GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
SOGMS7006 Gastronomi ve Yemek Kültürü Ders 1 2 5,00

Yüksek Lisans



Gastronomi ve yemek kültürü konusu ayrıntılı olarak ele alınarak öğrencilere bilgi vermek amaçlanmaktadır. Ayrıca İlk çağdan günümüze yemek ve gastronomi tarihinde küresel ve yerel bağlamda gerçekleşmiş olan değişimlerle günümüze kadar süregelen devamlılıkları hakkında bilgi vermek bu dersin temel amacı içerisindedir.


Dr. Öğr. Üyesi Çinuçen OKAT


1 Öğrenciler, gastronomi ve yemek kültürü hakkında bilgi sahibi olur. Gastronomi ile ilgili kavramları tanımlar ve açıklar. İlk çağdan günümüze yemek ve gastronomi tarihinde küresel ve yerel bağlamda gerçekleşmiş olan değişimlerle günümüze kadar süregelen devamlılıkları hakkında fikir sahibi olur. Gastronomideki yeni akımların ortaya çıkış sebeplerini anlatır

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Gastronomi Kavramı: Tanımı ve Gelişimi, İlk İnsanlarda Beslenme, Mezopotamya Mutfağı, Anadolu Yemek Kültürünün Kökenleri, Antik Mısır Mutfak Kültürü, Antik Çağ’da Yunan Mutfak Kültürü Uzak Doğu Mutfak Kültürü, Orta Çağ’da Avrupa Mutfağı, Amerika’nın Keşfi ve Yeni Gıdalar, Osmanlı Mutfağı, Rönesans ve İtalyan Mutfağı, Modern Çağ’da Fransız Mutfağının Gelişimi, Gastronomide Yeni Trendler


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gastronomi Kavramı: Tanımı ve Gelişimi
2 İlk İnsanlarda Beslenme
3 Mezopotamya Mutfağı
4 Anadolu Yemek Kültürünün Kökenleri
5 Antik Mısır Mutfak Kültürü
6 Antik Çağ’da Yunan Mutfak Kültürü
7 Uzak Doğu Mutfak Kültürü
8 Ara Sınav
9 Orta Çağ’da Avrupa Mutfağı
10 Amerika’nın Keşfi ve Yeni Gıdalar
11 Osmanlı Mutfağı
12 Rönesans ve İtalyan Mutfağı
13 Modern Çağ’da Fransız Mutfağının Gelişimi
14 Gastronomide Yeni Trendler
15 Sunumlar
16 Final Sınavı

1. Sarıışık, M., “Tüm Yönleriyle Gastronomi Bilimi”, Ankara: Detay Yayıncılık. 2. Civitello, L. (2011). Cuisine and Culture: A History of Food And People. New Jersey: John Wiley & Sons. 3. H. Yılmaz ve A. Dündar Arıkan (Eds.), Gastronomi Tarihi . Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları (2019) İlgili makaleler, tezler ve araştırmalar.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 3 3
Final Sınavı 1 1 1
Tartışma 13 3 39
Alan Çalışması 14 3 42
Beyin Fırtınası 14 3 42
Toplam İş Yükü (saat) 127

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 5 5 5 4 4 4 5 5 4 5 4 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek