Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
SOGMS7016 | Gastronomi ve Dijitalleşme | Ders | 1 | 2 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Teknolojik gelişmelerin hayatın her aşamasında kullanılmasına paralel olarak gastronomi kapsamında da dijitalleşmenin giderek yaygınlaştığı görülmektedir. Dijitalleşmeye hızlı bir şekilde ayak uydurmayı başaran işletmelerin rekabet gücü artmaktadır. Dersin amacı gastronomide dijitalleşmenin önemi ve uygulamalarını incelemektir.
Dr. Öğr. Ü. Pelin KOÇ
1 | Dijitalleşme kavramını bilir. |
2 | Gastronomide dijitalleşme sürecini açıklar. |
3 | Gastronomide dijitalleşme uygulamalarını bilir. |
4 | Gastronomi ve dijitalleşme arasındaki ilişkiyi açıklar. |
5 | Bilgi teknolojilerindeki dönüşümün gastronomi alanındaki etkilerini tüm boyutlarıyla kavrar. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Ders kapsamında dijitalleşme Kavramı, gastronomide dijital dönüşüm, endüstri 4.0 ve arttırılmış gerçeklik, nesnelerin interneti, yapay zeka, robot şefler, akıllı uygulamalar, 3D yazıcılar, telematik ve tematik restoranlar konuları gastronomi açısından ele alınacaktır. Ek olarak gastronomi ve dijitalleşme konularını pekiştirmek amacıyla güncel makaleler incelenecektir.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Dijitalleşme Kavramı | Yok | Yok |
2 | Dijital Gastronomi Kavramı (Gastronomide Dijitalleşme) | Yok | Yok |
3 | Endüstri 4.0 | Yok | Yok |
4 | Sanal/Arttırılmış Gerçeklik ve Gastronomi | Yok | Yok |
5 | Nesnelerin İnterneti ve Gastronomi | Yok | Yok |
6 | Yapay Zeka ve Gastronomi | Yok | Yok |
7 | Robot Şefler ve Gastronomi | Yok | Yok |
8 | Ara Sınav | Yok | Yok |
9 | Akıllı Uygulamalar ve Gastronomi | Yok | Yok |
10 | 3D Yazıcılar ve Gastronomi | Yok | Yok |
11 | Telematik Restoranlar ve Gastronomi | Yok | Yok |
12 | Thematic Restaurants and Gastronomy | Yok | Yok |
13 | Dijitalleşme ve Gastronomi Üzerine Makale İncelemesi | Yok | Yok |
14 | Dijitalleşme ve Gastronomi Üzerine Makale İnceleme | Yok | Yok |
15 | Dijitalleşme ve Gastronomi Üzerine Makale İnceleme | Yok | Yok |
16 | Final Sınavı | Yok | Yok |
Yazıcıoğlu, İ., Alphan, E., & Bölükbaş, R. (Eds.). (2023). Gastronomi ve Teknoloji. Detay Yayıncılık, Ankara. Taşpınar, Y. (Ed.). (2021). Dijitalleşme “Multidisipliner Bir Bakış”. Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara. Kurter, O., Temizkan, V., Yılmaz, K., & Yetgin, M. Al. (Eds.). (2021). İşletmelerde Dijital Dönüşüm. Detay Yayıncılık, Ankara. Konu ile ilgili ders notları Konu ile ilgili makaleler Konu ile ilgili sunumlar
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Beyin Fırtınası | 14 | 3 | 42 |
Rapor Hazırlama | 14 | 3 | 42 |
Rapor Sunma | 1 | 3 | 3 |
Toplam İş Yükü (saat) | 131 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 |
ÖÇ 2 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 3 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 |
ÖÇ 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 |