GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
FBMGM7061 Yemeklik Yağların Analitik Kalite Kontrolü Ders 1 1 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Yüksek lisans seviyesindeki mezun öğrencilere yemeklik yağlara uygulanan fiziksel, kimyasal ve enstrümantal analizleri öğretmek.


Dr. Öğretim Üyesi Ayhan BAŞTÜRK


1 Öğrenciler Yağlı tohumlar ve yağlı meyvelerden numune alma yöntemlerini öğrenir.
2 Öğrenciler Ham yağlara uygulanan analizleri öğrenir.
3 Öğrenciler Rafine yağlara uygulanan analizleri öğrenir.
4 Öğrenciler zeytinyağına uygulanan saflık, kalite kontrol ve duyusal analiz testleri öğrenir.


Yok


Yok


Yağlı tohumlar ve yağlı meyvelerden numune alma yöntemleri, Ham yağlara uygulanan analizler, Rafine yağlara uygulanan analizler, Zeytinyağına uygulanan saflık, kalite kontrol ve duyusal analiz testleri, ilgili düzenlemeler, standart ve tebliğler, sonuçların yorumlanması.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Giriş
2 Yağlı tohum, yağlı meyveler ve yağlardan numune alma yöntemleri
3 Yağlı tohum ve meyvelere uygulanan analizler (yağ ve nem tayini, dane ve meyve özelliklerinin belirlenmesi, olgunlaşma indeksi)
4 Özgül ağırlık, kırılma indisi, uçucu madde ve eterde çözünmeyen yabancı maddeyi belirleme
5 Zeytinyağında UV özgül absorbansı belirleme (Kalite testi)
6 Yağlarda peroksit sayısı ve Serbest yağ asitlerini belirleme (kalite testi)
7 Yağlarda Konjuge dienler, p-anisidine değeri belirleme (yağlarda oksidasyon takibi)
8 Ara sınav
9 Sabunlaşan/sabunlaşmayan madde ve sabunlaşma sayısını belirleme
10 Krismer sayısı, bellier indisini belirleme
11 İyot sayısını belirleme
12 Prina deneyi uygulaması
13 Yağ asitlerini belirleme
14 Yağların fenolik bileşikler, tokoferol ile klorofil ve karetenoid içeriklerinin belirlenmesi
15 Sonuçların tebliğ ve standartlara göre yorumlanması
16 Final sınavı

 Nas, S., Gökalp, H.Y., Ünsal, M. 2001. Yağlı Tohumlar, Yağ Üretim Aşamaları ve Mamül Üründe Kalite Kontrol Analizleri. Bitkisel Yağ Teknolojisi. Pamukkale Üniversitesi Yayınları, 220 s. Denizli.  Türk Standartları Enstitüsü, TS 342 Yemeklik Zeytinyağı Muayene ve Deney Yöntemleri, 2003. Ankara  Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği (TGK) Zeytinyağı ve Prina yağ Numune Alma ve Analiz Metodları Tebliği (2010/36). Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara.  Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği (TGK) Zeytinyağı ve Prina Yağı Tebliği (2010/35). Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara.  Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği (TGK) Bitki Adı ile Anılan Yemeklik Yağlar Tebliği (2010/17). Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara.  AOAC. (1990). Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists, 15th edn (edited by K. Helrich). Arlington, VA: Association of Official Analytical Chemists.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Tartışma 5 2 10
Makale Kritik Etme 4 2 8
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 25 25
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 36 36
Toplam İş Yükü (saat) 125

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8
ÖÇ 1 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 2 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 3 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 4 4 4 4 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek