GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
SBTEB7073 Klinik Kullanımda Biyosensörler Ders 1 1 0

Yüksek Lisans



Mikro ve nanoölçek tekniklerine dayanan modern biyosensörler yabancı ve potansiyel olarak tehlikeli toksinleri tespit etme yöntemlerini önemli ölçüde geliştirme potansiyeline sahiptir ve daha ucuz, daha hızlı ve kullanımı daha kolay analitik araçlara neden olabilir. Ayrıca, mikro ölçekli biyosensörler, bakım noktası numune analizi ve gerçek zamanlı teşhis için daha taşınabilir ve ölçeklenebilir olabilir. Bu dersin amacı, farklı biyolojik sensör türleri ve in vitro ve in vivo teşhis ile ilgili rolleri hakkında kısa bir açıklama sunmaktır.



1 Enzimler tarafından katalize edilen reaksiyon ürünleri doğrudan veya bir gösterge ile birlikte algılanabilir.
2 Klinikte bakteri ve mantarlar gibi mikroorganizmalar, belirli molekülleri veya çevrenin genel ‘‘tat’ durumunu saptamak için biyolojik sensörler olarak kullanılabilir. Örneğin, hücre metabolizması, hücre canlılığı, hücre solunumu ve çift ışıma gibi hücre davranışı, ağır metallerin saptanmasında gösterge olarak kullanılabilir.
3 Ayrıca, mikro ölçekli biyosensörler, bakım noktası numune analizi ve gerçek zamanlı teşhis için daha taşınabilir ve ölçeklenebilir olabilir. Bu bölümün amacı, farklı biyolojik sensör türleri ve in vitro ve in vivo teşhis ile ilgili rolleri hakkında kısa bir açıklama sunmaktır.
4 Adenosinüs ve timin ile sitosinüs ve DNA'daki guanosinüs arasındaki tamamlayıcı ilişkiler, nükleik asit tabanlı biyosensörlerde özgüllüğün temelini oluşturur. Bu sensörler, bilinen DNA'nın tamamlayıcı bir genliği ile karşılaştırarak, izlem miktarlarında mikroorganizma DNA'sını tespit edebilir.
5 Biyomitik biyosensör, doğal biyosensörün işlevini taklit eden yapay veya sentetik bir sensördür. Bunlar, Aptasensors'ın biyolojik bileşen olarak aptamer'ları kullandığı aptasenverleri içerebilir. Aptamer, amino asitleri, oligosakkaritleri, peptidleri ve proteinleri tanımak için tasarlanmış nükleik asidin sentetik damarlarıdır.

Birinci Öğretim



[Yok]


klinik kullanım için tasarlanan biyosensörlerde yer alan biyolojik algılayıcılar ve yüzey kimyası.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Biyolojik Sinyal Yöntemi
2 Biyolojik Sinyal Yöntemi
3 Sinyal İletim Yöntemleri
4 Biyosensör Sınıflandırması
5 Nitelik ölçüm biyosnsörleri
6 Hücre ve Protein Dizileri
7 Nanopartikül kullanımı
8 vize
9 Quantum Dots içeren medikal uygulamalar
10 In Vitro uygulama alanları
11 ŞU ANKI VE GELIŞEN KLINIK UYGULAMALAR MIKRO VE NANO MATERYAL İÇEREN BİOSENSORLER
12 Klinikte Şeker Ölçüm Biyosensörleri
13 İdrarda yabancı madde tayini yapan biosensör uygulamaları
14 Klinikte HIV tanısı
15 Kanser Hücre tayini
16 Final





Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Toplam İş Yükü (saat) 0

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3
ÖÇ 1 3
ÖÇ 2 4
ÖÇ 3 5
ÖÇ 4 4
ÖÇ 5 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek