Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
SOGMS7003 | Sağlıklı Beslenme ve Diyetetik | Ders | 1 | 1 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü yüksek lisans öğrencilerine uygun olarak gıdaların sağlık yönünden değerlendirilmesi, gıda güvenliği ve farklı besinsel hastalıkların tanımlanarak onlara karşı oluşturulabilecek mönüler hakkında bilgi sahibi olunması amaçlanmaktadır
Prof. Dr. Elvan Ocak
1 | Besinlerin makro ve mikro bileşenlerini tanır |
2 | Besinlerdeki makro bileşenlerin metabolizmasını tanır |
3 | Gıda malnutrisyonu hakkında bilgi sahibi olur |
4 | Besinlerin elde edilmesi ve hazırlanmasında gıda güvenliğinin önemini kavrar |
5 | Besinsel hastalık ve alerjileri öğrenerek bunlara karşı alınabilecek tedbirler ve oluşturulabilecek mönüler hakkında bilgi sahibi olur |
Birinci Öğretim
Yok
[Yok]
Besinlerin makro ve mikro bileşiklerinin tanımlanması, sağlık besin üretiminde dikkat edilecek hususlar, gıda güvenliği, gıda malnutrisyonu, farklı gıda kaynaklı hastalıklar ve bunlara karşı alınabilecek tedbirler.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Giriş | ||
2 | Besinlerin makro bileşenleri ve metabolizması | ||
3 | Besinlerin makro bileşenleri ve metabolizması | ||
4 | Besinlerin mikro bileşenleri | ||
5 | Besinlerin mikro bileşenleri | ||
6 | Gıda malnutrisyonu | ||
7 | Gıda güvenliği | ||
8 | Gıda güvenliği | ||
9 | Gıda zehirlenmeleri | ||
10 | Gıda enfeksiyonları | ||
11 | Besinlere karşı özel hassasiyeti olan kişilerde görülen hastalık ve alerjiler (Diyabet) | ||
12 | Besinlere karşı özel hassasiyeti olan kişilerde görülen hastalık ve alerjiler (Laktoz intolerans) | ||
13 | Besinlere karşı özel hassasiyeti olan kişilerde görülen hastalık ve alerjiler (Fenilketanuri) | ||
14 | Besinlere karşı özel hassasiyeti olan kişilerde görülen hastalık ve alerjiler (diğerleri), alınabilecek tedbirler ve oluşturulabilecek mönüler |
hazırlanmış ders notları, internet ve farklı kaynaklardan yararlanılan makaleler
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Tartışma | 1 | 25 |
Bireysel Çalışma | 1 | 30 |
Okuma | 1 | 25 |
Ev Ödevi | 1 | 20 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 60 |
Seminer | 1 | 20 |
Final Sınavı için Bireysel Çalışma | 1 | 20 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Tartışma | 1 | 8 | 8 |
Seminer | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 1 | 35 | 35 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 18 | 18 |
Okuma | 1 | 25 | 25 |
Ev Ödevi | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 120 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | ||||||||
ÖÇ 2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | ||||||||
ÖÇ 3 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||||||||
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||||||||
ÖÇ 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |