GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
SOGMS7002 Gıdalarda Kalıntı ve Kontaminantlar Ders 1 2 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Gıdalarda bulunabilen ve daha sonradan gerek çevresel faktörlerle, gerekse farklı etkenlerle gıdalara bulaşabilen kontaminantların ve kalıntıların tanımlanarak bunların bulaşma kaynakları, miktarları, yok edilme tedbirleri gibi birçok konuda bilgi sahibi olunması amaçlanmıştır


Prof. Dr. Elvan Ocak


1 Gıdalarda bulunabilecek veya farklı yollarla bulaşabilecek kalıntı ve kontaminantları tanır
2 Kalıntı ve kontaminantların bulaşma kaynakları, miktarları, inceleme yöntemleri vb konularda fikir sahibi olur
3 Gıdalarda bulunabilecek olan farklı kalıntı ve kontaminantlar hakkında alınabilecek tedbirler konusunda bilgi sahibi olur

Birinci Öğretim



[Yok]


Gıdalara bulaşabilen mikrobiyolojik, biyolojik ve kimyasal kontaminantların neler olduğu, bulaşma kaynakları,izin verilen miktarları alınabilecek tedbirler.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Giriş
2 Gıdalarda bulunabilen biyolojik, fiziksel, mikrobiyolojik ve kimyasal kalıntı ve kontaminantlar
3 Mikotoksinler
4 Nitrat ve nitritler
5 Hormonlar
6 Ağır metaller
7 Deterjan ve dezenfektanlar
8 Polihidrojene kimyasallar
9 Antimikrobiyaller
10 Pestisitler
11 Fiziksel etmenler
12 Mikrobiyolojik etmenler
13 Alınabilecek tedbirler
14 Değerlendirme

Hazırlanmış ders notları ve internet ve yazılı kaynaklardan elde edilebilecek farklı literatürler



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Tartışma 1 25
Bireysel Çalışma 1 15
Okuma 1 40
Ev Ödevi 1 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Seminer 1 50
Final Sınavı için Bireysel Çalışma 1 50
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Tartışma 1 15 15
Seminer 1 20 20
Bireysel Çalışma 1 20 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 35 35
Okuma 1 20 20
Ev Ödevi 1 25 25
Toplam İş Yükü (saat) 135

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 2 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 3 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek