Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
FBMGM7061 | Yemeklik Yağların Analitik Kalite Kontrolü | Ders | 1 | 1 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Yüksek lisans seviyesindeki mezun öğrencilere yemeklik yağlara uygulanan fiziksel, kimyasal ve enstrümantal analizleri öğretmek.
Dr. Öğretim Üyesi Ayhan BAŞTÜRK
1 | Öğrenciler Yağlı tohumlar ve yağlı meyvelerden numune alma yöntemlerini öğrenir. |
2 | Öğrenciler Ham yağlara uygulanan analizleri öğrenir. |
3 | Öğrenciler Rafine yağlara uygulanan analizleri öğrenir. |
4 | Öğrenciler zeytinyağına uygulanan saflık, kalite kontrol ve duyusal analiz testleri öğrenir. |
Yok
Yok
Yağlı tohumlar ve yağlı meyvelerden numune alma yöntemleri, Ham yağlara uygulanan analizler, Rafine yağlara uygulanan analizler, Zeytinyağına uygulanan saflık, kalite kontrol ve duyusal analiz testleri, ilgili düzenlemeler, standart ve tebliğler, sonuçların yorumlanması.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Giriş | ||
2 | Yağlı tohum, yağlı meyveler ve yağlardan numune alma yöntemleri | ||
3 | Yağlı tohum ve meyvelere uygulanan analizler (yağ ve nem tayini, dane ve meyve özelliklerinin belirlenmesi, olgunlaşma indeksi) | ||
4 | Özgül ağırlık, kırılma indisi, uçucu madde ve eterde çözünmeyen yabancı maddeyi belirleme | ||
5 | Zeytinyağında UV özgül absorbansı belirleme (Kalite testi) | ||
6 | Yağlarda peroksit sayısı ve Serbest yağ asitlerini belirleme (kalite testi) | ||
7 | Yağlarda Konjuge dienler, p-anisidine değeri belirleme (yağlarda oksidasyon takibi) | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Sabunlaşan/sabunlaşmayan madde ve sabunlaşma sayısını belirleme | ||
10 | Krismer sayısı, bellier indisini belirleme | ||
11 | İyot sayısını belirleme | ||
12 | Prina deneyi uygulaması | ||
13 | Yağ asitlerini belirleme | ||
14 | Yağların fenolik bileşikler, tokoferol ile klorofil ve karetenoid içeriklerinin belirlenmesi | ||
15 | Sonuçların tebliğ ve standartlara göre yorumlanması | ||
16 | Final sınavı |
Nas, S., Gökalp, H.Y., Ünsal, M. 2001. Yağlı Tohumlar, Yağ Üretim Aşamaları ve Mamül Üründe Kalite Kontrol Analizleri. Bitkisel Yağ Teknolojisi. Pamukkale Üniversitesi Yayınları, 220 s. Denizli. Türk Standartları Enstitüsü, TS 342 Yemeklik Zeytinyağı Muayene ve Deney Yöntemleri, 2003. Ankara Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği (TGK) Zeytinyağı ve Prina yağ Numune Alma ve Analiz Metodları Tebliği (2010/36). Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği (TGK) Zeytinyağı ve Prina Yağı Tebliği (2010/35). Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği (TGK) Bitki Adı ile Anılan Yemeklik Yağlar Tebliği (2010/17). Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara. AOAC. (1990). Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists, 15th edn (edited by K. Helrich). Arlington, VA: Association of Official Analytical Chemists.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Tartışma | 5 | 2 | 10 |
Makale Kritik Etme | 4 | 2 | 8 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 36 | 36 |
Toplam İş Yükü (saat) | 125 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | |
ÖÇ 1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||
ÖÇ 2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||
ÖÇ 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |