GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
TUGMS2015 Türk Mutfağı I Ders 2 3 4,00

Lisans



Öğrencilerin geleneksel Türk mutfağının tarihini, kültürel bağlamını, malzemelerini ve pişirme tekniklerini öğrenmelerini amaçlar.


Doç. Dr. Çinuçen OKAT


1 Türk mutfağının tarihini tanır
2 Türkiye'nin bölgesel mutfak farklılıklarını öğrenir
3 Türk mutfağında sıkça kullanılan baharatlar, sebzeler, et ve bakliyat gibi temel malzemelerin tanır.
4 Türk mutfağına özgü pişirme tekniklerini öğrenir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Bu ders, Türkiye'nin Marmara, İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz, Ege ve Akdeniz bölgelerine ait geleneksel mutfak kültürünü ve bu kültüre özgü uygulamaları incelemektedir.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Türk mutfağının tarihsel gelişimi
2 Türk mutfağının tarihsel gelişimi-2
3 Türk Mutfak Kültürü-1
4 Türk Beslenme Kültürü
5 Türk Mutfağına Özgü Donanımlar
6 Türk mutfağına özgü yemek pişirme teknikleri var
7 Türk mutfağına özgü yemek pişirme teknikleri-2 var
8 Ara Sınav
9 Doğu Anadolu yemek kültürü ve Güneydoğu Anadolu yemek kültürü var
10 Ege mutfak kültürü Var
11 Karadeniz mutfak kültürü Var
12 Akdeniz mutfak kültürü Var
13 Marmara mutfak kültürü Var
14 İç Anadolu mutfak kültürü Var
15 Türk mutfağından Yemek Örnekleri Var
16 Final Sınavı Var

UYGULAMALI TÜRK MUTFAĞI, PROF. DR. NİLÜFER PERÇİN CEYHUN UÇUK Türk Mutfak Kültürü (Prof. Dr. Arif Bilgin) Türk Mutfak Kültürü ve Osmanlı Saray Mutfağı (Prof. Dr. Artun Ünsal)



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 4 4
Final Sınavı 1 4 4
Uygulama/Pratik 8 2 16
Tartışma 14 3 42
Soru-Yanıt 14 3 42
Toplam İş Yükü (saat) 108

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17 PÇ 18 PÇ 19 PÇ 20 PÇ 21 PÇ 22 PÇ 23 PÇ 24
ÖÇ 1 4 4 4 5 5 5 5 4 4 5 5 4 4 5 5 5 4 5 5 5 4 5 4 4
ÖÇ 2 5 4 5 4 4 4 5 5 4 4 4 5 5 5 5 5 4 5 5 4 5 5 4 5
ÖÇ 3 5 4 5 4 5 4 4 5 5 4 5 5 4 5 4 5 4 5 5 4 4 5 5 5
ÖÇ 4 5 5 4 4 5 5 4 5 5 5 5 5 4 4 4 4 5 4 4 5 5 5 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek