GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
FBMGM7045 Gıda Endüstrisi Atıkları ve Değerlendirme Yöntemleri Ders 1 1 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin sonunda öğrenci, •Çeşitli gıda ürünlerinin işlenmesi ile ortaya çıkan atıkları değerlendirme yöntemlerini öğrenir. •Atıkların değerlendirildiği güncel örnekleri bilir. •Geri dönüşüm, kompost ve biyogaz üretimi hakkında bilgi sahibi olur.


Prof. Dr. Gökhan BORAN


1 Önemli gıda endüstrisi atıklarını öğrenir.
2 Gıdaların üretiminde bazı atıkların işlenmesini öğrenir.
3 Gıdaların üretiminde bazı atıksuların işlenmesini öğrenir.
4 Yaygın atık işleme yöntemlerini öğrenir.
5 Geri dönüşüm, kompost ve biyogaz üretimini öğrenir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


•Önemli Gıda Endüstrisi Atıkları •Süt İşleme Atıklarının Değerlendirilmesi •Su Ürünleri İşleme Atıklarının Değerlendirilmesi •Et işleme Atıklarının Değerlendirilmesi •Yağ İşleme Atıklarının Değerlendirilmesi •Patates İşleme Atıklarının Değerlendirilmesi •Gazlı İçeceklerin İşleme Atıklarının Değerlendirilmesi •Fırın Ürünleri İşleme Atıklarının Değerlendirilmesi •Güncel Atık Değerlendirme Örnekleri •Çöplerin Geri Dönüşümü, Kompost İşlemi ve Biyogaz Üretimi


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıda Atıklarının Değerlendirilmesine Giriş
2 Atık ve Atık Su İşleme
3 Önemli Gıda Endüstrisi Atıkları
4 Süt Ürünleri Atıklarının İşlenmesi
5 Su Ürünleri Atıklarının İşlenmesi
6 Et Ürünleri Atıklarının İşlenmesi
7 Yağ İşleme Atıklarının İşlenmesi
8 Patates İşleme Atıklarının İşlenmesi
9 Gazlı İçecek İşleme Atık Suyunun İşlenmesi
10 Fırın Ürünleri Atıklarının İşlenmesi
11 Katma Değeri Artırılmış Gıda Atıkları
12 Katma Değeri Artırılmış Bazı Gıda Katkılarının Kullanımı
13 Atık İşlemede Yaygın Uygulamalar
14 Geri Dönüşüm, Kompost ve Biyogaz Üretimi
15
16

Boran G. 2012. Gıda Endüstrisi Atıkları ve Değerlendirme Yöntemleri Ders Notları. Basılmamış. L.K. Wang, Y.T. Hung, H.H. Lo, C. Yapijakis. 2006. Waste Treatment in the Food Processing Industry, CRC Press. H.W. Ockerman, C.L. Hansen. 2000. Animal By-Product Processing and Utilization, CRC Taylor and Francis.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Rapor Hazırlama 1 20
Makale Kritik Etme 2 30
Okuma 2 30
Ev Ödevi 1 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Rapor Sunma 1 50
Sözlü Sınav 1 50
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Rapor Sunma 1 10 10
Makale Kritik Etme 2 20 40
Okuma 2 20 40
Sözlü Sınav 1 10 10
Ev Ödevi 2 10 20
Toplam İş Yükü (saat) 120

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8
ÖÇ 1 3 5 4
ÖÇ 2 3 5 4
ÖÇ 3 4 3 5
ÖÇ 4 3 4 5
ÖÇ 5 3 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek