GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
FBMGM7037 Süt Proteinlerinin Fonksiyonel Özellikleri Ders 1 1 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı süt proteinlerinin moleküler yapısı ve fonksiyonel özellikleri hakkında bilgi vermektir.


Prof. Dr. Seval Andiç


1 Süt proteinlerinin orijinini ve moleküler yapısını bilir.
2 Süt proteinlerinin fonksiyonel özellikleri ve ve diğer gıda bileşenleri ile etkileşimlerini bilir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Sütün bileşimi, süt proteinlerinin önemi, orijini ve işlevleri, proteinlerin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri, kazein miselinin yapısı ve stabilitesi, serum proteinlerinin yapısı ve stabilitesi, yüksek basıncın ve kurutmanın süt proteinleri üzerine etkisi, ısıl işlemlerin serum proteinleri ve sütün fonksiyonel özellikleri üzerine etkisi, gıda emülsiyonlarında süt proteinlerinin kullanımı, süt proteinleri ve polisakkarit interaksiyonları, süt proteinleri ve mikro besin interaksiyonları, süt proteinlerinin oluşturduğu jel yapılar, süt proteinleri ve fonksiyonel gıdalar, süt proteinlerinin duyusal özellikleri.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Giriş, aminoasitler, peptitler, proteinler.
2 Proteinlerin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri.
3 Proteinlerin fonksiyonel özellikleri.
4 Sütün bileşimi, Süt proteinlerinin önemi, orijini ve işlevleri.
5 Kazein miselinin yapısı ve stabilitesi.
6 Serum proteinlerinin yapısı ve stabilitesi.
7 Yüksek basıncın süt proteinleri üzerine etkisi.
8 Ara Sınav
9 Kurutmanın süt proteinleri üzerine etkisi.
10 Isıl işlemlerin serum proteinleri ve sütün fonksiyonel özellikleri üzerine etkisi.
11 Gıda emülsiyonlarında süt proteinlerinin kullanımı.
12 Süt proteinleri ve polisakkarit interaksiyonları.
13 Süt proteinleri ve mikro besin interaksiyonları.
14 Süt proteinlerinin oluşturduğu jel yapılar.
15 Süt proteinleri ve fonksiyonel gıdalar.
16 Final sınavı

Milk Proteins. Thompson, A. Boland, M. and Singh, H. (Ed).



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 20
Derse Katılım 14 20
Rapor Sunma 1 10
Bireysel Çalışma 10 20
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 5 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 5 10
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 30
Rapor Sunma 1 30
Final Sınavı için Bireysel Çalışma 5 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Rapor Hazırlama 2 6 12
Rapor Sunma 2 2 4
Bireysel Çalışma 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 5 2 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 5 2 10
Toplam İş Yükü (saat) 124

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8
ÖÇ 1 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 2 4 4 4 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek