Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
FBFKM7141 | Antioksidan Analiz Yöntemleri | Ders | 1 | 1 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Yüksek lisans ve doktora öğrencilerine antioksidan maddelerin genel özelliklerini, sınıflandırılmasını ve antioksidan maddelerin hangi yöntemlerle analiz edilebileceğini uygulamalı olarak öğretme amaçlanmaktadır.
Dr.Öğrt. Üyesi Aslı ÇİLİNGİR YELTEKİN
1 | 1) Antioksidanların tanımı, özellikleri, sınıflandırılması, analiz yöntemlerinin öğretilmesi |
2 | 2) Antioksidan analiz uygulamaları için numune hazırlık aşamasının öğretilmesi |
3 | 3) Antioksidan analiz uygulamalarının nasıl yapıldığının öğretilmesi |
Yok
Yok
- Antioksidanların tanımı, Antioksidanların madelerin özellikleri. - Antioksidanların sınıflandırılması. - Enzimatik antioksidanların hakkında bilgi - Süperoksitdismutaz (SOD) - Katalaz (CAT) - Glutatyonperoksidaz(GSHPx) - Glutatyon-S-Transferaz(GST) - Glutatyon redüktaz (GR). - Enzimatik Olmayan Antioksidanlar hakkında bilgi - Glutatyon, Transferrin, Ferritin - Vitamin C, Vitamin A, Vitamin E - Laktoferrin, Ürik asit, Albumin - Hemopeksin, Haptoglobulin, Ubikinon - Flavonoidler, Sistein, Oksipurinol - Melatonin, Sruloplazmin, Mannitol - Selenyum, Bilirubin, Lipoik asit - Antioksidan analiz metotları ile ilgili bilgi aktarımı - Antioksidan analiz uygulamaları için numune hazırlık aşaması - Antioksidan analiz uygulamaları
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Antioksidanların tanımı, Antioksidanların maddelerin özellikleri. | ||
2 | Antioksidanların sınıflandırılması. | ||
3 | Enzimatik antioksidanların hakkında bilgi Süperoksitdismutaz (SOD) | ||
4 | Katalaz (CAT) Glutatyonperoksidaz(GSHPx) | ||
5 | Glutatyon-S-Transferaz(GST) Glutatyon redüktaz (GR). | ||
6 | Ara sınav | ||
7 | Enzimatik Olmayan Antioksidanlar hakkında bilgi | ||
8 | Vitamin C, Vitamin A, Vitamin E | ||
9 | Glutatyon, Transferrin, Ferritin Laktoferrin, Ürik asit, Albumin Hemopeksin, Haptoglobulin, Ubikinon, Flavonoidler, Sistein, Oksipurinol Melatonin, Sruloplazmin, Mannitol, Selenyum, Bilirubin, Lipoik asit | ||
10 | Antioksidan analiz metotları ile ilgili bilgi aktarımı | ||
11 | Antioksidan analiz uygulamaları için numune hazırlık aşaması | ||
12 | Antioksidan analiz uygulamaları | ||
13 | Antioksidan analiz uygulamaları | ||
14 | Antioksidan analiz uygulamaları | ||
15 | Final sınavı | ||
16 |
- Kalaycıoğlu, L., Serpek, B., Nizamlıoğlu, M., Başpınar, N., Tiftik, A.M., 2006. Biyokimya, 3. Baskı, Nobel Yayın Dağıtım Ltd. Şti., Ankara.654s. - Keha E.E., Küfrevioğlu Ö.İ., 2007.Biyoimya. Aktif Yayın evi 5.baskı. 647s. - Nelson D.l., Cox M.M., 2005. Lehninger Biyokimyanın İlkeleri. Çeviri editörü: Kılıç N. Palme Yayıncılık. Üçüncü baskıdan çeviri. 1152s. - Ademoğlu E., Bekpınar S., Abbasoğlu S.D., Genç S., Gökkuş C., Gürdöl F., Toker N.K., Türkoğlu Ü.M., Ömer B., Erata Ö., Salmayenli N., Seçkin Ş., Telci A., Uysal M., Ünlüçerçi Y., Vural. 2010. Biyokimya. Editörler:Gürdöl F., Ademoğlu E 2.Baskı. Nobel tıp kitap evi.691s. - Üstdal K.M., Karaca L., Türmöz Y., Testereci H., Kuş S.,Paşaoğlu H. 2003. Biyokimya. Medipres matbacılık.673s. - Hışıl Y., 1994 Enstrümental Gıda Analizleri (Yüksek Basınç Sıvı Kromotogrofisi) Ege Ünv. Basım Evi Bornova -İzmir. 218s. - Champe P.C., Harvey R.A., Ferrier D.R. 2007. Biyokimya. Çeviri editörü:Ulukaya E. Nobel tıp kitap evi. 535s. - Garg U.,Hammett-Stabler C.A. 2010 Clinical Applications of Mass Spectrometry Methots and Protocols. Humana Press. USA. 538s.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 11 | 11 | 121 |
Toplam İş Yükü (saat) | 125 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |