Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
TUGMS2015 | Türk Mutfağı I | Ders | 2 | 3 | 4,00 |
Lisans
Öğrencilerin geleneksel Türk mutfağının tarihini, kültürel bağlamını, malzemelerini ve pişirme tekniklerini öğrenmelerini amaçlar.
Doç. Dr. Çinuçen OKAT
1 | Türk mutfağının tarihini tanır |
2 | Türkiye'nin bölgesel mutfak farklılıklarını öğrenir |
3 | Türk mutfağında sıkça kullanılan baharatlar, sebzeler, et ve bakliyat gibi temel malzemelerin tanır. |
4 | Türk mutfağına özgü pişirme tekniklerini öğrenir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Bu ders, Türkiye'nin Marmara, İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz, Ege ve Akdeniz bölgelerine ait geleneksel mutfak kültürünü ve bu kültüre özgü uygulamaları incelemektedir.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Türk mutfağının tarihsel gelişimi | ||
2 | Türk mutfağının tarihsel gelişimi-2 | ||
3 | Türk Mutfak Kültürü-1 | ||
4 | Türk Beslenme Kültürü | ||
5 | Türk Mutfağına Özgü Donanımlar | ||
6 | Türk mutfağına özgü yemek pişirme teknikleri | var | |
7 | Türk mutfağına özgü yemek pişirme teknikleri-2 | var | |
8 | Ara Sınav | ||
9 | Doğu Anadolu yemek kültürü ve Güneydoğu Anadolu yemek kültürü | var | |
10 | Ege mutfak kültürü | Var | |
11 | Karadeniz mutfak kültürü | Var | |
12 | Akdeniz mutfak kültürü | Var | |
13 | Marmara mutfak kültürü | Var | |
14 | İç Anadolu mutfak kültürü | Var | |
15 | Türk mutfağından Yemek Örnekleri | Var | |
16 | Final Sınavı | Var |
UYGULAMALI TÜRK MUTFAĞI, PROF. DR. NİLÜFER PERÇİN CEYHUN UÇUK Türk Mutfak Kültürü (Prof. Dr. Arif Bilgin) Türk Mutfak Kültürü ve Osmanlı Saray Mutfağı (Prof. Dr. Artun Ünsal)
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 4 | 4 |
Final Sınavı | 1 | 4 | 4 |
Uygulama/Pratik | 8 | 2 | 16 |
Tartışma | 14 | 3 | 42 |
Soru-Yanıt | 14 | 3 | 42 |
Toplam İş Yükü (saat) | 108 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 | PÇ 18 | PÇ 19 | PÇ 20 | PÇ 21 | PÇ 22 | PÇ 23 | PÇ 24 | |
ÖÇ 1 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 |
ÖÇ 2 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 |
ÖÇ 3 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 |