GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
FBMGM7047 Reolojik Gıda Analizleri Ders 1 1 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin sonunda öğrenci, •Temel reoloji kavramlarını anlar, •Gıdaları reolojik özelliklerine göre sınıflandırabilir, •Reolojik gıda analizleri hakkında bilgi sahibi olur, •Gıdaların kimyasal ve fiziksel özellikleri arasında ilişki kurabilir.


Prof. Dr. Gökhan BORAN


1 Temel reoloji kavramlarını anlar.
2 Gıdaları reolojik özelliklerine göre sınıflandırabilir.
3 Reolojik gıda analizleri hakkında bilgi sahibi olur.
4 Gıdaların kimyasal ve fiziksel özellikleri arasında ilişki kurar.
5 Gıdalarda bazı reolojik analizleri yapabilir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


•Temel Reoloji Kavramları •Gıdaların Reolojik Özellikleri •Sıvı Gıdaların Gerilim Altında Davranışı •Yarı Katı Gıdaların Gerilim Altında Davranışı •Akış Çeşitleri •Zaman Bağlı ve Zamandan Bağımsız Akış •Doğrusal Viskoeleastik Davranış •Görünür ve Gerçek Viskozite •Gıda Karışımlarının ve Emülsiyonlarının Reolojisi


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıdaların reolojik özellikleri
2 Sıvı gıdaların gerilim altında davranışı
3 Yarı katı gıdaların gerilim altında davranışı
4 Akış çeşitleri
5 Zamana bağlı akış
6 Zamandan bağımsız akış
7 Doğrusal viskoeleastik davranış
8 Görünür viskozite
9 Gerçek viskozite
10 Gıda karışımlarının reolojisi
11 Gıda emülsiyonlarının reolojisi
12 Reolojik akış modelleri
13 Reolojik özelliklerin modellenmesi
14 Reometre ve viskometre çeşitleri
15
16

Boran G. 2011. Reolojik Gıda Analizleri Ders Notları. Basılmamış. Rheology of Fluid and Semi-Solid Foods: Principles and Applications, 2nd Ed. By M. A. Rao, Springer, New York, 2007. Engineering Properties of Foods, 3rd Ed. Edited by M. A. Rao, S. S. H. Rizvi, and A. K. Datta, CRC Taylor and Francis, New York, 2005.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Rapor Hazırlama 1 20
Makale Kritik Etme 2 30
Bireysel Çalışma 1 30
Okuma 2 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Rapor Sunma 1 50
Sözlü Sınav 1 50
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Rapor Hazırlama 1 10 10
Rapor Sunma 1 5 5
Makale Kritik Etme 2 20 40
Okuma 2 20 40
Sözlü Sınav 1 10 10
Ev Ödevi 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 115

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8
ÖÇ 1 3 5 4
ÖÇ 2 3 5 4
ÖÇ 3 4 3 5
ÖÇ 4 3 4 5
ÖÇ 5 3 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek