Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
FBMGM7045 | Gıda Endüstrisi Atıkları ve Değerlendirme Yöntemleri | Ders | 1 | 1 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin sonunda öğrenci, Çeşitli gıda ürünlerinin işlenmesi ile ortaya çıkan atıkları değerlendirme yöntemlerini öğrenir. Atıkların değerlendirildiği güncel örnekleri bilir. Geri dönüşüm, kompost ve biyogaz üretimi hakkında bilgi sahibi olur.
Prof. Dr. Gökhan BORAN
1 | Önemli gıda endüstrisi atıklarını öğrenir. |
2 | Gıdaların üretiminde bazı atıkların işlenmesini öğrenir. |
3 | Gıdaların üretiminde bazı atıksuların işlenmesini öğrenir. |
4 | Yaygın atık işleme yöntemlerini öğrenir. |
5 | Geri dönüşüm, kompost ve biyogaz üretimini öğrenir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Önemli Gıda Endüstrisi Atıkları Süt İşleme Atıklarının Değerlendirilmesi Su Ürünleri İşleme Atıklarının Değerlendirilmesi Et işleme Atıklarının Değerlendirilmesi Yağ İşleme Atıklarının Değerlendirilmesi Patates İşleme Atıklarının Değerlendirilmesi Gazlı İçeceklerin İşleme Atıklarının Değerlendirilmesi Fırın Ürünleri İşleme Atıklarının Değerlendirilmesi Güncel Atık Değerlendirme Örnekleri Çöplerin Geri Dönüşümü, Kompost İşlemi ve Biyogaz Üretimi
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Gıda Atıklarının Değerlendirilmesine Giriş | ||
2 | Atık ve Atık Su İşleme | ||
3 | Önemli Gıda Endüstrisi Atıkları | ||
4 | Süt Ürünleri Atıklarının İşlenmesi | ||
5 | Su Ürünleri Atıklarının İşlenmesi | ||
6 | Et Ürünleri Atıklarının İşlenmesi | ||
7 | Yağ İşleme Atıklarının İşlenmesi | ||
8 | Patates İşleme Atıklarının İşlenmesi | ||
9 | Gazlı İçecek İşleme Atık Suyunun İşlenmesi | ||
10 | Fırın Ürünleri Atıklarının İşlenmesi | ||
11 | Katma Değeri Artırılmış Gıda Atıkları | ||
12 | Katma Değeri Artırılmış Bazı Gıda Katkılarının Kullanımı | ||
13 | Atık İşlemede Yaygın Uygulamalar | ||
14 | Geri Dönüşüm, Kompost ve Biyogaz Üretimi | ||
15 | |||
16 |
Boran G. 2012. Gıda Endüstrisi Atıkları ve Değerlendirme Yöntemleri Ders Notları. Basılmamış. L.K. Wang, Y.T. Hung, H.H. Lo, C. Yapijakis. 2006. Waste Treatment in the Food Processing Industry, CRC Press. H.W. Ockerman, C.L. Hansen. 2000. Animal By-Product Processing and Utilization, CRC Taylor and Francis.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Rapor Hazırlama | 1 | 20 |
Makale Kritik Etme | 2 | 30 |
Okuma | 2 | 30 |
Ev Ödevi | 1 | 20 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Rapor Sunma | 1 | 50 |
Sözlü Sınav | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Rapor Sunma | 1 | 10 | 10 |
Makale Kritik Etme | 2 | 20 | 40 |
Okuma | 2 | 20 | 40 |
Sözlü Sınav | 1 | 10 | 10 |
Ev Ödevi | 2 | 10 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 120 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | |
ÖÇ 1 | 3 | 5 | 4 | |||||
ÖÇ 2 | 3 | 5 | 4 | |||||
ÖÇ 3 | 4 | 3 | 5 | |||||
ÖÇ 4 | 3 | 4 | 5 | |||||
ÖÇ 5 | 3 | 4 | 5 |