Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
FBMGM7063 | Modifiye Yağlar ve Üretim Teknolojileri | Ders | 1 | 1 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı yüksek lisans öğrencilerine modifiye yağların üretimi hakkında teknolojik bilgiyi kazandırmaktır.
Dr. Öğretim Üyesi Ayhan BAŞTÜRK
1 | Öğrenciler yağların modifikasyonunu öğrenir. |
2 | Öğrenciler Fraksiyone kristalizasyon teknolojisini öğrenir. |
3 | Öğrenciler Hidrojenasyon teknolojisini öğrenir. |
4 | Öğrenciler Interesterifikasyon ve Margarin üretim teknolojisini öğrenir. |
None
None
Yağların modifikasyonu, Fraksiyone kristalizasyon teknolojisi, Hidrojenasyon teknolojisi, İnteresterifikasyon teknolojisi, Margarin üretim teknolojisi
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Giriş | ||
2 | Yağların modifikasyonuna ait temel bilgiler | ||
3 | Yağların erime noktalarını etkileyen etmenler | ||
4 | Yağların trigliserit yapısı | ||
5 | Başlıca modifiye yağ üretim yöntemleri | ||
6 | Fraksiyone kristalizasyon teknolojisi | ||
7 | Katı yağ fazlarının fraksiyonlanması | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Hayvan doku ve organ yağlarının üretimi ve fraksiyonlanması | ||
10 | Vinterizasyon | ||
11 | Hidrojenasyon teknolojisi | ||
12 | Trans yağ asitlerinin oluşumu ve gıdalar açısından önemi | ||
13 | İnterestrefikasyon teknolojisi | ||
14 | Suda yağ/yağda su emülsiyonları üretim teknolojisi | ||
15 | Margarin üretim teknolojisi | ||
16 | Final sınavı |
1) Kayahan, M., 2002 Modifiye yağlar ve üretim teknolojisi. METU Press. 2. Baskı. Ankara. 263s 2) Kayahan, M. (2005). Yemeklik Yağ Rafinasyon Teknolojisi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, Kitaplar serisi: 10. 199 s, Ankara. 3) Başoğlu, F. (2006). Yemeklik Yağ Teknolojileri (Edible Fats and Oils Technology), Nobel Basımevi, Ankara, 349 p. 4) Gümüşkesen, A.S. , Yemişçioğlu F.(2004). Bitkisel Yağ Teknolojisi. Asya Tıp Yayıncılık Ltd.Şti. II.Basım,s.224, İzmir. 5) Hoffmann, G. (1989) . The chemistry and technology of edible oils and fats and their fat products. Academic Press, USA, 384 s.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
None
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Tartışma | 5 | 2 | 10 |
Makale Kritik Etme | 4 | 2 | 8 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 36 | 36 |
Toplam İş Yükü (saat) | 125 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | |
ÖÇ 1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||
ÖÇ 2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||
ÖÇ 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |