Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
SBVBH7027 | Mezbaha Yan Ürünleri Teknolojisi | Ders | 1 | 1 | 5,00 |
Doktora
Türkçe
Mezbaha üretim hattının tanınması, mezbahalardan elde edilen hayvansal materyaller ve endüstride kullanım şekillerinin öğrenilmesi, insan yada hayvan gıdası olarak kullanılan mezbaha yan ürünleri, ilaç ve kozmetik sanayiinde kullanılan mezbaha yan ürünleri, mezbaha atıkları ve bunların oluşturduğu çevre sorunları, mezbahalarla ilgili yasal mevzuat
Doç. Dr. Özgür İŞLEYİCİ
1 | Mezbaha üretim hattı ve elde edilen ürünler |
2 | Mezbahalarda elde edilen hayvansal materyallerin endüstride kullanım şekilleri, sakatat ve yan ürünlerin tanımı |
3 | İnsan veya hayvan gıdası olarak işlenebilen mezbaha yan ürünleri |
4 | İlaç ve kozmetik sanayiinde kullanılan mezbaha yan ürünleri |
5 | Mezbaha atıkları ve mezbahalarla ilgili yasal mevzuatın bilinmesi |
Yok
Yok
Mezbaha üretim hattının tanınması, mezbahalardan elde edilen hayvansal materyaller ve endüstride kullanım şekillerinin öğrenilmesi, insan yada hayvan gıdası olarak kullanılan mezbaha yan ürünleri, ilaç ve kozmetik sanayiinde kullanılan mezbaha yan ürünleri, mezbaha atıkları ve bunların oluşturduğu çevre sorunları, mezbahalarla ilgili yasal mevzuat
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Mezbaha üretim hattının tanınması | ||
2 | Mezbahalarda elde edilen hayvansal materyallerin endüstride kullanım şekilleri | ||
3 | Sakatat ve yan ürünlerin tanımı | ||
4 | İnsan gıdası olarak işlenebilen mezbaha yan ürünleri | ||
5 | Hayvan yemi olarak işlenebilen mezbaha yan ürünleri | ||
6 | İlaç ve kozmetik sanayiinde kullanılan mezbaha yan ürünleri | ||
7 | Diğer sanayiide kullanılan mezbaha yan ürünleri | ||
8 | Arasınav | ||
9 | Deri üretimi ve ekonomik önemi | ||
10 | Kanatlı kesimhanelerinden elde edilen yan ürünler | ||
11 | Mezbaha atıkları ve çevre kirliliği | ||
12 | Mezbaha atıklarının arıtılması | ||
13 | Mezbaha yan ürünlerinin değerlendirilmesinde kullanılan ekipman ve üniteler | ||
14 | Mezbaha yan ürünlerinin değerlendirilmesinin ekonomik önemi | ||
15 | Hayvansal yan ürünlerle ilgili mevzuat ve yasal uygulamalar | ||
16 | Final Sınavı |
1. Et endüstrisi. Yalçın YILDIRIM, 1992, Yıldırım Basımevi, Ankara. 2. Et Muayenesi ve Et Ürünleri Teknolojisi, Arslan, A., Medipress, 2011. 3. Mezbaha Bilgisi, İnal, T., Nazlı, B., Saray Medikal Yayıncılık, 1997. 4. Good practices for the meat industry, FAO Animal Production and Health Manuals, 2004. 5. Meat Products Handbook, Practical Science and Technology, Feiner, G., Woodhead Pub., 2006. 6. Kanatlı Etleri Teknolojisi, Yücel, A., UÜ Ziraat Fakültesi Ders Notları, Bursa, 2002. 7. Türk Gıda Kodeksi, www.kkgm.gov.tr/mev/kanun.html, İlgili Yönetmelikler ile Ürün Tebliğleri. 8. Advanced Technologies For Meat Processing, Leo M.L., Toldra F., C.R.C. Press, 2006. 9. Meat Science and Applications, Hui, Y.H., Nip, W.K., Rogers, R.W., Owen, A.Y., Marcel Dekker Inc., New York, 2001.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Tartışma | 3 | 1 | 3 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 5 | 2 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 6 | 2 | 12 |
Okuma | 14 | 2 | 28 |
Toplam İş Yükü (saat) | 125 |
PÇ 1 | |
ÖÇ 1 | |
ÖÇ 2 | |
ÖÇ 3 | |
ÖÇ 4 | |
ÖÇ 5 |