelerin öğrenilmesi
8 Süt işletmesi atıklarını arıtma yöntemlerinin öğrenilmesi
9 Gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon ile ilgili yasal mevzuatın öğrenilmesi


Yok


Yok


Hijyen ve sanitasyonun tanımı, süt işletmelerinde kontaminasyon aynakları, mikroorganizmaların çoğalmasını etkileyen faktörler, sütle bulaşan hastalıklar, sütle bulaşan yabancı maddeler, süt işletmelerinde temizlik ve deterjanlar, süt işletmelerinde dezenfeksiyon ve dezenfektan maddeler, personel hijyeni, su hijyeni, ekipman hijyeni, hava sanitasyonu, süt fabrikalarının tasarımı ve sanitasyonu, süt işletmesi atıkları ve arıtılması, gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon ile ilgili yasal mevzuat


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Hijyen ve sanitasyonun tanımı, kapsamı
2 Süt işletmelerinde kontaminasyon kaynakları,
3 Mikroorganizmaların çoğalmasını etkileyen faktörler
4 Sütle bulaşan hastalıklar ve yabancı maddeler
5 Süt işletmelerinde kirlenme ve kirin özellikleri
6 Süt işletmelerinde temizlik ve deterjanlar
7 Süt işletmelerinde dezenfeksiyon ve dezenfektan maddeler
8 Arasınav
9 Personel hijyeni
10 Su hijyeni, ekipman hijyeni ve hava sanitasyonu
11 Süt fabrikalarının tasarımı ve sanitasyonu
12 Süt işletmesi atıkları ve arıtılması
13 Modern temizlik ve dezenfeksiyon yöntemleri
14 Süt işletmelerinde hijyen ve sanitasyonun kontrolü
15 Gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon ile ilgili yasal mevzuat
16 Final Sınavı

1. Süt işletmelerinde sanitasyon. Metin M, Öztürk GF, 1995, E.Ü. Ege Meslek Yüksek Okulu Yayınları No:17 Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir. 2. Gıda Hijyeni ve Sanitasyon. Kayaardı S. 2004, Sidas Yayınları, Manisa. 3. Principles of Food Sanitaiton. Marriot NG, Schilling MW, Gravani RB. 2018, sixth edition, Springer International Publishing. 4. Essential of Food Sanitation. Marriot, NG. 1997. Springer-Science-Business Media, BV,



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Bütünleme Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 15 3 45
Seminer 1 5 5
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 5 3 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 5 3 15
Okuma 14 1 14
Toplam İş Yükü (saat) 125

PÇ 1
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
ÖÇ 8
ÖÇ 9
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek