GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
FBMGM7072 Sütçülük Artıklarının Değerlendirilmesi Ders 1 2 5,00

Yüksek Lisans



Bu dersin sonunda öğrenciler süt ürünleri üretiminde geride kalan artıkların değerlendirilmesi hakkında bilgiler edinebileceklerdir


Dr. Öğr.Üyesi. İbrahim Altun


1 Sütçülük artıkları nelerdir? Önemi ve değerlendirilmesi hakkında genel bilgiler öğrenebilme
2 Çevre açısından sütçülük artıklarının önemi konusunda bilgi edinebilme
3 3- Peynircilik ve tereyağcılık artıkları – Peynir suyunun ve yayıkaltı bileşim ve özelliklerini öğrenebilme. Peynir suyunun değerlendirme yöntemleri konusunda bilgi sahibi olabilme. Peynir altı suyu tozu üretimi ve peyniraltı suyu proteinlerinin değerlendirilmesini kavrayabilme
4 Filtrasyon tekniklerinin kullanımını öğrenebilme
5 Arıtma yöntemlerini ve çevre yasalarını öğrenebilme


Yok


Yok


Sütçülük artıklarını tanıtmak, artık değerlendirmenin önemi, sütçülük artıklarının çevre ve insan sağlığı üzerine etkileri, peynir ve tereyağı artıklarını değerlendirme teknikleri.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Sütçülük artıkları nelerdir? Önemi ve değerlendirilmesi hakkında genel bilgiler
2 Çevre açısından sütçülük artıklarının önemi
3 Peynircilik artıkları – Peynir suyu, Peynir suyunun değerlendirme yöntemleri. Laktik asit üretimi
4 Alkollü ve alkolsüz peynir suyu içecekleri üretim teknolojileri
5 Peynir altı suyu tozu üretimi, Peyniraltı Suyu Proteinlerinin değerlendirilmesi
6 Elektrodializin artık teknolojisinde kullanımı
7 Tereyağcılık artıkları
8 Tereyağcılık artıkları
9 Tereyağcılık artıkları
10 Artıkların değerlendirilmesinde membran filtrasyon yöntemleri
11 Arıtma Tesisi özellikleri
12 Çevre ile ilgili yasalar – ÇED Raporu
13 Çevre ile ilgili yasalar – ÇED Raporu
14 Çevre ile ilgili yasalar – ÇED Raporu
15
16

International Dairy Federation. 1997. Whey. Proceedings of the second International Whey Confernce. Chicago, USA, 27-29 Ocataber 1997 Sienskiewicz, T., Rieldel, C. L. 1990. Whey and Whey “Whey and Lactose Processing” 1992. Ed. by Zadow, J. G.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 50
Derse Katılım 1 25
Ev Ödevi 1 25
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 5 5
Final Sınavı 1 5 5
Derse Katılım 14 5 70
Ev Ödevi 1 45 45
Toplam İş Yükü (saat) 125

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8
ÖÇ 1 2 1 1 2 1 3 2 3
ÖÇ 2 3 4 3 4 3 5 1 4
ÖÇ 3 1 5 4 2 4 4 3 1
ÖÇ 4 3 1 1 1 2 2 4 2
ÖÇ 5 4 5 5 5 5 1 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek