Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
FBMGM7042 | Makrobesin Kimyası | Ders | 1 | 2 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı karbonhidratlar, proteinler ve lipitlerin kimyasal yapıları, özellikleri ve reaksiyonlerı hakkında bilgi vermektir.
Prof. Dr. Seval Andiç
1 | Büyük besinlerin kimyasal yapılarını ve özelliklerini bilir. |
2 | Büyük besinlerin diğer gıda bileşenleri ile interaksiyonlarını bilir. |
3 | Teknolojik işlemlerin büyük besinler üzerindeki etkilerini bilir. |
Yok
Yok
Karbonhidratların Tanımı ve sınıflandırılması, monosakkaritler, Monosakkaritlerde izomer yapılar, Monosakkaritlerin asit ve bazlarla reaksiyonları, Türev monosakkaritler, Oligosakkaritler, Polisakkaritler, Karbonhidratların gıdalardaki önemli reaksiyonları, Lipitlerin, tanımı, sınıflandırılması ve adlandırılmaları, Doymuş ve doymamış yağ asitleri, Yağ Asitlerinde İzomeri, Gliseritler, fosfogliseridler, steroller, Lipitlerde meydana gelen başlıca reaksiyonlar, Proteinler, Proteinlerin Organizmadaki Önemi ve İşlevleri, Aminoasitler, aminoasitlerin özellikleri, peptitler, Proteinler, proteinlerin sınıflandırılması, Proteinlerin yapısı, Proteinlerin Bazı Fiziksel, Fizikokimyasal ve Kimyasal Özellikleri, Protein Denatürasyonu, Denatürasyona Neden Olan Bazı Etkenler
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Karbonhidratların Tanımı ve sınıflandırılması, monosakkaritler | ||
2 | Monosakkaritlerde izomer yapılar, Monosakkaritlerin asit ve bazlarla reaksiyonlerı | ||
3 | Türev monosakkaritler, Oligosakkaritler | ||
4 | Polisakkaritler | ||
5 | Karbonhidratların gıdalardaki önemli reaksiyonları | ||
6 | Lipitlerin, tanımı, sınıflandırılması ve adlandırılmaları | ||
7 | Doymuş ve doymamış yağ asitleri, Yağ Asitlerinde İzomeri | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Gliseritler, fosfogliseridler, steroller | ||
10 | Lipitlerde meydana gelen başlıca reaksiyonlar | ||
11 | Proteinler, Proteinlerin Organizmadaki Önemi ve İşlevleri | ||
12 | Aminoasitler, aminoasitlerin özellikleri, peptitler | ||
13 | Proteinler, proteinlerin sınıflandırılması, Proteinlerin yapısı, | ||
14 | Proteinlerin Bazı Fiziksel, Fizikokimyasal ve Kimyasal Özellikleri | ||
15 | Protein Denatürasyonu, Denatürasyona Neden Olan Bazı Etkenler | ||
16 | Final sınavı |
Food Chemistry, Editör: Owen R. Fennema
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 20 |
Derse Katılım | 14 | 30 |
Bireysel Çalışma | 14 | 30 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 10 | 20 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 40 |
Final Sınavı için Bireysel Çalışma | 14 | 60 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Toplam İş Yükü (saat) | 116 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | |
ÖÇ 1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||
ÖÇ 2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||
ÖÇ 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |