GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ETSTR7022 Türkçe Yazım Kuralları ve Öğretimi Ders 1 2 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Yazım kuralları, genel olarak bir dili kullanırken yazıda ve söyleyişte kişiden kişiye farklı anlamlar oluşmaması için belirlenen ve herkes tarafından benimsenen kurallardır. Türkçe gibi her yönüyle kurumsallaşmış zengin dillerde belirlenmiş ve kendi yasaları sayılabilecek kurallar manzumesi, dili bozacak keyfi kullanımların önüne geçmesi bakımından önemlidir. Türkçeyi yazılı ve sözlü metinlerde kurallarına uygun kullanmak, hatibin söylemek istediklerini doğru anlatabilmesi için yazım (imlâ) kurallarını bilmesi gerekmektedir. Bu, özneye sadece sınavlarda değil, günlük hayatta da kolaylık sağlayacaktır.


Prof. Dr. Kemal EROL


1 Dil eğitimde esas olan standart yazım eğitimidir. Standart yazımın gerekli olduğu en önemli yerlerin başında da resmi yazışmaları çözümleyebilir.
2 Ancak her tür yazılı anlatımda doğru işaretin kullanımı ve kelimelerin doğru yazımı anlatılmak istenen konunun iyi anlaşılması için vazgeçilmez bir durumdur.
3 İş başvurularda kullanılan dilekçeler veya başka yazışmalarda yazım kurallarının doğru kullanılmış olması iyi bir tavsiye mektubu gibidir. Bu nedenle eğitimde standart dilin yazım kuralları öğretilir. Ancak yazı dili ile konuşma dili arasındaki farklılıklar veya başka tasarruflar nedeniyle yazım kurallarının değişebileceği, bunun dilin özüyle ilgili olmadığını kavrar.

Birinci Öğretim


Yoktur


Dil eğitimde esas olan standart yazım eğitimidir. Standart yazımın gerekli olduğu en önemli yerlerin başında da resmi yazışmalar gelir. Ancak her tür yazılı anlatımda doğru işaretin kullanımı ve kelimelerin doğru yazımı anlatılmak istenen konunun iyi anlaşılması için vazgeçilmez bir durumdur. İş başvurularda kullanılan dilekçeler veya başka yazışmalarda yazım kurallarının doğru kullanılmış olması iyi bir tavsiye mektubu gibidir. Bu nedenle eğitimde standart dilin yazım kuralları öğretilir. Ancak yazı dili ile konuşma dili arasındaki farklılıklar veya başka tasarruflar nedeniyle yazım kurallarının değişebileceği, bunun dilin özüyle ilgili olmadığı unutulmamalıdır.


Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler Sayıların Yazımı Birleşik kelimelerin yazımı (Bitişik yazılan birleşik kelimeler, Ayrı yazılan birleşik kelimeler, Kısaltmaların Yazımı Bazı kelime ve eklerin yazımı (bağlaçlar, soru ekleri, pekiştirmeler, ikilemeler9 Yazımı karıştırılan sözcükler


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 ödev, ev ödevi, sınav

Kaynaklar: Aksan, Doğan, (1990), Türkçenin Gücü, Bilgi Yay., Ankara. (1991), Dil, Anlam, Sözcük, AÜ Yay, Ankara (1989), Anlambilim, Engin Yay., Ankara Banguoğlu, Tahsin (1986), Türkçenin Grameri, TTK Basımevi, Ankara. Bilgegil, Kaya (1984), Türkçe Dilbilgisi, Dergah Yay., İstanbul. Ergin, Muharrem (1962), Türk Dilbilgisi, İstanbul Hatipoğlu, Vecihe (1972), Dilbilgisi Terimleri Sözlüğü, Ankara. Türk Dil Kurumu (1988) Türkçe Sözlük, TDK Yay. Türk Dil Kurumu (1996), İmlâ Kılavuzu, TDK Yay.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

YOKTUR


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 3 3
Final Sınavı 1 3 3
Soru-Yanıt 4 10 40
Alan Çalışması 4 10 40
Rapor Hazırlama 1 10 10
Makale Yazma 1 10 10
Sözlü Sınav 4 5 20
Ev Ödevi 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 136

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8
ÖÇ 1 5 5 5 5 5 4 5 5
ÖÇ 2 5 5 4 4 5 5 5 5
ÖÇ 3 5 5 5 5 4 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek