GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
FBMGM7032 Sütte Bulunan Biyoaktif Proteinler ve Peptitler Ders 1 1 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Sütte bulunan biyoaktif protein ve peptitlerin yapıları, etki mekanizmaları ve süt teknolojisindeki avantaj-dezavantajları hakkında bilgi vermek


Prof. Dr. Yusuf TUNÇTÜRK


1 Sütteki biyoaktif moleküllerin yapılarını açıklar.
2 Biyoaktif moleküllerin etki şekillerini açıklar.
3 Süt teknolojisi ve sağlık açısından yararları ve zararlarını açıklar.
4 Bunlarla ilgili olarak karşılaşılabileceği problemlere çözüm önerileri getirir
5 Bunlardan kaynaklanan analiz problemlerine çözüm üretir


Yok


Yok


Süt proteinleri içinde biyolojik aktif moleküllerin yeri ve oranı, temel biyoaktivite grupları, sindirim sistemi fonksiyonlarını etkileyen biyoaktif moleküller: opioid peptitler, antiopioid peptitler, hemodinamik etkili peptitler, antimikrobiyal etki gösteren proteinler, lizozim, laktoferrin, laktoperoksidaz sistem, immünoglobulinler, vitamin bağlayıcı proteinler, probiyotiklere katkıda bulunan proteinler, bunların süt teknolojisindeki yararları, zararları, mastitik patojenlerin inhibe edilmesi, sindirim ve kan dolaşımına etkileri, çiğ süt kalitesi ve HTST pastörize sütün raf ömrüne etkileri, süt ve ürünlerine uygulanan ısıl işlemlerin belirlenmesinde kullanılmaları.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Süt proteinleri içinde biyolojik aktif moleküllerin yeri ve oranı
2 Temel biyoaktivite grupları
3 Sindirim sistemi fonksiyonlarını etkileyen biyoaktif moleküller: opioid peptitler, antiopioid peptitler
4 Hemodinamik etkili peptitler
5 Antimikrobiyal etki gösteren proteinler:
6 Lizozim, laktoferrin
7 Laktoperoksidaz sistem,
8 İmmünoglobulinler, vitamin bağlayıcı proteinler
9 Probiyotiklere katkıda bulunan proteinler
10 Bunların süt teknolojisindeki yararları, zararları
11 Mastitik patojenlerin inhibe edilmesi, sindirim ve kan dolaşımına etkileri
12 Çiğ süt kalitesi ve HTST pastörize sütün raf ömrüne etkileri
13 Süt ve ürünlerine uyg. ısıl işlemlerin belirlenmesinde kullanılmaları.
14 Genel tekrar
15 Genel tekrar
16 Genel tekrar

Ders notları: Sütün doğal antimikrobiyal maddeleri: Yapıları, etki mekanizmaları ve bunlardan yararlanma olanakları. Dünya Biology and origin of bioactive peptides in milk. Livestock Production Science 1997. 50: 105-123. Sütün doğal antimikrobiyal maddeleri: Yapıları, etki mekanizmaları ve bunlardan yararlanma olanakları. Dünya Yayınları Gıda Dergisi. 6 (5) 62-66. Sütte bulunan biyoaktif proteinler ve peptitler. Süt Endüstrisinde Yeni Eğilimler Sempozyumu, 22-23 Mayıs 2003, 335-340. İzmir.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 50
Quiz 3 20
Ev Ödevi 5 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Quiz 3 4 12
Derse Katılım 14 3 42
Makale Kritik Etme 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 3 42
Toplam İş Yükü (saat) 124

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8
ÖÇ 1 4 4 4 5 3 4
ÖÇ 2 4 4 3 4 3 4
ÖÇ 3 5 4 4 4 2 5
ÖÇ 4 4 5 4 4 3 4
ÖÇ 5 4 4 4 4 3 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek