GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
SOGMS7003 Sağlıklı Beslenme ve Diyetetik Ders 1 1 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü yüksek lisans öğrencilerine uygun olarak gıdaların sağlık yönünden değerlendirilmesi, gıda güvenliği ve farklı besinsel hastalıkların tanımlanarak onlara karşı oluşturulabilecek mönüler hakkında bilgi sahibi olunması amaçlanmaktadır


Prof. Dr. Elvan Ocak


1 Besinlerin makro ve mikro bileşenlerini tanır
2 Besinlerdeki makro bileşenlerin metabolizmasını tanır
3 Gıda malnutrisyonu hakkında bilgi sahibi olur
4 Besinlerin elde edilmesi ve hazırlanmasında gıda güvenliğinin önemini kavrar
5 Besinsel hastalık ve alerjileri öğrenerek bunlara karşı alınabilecek tedbirler ve oluşturulabilecek mönüler hakkında bilgi sahibi olur

Birinci Öğretim


Yok


[Yok]


Besinlerin makro ve mikro bileşiklerinin tanımlanması, sağlık besin üretiminde dikkat edilecek hususlar, gıda güvenliği, gıda malnutrisyonu, farklı gıda kaynaklı hastalıklar ve bunlara karşı alınabilecek tedbirler.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Giriş
2 Besinlerin makro bileşenleri ve metabolizması
3 Besinlerin makro bileşenleri ve metabolizması
4 Besinlerin mikro bileşenleri
5 Besinlerin mikro bileşenleri
6 Gıda malnutrisyonu
7 Gıda güvenliği
8 Gıda güvenliği
9 Gıda zehirlenmeleri
10 Gıda enfeksiyonları
11 Besinlere karşı özel hassasiyeti olan kişilerde görülen hastalık ve alerjiler (Diyabet)
12 Besinlere karşı özel hassasiyeti olan kişilerde görülen hastalık ve alerjiler (Laktoz intolerans)
13 Besinlere karşı özel hassasiyeti olan kişilerde görülen hastalık ve alerjiler (Fenilketanuri)
14 Besinlere karşı özel hassasiyeti olan kişilerde görülen hastalık ve alerjiler (diğerleri), alınabilecek tedbirler ve oluşturulabilecek mönüler

hazırlanmış ders notları, internet ve farklı kaynaklardan yararlanılan makaleler



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Tartışma 1 25
Bireysel Çalışma 1 30
Okuma 1 25
Ev Ödevi 1 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 60
Seminer 1 20
Final Sınavı için Bireysel Çalışma 1 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Final Sınavı 1 2 2
Tartışma 1 8 8
Seminer 1 2 2
Bireysel Çalışma 1 35 35
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 18 18
Okuma 1 25 25
Ev Ödevi 1 30 30
Toplam İş Yükü (saat) 120

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 4 4 4 4 5 5 5
ÖÇ 2 4 4 4 4 4 5 5
ÖÇ 3 4 5 5 4 4 4 4
ÖÇ 4 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 5 4 4 4 4 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek