Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
FBMGM7080 | Gıda Endüstrisinde Starter Kültürler | Ders | 1 | 2 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı gıda endüstrisinde kullanılan starter kültürler hakkında bilgi vermektir.
Prof. Dr. Seval Andiç
1 | Starter ve fermantasyon kavramlarını bilir. |
2 | Fermantasyonda rol alan mikroorganizmaları bilir. |
3 | Starter çeşitlerini bilir. |
4 | Starter üretimini bilir. |
5 | Bakteriyofaj kavramını bilir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Giriş, tarihçe, starterlerin tanımlanması ve sınıflandırılması, oksijenli ve oksijensiz solunum, fermantasyon, fermantasyon çeşitleri, fermantasyonda rol alan mikroorganizmalar, starter kültürlerin temel işlevleri, laktik asit bakterileri (Lactobacillus spp.), laktik asit bakterileri (Lactobacillus spp., Streptococcus spp), laktik asit bakterileri (Lactococcus spp., Enterococcus spp.), laktik asit bakterileri (Leuconostoc spp, Pediococcus spp., Bifidobacteria spp.), starter kültürlerin sınıflandırılması, Elde ediliş kaynaklarına göre starter kültürler, İşlevlerine göre starter kültürler, içerdikleri mikroorganizma suşlarına göre starter kültürler, optimum gelişme sıcaklıklarına göre starter kültürler, oluşturdukları metabolitlere ve ticari formlarına göre starter kültürler, starter kültürlerin hazırlanması, bakteriyofajlar.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Giriş, tarihçe, starterlerin tanımlanması ve sınıflandırılması. | ||
2 | Oksijenli ve oksijensiz solunum, fermantasyon. | ||
3 | Fermantasyon tipleri. | ||
4 | Fermantasyonda rol alan mikroorganizmalar. | ||
5 | Starter kültürlerin temel işlevleri. | ||
6 | Laktik asit bakterileri (Lactobacillus spp). | ||
7 | Laktik asit bakterileri (Lactobacillus spp., Streptococcus spp). | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Laktik asit bakterileri (Lactococcus spp., Enterococcus spp.). | ||
10 | Laktik asit bakterileri (Leuconostoc spp., Pedococcus spp. Bifidobacteria spp.). | ||
11 | Starter kültürlerin sınıflandırılması, Elde ediliş kaynaklarına göre starter kültürler. İşlevlerine göre starter kültürler. | ||
12 | İçerdikleri mikroorganizma suşlarına göre starter kültürler. Optimum gelişme sıcaklıklarına göre starter kültürler. | ||
13 | Oluşturdukları metebolitlere göre starter kültürler. Ticari formalarına göre starter kültürler. | ||
14 | Starter kültürlerin hazırlanması. | ||
15 | Bakteriyofajlar. | ||
16 | Final sınavı |
Dairy Starter Cultures, Timothy M. Cogan, J.-P. Accolas (Eds). Bacterial Starter Cultures for Food, Stanley E. Gilliland (Ed).
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 20 |
Derse Katılım | 14 | 20 |
Proje Hazırlama | 5 | 10 |
Proje Sunma | 1 | 10 |
Bireysel Çalışma | 10 | 20 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 5 | 20 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 30 |
Final Sınavı için Bireysel Çalışma | 5 | 40 |
Sözlü Sınav | 1 | 30 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Proje Hazırlama | 1 | 5 | 5 |
Proje Sunma | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 5 | 2 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 5 | 2 | 10 |
Sözlü Sınav | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (saat) | 115 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | |
ÖÇ 1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |