GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
FBMGM7042 Makrobesin Kimyası Ders 1 2 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı karbonhidratlar, proteinler ve lipitlerin kimyasal yapıları, özellikleri ve reaksiyonlerı hakkında bilgi vermektir.


Prof. Dr. Seval Andiç


1 Büyük besinlerin kimyasal yapılarını ve özelliklerini bilir.
2 Büyük besinlerin diğer gıda bileşenleri ile interaksiyonlarını bilir.
3 Teknolojik işlemlerin büyük besinler üzerindeki etkilerini bilir.


Yok


Yok


Karbonhidratların Tanımı ve sınıflandırılması, monosakkaritler, Monosakkaritlerde izomer yapılar, Monosakkaritlerin asit ve bazlarla reaksiyonları, Türev monosakkaritler, Oligosakkaritler, Polisakkaritler, Karbonhidratların gıdalardaki önemli reaksiyonları, Lipitlerin, tanımı, sınıflandırılması ve adlandırılmaları, Doymuş ve doymamış yağ asitleri, Yağ Asitlerinde İzomeri, Gliseritler, fosfogliseridler, steroller, Lipitlerde meydana gelen başlıca reaksiyonlar, Proteinler, Proteinlerin Organizmadaki Önemi ve İşlevleri, Aminoasitler, aminoasitlerin özellikleri, peptitler, Proteinler, proteinlerin sınıflandırılması, Proteinlerin yapısı, Proteinlerin Bazı Fiziksel, Fizikokimyasal ve Kimyasal Özellikleri, Protein Denatürasyonu, Denatürasyona Neden Olan Bazı Etkenler


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Karbonhidratların Tanımı ve sınıflandırılması, monosakkaritler
2 Monosakkaritlerde izomer yapılar, Monosakkaritlerin asit ve bazlarla reaksiyonlerı
3 Türev monosakkaritler, Oligosakkaritler
4 Polisakkaritler
5 Karbonhidratların gıdalardaki önemli reaksiyonları
6 Lipitlerin, tanımı, sınıflandırılması ve adlandırılmaları
7 Doymuş ve doymamış yağ asitleri, Yağ Asitlerinde İzomeri
8 Ara sınav
9 Gliseritler, fosfogliseridler, steroller
10 Lipitlerde meydana gelen başlıca reaksiyonlar
11 Proteinler, Proteinlerin Organizmadaki Önemi ve İşlevleri
12 Aminoasitler, aminoasitlerin özellikleri, peptitler
13 Proteinler, proteinlerin sınıflandırılması, Proteinlerin yapısı,
14 Proteinlerin Bazı Fiziksel, Fizikokimyasal ve Kimyasal Özellikleri
15 Protein Denatürasyonu, Denatürasyona Neden Olan Bazı Etkenler
16 Final sınavı

Food Chemistry, Editör: Owen R. Fennema



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 20
Derse Katılım 14 30
Bireysel Çalışma 14 30
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 10 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 40
Final Sınavı için Bireysel Çalışma 14 60
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 14 1 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 14 1 14
Toplam İş Yükü (saat) 116

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8
ÖÇ 1 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 2 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 3 4 4 4 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek