Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
FBMGM7072 | Sütçülük Artıklarının Değerlendirilmesi | Ders | 1 | 2 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Bu dersin sonunda öğrenciler süt ürünleri üretiminde geride kalan artıkların değerlendirilmesi hakkında bilgiler edinebileceklerdir
Dr. Öğr.Üyesi. İbrahim Altun
1 | Sütçülük artıkları nelerdir? Önemi ve değerlendirilmesi hakkında genel bilgiler öğrenebilme |
2 | Çevre açısından sütçülük artıklarının önemi konusunda bilgi edinebilme |
3 | 3- Peynircilik ve tereyağcılık artıkları – Peynir suyunun ve yayıkaltı bileşim ve özelliklerini öğrenebilme. Peynir suyunun değerlendirme yöntemleri konusunda bilgi sahibi olabilme. Peynir altı suyu tozu üretimi ve peyniraltı suyu proteinlerinin değerlendirilmesini kavrayabilme |
4 | Filtrasyon tekniklerinin kullanımını öğrenebilme |
5 | Arıtma yöntemlerini ve çevre yasalarını öğrenebilme |
Yok
Yok
Sütçülük artıklarını tanıtmak, artık değerlendirmenin önemi, sütçülük artıklarının çevre ve insan sağlığı üzerine etkileri, peynir ve tereyağı artıklarını değerlendirme teknikleri.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Sütçülük artıkları nelerdir? Önemi ve değerlendirilmesi hakkında genel bilgiler | ||
2 | Çevre açısından sütçülük artıklarının önemi | ||
3 | Peynircilik artıkları – Peynir suyu, Peynir suyunun değerlendirme yöntemleri. Laktik asit üretimi | ||
4 | Alkollü ve alkolsüz peynir suyu içecekleri üretim teknolojileri | ||
5 | Peynir altı suyu tozu üretimi, Peyniraltı Suyu Proteinlerinin değerlendirilmesi | ||
6 | Elektrodializin artık teknolojisinde kullanımı | ||
7 | Tereyağcılık artıkları | ||
8 | Tereyağcılık artıkları | ||
9 | Tereyağcılık artıkları | ||
10 | Artıkların değerlendirilmesinde membran filtrasyon yöntemleri | ||
11 | Arıtma Tesisi özellikleri | ||
12 | Çevre ile ilgili yasalar – ÇED Raporu | ||
13 | Çevre ile ilgili yasalar – ÇED Raporu | ||
14 | Çevre ile ilgili yasalar – ÇED Raporu | ||
15 | |||
16 |
International Dairy Federation. 1997. Whey. Proceedings of the second International Whey Confernce. Chicago, USA, 27-29 Ocataber 1997 Sienskiewicz, T., Rieldel, C. L. 1990. Whey and Whey “Whey and Lactose Processing” 1992. Ed. by Zadow, J. G.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 50 |
Derse Katılım | 1 | 25 |
Ev Ödevi | 1 | 25 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı | 1 | 5 | 5 |
Derse Katılım | 14 | 5 | 70 |
Ev Ödevi | 1 | 45 | 45 |
Toplam İş Yükü (saat) | 125 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | |
ÖÇ 1 | 2 | 1 | 1 | 2 | 1 | 3 | 2 | 3 |
ÖÇ 2 | 3 | 4 | 3 | 4 | 3 | 5 | 1 | 4 |
ÖÇ 3 | 1 | 5 | 4 | 2 | 4 | 4 | 3 | 1 |
ÖÇ 4 | 3 | 1 | 1 | 1 | 2 | 2 | 4 | 2 |
ÖÇ 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 1 | 5 | 5 |