GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
SOTAS7014 Temel Tasarıma Giriş Ders 1 2 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Temel Tasarıma Giriş dersinde, tarihsel süreçte yapılmış çalışmaların incelenmesiyle öğrencinin tasarımsal ilişkileri anlama ve ilişki kurma yetilerinin geliştirilmesine yoğunlaşılmaktadır. Genel olarak temel tasarım dersinde amaç öğrencinin tasarım kültürünü, tasarım felsefesini ve uygun tasarım dilini anlamlandırabilmesi ve bu doğrultuda öğrencide farkındalık oluşturulmasıdır. Kavramlar üzerinden tartışma ve düşünce geliştirme, soru sorma Temel Tasarıma Giriş dersinin belirleyici unsurlarıdır. Kuramsal çerçevenin ve tasarım ilkelerinin de genel olarak anlatıldığı derste uygun bir tasarım dilinin nasıl olması gerektiğine dair gerekli kuramsal bilgiyi öğrenciye kazandırmak amaçlanmaktadır.


Dr. Öğr. Üyesi Z. Özge ERBİLEN YALÇIN


1 Öğrencinin tasarım, sanat ve iletişim gibi birçok alanda kullanılan ve görsel algıyı organize etme eğilimlerinin açıklanması için geliştirilmiş temel prensipleri anlamlandırabilmesi beklenir.
2 Tarihsel süreçte yapılmış çalışmaların incelenmesiyle öğrenciden tasarımsal ilişkileri anlama ve ilişki kurma yetisini geliştirmesi beklenir.
3 Öğrencinin tasarım kültürü ve tasarım felsefesi gibi kavramları anlamlandırması ve farkındalık kazanması beklenir.
4 Öğrencinin uygun bir tasarım dilinin nasıl olması gerektiğini kavraması, görüş, biliş, duyuş, düşünüş özelliklerini geliştirerek farkındalığını kendi uzmanlık alanına yansıtabilmesi beklenir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Temel Tasarıma Giriş dersi, tasarımın ve tasarımcı kavramlarının açılımını, öne çıkan tasarım kuramlarını ve tasarım felsefesini kavramaya yönelik kuramsal bilgiye odaklanmaktadır. Temel Tasarım dersi, görmeye yönelik yöntem ve teknikleri kavramayı ve doğru şekilde uygulama yöntemlerini örnekler inceleyerek öğretmeyi hedeflemektedir. Temel Tasarıma Giriş dersi, öğrencinin sanat alanlarını kavrayabilmesi için gerekli olan öge ve ilkelerin öğretildiği kuramsal olarak işlenen bir derstir. Bu ders öğrencilerin nasıl görmeleri gerektiğini, gördüklerini deneyim, birikim ve yeteneklerine bağlı olarak, tasarım elemanları ve ilkeleri ışığında, kendi uzmanlık alanlarında nasıl kullanabilecekleri ve uygulayabilecekleri konusunda önemli bir rol üstlenmektedir.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Öğrencilerle tanışma ve Temel Tasarıma Giriş dersinin kapsamı ve içeriğinin öğrenciye aktarılması.
2 Sanat ve tasarım ilişkisi, sanat ve tasarımın benzer ve farklı söylemlerinin ele alınması. Tasarım ve tasarlama kavramlarının farklı düşünür, yazar ve akademisyenler tarafından ele alınma biçimlerini irdeleyerek, tasarım kavramının temel özelliklerinin incelenmesi.
3 Temel ilke ve ögeler çerçevesinde sanatta tasarımın temel özellikleri. Farklı disiplinlerin birbirlerine etkisiyle şekillenen sanatta tasarım ve tasarımda sanatsal yansımalar.
4 Tasarım ve buluş kavramları, çeşitli alanlardaki ilk tasarlama eylemleri ve buluşlar üzerine incelemeler. Tasarımın ilk uygarlıklarla ilişkisi.
5 Tarih öncesi dönemlerde sanatın/tasarımın işlevine dair çıkarımların yapılması ve tarih öncesi süreçte farklı alanlardaki tasarım/buluş incelemeleri.
6 Günümüze geliş sürecinde çeşitli tarihsel dönemlerin sosyo-kültürel ve ekonomik yapısı içerisinde farklı alanlardaki tasarım/buluş kavramının örnekler doğrultusunda incelenmesi ve değişimlerin tartışılarak değerlendirilmesi
7 Modern tasarım felsefesini şekillendiren temel kavramlar çerçevesinde işlevsellik, sürdürülebilirlik ve inovasyon
8 Vize sınavı
9 Temel tasarım eğitiminin kökleri ve Bauhaus Okulu
10 Temel tasarımda Gestalt Prensiplerinin örneklerle incelenmesi
11 Tasarım kavramına ve içeriğine yönelik makale incelemesi ve değerlendirmesi
12 Tasarımda yenilik ile yaratıcılık kavramlarının ve yaratıcı düşünce süreçlerinin incelenmesi
13 Tasarım kavramına ve içeriğine yönelik makale incelemesi ve değerlendirmesi
14 Final sınavı

1) Tunalı. İ., Tasarım Felsefesi, Tasarım Modelleri ve Endüstri Tasarımı, Yem Yayınları, İstanbul, 2012 2) Beyazıt. N., Endüstri Tasarımı Temel Kavramları, İdeal Kültür&Yayıncılık, Esen Ofset, İstanbul, 2011 3) Heskett. J, Tasarım, Dost Kitabevi Yayınları, Kültür Kitaplığı, Ankara, 2013 4) Onur. D.; Zorlu. T, Tasarım Eğitiminde Yaratıcılık Olgusu: Çok Duyulu Farkındalık Atölyeleri, Gece Akademi, Gece Kitaplığı, Ankara, 2018 5) Atmaca. A. E., Temel Tasarım, Nobel Yayıncılık, Ankara, 2014 6) Bora. M., Plastik Sanatlarda Tasarım Elemanları ve İlkeleri, Gece Kitaplığı, Ankara, 2022 7) Konularla ilgili akademik yayınlar ve makaleler. Güncel sosyal medya hesapları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 6 3 18
Makale Kritik Etme 2 3 6
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 12 4 48
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 12 4 48
Toplam İş Yükü (saat) 124

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 4 4 5 5 5 3 2 1 1 2 2 3
ÖÇ 2 4 4 5 5 5 2 2 1 1 2 2 3
ÖÇ 3 4 4 5 5 5 2 2 1 1 2 2 3
ÖÇ 4 5 5 5 5 5 2 2 1 1 2 2 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek