Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
FBMGM7033 | Peynir Teknolojisinde Yeni Gelişmeler | Ders | 1 | 1 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Peynir üretiminde temel prosesleri açıklamak, bu alanda meydana gelen yeni gelişmeleri aktarmak
Prof. Dr. Yusuf TUNÇTÜRK
1 | Peynir üretimiyle ilgili temel bilgilere sahip olur. |
2 | Peynir üretimiyle ilgili yeni gelişmeleri açıklar. |
3 | Peynir üretiminde HACCP uyarlaması yapar. |
4 | Peynir üretimiyle ilgili karşılaşılabilecek problemlere çözüm önerileri getirir. |
5 | Peynir kalitesini artırmak için çözüm üretir. |
Yok
Yok
Peynirin süt ürünleri arasındaki yeri, beslenmedeki önemi, süt bileşiminin önemi ve bileşenlerin peynir kalitesine etkileri, peynir üretiminde kullanılan katkı maddeleri, katkı maddelerinin olumlu ve olumsuz etkileri, starter kültür seçiminde dikkat edilmesi gerekenler, pıhtılaştırıcı tipleri ve üretim koşullarında stabiliteleri, olgunlaştırma yöntemleri, bunların avantaj ve dezavantajları, HACCP prensiplerinin peynir üretimine uygulanması, çeşitli peynir çeşitlerinde özel uygulamalar.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Peynirin süt ürünleri arasındaki yeri, beslenmedeki önemi, | ||
2 | Süt bileşiminin önemi ve bileşenlerin peynir kalitesine etkileri | ||
3 | Süt bileşiminin önemi ve bileşenlerin peynir kalitesine etkileri | ||
4 | Peynir üretiminde kullanılan katkı maddeleri | ||
5 | Katkı maddelerinin olumlu ve olumsuz etkileri | ||
6 | Starter kültür seçiminde dikkat edilmesi gerekenler | ||
7 | Pıhtılaştırıcı tipleri ve üretim koşullarında stabiliteleri | ||
8 | Olgunlaştırma yöntemleri, bunların avantaj ve dezavantajları | ||
9 | HACCP prensiplerinin peynir üretimine uygulanması | ||
10 | HACCP prensiplerinin peynir üretimine uygulanması | ||
11 | Çeşitli peynir çeşitlerinde özel uygulamalar | ||
12 | Çeşitli peynir çeşitlerinde özel uygulamalar | ||
13 | Çeşitli peynir çeşitlerinde özel uygulamalar | ||
14 | Çeşitli peynir çeşitlerinde özel uygulamalar | ||
15 | Genel tekrar | ||
16 | Genel tekrar |
Ders notları 1. Cheese Problems Solved. Ed. by P.L.H. McSweeney. Published by Woodhead Publishing Limited, Abington Hall, Abington, Cambridge CB21 6AH, England. 2. Walstra ve ark. 1999. Dairy Technology: Principles of Milk, Properties and Processes. New York: Marcel Dekker.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 50 |
Quiz | 6 | 20 |
Ev Ödevi | 6 | 30 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Makale Kritik Etme | 8 | 3 | 24 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 4 | 4 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 4 | 4 |
Ev Ödevi | 6 | 3 | 18 |
Toplam İş Yükü (saat) | 120 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | |
ÖÇ 1 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | ||
ÖÇ 2 | 4 | 5 | 4 | 4 | 3 | 4 | ||
ÖÇ 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 | 5 | ||
ÖÇ 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | ||
ÖÇ 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 |