GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
TUGMS4049 Van Mutfak Kültürü Seçmeli Ders Grubu 4 7 3,00

Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı, öğrencilerin Van mutfağının tarihsel, kültürel ve coğrafi bağlamda derinlemesine bir anlayışa sahip olmalarını sağlamaktır. Van’ın zengin gastronomi kültürünü, geleneksel yemekleri, pişirme tekniklerini ve kullanılan malzemeleri tanıtmak ve öğrencilere bu bilgileri mutfak uygulamalarıyla pekiştirmelerini öğretmektir. Ayrıca, bölgesel yemeklerin hazırlanışını ve sunumunu öğretmek, öğrencilere yerel yemek kültürünün modern mutfak uygulamalarıyla entegrasyonunu kazandırmayı hedefler.


Öğr. Gör. Dr. Gülşen Berat TORUSDAĞ


1 Van mutfağının tarihi ve kültürel kökenleri
2 Van mutfak kültüründe kullanılan temel malzemeler
3 Van mutfağının yemek pişirme teknikleri
4 Geleneksel Van yemeklerinin hazırlanışı
5 Van mutfak kültürüne ait tatlar ve sunum şekilleri
6 Yerel tariflerin günümüz mutfak trendleriyle entegrasyonu
7 Van mutfağında füzyon uygulamaları

Birinci Öğretim


Bu dersin herhangi bir ön koşulu yoktur.


Yok.


Van mutfağının tarihi ve kültürel kökenleri Van mutfak kültüründe kullanılan temel malzemeler Van mutfağının yemek pişirme teknikleri Geleneksel Van yemeklerinin hazırlanışı Bölgesel yemeklerin modern yorumları Yerel tariflerin günümüz mutfak trendleriyle entegrasyonu Van mutfak kültürüne ait tatlar ve sunum şekilleri


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Van Mutfağına Giriş ve Tarihçe
2 Van Mutfağında Kış Hazırlıkları
3 Van Kahvaltısı ve Süt Ürünleri
4 Van Mutfağından Çorbalar
5 Van Mutfağında Et Yemekleri
6 Van Mutfağında Pilav ve Yan Yemekler
7 Van Mutfağından Sebze ve Meyve Yemekleri
8 Ara sınav
9 Van Mutfağından Balık Yemekleri
10 Van Mutfağından Bakliyat Yemekleri
11 Van Yöresel Hamur İşleri ve Börekler
12 Van Mutfağından Tatlılar
13 Van Mutfağındaki Baharatlar ve Otlar
14 Van Mutfak Kültüründeki Mutfak Araçları, Sofra Adabı, Özel Gün ve Törenlerde Yapılan Yiyecekler
15 Van Mutfağındaki Coğrafi İşaretli Ürünler ve Yerel Malzemelerle Modern Yemekler
16 Uygulamalı Final Projesi ve Değerlendirme

Ocak, E. (2016). Van Mutfak Kültürü, Matbus Basımevi, Ankara, 2016. Ocak, E.., Ceylan, Z., Okat, Ç., Koç, P.., Torusdağ, G. B., & Çakır, M. U. (2021). Yerel Mutfak Kültürünün Sürdürülebilirliği Kapsamında Van Gastronomi Rotası Önerisi. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 9(4), 2655-2669.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 2 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 2 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok.


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 1 1 1
Uygulama/Pratik 1 40 40
Gözlem 1 5 5
Rapor Hazırlama 1 5 5
Proje Hazırlama 1 5 5
Proje Sunma 1 20 20
Bireysel Çalışma 1 1 1
Sözlü Sınav 1 1 1
Ev Ödevi 1 1 1
Toplam İş Yükü (saat) 81

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17 PÇ 18 PÇ 19 PÇ 20 PÇ 21 PÇ 22 PÇ 23 PÇ 24
ÖÇ 1 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 2 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 3 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 6 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 7 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek