GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
FBMGM7080 Gıda Endüstrisinde Starter Kültürler Ders 1 2 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı gıda endüstrisinde kullanılan starter kültürler hakkında bilgi vermektir.


Prof. Dr. Seval Andiç


1 Starter ve fermantasyon kavramlarını bilir.
2 Fermantasyonda rol alan mikroorganizmaları bilir.
3 Starter çeşitlerini bilir.
4 Starter üretimini bilir.
5 Bakteriyofaj kavramını bilir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Giriş, tarihçe, starterlerin tanımlanması ve sınıflandırılması, oksijenli ve oksijensiz solunum, fermantasyon, fermantasyon çeşitleri, fermantasyonda rol alan mikroorganizmalar, starter kültürlerin temel işlevleri, laktik asit bakterileri (Lactobacillus spp.), laktik asit bakterileri (Lactobacillus spp., Streptococcus spp), laktik asit bakterileri (Lactococcus spp., Enterococcus spp.), laktik asit bakterileri (Leuconostoc spp, Pediococcus spp., Bifidobacteria spp.), starter kültürlerin sınıflandırılması, Elde ediliş kaynaklarına göre starter kültürler, İşlevlerine göre starter kültürler, içerdikleri mikroorganizma suşlarına göre starter kültürler, optimum gelişme sıcaklıklarına göre starter kültürler, oluşturdukları metabolitlere ve ticari formlarına göre starter kültürler, starter kültürlerin hazırlanması, bakteriyofajlar.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Giriş, tarihçe, starterlerin tanımlanması ve sınıflandırılması.
2 Oksijenli ve oksijensiz solunum, fermantasyon.
3 Fermantasyon tipleri.
4 Fermantasyonda rol alan mikroorganizmalar.
5 Starter kültürlerin temel işlevleri.
6 Laktik asit bakterileri (Lactobacillus spp).
7 Laktik asit bakterileri (Lactobacillus spp., Streptococcus spp).
8 Ara sınav
9 Laktik asit bakterileri (Lactococcus spp., Enterococcus spp.).
10 Laktik asit bakterileri (Leuconostoc spp., Pedococcus spp. Bifidobacteria spp.).
11 Starter kültürlerin sınıflandırılması, Elde ediliş kaynaklarına göre starter kültürler. İşlevlerine göre starter kültürler.
12 İçerdikleri mikroorganizma suşlarına göre starter kültürler. Optimum gelişme sıcaklıklarına göre starter kültürler.
13 Oluşturdukları metebolitlere göre starter kültürler. Ticari formalarına göre starter kültürler.
14 Starter kültürlerin hazırlanması.
15 Bakteriyofajlar.
16 Final sınavı

Dairy Starter Cultures, Timothy M. Cogan, J.-P. Accolas (Eds). Bacterial Starter Cultures for Food, Stanley E. Gilliland (Ed).



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 20
Derse Katılım 14 20
Proje Hazırlama 5 10
Proje Sunma 1 10
Bireysel Çalışma 10 20
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 5 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 30
Final Sınavı için Bireysel Çalışma 5 40
Sözlü Sınav 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Proje Hazırlama 1 5 5
Proje Sunma 1 1 1
Bireysel Çalışma 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 5 2 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 5 2 10
Sözlü Sınav 1 1 1
Toplam İş Yükü (saat) 115

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8
ÖÇ 1 4 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 2 4 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 3 4 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 4 4 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 5 4 4 4 4 4 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek