GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
SBVBH7027 Mezbaha Yan Ürünleri Teknolojisi Ders 1 1 5,00

Doktora


Türkçe


Mezbaha üretim hattının tanınması, mezbahalardan elde edilen hayvansal materyaller ve endüstride kullanım şekillerinin öğrenilmesi, insan yada hayvan gıdası olarak kullanılan mezbaha yan ürünleri, ilaç ve kozmetik sanayiinde kullanılan mezbaha yan ürünleri, mezbaha atıkları ve bunların oluşturduğu çevre sorunları, mezbahalarla ilgili yasal mevzuat


Doç. Dr. Özgür İŞLEYİCİ


1 Mezbaha üretim hattı ve elde edilen ürünler
2 Mezbahalarda elde edilen hayvansal materyallerin endüstride kullanım şekilleri, sakatat ve yan ürünlerin tanımı
3 İnsan veya hayvan gıdası olarak işlenebilen mezbaha yan ürünleri
4 İlaç ve kozmetik sanayiinde kullanılan mezbaha yan ürünleri
5 Mezbaha atıkları ve mezbahalarla ilgili yasal mevzuatın bilinmesi


Yok


Yok


Mezbaha üretim hattının tanınması, mezbahalardan elde edilen hayvansal materyaller ve endüstride kullanım şekillerinin öğrenilmesi, insan yada hayvan gıdası olarak kullanılan mezbaha yan ürünleri, ilaç ve kozmetik sanayiinde kullanılan mezbaha yan ürünleri, mezbaha atıkları ve bunların oluşturduğu çevre sorunları, mezbahalarla ilgili yasal mevzuat


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Mezbaha üretim hattının tanınması
2 Mezbahalarda elde edilen hayvansal materyallerin endüstride kullanım şekilleri
3 Sakatat ve yan ürünlerin tanımı
4 İnsan gıdası olarak işlenebilen mezbaha yan ürünleri
5 Hayvan yemi olarak işlenebilen mezbaha yan ürünleri
6 İlaç ve kozmetik sanayiinde kullanılan mezbaha yan ürünleri
7 Diğer sanayiide kullanılan mezbaha yan ürünleri
8 Arasınav
9 Deri üretimi ve ekonomik önemi
10 Kanatlı kesimhanelerinden elde edilen yan ürünler
11 Mezbaha atıkları ve çevre kirliliği
12 Mezbaha atıklarının arıtılması
13 Mezbaha yan ürünlerinin değerlendirilmesinde kullanılan ekipman ve üniteler
14 Mezbaha yan ürünlerinin değerlendirilmesinin ekonomik önemi
15 Hayvansal yan ürünlerle ilgili mevzuat ve yasal uygulamalar
16 Final Sınavı

1. Et endüstrisi. Yalçın YILDIRIM, 1992, Yıldırım Basımevi, Ankara. 2. Et Muayenesi ve Et Ürünleri Teknolojisi, Arslan, A., Medipress, 2011. 3. Mezbaha Bilgisi, İnal, T., Nazlı, B., Saray Medikal Yayıncılık, 1997. 4. Good practices for the meat industry, FAO Animal Production and Health Manuals, 2004. 5. Meat Products Handbook, Practical Science and Technology, Feiner, G., Woodhead Pub., 2006. 6. Kanatlı Etleri Teknolojisi, Yücel, A., UÜ Ziraat Fakültesi Ders Notları, Bursa, 2002. 7. Türk Gıda Kodeksi, www.kkgm.gov.tr/mev/kanun.html, İlgili Yönetmelikler ile Ürün Tebliğleri. 8. Advanced Technologies For Meat Processing, Leo M.L., Toldra F., C.R.C. Press, 2006. 9. Meat Science and Applications, Hui, Y.H., Nip, W.K., Rogers, R.W., Owen, A.Y., Marcel Dekker Inc., New York, 2001.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 3 42
Tartışma 3 1 3
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 5 2 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 6 2 12
Okuma 14 2 28
Toplam İş Yükü (saat) 125

PÇ 1
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek