GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
FBMJFM7024 Mühendislik Sismolojisi Ders 1 2 0

Yüksek Lisans



Yapılarının zemin analizlerinde jeofizik çalışmalar olmazsa olmazdır. Mühendislik problemlerinin çözümünde ve depremlere bağlı oluşan hasarların önlenmesinde ve azaltılmasında mühendislik sismoljisinin öneminin, kullanımının ve uygulama alanlarına ilişkin yöntem ve kavramlarını öğretmektir. Yer hareketinin ve ilgili parametrelerin tanımlanması ve mühendislik uygulamalarında kullanımına ilişkin uygulamaların yapılması dersin temel amacını oluşturmaktadır.


Prof. Dr. İsmail AKKAYA


1 Mühendislik Sismolojisi ile ilgili temel kavramları ve deprem yer hareketi ile ilgili parametreleri tanımlayabilecektir.
2 Kuvvetli yer hareketinin doğasını, temel ilkelerini ve veri toplama yöntemlerini öğrenecektir.
3 Veri işlem tekniklerini kullanarak kuvvetli yer hareketi verilerini yorumlama becerisini kazanacaktır.
4 Sismik tehlike analizlerinin nasıl yapıldığını ve elde edilen sonuçlarla zemin ve yapısal unsurlar arasındaki etkileşimleri nasıl değerlendireceğini öğrenecektir.
5 Mühendislik yapılarının depreme dayanıklı tasarımı için gerekli mühendislik sismolojisi parametrelerini belirleyerek inşaat mühendisliği ile jeofizik mühendisliği arasında disiplinler arası ilişki kurabilecektir.

Birinci Öğretim



[Yok]


Mühendislik sismolojisi ve depremlerle ilgili temel parametrelerin irdelenmesi. Depremlerde oluşan hasarlar ve nedenleri. Sismik dalgaların özellikleri ve yayınım şekilleri. Yer ve yapı etkileşimleri. İvmeölçerler ve Kuvvetli yer hareketi kayıtlarının önemi, analizi, modellenmesi, yorumu ve mühendislikteki kullanım amaçları. Yer tepki analizleri. Azalım ilişkilerinin hesaplanması ve yorumlanması. Sismik tehlike analizleri ve uygulamaları. Zemin problemleri vb konularda uygulamalar ve seçilmiş örneklerin incelenmesi.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Mühendislik sismolojisine giriş. Depremlerle ilgili temel parametreler.
2 Depremlerin mekanizması ve kullanılan temel kavramlar. Sismik dalgaların karakteristik özellikleri.
3 Mühendislik yapıları ve zemin ilişkileri. İvmeölçerler ve kuvvetli yer hareketinin kayıt edilmesi ve yer hareketi parametreleri. Mühendislik yapıları ve zemin ilişkileri. İvmeölçerler ve kuvvetli yer hareketinin kayıt edilmesi ve yer hareketi parametreleri.
4 Kuvvetli yer hareketi kayıtlarının analizi, yorumu ve mühendislikte kullanım amaçları. Kuvvetli yer hareketi kayıtlarının analizi, yorumu ve mühendislikte kullanım amaçları.
5 Azalım ilişkilerinin hesaplanması ve yorumlanması (Dünyadan ve Türkiye’den örnekler). Azalım ilişkilerinin hesaplanması ve yorumlanması (Dünyadan ve Türkiye’den örnekler).
6 Yer hareketi modellemesi, saha uygulaması ve veri işlem için yazılım geliştirme. Yer hareketi modellemesi, saha uygulaması ve veri işlem için yazılım geliştirme. Yer hareketi modellemesi, saha uygulaması ve veri işlem için yazılım geliştirme.
7 Yer hareketi modellemesi, saha uygulaması ve veri işlem için yazılım geliştirme. Yer hareketi modellemesi, saha uygulaması ve veri işlem için yazılım geliştirme. Yer hareketi modellemesi, saha uygulaması ve veri işlem için yazılım geliştirme.
8 Arasınav
9 Yer tepki analizleri
10 Yerel zemin etkileri ve zemin problemleri. Yerel zemin etkileri ve zemin problemleri.
11 Sismik tehlike analiz ve uygulamaları. Sismik tehlike analiz ve uygulamaları. Sismik tehlike analiz ve uygulamaları.
12 Sismik tehlike analiz ve uygulamaları. Sismik tehlike analiz ve uygulamaları. Sismik tehlike analiz ve uygulamaları.
13 Depreme bağlı yapısal hasarlar ve yapı-zemin etkileşimi.
14 Final Sınavı ve öğrenci sunumları Final Sınavı ve öğrenci sunumları

1. Geotechnical Earthquake Engineering, Kramer, S.L.,. Prentice Hall, New Jersey, 1996. 2. Geoteknik Deprem Mühendisliği, Kayabalı, K., (S.L. Kramer, 1996' dan Çeviri), Gazi Kitabevi, Ankara. 2003. 3. Modern Global Seismology, Lay, T. & Wallace, T.C., Academic Pres, California, 1995. 4. Engineering Seismology, Kanai,K., Univ. of Tokyo Press., 1983. Deprem yönetmelikleri.





Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Toplam İş Yükü (saat) 0

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 2 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 3 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek