Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
SBVBH7031 | Süt Sanayii Hijyeni | Ders | 1 | 1 | 5,00 |
Doktora
Türkçe
Bu dersin amacı dersi alan öğrencilerin; hijyen ve sanitasyonun tanımı, süt işletmelerinde kontaminasyon aynakları, mikroorganizmaların çoğalmasını etkileyen faktörler, sütle bulaşan hastalıklar, sütle bulaşan yabancı maddeler, süt işletmelerinde temizlik ve deterjanlar, süt işletmelerinde dezenfeksiyon ve dezenfektan maddeler, personel hijyeni, su hijyeni, ekipman hijyeni, hava sanitasyonu, süt fabrikalarının tasarımı ve sanitasyonu, süt işletmesi atıkları ve arıtılması, gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon ile ilgili yasal mevzuat gibi konularda yeterli bilgi düzeyine ulaşmalarını sağlamaktır.
Doç. Dr. Özgür İŞLEYİCİ
1 | Hijyen ve sanitasyon kavramının öğrenilmesi |
2 | Mikroorganizmaların çoğalmasını etkileyen faktörlerin öğrenilmesi |
3 | Süt işletmelerinde kontaminasyon kaynaklarının öğrenilmesi |
4 | Süt işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon uygulamalarının öğrenilmesi |
5 | Personel hijyeni, ekipman hijyeni ve su hijyeninin öğrenilmesi |
6 | Süt işletmesi dizaynının öğrenilmesi |
7 | Süt yoluyla bulaşan hastalıklar ve yabancı maddelerin öğrenilmesi |
8 | Süt işletmesi atıklarını arıtma yöntemlerinin öğrenilmesi |
9 | Gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon ile ilgili yasal mevzuatın öğrenilmesi |
Yok
Yok
Hijyen ve sanitasyonun tanımı, süt işletmelerinde kontaminasyon aynakları, mikroorganizmaların çoğalmasını etkileyen faktörler, sütle bulaşan hastalıklar, sütle bulaşan yabancı maddeler, süt işletmelerinde temizlik ve deterjanlar, süt işletmelerinde dezenfeksiyon ve dezenfektan maddeler, personel hijyeni, su hijyeni, ekipman hijyeni, hava sanitasyonu, süt fabrikalarının tasarımı ve sanitasyonu, süt işletmesi atıkları ve arıtılması, gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon ile ilgili yasal mevzuat
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Hijyen ve sanitasyonun tanımı, kapsamı | ||
2 | Süt işletmelerinde kontaminasyon kaynakları, | ||
3 | Mikroorganizmaların çoğalmasını etkileyen faktörler | ||
4 | Sütle bulaşan hastalıklar ve yabancı maddeler | ||
5 | Süt işletmelerinde kirlenme ve kirin özellikleri | ||
6 | Süt işletmelerinde temizlik ve deterjanlar | ||
7 | Süt işletmelerinde dezenfeksiyon ve dezenfektan maddeler | ||
8 | Arasınav | ||
9 | Personel hijyeni | ||
10 | Su hijyeni, ekipman hijyeni ve hava sanitasyonu | ||
11 | Süt fabrikalarının tasarımı ve sanitasyonu | ||
12 | Süt işletmesi atıkları ve arıtılması | ||
13 | Modern temizlik ve dezenfeksiyon yöntemleri | ||
14 | Süt işletmelerinde hijyen ve sanitasyonun kontrolü | ||
15 | Gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon ile ilgili yasal mevzuat | ||
16 | Final Sınavı |
1. Süt işletmelerinde sanitasyon. Metin M, Öztürk GF, 1995, E.Ü. Ege Meslek Yüksek Okulu Yayınları No:17 Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir. 2. Gıda Hijyeni ve Sanitasyon. Kayaardı S. 2004, Sidas Yayınları, Manisa. 3. Principles of Food Sanitaiton. Marriot NG, Schilling MW, Gravani RB. 2018, sixth edition, Springer International Publishing. 4. Essential of Food Sanitation. Marriot, NG. 1997. Springer-Science-Business Media, BV,
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bütünleme Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 15 | 3 | 45 |
Seminer | 1 | 5 | 5 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 5 | 3 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 5 | 3 | 15 |
Okuma | 14 | 1 | 14 |
Toplam İş Yükü (saat) | 125 |
PÇ 1 | |
ÖÇ 1 | |
ÖÇ 2 | |
ÖÇ 3 | |
ÖÇ 4 | |
ÖÇ 5 | |
ÖÇ 6 | |
ÖÇ 7 | |
ÖÇ 8 | |
ÖÇ 9 |