GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
FBMJE7068 Konumsal Görüntü Yapılandırılması ve İşlenimi Ders 1 2 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu ders kapsamında, öncelikle yerbilimleri olmak üzere mühendislik uygulamaları ve hesaplamalarındaki modern veri yapılarına yönelik olarak kullanılan, niteliksel (jeolojik, jeofiziksel, hidrojeolojik, coğrafik, arkeolojik, klimatolojik vb.), parametrik, fonksiyonel (algoritmik) ve kavramsal sayısal harita ve görüntülerin öğrenciler tarafından kavranması beklenir. Bu ders ile bu tür harita ve görüntülerin raster (düzenekli) görüntü yapısında konumsal atıflı olarak bilgisayar ortamlarında oluşturulması, işlenmesi, entegrasyonları ve kullanımlarının öğretilmesi amaçlanmıştır.


Onur KÖSE


1 Sayısal haritalar, sayısal görüntüler, uydu görüntüleri ve sayısal arazi modelleri hakkında bilgi
2 Ham sayısal harita ve görüntülere konum atıfı (koordinat ve projeksiyon) yüklenmesi hakkında bilgi
3 Konumsal atıflı farklı nitelikli harita ve görüntülerin entegrasyonu hakkında bilgi
4 Konumsal atıflı parametrik, fonksiyonel ve kavramsal harita ve görüntüler hakkında bilgi


Yok


Yok


Yerbilimleri (jeoloji, jeotekni, maden yatakları, hidrojeoloji, çevre gibi) ve bazı diğer bilim ve araştırma dallarının (coğrafya, klimatoloji, arkeoloji, sosyoloji, etnoloji, kriminoloji, biyoloji, tarih, tıp gibi) uygulamalarında kullanılabilen, sayısal ortamlarda hazırlanmış niteliksel, parametrik, fonksiyonel (algoritmik) ve kavramsal özellikteki konum atıflı, raster (düzenekli) yapılı sayısal görüntüler ve haritaların oluşturulma ve işlenme süreçlerine yönelik bilgiler; Ham sayısal harita ve görüntülere konum atıfı (koordinat ve projeksiyon) yüklenmesi; Saha çalışmalarından ya da sahadaki sabit istasyonlardan toplanan noktasal örneklemelerin ölçüm, deney veya analiz sonuçlarını kullanarak konumsal atıflı sayısal eşdeğer haritalarının ve görüntülerinin üretimi ve kullanımı.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Giriş, dersin kapsamı ve içeriği, sayısal harita türleri (niteliksel, parametrik, algoritmik ve kavramsal haritalar)
2 Sayı sistemleri, binary sistem ve veri yapıları, sayısal veri kayıt ortamları
3 Haritalarda kullanılan temel konumsal atıf (koordinat) sistemleri
4 Elipsoid (sferoid ve datum) kavramları, projeksiyon sistemleri ve sınıfları
5 Sayısal görüntülerin tanımlayıcı parametreleri: görüntü hücreleri (piksel), görüntü (piksel) derinliği, görüntü dinamiği, konumsal (alansal) çözünürlük, spektral çözünürlük, zamansal çözünürlük, vb.
6 Binary sayısal görüntüler: düzenekli (raster) görüntü yapıları ve formatları, görüntü kanalları, RGB kavramı, sayısal görüntülerde veri dizilim formatları (BIP, BIL, BSQ)
7 Konumsal atıf yapılmamış sayısal (koordinat atanmamış) sayısal harita ve görüntülerin genel yapıları (taranan ve/veya sayısal ortama aktarılan haritaların temel özellikleri)
8 Ara Sınav
9 Sayısal ortama alınmış ham görüntü ve haritaların işlenmesi, geometrik düzeltmeleri (rektifikasyonları) ve konumsal atıf atanması (koordinatlandırma ve projeksiyonlandırma)
10 Konum atıflı parametrik harita ve görüntülerin üretimi (saha çalışmalarından ya da sahadaki sabit istasyonlardan toplanan noktasal örneklemelerin ölçüm, deney veya analiz sonuçlarını kullanarak konumsal atıflı sayısal eşdeğer haritalarının ve görüntülerinin üretimi) ve kullanımı
11 Konumsal atıflı uydu görüntüleri ve genel özellikleri
12 Sayısal arazi modelleri ve genel özellikleri
13 Konumsal atıflı farklı harita ve görüntülerin entegrasyonu
14 Konumsal atıflı sayısal harita ve görüntülerde matematiksel işlemler ve türev haritaların üretilmesi
15
16

1) Meijerink, A.M.J., Brouwer, H.A.M., Mannaerts, C.M., Valenzuela, C., 1994. Introduction to the use of geographic information systems for practical hydrology. International Institute for Aerospace Survey and Earth Sciences (ITC), ITC Publication Number: 23, AA Enschede, The Netherlands, 243 p. 2) Agterberg, F.P. 1974. Geomathematics: Mathematical Background and Geo-Science Applications. Elsevier Scientific Publishing Company, Amsterdam, The Netharlands, 596 p. 3) Sabins F.F., 1987, Remote Sensing; Principles and Interpretation, Second Edt., W.H. Freeman and Company, New York, 449 p. 4) Fleming, C., Marsh, S.H., Giles, J.R.A., (edts)., 2010. Elevation Models for Geoscience. The Geological Society, London, 149 p. 5) Köse, O., Kasapoğlu, K.E., Eren, T., 1997. Değişik Ölçek Tabanlı Sayısal Arazi Modellerinde Dokusal Farklılıklar. III. Uzaktan Algılama ve Türkiye’deki Uygulamaları Semineri, Bildiriler kitabı (Ed: G.Günay, M.Önder, U.Narlı, Ö.Atilla, A.Karabulut), 16-18 Mayıs 1997, Uludağ, Bursa, Turkey, p.VII/56-VII/63



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 50
Ev Ödevi 1 50
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 13 3 39
Bireysel Çalışma 15 3 45
Ev Ödevi 15 2 30
Toplam İş Yükü (saat) 118

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 4 3 4 5 3 5 3 4 5 3 2
ÖÇ 2 2 3 5 5 3 5 2 5 5 3 2
ÖÇ 3 3 3 3 5 3 5 2 4 5 3 2
ÖÇ 4 2 3 3 5 3 5 4 4 5 3 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek