Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
FBMGM7036 | Yemeklik Yağ İşleme Teknikleri | Ders | 1 | 2 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Bu dersin sonunda öğrenci: Yemeklik yağların hammadde çeşitleri ve başta rafinasiyon olmak üzere üretim teknikleri hakkında bilgi sahibi olacak; Yağlara uygulanan özel teknikler hakkında teorik ve pratik bilgiler edinecek; Yağ sanayide karşılaşabileceği sorunlara pratik çözümler üretmeye yönelik alt yapıya sahip olacak.
Prof. Dr. İsa CAVİDOĞLU
1 | Konu ile temel kavramları öğrenir. Ders ve Tartışma (1,2) Sınav |
2 | Yağ Hammadde üretiminde presyon ve ekstraksiyon teknikleri hakkında bilgi edinir. Ders ve Tartışma (1,2) Sınav |
3 | Rafinasyon aşamaları öğrenir. Ders ve Tartışma (1,2) d Sınav |
4 | Yağların modifikasyonu için uygulanan en son teknolojiler hakkında bilgi sahibi olunur. Ders ve Tartışma (1,2) Sınav |
5 | Yağların hidrojenasyonu, interesterifikasyonu ve kristalizasyonu öğrenir. Ders ve Tartışma (1,2) Sınav ve Sunum |
Yok
Yok
Yemeklik yağlar, Yemeklik yağ üretimi, Yağların rafinasyonu, Hidrojenasyon, Interesterifikasiyon, Kristalizasiyonu, Şortening ve margarin üretimi.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Giriş | ||
2 | Yağ Hammaddelerin tanımı ve Sınıflandırılması | ||
3 | Ham Yağ Üretim | ||
4 | Yağların Rafinasyonu | ||
5 | Yağların Rafinasyonu | ||
6 | Yağların Modifikasyonu | ||
7 | Hidrojenasyon | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | İnteresterifikasyon | ||
10 | Kristalizasyon | ||
11 | Şortening ve Margarin Üretimi | ||
12 | Şortening ve Margarin Üretimi | ||
13 | Şortening ve Margarin Üretimi | ||
14 | Üretim sırasında karşılaşılabilecek sorunlar ve çözümü | ||
15 | |||
16 |
Yağ Kimyasi, 2003, Kayahan, M., ODTÜ Yayıncılık, s. 1-220. -Lipid Handbook, 1995, 2nd edition, Gunstone, F.D., Harwood, J.L. Padley, F.B., Chapman & Hall, pp. 1-722
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 15 |
Derse Katılım | 1 | 50 |
Uygulama/Pratik | 1 | 25 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 1 | 10 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 14 | 14 |
Final Sınavı | 1 | 15 | 15 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 |
Toplam İş Yükü (saat) | 125 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | |
ÖÇ 1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||
ÖÇ 2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||
ÖÇ 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||
ÖÇ 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |