GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
SBETB751 Klinik Enzimoloji ve Çeşitli Hastalıklarda Spesifik Biyokimyasal Testler Ders 1 1 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Öğrencinin sağlıklı beslenmenin önemi konusunda bilgi ve beceri kazanıp sağlıklı beslenme önerileri yapabilir yeterliliğe gelmesi hedeflenir


Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Berköz


1 Sağlıkla ilgili özgün bir konuda bağımsız olarak araştırma sürecini tasarlar, uygular ve sonuçlandırır
2 Sağlıkla ilgili konularda etkin iletişim kurabilir
3 Beslenme alanında etik ve yasal ilkelere uygun davranır
4 Beslenme alanındaki bir problemi, bağımsız olarak kurgular, çözüm yöntemi geliştirir, çözer, sonuçları değerlendirir ve gerektiğinde uygular
5 Beslenme alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme yeteneklerini, disiplinlerarası çalışmalarda uygular
6 Beslenme alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye ulaşır, bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular
7 Beslenme alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, alanındaki ve dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarır


None


None


Beslenme durumunun değerlendirilmesinde klinik antropometrik ve biyokimyasal parametreler, sağlıklı tartı sürdürülmesi, beceri kazandırma uygulamaları, beslenme davranışı geliştirilmesi ve değerlendirilmesi; beslenme eğitimi, besin piramitleri, besin seçimi, besin etiketleme, güvenli besin; vejeteryen beslenme, fast foods, organik besinler ve megavitaminler, biyoteknoloji ve genetik besinler


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Beslenme ve sağlık arasındaki ilişki, sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmenin tanımı
2 Besin ögeleri: Proteinler
3 Besin ögeleri: Karbonhidratlar
4 Besin ögeleri: Yağlar
5 Besin ögeleri: Vitaminler
6 Besin ögeleri: Mineraller
7 Besin ögeleri: Su
8 Ara sınav
9 Ara sınav
10 Mikrobesin öğeleri
11 Enerji dengesi: şişmanlık-zayıflık
12 Besinler ve besin grupları
13 Gıda katkı maddeleri ve sağlık üzerine etkileri
14 Oksidatif stres, lipid peroksidasyonu ve antioksidan kavramları
15 Antioksidan özellik gösteren besinler
16 Antioksidan özellik gösteren besinler

[1] Acosta PB, Yannicelli S. The Ross Metabolic Formula System Nutrition Support Protocols, 4th Edition, Columbus, Ross Products Division/Abbott Laboratories, 2001. [2] Duggan C, Watkins JB, Walker WA. Nutrition in Pediatrics 4th Edition, Hamilton, BC Decker, 2008. [3] Mahan LK; Escott-Stump S. Krause?s Food, Nutrition, Diet Therapy 9th Edition, Philadelphia W.B. Saunders, 1996. [4] Fernandes J, Saudubray JM, van denBerghe G, Walter JH, eds. Inborn Metabolic Diseases. Diagnosis and Treatment, 4th edition. Heidelberg: Springer-Verlag, 2006. [5] Shaw V, Lawson M. Clinical Paediatric Dietetics 2nd Edition. Oxford, Blackwell Publishing,2001.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

None


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Rapor Hazırlama 6 3 18
Rapor Sunma 6 1 6
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 6 2 12
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 6 6
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 6 6
Toplam İş Yükü (saat) 50

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek