Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
TUGMS4049 | Van Mutfak Kültürü | Seçmeli Ders Grubu | 4 | 7 | 3,00 |
Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı, öğrencilerin Van mutfağının tarihsel, kültürel ve coğrafi bağlamda derinlemesine bir anlayışa sahip olmalarını sağlamaktır. Van’ın zengin gastronomi kültürünü, geleneksel yemekleri, pişirme tekniklerini ve kullanılan malzemeleri tanıtmak ve öğrencilere bu bilgileri mutfak uygulamalarıyla pekiştirmelerini öğretmektir. Ayrıca, bölgesel yemeklerin hazırlanışını ve sunumunu öğretmek, öğrencilere yerel yemek kültürünün modern mutfak uygulamalarıyla entegrasyonunu kazandırmayı hedefler.
Öğr. Gör. Dr. Gülşen Berat TORUSDAĞ
1 | Van mutfağının tarihi ve kültürel kökenleri |
2 | Van mutfak kültüründe kullanılan temel malzemeler |
3 | Van mutfağının yemek pişirme teknikleri |
4 | Geleneksel Van yemeklerinin hazırlanışı |
5 | Van mutfak kültürüne ait tatlar ve sunum şekilleri |
6 | Yerel tariflerin günümüz mutfak trendleriyle entegrasyonu |
7 | Van mutfağında füzyon uygulamaları |
Birinci Öğretim
Bu dersin herhangi bir ön koşulu yoktur.
Yok.
Van mutfağının tarihi ve kültürel kökenleri Van mutfak kültüründe kullanılan temel malzemeler Van mutfağının yemek pişirme teknikleri Geleneksel Van yemeklerinin hazırlanışı Bölgesel yemeklerin modern yorumları Yerel tariflerin günümüz mutfak trendleriyle entegrasyonu Van mutfak kültürüne ait tatlar ve sunum şekilleri
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Van Mutfağına Giriş ve Tarihçe | ||
2 | Van Mutfağında Kış Hazırlıkları | ||
3 | Van Kahvaltısı ve Süt Ürünleri | ||
4 | Van Mutfağından Çorbalar | ||
5 | Van Mutfağında Et Yemekleri | ||
6 | Van Mutfağında Pilav ve Yan Yemekler | ||
7 | Van Mutfağından Sebze ve Meyve Yemekleri | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Van Mutfağından Balık Yemekleri | ||
10 | Van Mutfağından Bakliyat Yemekleri | ||
11 | Van Yöresel Hamur İşleri ve Börekler | ||
12 | Van Mutfağından Tatlılar | ||
13 | Van Mutfağındaki Baharatlar ve Otlar | ||
14 | Van Mutfak Kültüründeki Mutfak Araçları, Sofra Adabı, Özel Gün ve Törenlerde Yapılan Yiyecekler | ||
15 | Van Mutfağındaki Coğrafi İşaretli Ürünler ve Yerel Malzemelerle Modern Yemekler | ||
16 | Uygulamalı Final Projesi ve Değerlendirme |
Ocak, E. (2016). Van Mutfak Kültürü, Matbus Basımevi, Ankara, 2016. Ocak, E.., Ceylan, Z., Okat, Ç., Koç, P.., Torusdağ, G. B., & Çakır, M. U. (2021). Yerel Mutfak Kültürünün Sürdürülebilirliği Kapsamında Van Gastronomi Rotası Önerisi. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 9(4), 2655-2669.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 2 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 2 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok.
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 1 | 1 | 1 |
Uygulama/Pratik | 1 | 40 | 40 |
Gözlem | 1 | 5 | 5 |
Rapor Hazırlama | 1 | 5 | 5 |
Proje Hazırlama | 1 | 5 | 5 |
Proje Sunma | 1 | 20 | 20 |
Bireysel Çalışma | 1 | 1 | 1 |
Sözlü Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ev Ödevi | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (saat) | 81 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 | PÇ 18 | PÇ 19 | PÇ 20 | PÇ 21 | PÇ 22 | PÇ 23 | PÇ 24 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 6 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 7 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |