GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
SOEFA7059 18. Yüzyılda Estetik Ders 1 1 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı 18. yüzyılda estetiğin nasıl kurulduğunu, kurulmasına neden olan sosyolojik ve felsefi etkenleri öğrenmek, 18. yüzyıl estetiğinin ayırt edici özelliklerini kavramaktır.


Dr. Öğr. Ü. Ömür Karslı


1 Öğrenci 18. yüzyıl estetiğinin temel özelliklerini öğrenir. 18. yüzyıl estetiğinin kavram haritasını oluşturabilir. 18. yüzyıl estetiğinin, Antikçağ ve Ortaçağ estetiklerinden farkının ne olduğunu bilir. 18. yüzyıl estetiğini hazırlayan sosyolojik ve sanat tarihsel gelişmeleri bilir. 18. yüzyıl estetiğinin önde gelen filozoflarını öğrenir. 18. yüzyıl estetiğinde hangi filozofun estetik kavramlarını nasıl temellendirdiğini kavrar.

Birinci Öğretim


Dersin ön koşulu bulunmamaktadır.


Öğrencilerin derse hazırlıklı olması için Antikçağ ve Orta Çağ estetiklerine dair okumalar yapması, ders içeriğini anlamalarını kolaylaştıracaktır.


Ders içeriğini 18. yüzyılda estetiğin kuruluşunu hazırlayan sosyolojik ve felsefi etkenler oluşturmaktadır. Bunun yanında dersin içeriğini 18. yüzyılda estetik üzerine yazmış filozofların metinleri şekillendirmektedir. Ders bağlamında Rousseau'nun, Hume'un, Kant'ın ve Schiller'in estetikle ilgili kimi parçaları üzerinde durularak, 18. yüzyıl estetiğinin kavramsal ve sorunsal yapısı öğrenilecektir.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Sanatın kökeninin tartışılması. Sanatın kökeni sorusunun öneminin anlatılması. Sanatın nerede, nasıl başladığının irdelenmesi. İlk sanatçıların kimler olduğunun ve temel özelliklerinin anlatılması.
2 Sanat felsefesinin ne zaman başladığının anlatılması. Sanat felsefesini Antik Yunan'da başlatan koşulların açıklanması. İlk sanat felsefecisi Platon'un sanata dair görüşlerinin öneminin anlatılması ve Aristoteles'in sanat felsefesiyle karşılaştırılması.
3 18. yüzyıl estetiğini hazırlayan koşulların anlatılması ve değerlendirilmesi. Orta Çağ'da estetiğin durumunun özetlenmesi. Rönesans'ta estetik ortaya çıkan değişmelerin anlatılması. 18. yüzyılın sosyolojik ve sanat tarihsel gelişmelerinin anlatılması. Müzelerin ortaya çıkışının, akademilerin kurulmasının, burjuva toplumunun yükselmesinin, yeni sanat kamuoyunun oluşumunun 18. yüzyıl estetiğine etkilerinin anlatılması.
4 18. yüzyıl estetiğine giriş yapılması. İlk metin olarak Roussea'u nun ilk söylevinin birlikte okunup estetik açıdan getirdiği eleştirilerin değerlendirilmesi.
5 Rousseau'nun söylevine devam edilecek. İncelenen metinde estetiğe yönelik eleştiriler, 18. yüzyıl estetiğinin temel kavramsal yapısıyla ilişkilendirilecek.
6 David Hume'un metninin estetik tartışmalar bağlamında birlikte okunması. Hume'un estetik standartlara ilişkin düşüncesinin değerlendirilmesi.
7 Ara sınav haftası
8 Kant'ın estetikle ilgili eserinin birlikte okunması. Öncesinde Kant'ın felsefesine ve estetiğe yaklaşımına dair genel bir bilgilendirme yapılması. Kant'ın eserinin Giriş kısmının ve 1. bölümünün okunup estetik bağlamında tartışılması.
9 Kant'ın estetikle ilgili eserinin okunmaya devam edilmesi. Eserin 1. bölümünün okunup, estetikle ilgili görüşlerin tartışılması.
10 Kant estetiğinin özetlenerek, Kant estetiğinin kendisinden sonraki döneme etkisinin anlatılması. Kant estetiğinin sorunlarının irdelenmesi.
11 Schiller'in estetikle ilgili eserinin birlikte okunması. Schiller'in estetikle ilgili amacının ve düşüncelerinin tartışılması.
12 Kant estetiği ile Schiller estetiği arasındaki benzerliklerin ve farklılıkların anlatılması. Schiller estetiğinin getirdiği yeniliklerin tartışılması.
13 18. yüzyıl estetiğinin genel değerlendirmesinin yapılarak, kavram haritasının çıkarılması. 18. yüzyılda estetiğin kavramsal mirasının 19. yüzyıla nasıl intikal ettiğinin tartışılması.
14 18. yüzyıl estetiğinin 19. yüzyıldaki etkisinin kısaca tartışılması. 18. yüzyıl estetiğinin modernleşmeyle beraber Batı dışı toplumlardaki yansılamalarının anlatılması.
15 Öğrencilerin konuyla ilgili çalışmalarının incelenip değerlendirilmesi.
16 Final sınavı haftası

Larry Shiner. Sanatın İcadı. İstanbul: Ayrıntı Yayınları. Ernst Cassirer. Rousseau, Kant, Goethe. İstanbul: Türkiye İş Bankası Yayınları. Terry Eagleton. Estetiğin İdeolojisi. İstanbul: Özne Yayınları. Hakkı Hünler. Estetik'in Kısa Tarihi. Paradigma Kitabevi. Luc Ferry. Beğeninin İcadı. İstanbul: Pinhan Yayınları. J. J. Rousseau. İlimler ve Sanatlar Hakkında Nutuk. İstanbul: Türkiye İş Bankası Yayınları. David Hume. Denemeler. İstanbul: Pinhan Yayıncılık. I. Kant. Yargı Gücünün Eleştirisi. İstanbul: İdea Yayınları. F. Schiller. İnsanın Estetik Eğitimi Üzerine Mektuplar. Ankara: Fol Yayınları. Ömer B. Albayrak. Alman Düşüncesinde Sanat ve Aşkınlık. İstanbul: Alfa Yayınları.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ev Ödevi 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Makale Yazma 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Staj durumu bulunmamaktadır.


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Derse Katılım 14 7 98
Makale Yazma 1 5 5
Makale Kritik Etme 1 6 6
Sözlü Sınav 1 5 5
Performans 1 5 5
Ev Ödevi 1 6 6
Toplam İş Yükü (saat) 125

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6
ÖÇ 1 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek