GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
FBMGM7043 Su Ürünlerinde Kalite Kontrol Ders 1 1 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin sonunda öğrenci, Su ürünlerinin kalite özelliklerini ve değişimlerini kavrar, Su ürünlerinin kalite kontrolü hakkında bilgi sahibi olur, Su ürünlerinden kaynaklı sağlık risklerini ve önlemlerini bilir.


Prof. Dr. Gökhan BORAN


1 Su ürünlerinin kalite özelliklerini ve değişimlerini kavrar.
2 Su ürünlerinin kalite kontrolü hakkında bilgi sahibi olur.
3 Su ürünlerinden kaynaklı sağlık risklerini ve önlemlerini bilir.
4 Su ürünlerinde yaygın kullanılan kalite kontrol analizlerini öğrenir.
5 Su ürünlerinin kalite kontrolü için kullanılan bazı yaygın analizleri yapabilir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Balıkların Kimyasal Kompozisyonu Balıklarda Ölüm Sonrası Değişimler Balık ve Su Ürünlerinin Kalitesini Değerlendirme Yöntemleri Duyusal Yöntemler Kimyasal Yöntemler Mikrobiyolojik Yöntemler İşleme Koşullarının Balık Kalitesi Üzerine Etkileri Muhafaza Koşullarının Balık Kalitesi Üzerine Etkileri Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Muhafazasında Hijyen Kuralları Su Ürünlerinde Halk Sağlığı Riskleri ve Kontrolü


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Balıkların Kimyasal Kompozisyonu
2 Balıklarda Ölüm Sonrası Değişimler
3 Balık ve Su Ürünlerinin Kalitesini Değerlendirme Yöntemleri
4 Duyusal Yöntemler
5 Kimyasal Yöntemler
6 Mikrobiyolojik Yöntemler
7 Enstrümental Yöntemler
8 Bazı kimyasal yöntemlerin tartışılması
9 Bazı enstrümental yöntemlerin tartışılması
10 Muhafaza Koşullarının Balık Kalitesi Üzerine Etkileri
11 İşleme Koşullarının Balık Kalitesi Üzerine Etkileri
12 Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Muhafazasında Hijyen Kuralları
13 Su Ürünlerinde Halk Sağlığı Riskleri ve Kontrolü
14 Son Yıllarda Su Ürünleri Kalitesi İle İlgili Yapılan Çalışmalar
15
16

Su Ürünleri Kalite Kontrol İlke ve Yöntemleri, C. Varlık, M. Uğur, N. Gökoğlu, H. Gün. Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No:17, Istanbul, 1993. Handbook of Seafood and Seafood Products Analysis, L.M.L. Nollet and F. Toldra, CRC Press, 2010. Handbok of Seafood Quality, Safety and Health Applications, C. Alasalvar, F. Shahidi, K. Miyashita, U. Wanasundara, Wiley-Blackwell, 2011.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Rapor Hazırlama 1 40
Makale Kritik Etme 3 30
Okuma 5 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Rapor Hazırlama 1 50
Sözlü Sınav 1 50
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Rapor Hazırlama 1 20 20
Makale Kritik Etme 3 10 30
Okuma 5 10 50
Sözlü Sınav 1 20 20
Toplam İş Yükü (saat) 120

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8
ÖÇ 1 3 5 4
ÖÇ 2 3 5 4
ÖÇ 3 4 3 5
ÖÇ 4 3 4 5
ÖÇ 5 3 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek