Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
FBMGM7029 | Aroma Kimyası | Ders | 1 | 1 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin sonunda öğrenci: Aroma bileşenleri hakkında ve gıdalarda önemli olan bazı aroma bileşenlerinin oluşma mekanizmaları hakkında bilgi sahibi olacak; Aroma bileşenlerinin farklı yöntemlerle ekstraksiyonu ve analiz yöntemleri hakkında bilgi edinecek; Farklı işlemler sonucu oluşabilecek istenmeyen aroma bileşenlerinin oluşumunu engelleme teknikleri hakkında bilgi sahibi olacak.
Prof. Dr. İsa CAVİDOĞLU
1 | Aroma bileşenlerin önemi ve temel kavramlarını öğrenir. Ders ve Tartışma (1,2) Sınav |
2 | Aroma bileşenlerin kimyasal yapıları, oluşma mekanizmaları ve sınıflandırılmalarını öğrenir. Ders ve Tartışma (1,2) Sınav |
3 | Aroma bileşenlerinin farklı ekstraksiyon teknikleri hakkında bilgi sahibi olur. Ders ve Tartışma (1,2) Sınav |
4 | Aroma bileşenlerin analizi hakkında bilgi edinir. Ders ve Tartışma (1,2) Sına |
5 |
Yok
Yok
Aroma bileşenlerinin tanımı ve sınıflandırılması, Gıdalardaki önemi, Statik ve dinamik katı faz mikro-ekstraksiyon ve çözücü ekstraksiyon yöntemleri ile aroma bileşenlerinin analizi, Gaz-kromatografisi tekniğinin aroma bileşenlerin analizinde kullanımı.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Giriş | ||
2 | Aroma bileşenlerin Tanımı, oluşumu ve Sınıflandırılması | ||
3 | Aroma bileşenlerin Tanımı, oluşumu ve Sınıflandırılması | ||
4 | Aroma bileşenlerin Tanımı, oluşumu ve Sınıflandırılması | ||
5 | Aroma bileşenlerin Tanımı, oluşumu ve Sınıflandırılması | ||
6 | Aroma bileşenlerin Tanımı, oluşumu ve Sınıflandırılması | ||
7 | Aroma Bileşenlerin Ekstraksyon Teknikleri | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | Aroma Bileşenlerin Analiz Teknikler | ||
10 | Gaz-Kromatografisi ve Gaz-kromatografisi-Kütle Spektormetre ile Aroma Bileşenlerin Analizi | ||
11 | Gaz-Kromatografisi ve Gaz-kromatografisi-Kütle Spektormetre ile Aroma Bileşenlerin Analizi | ||
12 | Gaz-Kromatografisi ve Gaz-kromatografisi-Kütle Spektormetre ile Aroma Bileşenlerin Analizi | ||
13 | Gaz-Kromatografisi ve Gaz-kromatografisi-Kütle Spektormetre ile Aroma Bileşenlerin Analizi | ||
14 | Gaz-Kromatografisi ve Gaz-kromatografisi-Kütle Spektormetre ile Aroma Bileşenlerin Analizi | ||
15 | |||
16 |
Chemistry and Technology of Flavours and Fragrances, 2004, Rowe, D., (ed.) Willey- Blackwell, pp. 1-352. -Sensory Evaluation Techniques, 1999, 3rd (Ed.) Meilgaard, M., Civille, G.V., Carr, B.T., CRC Press, Inc. -Lipids in Food Flavors, 1994, Ho, C.T., Hartman, T.G., ACS Symposium Series 558.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 20 |
Derse Katılım | 14 | 50 |
Laboratuvar | 14 | 20 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 1 | 10 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 14 | 14 |
Final Sınavı | 1 | 15 | 15 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 |
Rapor | 14 | 2 | 28 |
Toplam İş Yükü (saat) | 125 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | |
ÖÇ 1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||
ÖÇ 2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||
ÖÇ 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||
ÖÇ 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |