Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
SOGMS7006 | Gastronomi ve Yemek Kültürü | Ders | 1 | 2 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Gastronomi ve yemek kültürü konusu ayrıntılı olarak ele alınarak öğrencilere bilgi vermek amaçlanmaktadır. Ayrıca İlk çağdan günümüze yemek ve gastronomi tarihinde küresel ve yerel bağlamda gerçekleşmiş olan değişimlerle günümüze kadar süregelen devamlılıkları hakkında bilgi vermek bu dersin temel amacı içerisindedir.
Dr. Öğr. Üyesi Çinuçen OKAT
1 | Öğrenciler, gastronomi ve yemek kültürü hakkında bilgi sahibi olur. Gastronomi ile ilgili kavramları tanımlar ve açıklar. İlk çağdan günümüze yemek ve gastronomi tarihinde küresel ve yerel bağlamda gerçekleşmiş olan değişimlerle günümüze kadar süregelen devamlılıkları hakkında fikir sahibi olur. Gastronomideki yeni akımların ortaya çıkış sebeplerini anlatır |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Gastronomi Kavramı: Tanımı ve Gelişimi, İlk İnsanlarda Beslenme, Mezopotamya Mutfağı, Anadolu Yemek Kültürünün Kökenleri, Antik Mısır Mutfak Kültürü, Antik Çağ’da Yunan Mutfak Kültürü Uzak Doğu Mutfak Kültürü, Orta Çağ’da Avrupa Mutfağı, Amerika’nın Keşfi ve Yeni Gıdalar, Osmanlı Mutfağı, Rönesans ve İtalyan Mutfağı, Modern Çağ’da Fransız Mutfağının Gelişimi, Gastronomide Yeni Trendler
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Gastronomi Kavramı: Tanımı ve Gelişimi | ||
2 | İlk İnsanlarda Beslenme | ||
3 | Mezopotamya Mutfağı | ||
4 | Anadolu Yemek Kültürünün Kökenleri | ||
5 | Antik Mısır Mutfak Kültürü | ||
6 | Antik Çağ’da Yunan Mutfak Kültürü | ||
7 | Uzak Doğu Mutfak Kültürü | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | Orta Çağ’da Avrupa Mutfağı | ||
10 | Amerika’nın Keşfi ve Yeni Gıdalar | ||
11 | Osmanlı Mutfağı | ||
12 | Rönesans ve İtalyan Mutfağı | ||
13 | Modern Çağ’da Fransız Mutfağının Gelişimi | ||
14 | Gastronomide Yeni Trendler | ||
15 | Sunumlar | ||
16 | Final Sınavı |
1. Sarıışık, M., “Tüm Yönleriyle Gastronomi Bilimi”, Ankara: Detay Yayıncılık. 2. Civitello, L. (2011). Cuisine and Culture: A History of Food And People. New Jersey: John Wiley & Sons. 3. H. Yılmaz ve A. Dündar Arıkan (Eds.), Gastronomi Tarihi . Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları (2019) İlgili makaleler, tezler ve araştırmalar.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Tartışma | 13 | 3 | 39 |
Alan Çalışması | 14 | 3 | 42 |
Beyin Fırtınası | 14 | 3 | 42 |
Toplam İş Yükü (saat) | 127 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 |