GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
FBMGM7091 Geleceğin Gıdaları Ders 1 1 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Gıdanın gelecek yıllardaki vizyonunu geliştirmek için, daha besleyici ve sağlıklı gıdaların üretiminde kullanılan bileşenler, formülasyonlar, teknolojiler, gıda yapıları hakkında bilgilerin verilmesi amaçlanmaktadır. Tüm dünyadaki beslenme rehberlerinde öngörülen özelliklerde gıdaların geliştirilmesi ve üretilmesi ile ilgili konuların aktarılması düşünülmektedir. Ayrıca, gelecekte gıdaların daha az enerji, daha az basit şeker, daha az tuz, daha çok kompleks karbonhidrat içeren bir diyetin parçası olarak üretilmesinde önemli olan formulasyonların, modifikasyonların ve teknolojik özelliklerin ve yeni teknolojilerin incelenmesi hedeflenmektedir.


Doç. Dr. Şenol KÖSE


1 1. Geleceğin gıdalarının beslenme ve sağlık üzerine etkisini anlamak
2 2. Gelecekte kullanılacak yenilikçi teknolojiler hakkında fikir sahibi olmak
3 3. Geçmişten geleceğe gıda teknolojilerinin gelişimi hakkında bilgilenmek
4 4. Yeni beslenme trendleri hakkında fikir sahibi olmak
5 5. Yeni ürün geliştirme konusunda bilgi edinmek

Birinci Öğretim


-


-


Gıdanın gelecek yıllardaki vizyonunu geliştirmek için, daha besleyici ve sağlıklı gıdaların üretiminde kullanılan bileşenler, formülasyonlar, teknolojiler, gıda yapıları hakkında bilgilerin verilmesi amaçlanmaktadır. Tüm dünyadaki beslenme rehberlerinde öngörülen özelliklerde gıdaların geliştirilmesi ve üretilmesi ile ilgili konuların aktarılması düşünülmektedir. Ayrıca, gelecekte gıdaların daha az enerji, daha az basit şeker, daha az tuz, daha çok kompleks karbonhidrat içeren bir diyetin parçası olarak üretilmesinde önemli olan formulasyonların, modifikasyonların ve teknolojik özelliklerin ve yeni teknolojilerin incelenmesi hedeflenmektedir.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıdanın dünü, bugünü ve yarını - -
2 Sağlıklı beslenme, geleceğin gıdaları - -
3 Geleneksel gıdalar - -
4 Fonksiyonel gıdalar - -
5 Genetiği Değiştirilmiş Gıdalar - -
6 Gıda endüstrisinde yenilikçi teknolojiler - -
7 Arasınav - -
8 Sağlıklı atıştırmalıklar - -
9 Sağlıklı içecekler - -
10 Alternatif protein kaynakları - -
11 3D yazıcı ile gıda üretimi - -
12 Nanoteknoloji ve nano gıda - -
13 Şekersiz gıda, yağsız gıda, tuzsuz gıda üretimi - -
14 Final Sınavı - -

1. Mikkola, H. (Ed.). (2017). Future Foods. BoD–Books on Demand. 2. Chauhan, O. P. (Ed.). (2019). Non-thermal processing of foods. CRC Press. 3. Barbosa-Canovas, G., Mortimer, A., Lineback, D., Spiess, W., Buckle, K., Colonna, P. (Eds). “Global Issues in Food Science and Technology”, Elsevier Inc, (2009).



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Gözlem 1 14 14
Makale Kritik Etme 1 28 28
Bireysel Çalışma 1 20 20
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20 20
Okuma 1 20 20
Toplam İş Yükü (saat) 116

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8
ÖÇ 1 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 2 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 3 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 4 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 5 5 5 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek