[GeriDon]

[DersOgretimPlani]


[DersinKodu] [DersinAdi] [DersinTuru] [Yil] [YariYil] [Ects]
SOEAD7009 Arapça Yüksek Gramer Ders 1 1 5,00

[YuksekLisans]


Arapça


Arap gramerini daha detaylı bir şekilde öğretmek ve gramer kurallarına neden-sonuç ilişkisi bağlamında felsefik bir bakışla yaklaşma ve bu kuralları irdeleme becerisini kazandırmak. Dolayısıyla gramer kurallarını basit bir dil kuralından öteye götürüp bunlara mantıksal ve felsefik açıklamalar yapabilme yeteneğini sağlamak. Böylece hem okuduğu metni Arap dil kurallarına uygun bir şekilde okuma ve doğru bir şekilde anlama hem de takdîm-te'hîr veya i'râb gibi çılardan yapılan değişikliklerin cümleye kattığı anlamı idrak etme kabiliyetini kazandırmak.


Dr. Öğr. Üyesi İbrahim GÜNGÖR


1 Arap gramerini daha ayrıntılı bir şekilde öğrenmek.
2 Arap gramer ilmine dair telif edilen klasik kaynakları incelemek ve hem bu eserleri hem müelliflerini hem de kullandıkları dili daha yakından tanımak.
3 Arap gramer kurallarının 1. ve 2. derecedeki illetlerini öğrenmek ve bunları irdeleme yeteneğini kazanmak.
4 Nahiv kurallarını felsefik ve mantıksal temellere dayandırma hususunda beceri kazanmak.
5 Arapça bir metni gramer kurallarına uygun bir biçimde okuma ve doğru anlama melekesini kazanmak.
6 Arapça cümleleri doğru bir şekilde tahlil etme ve ögelerine ayırma hususunda tecrübe kazanmak.

Birinci Öğretim


Arap gramerini genel olarak ele alan bir eseri okumuş olmak ve bu alanın temelini teşkil eden bir eğitim almış olmak. Ayrıca Arap grameri alanında sıklıkla kullanılan kavramlara hâkim olmak.


1- Bireysel olarak konu tekrarı yapmak ve farklı örnekler bağlamında değerlendirmek. 2- Aynı konuyu diğer klasik ve modern eserlerde incelemek. 3- Nahivcilerin konuyla ilgili görüşlerini karşılaştırmak ve varsa aralarındaki farkları değerlendirmek.


Kelimenin kısımları olan isim, fiil ve harfin tanımı, bu isimleri alma nedenleri, bunları birbirinden ayıran temel özellikleri. İsim konusu kendi içinde tabi tutulduğu; mureb-mebnî, marife-nekre, müzekker-müennes, müştak-câmid gibi çeşitli taksimleri. Arap dilinin en önemli özelliği olan i'râbın önemi ve i'râb durumları olan ref, nasb, cer ve bunların asli ya da fer'i alametleri. İsmin merfû olduğu durumlar, mansûb olduğu durumlar, mecrûr olduğu durumlar ve i'râbında başka isimlere tabi olan isimlerin yanısıra bunların gerekçeleri. Fiil konusu ve sülasi-rubai, mücerred-mezid, mâzi-muzari-emir, çeşitli yönlerden yapılan taksimleri. İ'râb yönünden fiiller ve mureb fiilin merfû, mansûb ve meczûm olduğu durumlar. Harf konusu ve anlam ya da amel bakımından yapılan tasnifleri. Arap dilinde amil nazariyesi konusu ve asıl-fer', güçlü-zayıf gibi yapılan çeşitli tasnifleri. Arap gramerine dair yazılan eserlerin konu tertibinde takip edilen metodun arka planındaki temel nedenler.


[Hafta] [Teorik] [Uygulama] [Laboratuvar]
1 Arap Gramer ilminin kuruluş süreci, kurulma nedenleri ve bu hususta rol alan önemli şahsiyetler.
2 Nahiv ilminin tanımı ve amacı. Kelimenin tanımı; isim, fiil ve harf şeklindeki üçlü taksimi ve bunları birbirinden ayıran temel özellikleri.
3 İsmin tanımı ve i'râb alma durumuna göre kısımları. i'râbı harekeyle olan isimler.
4 İ'râbı harfle olan isimler.
5 zamir ve türleri.
6 İsm-i işaretler.
7 İsm-i mevsûller.
8 Soru edatları.

1- İbn Bâbeşâz, Tâhir b. Ahmed. Şerhu'l-Mukaddimeti'l-Muhsibe. thk. Hâlid b. Abdilkerîm. Kuveyt: el-Matbaatu'l-'Asriyye, ts. 2- İbn Hişâm, Cemaluddîn Abdullah b. Yusuf el-Ensârî. Şerhu Katri'n-Nedâ ve Belli's-Sadâ. thk. Muhammed Muhyeddin Abdulhamid. Mısır: Matbaatü's-Saadet, 1963. 3- el-'Alevî, Yahya b. Hamza el-Müeyyed. 'Umdetu Zevi'l-Himem Şerhu'l-Mukaddimeti'l-Muhsibe. 4- İbn Hutayl el-Yemenî, Ali b. Muhammed en-Necrî. Şerhu'l-Mukaddimeti'l-Muhsibe. thk. Şerif Abdulkerîm en-Neccâr. Ürdün: Dâru Ummân, 2008.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri [Adet] [Deger]
Ara Sınav 1 60
Derse Katılım 1 15
Alan Çalışması 1 10
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15
[Toplam] 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri [Adet] [Deger]
Final Sınavı 1 70
Final Sınavı için Bireysel Çalışma 1 15
Sözlü Sınav 1 15
[Toplam] 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


[Etkinlikler] [Sayisi] [Suresi] [ToplamIsYuku]
Ara Sınav 1 3 3
Final Sınavı 1 3 3
Derse Katılım 14 2 28
Tartışma 14 1 14
Beyin Fırtınası 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 5 1 5
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 5 1 5
Okuma 14 2 28
Sözlü Sınav 2 1 2
Ev Ödevi 14 2 28
[ToplamIsYuku] 130

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6
[OC] 1 2 3 3 4 4 5
[OC] 2 1 2 3 4 4 5
[OC] 3 1 1 2 3 4 4
[OC] 4 1 2 3 3 4 4
[OC] 5 1 2 2 3 4 5
[OC] 6 1 2 3 4 4 4
[PCOCAciklama]