GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
FBMGM7036 Yemeklik Yağ İşleme Teknikleri Ders 1 2 5,00

Yüksek Lisans



Bu dersin sonunda öğrenci: Yemeklik yağların hammadde çeşitleri ve başta rafinasiyon olmak üzere üretim teknikleri hakkında bilgi sahibi olacak; Yağlara uygulanan özel teknikler hakkında teorik ve pratik bilgiler edinecek; Yağ sanayide karşılaşabileceği sorunlara pratik çözümler üretmeye yönelik alt yapıya sahip olacak.


Prof. Dr. İsa CAVİDOĞLU


1 Konu ile temel kavramları öğrenir. Ders ve Tartışma (1,2) Sınav
2 Yağ Hammadde üretiminde presyon ve ekstraksiyon teknikleri hakkında bilgi edinir. Ders ve Tartışma (1,2) Sınav
3 Rafinasyon aşamaları öğrenir. Ders ve Tartışma (1,2) d Sınav
4 Yağların modifikasyonu için uygulanan en son teknolojiler hakkında bilgi sahibi olunur. Ders ve Tartışma (1,2) Sınav
5 Yağların hidrojenasyonu, interesterifikasyonu ve kristalizasyonu öğrenir. Ders ve Tartışma (1,2) Sınav ve Sunum


Yok


Yok


Yemeklik yağlar, Yemeklik yağ üretimi, Yağların rafinasyonu, Hidrojenasyon, Interesterifikasiyon, Kristalizasiyonu, Şortening ve margarin üretimi.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Giriş
2 Yağ Hammaddelerin tanımı ve Sınıflandırılması
3 Ham Yağ Üretim
4 Yağların Rafinasyonu
5 Yağların Rafinasyonu
6 Yağların Modifikasyonu
7 Hidrojenasyon
8 Ara Sınav
9 İnteresterifikasyon
10 Kristalizasyon
11 Şortening ve Margarin Üretimi
12 Şortening ve Margarin Üretimi
13 Şortening ve Margarin Üretimi
14 Üretim sırasında karşılaşılabilecek sorunlar ve çözümü
15
16

Yağ Kimyasi, 2003, Kayahan, M., ODTÜ Yayıncılık, s. 1-220. -Lipid Handbook, 1995, 2nd edition, Gunstone, F.D., Harwood, J.L. Padley, F.B., Chapman & Hall, pp. 1-722



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 15
Derse Katılım 1 50
Uygulama/Pratik 1 25
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 1 10
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 14 14
Final Sınavı 1 15 15
Derse Katılım 14 2 28
Laboratuvar 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 1 12 12
Toplam İş Yükü (saat) 125

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8
ÖÇ 1 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 2 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 3 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 5 4 4 4 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek