GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
FBMGM7028 Probiyotik Fermente Süt Ürünleri Ders 1 2 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı probiyotikler ve probiyotiklerin sağlık üzerine etkileri konusunda bilgi vermektir.


Prof. Dr. Seval Andiç


1 Probiyotik ve prebiyotik kavramlarını öğrenir.
2 Probiyotiklerin sağlık üzerindeki etkilerini bilir.
3 Probiyotik mikroorganizmaların sahip olması gereken özelliklerini bilir.
4 Probiyotiklerin etki mekanizmalarını bilir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Giriş, probiyotiklerin tarihçesi, Fermantasyon ve fermantasyon çeşitleri, Fermantasyon ve mikroorganizmalar, Starter mikroorganizmalar, Starter kültürler, Starter kültürlerin aktivitelerini etkileyen faktörler, Fermente süt Ürünleri, Fermantasyonda kullanılan mikroorganizmalar, Probiyotikler, Terapötik Laktobasiller, Terapötik bifidobakterler, Probiyotik mayalar, Prebiyotikler, Probiyotiklerin olası yan etkileri.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Giriş, probiyotiklerin tarihçesi
2 Fermantasyon ve fermantasyon çeşitleri
3 Fermantasyon ve mikroorganizmalar
4 Starter mikroorganizmalar
5 Starter kültürlerin çeşitli özelliklerine göre sınıflandırılması
6 Starter kültürlerin aktivitelerini etkileyen faktörler
7 Fermente süt ürünleri, Fermantasyonda kullanılan mikroorganizmalar
8 Ara sınav
9 Probiyotikler
10 Probiyotiklerin etki mekanizmaları ve fizyolojik etkileri
11 Terapötik Laktobasiller
12 Terapötik bifidobakterler
13 Probiyotik mayalar
14 Prebiyotikler
15 Probiyotiklerin olası yan etkileri
16 Final sınavı

Probiotics Editör: Roy Fuller Probiotics and Prebiotics: Scientific Aspects, Editör: Gerald W. Tannock



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 20
Derse Katılım 14 30
Rapor Hazırlama 1 10
Rapor Sunma 1 10
Bireysel Çalışma 7 20
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 5 10
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 30
Rapor Hazırlama 1 20
Rapor Sunma 1 20
Final Sınavı için Bireysel Çalışma 3 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Rapor Hazırlama 2 10 20
Rapor Sunma 2 1 2
Bireysel Çalışma 7 3 21
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 2 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 7 2 14
Toplam İş Yükü (saat) 117

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8
ÖÇ 1 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 2 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 3 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 4 4 4 4 4 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek