Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
FBMGM7032 | Sütte Bulunan Biyoaktif Proteinler ve Peptitler | Ders | 1 | 1 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Sütte bulunan biyoaktif protein ve peptitlerin yapıları, etki mekanizmaları ve süt teknolojisindeki avantaj-dezavantajları hakkında bilgi vermek
Prof. Dr. Yusuf TUNÇTÜRK
1 | Sütteki biyoaktif moleküllerin yapılarını açıklar. |
2 | Biyoaktif moleküllerin etki şekillerini açıklar. |
3 | Süt teknolojisi ve sağlık açısından yararları ve zararlarını açıklar. |
4 | Bunlarla ilgili olarak karşılaşılabileceği problemlere çözüm önerileri getirir |
5 | Bunlardan kaynaklanan analiz problemlerine çözüm üretir |
Yok
Yok
Süt proteinleri içinde biyolojik aktif moleküllerin yeri ve oranı, temel biyoaktivite grupları, sindirim sistemi fonksiyonlarını etkileyen biyoaktif moleküller: opioid peptitler, antiopioid peptitler, hemodinamik etkili peptitler, antimikrobiyal etki gösteren proteinler, lizozim, laktoferrin, laktoperoksidaz sistem, immünoglobulinler, vitamin bağlayıcı proteinler, probiyotiklere katkıda bulunan proteinler, bunların süt teknolojisindeki yararları, zararları, mastitik patojenlerin inhibe edilmesi, sindirim ve kan dolaşımına etkileri, çiğ süt kalitesi ve HTST pastörize sütün raf ömrüne etkileri, süt ve ürünlerine uygulanan ısıl işlemlerin belirlenmesinde kullanılmaları.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Süt proteinleri içinde biyolojik aktif moleküllerin yeri ve oranı | ||
2 | Temel biyoaktivite grupları | ||
3 | Sindirim sistemi fonksiyonlarını etkileyen biyoaktif moleküller: opioid peptitler, antiopioid peptitler | ||
4 | Hemodinamik etkili peptitler | ||
5 | Antimikrobiyal etki gösteren proteinler: | ||
6 | Lizozim, laktoferrin | ||
7 | Laktoperoksidaz sistem, | ||
8 | İmmünoglobulinler, vitamin bağlayıcı proteinler | ||
9 | Probiyotiklere katkıda bulunan proteinler | ||
10 | Bunların süt teknolojisindeki yararları, zararları | ||
11 | Mastitik patojenlerin inhibe edilmesi, sindirim ve kan dolaşımına etkileri | ||
12 | Çiğ süt kalitesi ve HTST pastörize sütün raf ömrüne etkileri | ||
13 | Süt ve ürünlerine uyg. ısıl işlemlerin belirlenmesinde kullanılmaları. | ||
14 | Genel tekrar | ||
15 | Genel tekrar | ||
16 | Genel tekrar |
Ders notları: Sütün doğal antimikrobiyal maddeleri: Yapıları, etki mekanizmaları ve bunlardan yararlanma olanakları. Dünya Biology and origin of bioactive peptides in milk. Livestock Production Science 1997. 50: 105-123. Sütün doğal antimikrobiyal maddeleri: Yapıları, etki mekanizmaları ve bunlardan yararlanma olanakları. Dünya Yayınları Gıda Dergisi. 6 (5) 62-66. Sütte bulunan biyoaktif proteinler ve peptitler. Süt Endüstrisinde Yeni Eğilimler Sempozyumu, 22-23 Mayıs 2003, 335-340. İzmir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 50 |
Quiz | 3 | 20 |
Ev Ödevi | 5 | 30 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Quiz | 3 | 4 | 12 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Makale Kritik Etme | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Toplam İş Yükü (saat) | 124 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | |
ÖÇ 1 | 4 | 4 | 4 | 5 | 3 | 4 | ||
ÖÇ 2 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | 4 | ||
ÖÇ 3 | 5 | 4 | 4 | 4 | 2 | 5 | ||
ÖÇ 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 3 | 4 | ||
ÖÇ 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 |